FjellmaratonHalvmaratonMaraton

Sterke løp av Geir Endre Rogn og Silje Eklund i fin og frisk Fjellmaraton

Halvmaraton må vel sies å være hoveddistansen i Fjellmaraton, i hvert fall hva antall deltakere gjelder. Det er noe eget med starten på Valdresflya, der værforholdene kan skifte stort fra år til år. Forrige gang Fjellmaraton ble arrangert, i 2019, var sågar Flya stengt.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I år var det imidlertid sol og fint vær, med rundt 5 grader da starten gikk klokken 10.15. Men værgudene spilte igjen løperne et puss. For det var heftig motvind på start, og nesten helt til sletten under Bitihorn – selv om det var meldt medvind og litt sidevind – og heller ikke så kraftig vind som det ofte er her i år. Men den gang ei.

FRISK VIND: Det blåste friskt på Valdresflya. Her bare sekunder før start, mens på forsidebildet er det enda ett minutt igjen til skuddet smeller.
Foto: Frode Monsen


Men ellers var det gode løpsforhold, og Beito-spesialisten Geir Endre Rogn lot seg ikke affisere av vinden. Han løp offensivt, tok tidlig kommandoen og vant greit på 1.07.22. Nærmest fulgte Even Bentzen Løvås fra Halden IL, på 1.10.04. Løvås slet litt med vinden, men var brukbart fornøyd med sin første start i Fjellmaraton, selv om han har løpt raskere før på en flat halvmaraton og nok har mere inne. Torbjørn Remmen fra Fjellblom IL tok den siste pallplassen på 1.12.27.

EKSPERTEN: Det er ikke første gang Geir Endre Rogn vinner halvmaraton på Beitostølen.
Foto: Hans Edgard Rakeie
TOER: Even Bentzen Løvås spurter inn til 2.plass. Neste løp for Løvås er Fjordløpet Jeløya, som han vant i fjor.
Foto: Hans Edgard Rakeie


På kvinnesiden ble det en overlegen seier til den regjerende norske maratonmesteren Silje Eklund fra Skreia IL. Med 1.15.21 var hun 10 minutter foran Anine Meadows Elieson (1.25.28), som hadde et svært gledelig og vellykket comeback etter et langvarig avbrekk etter en stygg bilulykke.

Les mer om det her:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Den gode formen reddet livet mitt!

Det ble finsk på tredjeplass ved Maria Sippius, med 1.26.08.

STERKT COMEBACK: Anine Meadows Elieson spurter mot mål.
Foto: Hans Edgard Rakeie

Tøff duell på maraton

Maratonløperne fikk smake enda mer på motvinden. Her ble det en tøff duell mellom Lars Laulo fra Heming og Torbjørn Høitomt fra Nordre Land IL, som førstnevnte avgjorde til sin fordel. Vinnertiden var 3.01.08, mens Høitoimt var 14 sekunder bak.

Det ble imidlertid en dramatisk målgang for vinneren.

Tore Berglund fra Dokka ble treer på 3.07.07.

VANT: Lars Laulo har summet seg og kan smile for seier i Fjellmaraton.
Foto: Frode Monsen
TOER: Mens Laulo debuterte i Fjellmaraton, har årets toer Torbjørn Høitomt vært med en rekke ganger.
Foto: Frode Monsen
BRA LØPT: Egil Løken fra Team Sportsmanden var godt fornøyd med dagen og sin første Fjellmaraton på 3.28.
Foto: Frode Monsen


Kvinnenes maraton ble vunnet av Barbro Lindkvam fra Romerike Ultraløperklubb på 3.27.11, foran Marit A. Laulo (3.35.37) og Kjersti Væge (3.47.22).

Mens det var 290 påmeldte på halvmaraton, var det kun 67 påmeldte og 53 startende på maraton.

Det gikk unna på Miniton

Nest største distanse var Miniton, som er en svært rask 7 km fra foten av Bitihorn og slakt nedover asfaltveien til Beitostølen, med hele 270 påmeldte. Bjørn Egil Nordseth fra Gjøvik Friidrettsklubb og Team Sportsmanden ledet lenge, men på slutten måtte han se to unge og enda raskere løpere passere. Den svært lovende 15-åringen Fredrik Hesjedal-Tronstad fra Spydeberg IL tok en imponerende seier på 20.18, ti sekunder foran Mathias Aas Rolid fra Mosvik IL, med Nordseth ytterligere tre sekunder bak.

Hilde Lauvhaug fra Skrautvål IL vant klart hos kvinnene med 21.45, med de to Tjalve-løperne Emilie Fossumstuen Grøterud og Christina Buus Holth på andre- og tredjeplass. Buus Holth var jo en meget god løper for en del år siden, men har stort sett vært borte fra løpssirkuset og blant annet drevet en del med sykling i flere år, men veteranen (K40-44 år) har tydeligvis god fart i kroppen fortsatt.

For Fjellbukken – se egen reportasje (kommer)

AFTER-RUN: Som vanlig var det god stemning etter løpet mens man ventet på premieutdelingen og utvekslet dagens erfaringer.
Foto: Anine Meadows Elieson
Noen flere glimt fra målområdet


Alle resultater

Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -