HalvmaratonLøpingMaratonRomerike

Jessheim Vintermaraton avsluttet løpssesongen for mange mosjonister

Rekorddeltagelse da Paul Raistrick og Marit Karlsen vant helmaraton

For mange løpere er det tradisjonsrike Jessheim Vintermaraton en fin avslutning på løpssesongen. Årets utgave, det 31. i rekken, var intet unntak, sogar med ny deltakerrekord med 436 påmeldte.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Av dette var 131 påmeldt helmaraton og 305 på den halve distansen. Fordelingen mellom kjønnene var 111 menn og 20 kvinner på maraton, mens 216 menn og 89 kvinner stilte til start på halvmaraton, opplyser Per-Einar Roth fra arrangørklubben Ull/Kisa.

Tøff skotte hentet inn tre minutter og avgjorde på slutten

På helmaraton ble det et rivende oppgjør mellom Norges mestvinnende maratonløper gjennom tidene, Helge Hafsås fra Olden IL, samt de to utlendingene Paul Raistrick fra Skotland og svenske Henrik Lidman, sistnevnte løper for SK Vidar.

Ved passering halvveis kom Hafsås med Kjell Richard Botten fra Skagerrak Sportsklubb på hjul. Hafsås to meter foran, og inne på selve stadion rykket Hafsås kraftig i fra forfølgeren.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

-Kanskje har vi sett avgjørelsen her, sa speaker da nordfjordingen med ett hadde fått en luke på 20-25 meter i det løperne svingte ut på den tredje av fire like runder.

SAMSUNG CSC
RYKK OG NAPP I 3 AKTER – 1: På vei inn til stadion etter halvgått løp ser vi at Helge Hafsås titter seg bakover. Har han kvittet seg med forfølgeren fra Skagerrak Sportsklubb? Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
FASE 2: Neida, et par hundre meter senere er Kjell Richard Botten i rygg på Hafsås. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
FASE 3: 300 meter senere, etter en runde inne på den flotte friidrettsbanen på Jessheim, har Hafsås fått en kjempeluke. Men det er mulig at rykkeløpingen kostet, for det var to andre som etter hvert kom opp bakfra og tok opp kampen med oldingen Hafsås. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Botten fikk imidlertid problemer etter hvert. Han passerte også etter den tredje av de fire rundene, men har så brutt, ukjent av hvilken årsak. I stedet kom to av trekløveret som passerte litt lenger bak etter hvert om kapp med Hafsås.

Den ene av de tre forfølgerne forsvant imidlertid plutselig inn i bua og så ut til å bryte ved passering halvveis. Men en liten stund senere kom han byksende ut av bua igjen, spurte litt forvirret om veien videre og tok opp jakten. Det var Raistrick, som hadde tatt et ”pit-stopp”, angivelig for å smøre seg inn med noe salve. Han var nå nummer fem, nesten 3 minutter bak tetduoen, og så ikke ut som en vinner på dette tidspunktet.

Men den tøffe skotten og Statoil-arbeideren som overrasket og imponerte alle med å vinne Fjellmaraton i mai, hadde skumle hensikter denne gangen også. Han spiste seg sakte innpå teten, og etter hvert stod det mellom Hafsås, Lidman og Raistrick, før sistnevnte satt inn det avgjørende støtet og til slutt kunne triumfere med vinnertiden 2.44.33. Men seieren satt langt inne, svenske Lidman bare 7 sekunder bak i mål, med Hafsås ytterligere halvminuttet etter.

SAMSUNG CSC
Svenske Henrik Lidman passerte som tredjemann halvveis, men var hele 2.26 bak ledende Hafsås på dette tidspunktet. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
ILike bak Lidman kommer Øyvind Loftås. Han fikk det litt tyngre, men tok en fin 5.plass i mål på 2.47.56. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Lidman og Loftås tror kanskje at premiebordet er drikkebord. I hvert fall skjener de ut av banen her, men kommer seg raskt inn på rett kurs.
SAMSUNG CSC
På rett kurs kom også Paul Raistrick etter hvert, etter at Sportsmandens utsendte måtte fortelle hvilken vei han skulle løpe! Men Raistrick er en tøffing. Her tar han opp jakten på teten etter å ha hatt et lite ufrivillig stopp halvveis. Skotten er nesten 3 minutter bak Hafsås, men leverte solid negativ splitt med halvannet minutt og tok hjem seieren til slutt. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

 

Damenes maraton ble vunnet av Marianne Karlsen, som beviste at hun kan mer enn å skrive om maraton. Hun er nemlig medforfatter med Jack Waitz til boka Maraton og har betegnet seg selv som mosjonist. På Jessheim vant hun på 3.07.53, foran den danske hjemmeløperen Louise Skak fra Romerike Ultraløperklubb, med Marianne Pettersen på siste pallplass, for øvrig som de tre eneste kvinnene som kom under tre og en halv time på Jessheim.

Alle gode ting er tre for Mads Johansen

Nøyaktig to timer etter maratonstarten, smalt startskuddet for halvmaraton. Denne gangen var det endelig Mads Bigum Johansen sin tur til å gå helt til topps, etter andreplass forrige måned på Lørenskog Halvmaraton og tredjeplass i Årungen Rundt i august. Tjalveløperen vant på pene 1.12.36, med veteranen Jon Olsen fra Høybråten og Stovner på andreplass med 1.14.13, mens vinnerens klubbkamerat Erling Hisdal tok den siste pallplassen (1.14.49). De tre var de eneste som løp under 1.15 på Jessheim.

SAMSUNG CSC
På Jessheim var det endelig Mads Johansen sin tur til å gå helt til topps. Her etter Årungen Rundt tidligere i høst. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

På damenes halvmaraton ble det en tøff duell mellom Tromsø Løpeklubbs Hilde Aders og nederlandske Tessa Den Heijer, som løper for FIK Ren-Eng. Denne gangen ble det norsk seier med 14 sekunders margin, med vinnertiden 1.23.02. På tredjeplass kom den sterke veteranen fra SK Vidar, Siri Størmer, som tross pallplass og 1.24.59 ikke var helt fornøyd med egen prestasjon.

– Det gikk litt tungt og jeg klarte ikke å presse meg i dag , sa Størmer til Sportsmanden etter løpet. Hun har da også løpt adskillig fortere tidligere i år, til tross for at hun løper i klasse 45-49 år.

SAMSUNG CSC
Siri Størmer tok tredjeplassen på Jessheim, og var ikke fullt så fornøyd som her, etter seier i Oppegårdmila i sommer. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

En annen veteran i samme klasse fulgte på fjerdeplass, men Dorte Foss fra Raufoss IL var langt mer fornøyd meg eget løp.

– Jeg er superfornøyd med tiden, sa Foss etter å ha løpt et svært jevnt og veldisponert løp.

Vær og temperatur kan variere temmelig mye på denne årstiden, men til tross for navnet, var det lite vinterlig over Jessheim denne søndagen. Med 5-6 grader, svært moderat vind og litt duskregn i luften, var det gode forhold for løping, selv om løypen ikke er av de aller letteste.

SAMSUNG CSC
Vintermaraton går i fine omgivelser med start og mål ved nye Jessheim stadion. Nytt av året er den flotte flerbrukshallen. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Arrangøren skal ha ros for et tilnærmet prikkfritt arrangement før og under løpet, med mange løypevakter som også inspirerte og heiet på løperne underveis. Eneste minus må være litt dårlig kilometermerking i deler av løypen og en ganske kaotisk premieutdeling i et overfylt og altfor lite lokale. Det siste har arrangøren allerede lovet å forbedre til neste år.

– Takk for at dere kom til Jessheim i dag og gjorde dette til vårt kanskje beste arrangement så langt. En ting som vi med en gang beklager og kommer til å gjøre noe med til neste år, er lokalet for premieutdelingen og likeledes tidspunktet. Det ble både lenge og trangt, beklaget Per-Einar Roth på løpets facebookside i kveld.

Enkelte har også gitt uttrykk for at det var en litt for stiv pris for å delta, uten noen form for “goodie-bag” eller t-skjorte inkludert i startkontingenten.

Jessheim Vintermaraton må uansett kunne sies å gå inn i sitt fjerde tiår med stil. Og de aller fleste løperne kommer nok tilbake til neste år også.

SAMSUNG CSC
VEL BLÅST! Ull/Kisa og Jessheim arrangerte også årets Norgesmesterskap.
IMG_5914_Steinar_Lien_Frode_Monsen
FLOTT 50-ÅRS FEIRING: Vi må nesten ta med dette bildet også som Olav Engen, en av de driftige arrangørene og god kollega fra Kondis, har tatt med i sin flotte reportasje fra Jessheim, med følgende tekst: – Steinar Lien fra Oppegaard IL løp halvmaraton på sin 50-årsdag, og fem fingre fra både han og kameraten Frode Sportsmanden Monsen markerer jubileumsdagen på Jessheim. Den dårligste presangen fikk Steinar fra Frode som spurtet fra kameraten og ga han et 12 sekunders nederlag i bursdagspresang (foto: Olav Engen)

 

Resultater

Uheldigvis sørget en liten tastefeil for at 350 bilder fra Jessheim Vintermaraton ble ødelagt. Vi jobber med å prøve å gjenopprette filene. Klarer vi det, vil vi komme tilbake med mange flere bilder fra løpet. Men i skrivende stund ser dette dessverre ikke ut til å lykkes.

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

4 thoughts on “Jessheim Vintermaraton avsluttet løpssesongen for mange mosjonister

Kommentarfeltet er stengt