FolloLøpingRomerikeTrening

Talentet som trappet ned – og ble bedre

Jørgen Frost Bø med pers og sin første NM-medalje

IMG_0284
LETT I STEGET: Jørgen Frost Bø har trent mindre og mer allsidig, skiftet distanse – og løper fortere enn noen gang! Her fra en treningsøkt i Italia tidligere i år. Foto: Audun Bø

Den talentfulle mellomdistanseløperen Jørgen Frost Bø har hatt en oppmuntrende sesong i år. Egentlig litt uventet, siden han trappet betydelig ned etter fjorårssesongen, bare 20 år gammel. I tillegg fikk han kyssesyken. Men etter å ha redusert treningdosene betydelig og satset litt mer på 3000 meter og 5000 meter, har han fått bemerkelsesverdig fremgang. Først ble det pers på 5000 meter på sterke 14.23,17 på Bislett 25. juni i stevnet Norwegian Milers Club. Før det toppet seg med en overraskende bronsemedalje i NM i Haugesund i helgen på samme distanse, etter en meget bra sluttspurt der medaljen ble sikret på de aller siste meterne.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Utrolig sterkt av meg i dag, sa Jørgen Frost Bø selv til kollega Stig Vangsnes fra Kondis etter den bragden. På forhånd trodde han på en plassering mellom 6 og 8 i det sterke feltet. Vangsnes sin fyldige billedreportasje fra NM-løpet kan for øvrig sees HER.

5000mMenn_spurt1
TETT SPURT: Med et par meter til målsterken, ser det ikke ut som om Jørgen Frost Bø (t.v.) skal ta medalje på 5000m i NM i Haugesund. Men det klarte han. Bak suverene Henrik Ingebrigtsen fra Sandnes IL, som vant på 14,22,17, var det svært jevnt: Sølvet gikk til Bjørnar Sandnes Lillefosse fra Gular IL (nr 82) på 14,31,12 og altså bronse til Jørgen Frost Bø fra Ullensaker/Kisa på 14,31,35, mens Marius Vedvik fra Gular IL måtte nøye seg med den litt sure fjerdeplassen på 14,31,51. Vedvik fikk imidlertid sin velfortjente medalje da han tok sølv på den avsluttende 10.000 meteren søndag, bak Sondre Norstad Moen. Til høyre sees Eirik Gramstad fra SK Vidar, som tar femteplassen.
Foto: Kondis / Stig Vangsnes
5000mMenn_pallen
STOLTE MEDALJEVINNERE PÅ PALLEN: Henrik Ingebrigtsen i midten omkranses av sølvvinner Bjørnar Sandnes Lillefosse og bronsegutten Jørgen Frost Bø.
Foto: Kondis / Stig Vangsnes

Men fremgangen har altså kommet litt overraskende. For etter mye god trening i flere år, med 10-12 økter og 100-150 km/uke, kuttet unggutten drastisk ned på satsingen til kun 2-3 treninger per uke i fjor høst på grunn av studier i Sveits. Etter at han kom hjem fra utenlandsoppholdet til jul, gikk han mye på ski i vinter med mange langturer på Sjusjøen, og løp også noen økter i uken på mølle. Likevel trente han vesentlig mindre enn han hadde gjort de foregående 3-4 årene, med 5-7 treninger per uke og lite intervall. I vår løp han etter hvert mer kvalitetsøkter og syklet også en del rolige langturer. Treningen har altså vært mye mer variert enn før, og med færre hardøkter.

– Jørgen hadde ikke tenkt å konkurrere like mye som før og trodde heller ikke at formen ville være så bra, men med mer overskudd, lavere skuldre og bra kvalitetstrening fra mai med en del løp, så har formen og selvtilliten økt, forklarer faren Audun Bø til Sportsmanden.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
NOE PÅ GANG: Vi ante at Jørgen Frost Bø hadde noe på gang etter et kjempeløp med 3.beste etappetid på den lengste etappen i Holmenkollstafetten i mai. Siden har det bare gått enda bedre for 20-åringen.
Foto: Sportsmanden / Frode Monsen

Jørgen har også erfart at han ikke er rask nok i spurten på 1500 meter, men på litt lengre distanser som 3000 meter og 5000 meter spurter han bra. Det fikk altså en av forhåndsfavorittene, Marius Vedvik, erfare på fredag da han ble passert på målstreken etter å ha hatt en solid luke til Frost Bø og Bjørnar Sandnes Lillefosse inn på oppløpet. Lillefosse knep sølvet, mens Henrik Ingebrigtsen tok komfortabelt hånd om gullet da han valgte å stille på 5000 meter i stedet for spesialdistansen 1500 meter denne gangen.

Og Jørgen Frost Bø var selvsagt strålende fornøyd med bronsemedaljen i det store og sterke feltet.
Frost Bø, som fyller 21 år neste uke og løper for Ullensaker/Kisa på Jessheim, bor fortsatt på Kolbotn i Oppegård, men flytter nå til Trondheim for å studere Industriell økonomi på NTNU. Der vil han i større grad enn i Sveits prøve å kombinere studier med løping, men fortsatt vil studiene ha førsteprioritet.

Med ny giv og fornyet selvtillit skal det bli spennende å se om han likevel kan fortsette fremgangen på de litt lengre distansene.

IMG_0324
ALLSIDIG: Jørgen Frost Bø trener ikke bare mindre, men også mer allsidig enn for noen år siden. Her på rulleskitrening i går på Onøy på Helgelandskysten, sammen med tvillingbroren Sebastian (til høyre) og Alec Kaser, 19 år, skiløper fra Ski Club Bex i Sveits, (i midten). Foto: Audun Bø

Kongepokalene i årets NM gikk for øvrig til Isabelle Pedersen, som perset på korthekken med 12,88 – og til Karsten Warholm for sin allsidighet med hele fire medaljer i Haugesund; gull på 400 meter både med og uten hekk, og sølv i lengde og på 110 meter hekk.

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -