LøpingMaratonVestlandet

Løyperekorder og mye moro i Jølster Maraton

Jølster Maraton har lange og fine tradisjoner. Og i motsetning til de fleste andre løp som har hatt markant nedgang i antall deltakere i år, var det nær rekorddeltakelse i årets løpsfest i Jølster. For festlig ble det, selv om det praktfulle sommerværet bråstoppet natt til lørdag, og sol og 26-27 grader ble erstattet av gråvær med regn og 12-13 grader.

På programmer stod hele fire distanser. Først ut var maraton, deretter fulgte 5 km, halvmaraton og 10 km i tur og orden. Deltakelsen var bra på alle fire løpene, og med unntak av en kraftig regnskur mot slutten av maratonløpet, var det stort sett oppholdsvær og fine løpsforhold.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Maratonløperne var først av gårde med start fra Vassenden ved Jølstervannet klokken 10.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Silje Eklund med unfinished business i Jølster

På kongedistansen maraton ble det til slutt ny løyperekord til Silje Eklund fra Skreia IL, som var tilbake i Jølster der hun i fjor ble Norgesmester på distansen. Men da hun i fjorårets jubelbrus hørte at vinnertiden kun var et halvminutt bak løyperekorden, var årets mål klart.

Hun skulle tilbake, ta en ny seier og også ta med seg løyperekorden hjem til Toten.

OFFENSIV: Silje Eklund hadde bestemt seg for å løpe mer offensivt enn hun gjerne pleier. Det holdt på å straffe seg.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Og det klarte veteranen, som løper i klasse K40-44 år. Med vinnertid 2.47.38 ble det ny seier og ny løyperekord på «lykkebanen» i Jølster. Men det satt lenger inne enn man kanskje skulle tro.

– Jeg var helt i kjelleren i dag og holdt på å bryte etter 30 km, fortalte hun med et smil til Sportsmanden en stund senere, da vi slo av en hyggelig prat med vinneren i påvente av premieutdelingen.

Jeg har en tendens til å holde litt mye igjen i løp, i frykt for å gå tom, men i dag ville jeg være offensiv fra start, fortalte hun. Så Silje Eklund lå lenge an til en solid pers på rundt 2.43. Men etter de to eneste tøffe bakkene like før og like etter vending, ble det plutselig tungt. Veldig tungt.

– Jeg følte meg sterk, så jeg økte tempoet litt og kjørte nok litt for hardt i bakkene.

Men maraton er langt, også for de beste, og mye kan skje. Og hadde ikke Silje blitt tatt igjen av to menn som hun klarte å henge seg på, samt fått oppmuntrende ord fra mannen som fulgte henne på sykkel, er det godt mulig at løpet hadde endt der og da, bedyret hun. Men hun bet tennene sammen i flere kilometer og etter hvert løsnet det litt igjen.

Silje Eklund følte altså at det ikke var et maksløp, så hun har trolig enda mer å gå på når alt klaffer. Men når hun kom tilbake for å vinne og å sette løyperekord, og klarte begge deler, så var hun uansett storfornøyd med dagen.
Mission completed!

LØYPEREKORD: Endelig kunne Silje Eklund klokke seg i mål på ny rekord, etter et svært tøft løp.
Foto: Inger Johanne Klokset

Vant i debuten på maraton

På herresiden ble det en noe overraskende seier på maratondistansen til debutanten Sander Kjøsnes Lie fra Fri IL utenfor Bergen, som vant på 2.45.05, foran han som trolig var forhåndsfavortiit, Andreas Ytredal Akse.

Maratondebutanten hadde tilsynelatende ingen respekt for distansen og satset såpass hardt fra start at Akse ikke turde å følge, noe han angivelig angret på etterpå. Den lovende maratonløperen fra Hyllestad IL (klasse M20-22 år) lå en stund hele fem minutter bak Kjøsnes Lie, men tok kraftig innpå mot slutten og var bare halvannet minutt bak i mål på 2.46.37.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Torbjørn Høitomt fra Nordre Land IL og Landløperne var heller ikke langt bak, og var kjempefornøyd med tredjeplass på 2.47.15.

– Endelig under 2.50! jublet småbarnsfaren som ikke hadde fått løpt så mange langturer som ønskelig etterpå.

DUELLANTER: Sander Kjøsnes Lie (t.h.) hadde skumle hensikter i sin maratondebut og gikk så respektløst til verks at Andreas Ytredal Akse ser noe skeptisk ut her allerede etter en kilometer.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
DER SATT DEN! Endelig kunne Torbjørn Høitomt juble for maratontid under under 2.50. En ny tur på pallen ble det også for karen som ble nummer 2 på Fjellmaraton i år.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Løyperekord av Tage Augustson på halvmaraton

På halvmaraton ble det også løyperekord, da Tage Marken Augustson fra Varegg Fleridrett stormet i mål på 1.07.47.

Men heller ikke den blide bergenseren var hundre prosent fornøyd, siden han kun manglet syv fattige sekunder på også å sette ny pers!

Elisabeth Vik fra BFG Bergen Løpeklubb vant kvinnenes halvmaraton med 1.24.25, mens Kari-Anne Strandman fra Øl og kondis jublet enda mer for sin andreplass på 1.27.11.

Tage Augustson tok kommandoen helt fra start på halvmaraton.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

.

Hjemmeseier på 5km og 10km

På de to korteste distansene viste to lokale helter seg frem.

Først løp Eivind Øygard fra arrangørklubben Jølster IL inn til seier på 5 km på sterke 14.53, før «naboen» Marius Vedvik – nylig hjemkommet med NM-sølv på 10.000 meter i bagasjen – tok en overlegen seier på 10 km på 30.23.

Etterpå innrømmet de to litt taktisk spill. Siden de har hver sin løyperekord som er veldig god, og heller ikke ville gå helt i kjelleren akkurat nå i en tøff innbyrdes fight, valgte de begge den andre distansen i årets løp.

– Det var godt å ikke måtte gå helt i kjelleren i dag, sa Marius Vedvik etterpå. Forståelig nok, særlig siden han allerede til uken skal gjøre et siste forsøk på å kvalifisere seg til EM på 5000 meter. I såfall må førdianeren løpe 5 sekunder raskere enn han noengang har gjort. En vanskelig oppgave, men ikke umulig.

Også Eivind Øygard ville løpe noenlunde kontrollert, etter at han ikke har fått trent så mye som vanlig de siste fem-seks ukene etter covid og litt smårusk. Men formen er tydeligvis stigende, og humøret var på topp hos begge to.

RASK: Eivind Øygard fra arrangørklubben Jølster IL i solid driv på vei til klar seier på 5 km.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
TRIVELIGE KARER: Marius Vedvik og Eivind Øygard tok seg god tid til en prat med Sportsmandens redaktør etter løpet, som nok var den som var mest sliten av de tre…
Foto: Inger Johanne Klokset

Maratonlegender

Flere av Norges beste og mestløpnede maratonveteraner hadde som vanlig tatt turen til Jølster Maraton.

– Her kommer det enda en legende mot mål, utbasunerte den entusiastiske speakeren flere ganger, da de i tur og orden kom mot mål; maratonsluggerne Bjørn Gjerde – med 37 starter bare i Jølster og nest flest maratonløp i Norge, nordfjordingen Inge Asbjørn Haugen, mannen med aller flest maratonløp i Norge, verdensrekordholder i aldersklasse K75-79 år (fra fjorårets løp!) Vera Nystad, super-enstusiastiske Liv Berit Jegteberg Lystad, som nå kun mangler noen få løp for å runde 300 maraton. Og sist, men ikke minst, 80 år gamle Harald Sel, som er nummer fire på listen over flest antall maratonløp i Norge!

Bjørn Gjerde fra IL BUL har visst løpt samtlige maraton i Jølster. Det ble klasseseier på 3.52.14 i klasse M65-69 år som fin belønning i sitt maraton nummer 438!
Foto: Frode Monsen
69 år gamle Inge Asbjørn Haugen fra Nordfjordeid var strålende fornøyd med 4.44.01 i sitt maratonløp nummer 636!
Foto: Frode Monsen
SPRUDLENDE: – Jeg blir så glad av å løpe! Liv Jegteberg Lystad begynte maratonkarrieren sent, men i sitt maraton nummer 292 hadde hun bestemt seg for å snakke mindre og løpe mer underveis. Dermed ble det hennes beste tid på lenge, med 3.50.07 som sluttid i klasse K60-64 år!
Foto: Frode Monsen
VERDENSREKORDHOLDER: Vera Nystad ble Årets veteranløper i Norge i fjor og har flere ganger satt verdensrekord i aldersklasse K75-79 år. Nå ble det 4.02.22 på fenomenet fra Søgne IL i sitt maraton nummer 195.
Foto: Frode Monsen
SPREK: Hvem skulle tro at Harald Sel fra Bryne Friidrettsklubb er 80 år. Sel løp sitt maraton nummer 362. Kun tre mann har flere i Norgeshistorien. Tid: 5.03.41!
Foto: Frode Monsen
100-KLUBBEN: Også Jan Wilhelm Werner fra Bergen Triathlon Club er med i den såkalte «100-klubben». Han løp sitt maraton nummer 113 på 4.01.28 i Jølster.
Foto: Frode Monsen
AKTIV MOT KREFT: Morten Vestvik fra Haugesund IL og Team Sportsmanden er også i ferd med å bli en legende og et forbilde for mange i maraton- og løpsmiljøet. Med en tøff kreftdiagnose som han er helt åpen om, sprang han sitt maraton nummer 95 i Jølster, og takket Geir Dybdahl fra Kopervik IL for godt samløp underveis.
Foto: Inger Johanne Klokset

Herlig atmosfære

Stemningen og atmosfæren i Jølster var helt topp. Fin speakertjeneste og kompakt og tilrettelagt arrangement med start og mål samme sted, en stor hall til disposisjon og «god, gammeldags» premieutdeling etterpå der de tre beste i aldersklassene ble gjort stas på med fine premier og en tur på podiet. Skulle man ha noe som helst å utsette, måtte det være at ikke de tre beste totalt ble ropt frem til egne premier, og at premieutdeling klokken 14.30 ble litt sent for mange, da f.eks 5 km startet allerede klokke 10.30. Tidligere var det kun maraton som var frem-og-tilbaleløype, mens man på de øvrige distansene ble busset ut til start, med felles målgang omtrent samtidig for alle distanser på Vassenden. Nå var starten spredd fra kl 10 på maraton til siste distanse, 10 km, som startet kl. 11.30. Arrangøren varslet da også en evaluering av dette da premieutdelingen startet.

Begge «modellene» har sine fordeler og ulemper, og hadde været vært bedre, kunne man også hatt afterrun med mulighet til å kjøpe mat og drikke, samt premieutdeling utendørs i vannkanten, slik man også har hatt tidligere. Men alt i alt var dette et veldig bra arrangement, med en særdeles fin og koselig atmosfære.

Helt til slutt et lite tips som det er veldig lett å endre til neste år: I resultatlistene må det være mulig å kunne velge resultater totalt per kjønn, og ikke bare klassevise resultater.

Vi legger ut mange flere bilder i et eget album.

Resultater Jølster Maraton 2022

TEAM SPORTSMANDEN: Lurer du på hva og hvem Team Sportsmanden er? Det er et uformelt team der alle er velkommen, uavhengig av hvor du bor, hvor god du er, hvor ung eller gammel du er – eller om du er mann eller kvinne. Team Sportsmanden er heller ikke et idrettslag, så man kan utmerket godt være medlem i teamet i tillegg til medlemskapet i ditt lokale idrettslag. Hvis du er litt nyskjerrig kan du lese mer, se hvem som er medlemmer og eventuelt melde deg inn i Team Sportsmanden via hjemmesiden her.
På bildet er stifter og teamleder Frode Monsen med Inger Johanne Klokset og Morten Vestvik.
Foto: Ove Wolf
VEL BLÅST! Stor stas med ordentlig premieutdeling og fine premier til de tre beste i aldersklassene. Her fåt Liv Jegteberg Lystad sin premie for klasseseier på maraton av den driftige arrangementslederen Johnny Solheimsnes. Foto: Frode Monsen
GRÅTT, MEN FLOTT. Fine omgivelser for målområdet ved Vassenden ved Jølstravatnet. Foto: Frode Monsen

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -