HalvmaratonMaratonVestlandet

Deltaker- og løyperekord i flotte Jølster Maraton

Årets utgave av Jølster Maraton ble en skikkelig løpsfest, med både en solid deltakerrekord og løyperekord på halvmaraton som to høydepunkter.

Med 855 påmeldte og 768 som fullførte, kunne hundreårsjubilanten Jølster IL notere dagens første rekord allerede før løpene hadde startet. Og med gode løpsforhold var det flere av løperne som også jaktet på løyperekordene.

Ikke minst gjaldt dette de to lokale heltene Marius Vedvik og Eli Anne Dvergsdal. Og selv om det er noe som heter «damene først», så begynner vi likevel med Vedvik. Førdianeren som i år har kommet tilbake til moderklubben Førde IL etter «elleve fine år» i bergensklubben Gular, jaktet nemlig på Tage Augustsson sin løyperekord på halvmaraton på 1.07.47 fra 2022. Vedvik vant da 10km, og har selv løyperekorden på 5 km. Men halvmaratonrekorden stod altså for fall, og uten at Vedvik trengte å gå helt i kjelleren, kunne han klokke seg inn på pene 1:06:27, foran Martin Karlsen og Arne Kalland-Olsen på 1:10:29 og 1:12:08, så det var en overlegen seiersmargin på Førde-ekspressen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Marius Vedvik lett i steget, ser litt overrasket ut over at en løper plutselig stopper for å ta bilde.
Martin Karlsen har et solid grep om andreplassen.
Ken Tony Johansen fra Gular passerer som nummer 3, men bak skimtes hardt avsluttende Arne Kalland-Olsen fra Ålesund FIK, som tar den siste pallplassen, drøye minuttet foran Johansen i mål.
Fra høyre Henrik Angermund (439), Daniel Kvåle (141) og Stian Bråten Johannessen (243), som blir nummer 7, 8 og 9 i mål,

Sportsmanden hadde en hyggelig prat med den joviale vinneren etterpå, som virket litt usikker på hva han skulle satse på fremover. 32-åringen bør fortsatt ha flere gode år foran seg som eliteløper, dersom motivasjonen holdes på topp. Vedvik innrømmet imidlertid at persen på 5000m på knallsterke 13:29 skulle bli vanskelig å slå, så det ligger kanskje litt i kortene at han kommer til å fokusere litt mer på lengre løp og gateløp? Vedvik har jo vist klasse ved å vinne både maraton og flere ganger halvmaraton i Oslo tidligere. Han var i hvert fall fornøyd med vinnerløpet i Jølster, selv om det var rundt tre minutter bak sin egen pers på distansen.

Anette Leistad fra Bratsberg IL vant kvinnenes halvmaraton med 1:24:12, foran Ingrid Raa Hauge fra Gular IL på 1:25:54. Halvmaraton var for øvrig den klart største distansen i Jølster med hele 366 påmeldte.

Ingrid Raa Hauge var ikke langt bak. Her i følge med Lars Harald Blikra fra Strindheim IL, som var sekundet foran i mål til imponerende klasseseier i M60-64 år.

En annen lokal stjerne som var på rekordjakt var Eli Anne Dvergsdal. Født og oppvokst som hun er noen kilometer lenger inne ved Jølstervannet, omgitt av bratte fjell, er det kanskje ikke så rart at den lettbente damen har blitt en særdeles god fjelløper, blant annet med seire og store prestasjoner fra løp i Mellom-Europa på rullebladet. Men Dvergsdal er også en rask løper som deltok både på 5000m og på 10.000m på bane i NM forrige helg. Hun visste at formen var bra, til tross for at hun var helt satt ut i et par uker med covid så sent som i begynnelsen av juni. Målet om UTMB måtte derfor skrinlegges for i år, mens det altså ble NM i Sandnes i stedet. Med det tøffe programmet som bakteppe, ble det litt for hardt denne gangen. Løyperekorden på 16:57 overlevde, men Eli Anne var likevel brukbart fornøyd med vinnertiden 17:07, bare 10 sekunder bak løyperekorden for Fana IL sin eneste friidrettsutøver.

16 år gamle Aurora Kanutte Brandt Sande fra Koll IL imponerte stort med 17: 45 på andreplass, mens Amanda Rørvik fra Førde IL ble nummer tre på 18:54.

Foran seg i mål hadde Dvergsdal seks mannfolk, med Halfdan-Emil Færø fra Varegg Fleridrett aller først på klar seier på sterke 15:12.

Halfdan-Emil Færø og Eli Anne Dvergsdal på toppen av seierspallen på 5 km.

10 km ble vunnet av Daniel Beeder fra Gular IL på 31:59 og av Sølvi Renate Nedreberg Askeland fra Varegg Fleridrett på 37:38. Her var det 199 påmeldte, mens det var 187 påmeldte på den halve distansen.

På kongedistansen maraton var det 102 påmeldte og 84 som startet, hvorav alle unntatt to fullførte. Vinnertidene her var langt bak løyperekordene, uten at vi skal ta noe av glansen bort fra seirene til maratondebutanten(!) Tobias Aanes fra BFG Bergen Løpeklubb på 2:53:17 eller Odlaug Odland, Varhaug IL, sin knusende overlegne seier i dameklassen på 3:06:30.

Forholdene i Jølster kan ofte hemmes av varmen, men i år var det nesten optimale forhold med rundt 12 grader, skyet og lite vind. Dog kom det et plutselig og uanmeldt «mini-uvær» på returen på vår egen halvmaraton, med motvind og regn, men det varte heldigvis ikke så lenge.

Siden Sportsmandens løpende reporter valgte halvmaraton i år er det sparsomt med bilder underveis. Dog tok vi oss tid til noen små, korte pitstopp da Vedvik og de raskeste løperne kom dampende tilbake igjen etter vending. Vi har selvsagt også tatt en del bilder fra målområdet etterpå, se billedserien nedenfor.

Vår egen rapport fra løpet kan leses helt nederst.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Bilder av løpere over mål

God stemning med entusiastiske tilskuere!

Resultater Jølster Maraton 2024

Løpsrapport Jølster halvmaraton

Jeg løp halvmaraton i vakre Jølster i dag, langs vannet der jeg har noen fine fiskeopplevelser fra barndommen. Med ny deltakerrekord ble det litt heseblesende før start og mimimalt med oppvarming, men målet om sub 1:35 var lenge innefor rekkevidde. Men så valgte jeg å fiske frem mobiltelefonen fra baklommen og tok 6 raske stopp for å ta bilder av de beste som kom mot meg på returen etter vending halvveis. Aller først kom den svært så trivelige og jordnære toppidrettsutøveren Marius Vedvik, som vant på ny løyperekord på 1:06:27.

Ved vending viste klokken min 47:58, så målet var fortsatt innenfor rekke, tross tidstapet og litt rykk og nappløping med fotograferingen. Men da måtte jeg løpe minuttet raskere på returen. Det kunne gå og jeg var optimist, helt til det plutselig begynte å regne litt og blåse, selvsagt midt i mot, noe som overhodet ikke var meldt. Ok, målet ble nedjustert til å se 1:35-tallet. Det skulle bli tøft nok, men en god kombo av at det lille uværet heldigvis forsvant igjen – og beinhard jobbing mentalt og fysisk – med en bra avslutning med min raskeste 5k på 22:15 på de siste fem, så gikk det! 1:35:49 er vel min beste halvmaraton på et par år og det holdt til en tur på pallen også. Gratulerer til Lars Harald Blikra som vant klassen (M60-64 år) på råsterke 1:25:53 og til Bjarne Otto Lyngbø med 1:34:09 på andreplass.

Og takk til Jølster Maraton for startplass og et kjempeflott arrangement! Anbefales! Du kan for øvrig velge mellom 5k, 10k, halvmaraton eller maraton. Det var også den største premien jeg har fått noengang!

Flotte premier også for klassevinnerne! Lars Harald Blikra, Bjarne Otto Lyngbø og Sportsmandens løpende reporter og fotograf Frode Monsen på pallen i klasse M60-64 år.
Foto: Ingar Romslo
Vel blåst! Vi kommer gjerne tilbake til vakre Jølster.

Tekst og foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Deltaker- og løyperekord i flotte Jølster Maraton

  • Else Karin Daling

    Har Firda lagt ut fullstendig resultatliste?
    I tilfelle kor finn eg den, send den gjerne til meg på e-post . takk

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.