Luca RoncoroniRomerikeUltraløp

Tidenes første snøultraløp tøffere enn ventet

ChampagneUltra i flott ramme, men ingen dans på roser!

10869815_10152980815647139_1198529281381730323_o
Winter wonderland i ChampagneUltra på Romerike. Ragnar Nygård, en av de som har løpt flest ultraløp i Norge. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Mens romjulen og nyttårsahelgen er synonymt med avslapping og lading av batterier for svært mange, er det andre som benytter tiden til å trene godt eller utfordre seg selv litt ekstra på fridagene. På selveste nyttårsaften ble sogar det som trolig var Norges første terrengultraløp på snø arrangert. 17 brave menn og en kvinne stilte til start på Sessvollmoen tidlig om morgenen 31. januar 2014 i et alldeles nydelig vintervær, før å løpe en krevende 10 kilometer runde i tildels mye løssnø – fem ganger!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Først i mål i dette tidenes første ChamgagneUltra, arrangert av Romerike Ultraløperklubb, var den beintøffe skotten Paul Raistrick, mannen som overraskende dukket opp fra «det store intet» og vant Fjellmaraton i vår, og som fulgte opp med en sterk seier i Jessheim Vintermaraton, da han hentet inn teten med tre minutter på siste halvdel og vant.

Knalltøft i løssnøen! 

Nå vant han igjen, men etter beinhard kamp fra Knut Eraker Hole, og selv Raistrick uttalte etterpå at dette var noe av det hardeste han hadde vært med på. Men FLOTT var det også, og de fleste hadde nok som mål bare å fullføre. Skjønt «bare» blir helt feilt ordvalg i denne sammenheng.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
10704315_10152980810562139_7500717507353209548_o
Paul Raistrick og Knut Eraker Hole (t.h.) gratulerer hverandre med 1. og 2.plass i tidenes første ChampagneUltra. Vinnertiden var 4.34.14. Foto: Bjørn Hytjanstorp

– Alle som fullførte la for dagen en enorm innsats! Underlaget var nemlig langt fra enkelt med 10-15 cm snø som slett ikke ga godt feste. Tenk dere det å løpe 50 km i terrenget der det til sammen kanskje var kun 1 km med det man kan kalle fast underlag. Det betyr at de nærmest «bakset» i snø i 45 km. Etter min mening gjennomførte alle en enorm idrettsprestasjon! skriver Bjørn Hytjanstorp på sin facebookside. Vi har lånt noen av bildene hans i denne reportasjen.

En av deltakerne var Sportsmandens italienske reporter Luca Roncoroni, en dreven internasjonal terrengultraløper bosatt i Drøbak, med mange spektakulære løp de siste to sesongene på rullebladet. Vi tok en liten prat med Luca etter hans utradisjonelle nyttårsfeiring.

Sportsmanden: ChampagneUltra så ut til å være et veldig flott løp i fine omgivelser? Hvordan var det å være med på det som trolig var Norges første terreng-ultraløp på snø?

Luca: Dette var virkelig en flott opplevelse, vi var superheldige med været og snøen hang på trærne… Det kunne knapt vært et bedre “første gang på snø”… Ja, for det var i hvert fall mitt første ultraløp på snø! Min lengste økt hittil (på snø) var på 25-30 kilometer og det ble en annerledes opplevelse denne gangen. Det som var ekstra fint var stemningen, med få deltagere og en proff arrangør som ga bra informasjon i forkant av løpet, god oppfølging under løpet, og til og med sekundering og heiarop under løpet! Så jeg er veldig glad for at jeg tok turen til Sessvollmoen.

10887517_10152980807247139_3790677374462517859_o
Sportsmandens Luca Roncoroni har vært ute en vinterdag før, selv om dette var hans første ultraløp på snø. Det var en tøff opplevelse, men smilet er på plass! Foto: Bjørn Hytjanstorp

Sportsmanden: Løpet ble beskrevet som veldig hardt, også av vinneren. Du har jo selv vært med på en rekke harde og lange fjellultraløp i alpene og i utlandet. Hvor hardt var ChampagneUltra sammenlignet med andre ultraløp du har vært med på?

Luca: Nå er det gått 3-4 dager og anklene mine begynner å glemme skogene i Sessvollmoen, men det tok litt tid! Løpet var ganske “snilt” på papiret, så å si uten stigning og med mulighet til å ha klær og næring ved passeringspunktet hver mil, noe som er en luksus i forhold til andre løp.

Undervurderte løypen 

Men jeg, og kanskje også de fleste andre, undervurderte nok underlaget… Snøen var veldig løs, nærmest sukkeraktig, og den ble aldri “nedtråkket og fast” som vi kanskje hadde forventet etter et par runder. Dette betyr at det ble ganske tøft både for leggene og for anklene, som hele tiden måtte “justere og kompensere” for underlaget. Heldigvis var det fire korte partier med fastere underlag, der man kunne “hvile” litt og la beina gå i høyere fart  (to grusveier underveis, pluss to partier med nedtråkket snø). I utgangspunkt er løypa enkel, det vil si ikke teknisk krevende og ingen stigning, og potensielt ganske raskt, men snødekket gjorde det likevel til en veldig hard løype som sugde krefter fra alle deltagerne. Men det er akkurat dette som er fint, vi løper alle på den samme snøen og det er  uansett den raskeste som vinner, akkurat som på fine sommerstier eller på asfalt.

10873450_10152980790782139_6396574549919420245_o
En som ikke pleier å sluntre med forberedelsene er Erik Nossum. Men han foretrekker nok vanligvis asfalt fremfor løssnø… Foto: Bjørn Hytjanstorp

Sportsmanden: Er du fornøyd med dagen og egen innsats, og kommer du til å stille opp i ChampagneUltra til neste år også, da løpet blir offisiselt?

Luca: Jeg er passe fornøyd med mitt eget løp, men jeg kan kun takke meg selv for dette. Jeg skulle ha forderedt meg bedre ved å se nøyere på kart over løypa og kanskje hentet inn litt mer info om snøforholdene. Så hadde det også hjulpet litt om jeg hadde kommet til start før kl 08:50 (starten gikk kl 09:00) for å kunne ta en liten oppvarming og kanskje sett noe av løypa før vi startet…

Og til slutt, jeg burde ikke ha testet nye sko på de første to rundene! Det var fine sko, men ikke til snø… så derfor måtte jeg en tur til bilen for å bytte sko. Når dette er sagt, er hverken skobytte eller sen adkomst grunn at jeg ikke holdt tempoet til de første, de var rett og slett raskere enn meg.

Uvant med mange runder

Så er det dette med å løpe flere runder. Det var mitt absolutt første løp med dette, og jeg er litt usikker om det er noe for meg. Jeg har alltid bevisst unngått løp med flere runder, jeg liker nemlig tanken på å komme til nye steder, nye fjell og nye skogsområder under et løp. Å “løpe i en srikel” virker derfor litt kjedelig for meg.

Men nå, etter å ha løpt ChampagneUltra, er jeg litt mer fleksibel og jeg tror nok jeg må prøve en gang til før jeg kan gi min endelige dom… Det betyr at jeg må komme tilbake i 2015, bedre forberedt og at jeg skal løpe fortere! avslutter Luca når det gjelder erfaringene med ChampagneUltra. Luca Roncoroni brukte for øvrig 5 timer og 7 minutter på de 5 milene og ble nummer 5 i det sterke selskapet.

Sportsmandens redaktør var selv påmeldt, men måtte dessverre droppe løpet på grunn av en lei forkjølelse som neppe gjorde det tilrådelig med 50 tøffe snøkilometer i kulden. Men til neste år er det altså nye muligheter.

Er du selv i tvil? Eller bare litt nysjerrig på hva dette er for noe?
Ta en titt på denne videofilmen til Bjørn Hytjanstorp da. Slitsomt kanskje, Men vakkert!

Anbefaler The North Face Ultra Challenge i California! 

Luca Roncoroni har for øvrig vært i San Francisco i en uke i begynnelsen av desember, en tur han anbefaler på det sterkeste, gjerne for å kombinere løp og familietur/kjærestetur:

– Jeg løp The North Face Ultra Challenge i flott terreng med utsikt over Stillehavet, og kun 30 minutters kjøretur fra San Francisco sentrum. Man kan velge mellom stafett-maraton, maraton, 50 km og 50 miles. Det var mange og bra matstasjoner, profft arrangert, bra med støtte fra publikum og et høyt sportslig nivå, spesielt i 50 miles. I dagene etter løpet ble det tid til sightseeing, god mat og superhyggelige mennesker! Dette må flere prøve!

Mange spennende løp på årets program! 

Til slutt lurte vi litt på hvilke planer Luca har for den kommende sesongen nasjonalt og internasjonalt. Og det var ikke så rent få! Selv om ikke alt var helt planlagt enda, ramset han opp en rekke spennende løp, som kanskje flere av Sportsmandens lesere kan bli fristet til å prøve:

 • 22.mars: De italienske alpene, Skyrace på 42km med 3600 høydemetere
 • 25 april: Sverige, Munkastigen Trailrun
 • 24 mai: Håper på en plass på Zegama-Aizkorri (trekning)
 • 26. juni: Chamonix, Mont Blanc 80 km
 • Juli: Håper på Hornindal Rundt eller Xreid Hardangervidda, men ikke avklart enda.
 • August: Både Tromsø Skyrace og Chamonix er aktuelle, men her må man få plass først…
 • 19. september: Marathon Trail Lago di Como.
  – Et av mine store mål for 2015 er dette ultraløpet i fjellene der jeg kommer fra, med passering ved husene til flere familiemedlemmer og med flott utsikt over Como-sjøen! Her skal jeg absolutt løpe, og det er fint om flere nordmenn vil være med, oppfordrer Luca.
 • Høst: Det blir det nok flere hjemmeturer med Ultra Trail Lago d’Orta eller Valtellin Wine Trail, et flott løp mellom vinåkerne i alpene.
 • …. og med årsavslutning i ChampagneUltra på Romerike!…
10750224_10152980800492139_9114584605669890716_o
Ut av skogen som den første kvinnelige vinner av ChampagneUltra 31.12.2014 kommer Ingunn Ytrehus. Foto: Bjørn Hytjanstorp
10896232_10152980799082139_8144329072422370575_o
JUBEL! Ingunn Ytrehus er født i 1950, og fullførte ChampagneUltra på 7 timer og 14 minutter. En grei start på nyttårsfeiringen for den spreke damen fra Trømsø Løpeklubb. Foto: Bjørn Hytjanstorp

 

En av deltakerne var arrangørklubbens Henning Lauridsen, som har gitt en flott beskrivelse av løpet og opplevelsen på bloggen sin Langtur.

Her kan du lese om flere som brukte julen til ekstratrening: Magisk i Løplabbets Ribbemaraton! 

 

sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -