RingerikeUltraløp

Gjennomførte verdens vanskeligste løp

Tommy Støa blant verdensstjernene i Tromsø Skyrace

I helgen gikk Tromsø Skyrace – eller Hamperokken Skyrace som det også kalles – oppkalt etter den beryktede kammen som løpet blant annet går over. Dette løpet er definitivt ikke for pyser og er kanskje verdens mest krevende i sitt slag.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
hamperokken
Bratt og tøffe tak på Hamperokken! Foto: RingSport/Tommy Støa

– Et av de vanskeligste løpene i verden, beskriver organisasjonen Skyrunning selv på sin Facebookside.

Løpet ble arrangert for første gang etter initiativ fra de internasjonale superstjernene innenfor såkalt skyrunning; spanske Kilian Jornet og svenske Emelie Forsberg. Sistnevnte vant også kvinneklassen på utrolige sterke 7.04. Kun 12 menn løp fortere, og aller raskest var briten Jonathan Albom, med vinnertiden 6.08, foran forhåndsfavoritten Luis Alberto Hernandes fra Spania.

– Løpet har start og målgang ved Fjellheisen ovenfor Tromsø. Man løper opp på Fløya og så løper man vinterruta opp til Tromsdalstind. Fra toppen av Tromsdalstid, får man en bratt og brutal nedstigning. Her hadde man snø i øvre del, så arrangøren hadde hengt opp tau slik at vi kunne ta oss trygt ned de første meterne. Deretter fortsetter det i svært bratt terreng med sleipt og steinete underlag før man kommer ned mot Breivikseide hvor man får en 3-4 km med flatt skogsterreng hvor det går an å løpe. Etter å ha krysset veien, bærer det oppover mot løpets høydepunkt på Hamperokken. Man begynner pent og pyntelig med flott sti gjennom en fin skog, før man får litt myr man må krysse, før man kommer opp mot selve stigningen mot Hamperokken, skriver Tommy Støa i sin egen beretning fra løpet på RingSport, nettopp hjemkommet fra Tromsø.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
tromsø_stein
Steinete og bratt oppover… Foto: RingSport / Tommy Støa

– Stigningen fra ca. 300 moh og opp til 700 moh er svært bratt med leire, gress og stein. Så i regnværet var det sleipt å ta seg opp. Fra 700 moh og opp til Middagsaksla på 1.075 moh er det partier med store, løse og sleipe steiner. Fra Middagsaksla begynner den fryktede kammen inn mot Hamperokken. Knivseggen er ikke veldig bred og er til tider svært krevende, og vi var svært utsatt ved flere luftige partier, hvor vi måtte krysse veldig smale partier med lodrette fall på begge sider. Så her gjaldt det å ha tunga rett i munnen og ikke gjøre noe forhastet. Etter ca 3.5 km langs knviseggen, måtte vi klyve opp de siste 200 høydemeterne opp til selve toppen av Hamperokken på 1.404 meter. Arrangøren var veldig snill som hadde hengt ut en liten taustump de siste meterne mot toppen, forteller Støa.

løype_hamperokken
Løpe over her!?… Kanskje ikke så rart at Tromsø Skyrace beskrives som et av verdens vanskeligste løp! <br />Foto: RingSport / Tommy Støa

Dette var et spesielt løp på flere måter. For med mye snø var det flere løpere som valgte å ake nedover enkelte partier, og noen fikk så stor fart at de påførte seg selv brannsår! Flere steder måtte løperne også passe på at de ikke startet et steinskred! Mange ganger ble det ropt «rock» fra løpere foran og bak Støa da løssteiner dundret nedover fjellsiden!

Etter Hamperokken ble Tromsdalstinden besteget, ikke en, men to ganger. Og det var altså ikke bare oppoverbakkene som var krevende.

– Nedstigningen fra Tromsdalstind er veldig teknisk i starten. Man løper ca. 1.000 vertikalmeter ned, og de første 600 består stort sett av glatte og store steiner. Men når man kommer ned i dalen, fikk vi et flott, småkupert parti med supert fjellunderlaget, hvor vi fikk løpt en del. Og de siste 3-400 høydemeterne gikk på fine fjellstier. Fra siste matstasjon er det 5 km opp til mål. Da løper man på flott sti. Men man har 300 høydemeter før man får en belønning av en bitte liten nedoverbakke til målet utenfor fjellheisen.

At løpet er tøft, understrekes også av at Tommy Støa, som er i sitt liv form, brukte hele 11 timer og 27 minutter på «bare» 45 kilometer.

– Før løpet var jeg sikker på at jeg skulle klare å fullføre på en tid godt under 10 timer. Men nå som jeg har gjennomført og veit hva slags løp dette er, så er jeg faktisk godt fornøyd med å ha fullført på 11:27:25, avslutter Støa. Det holdt til en flott 82.plass i herreklassen av de 111 som fullførte, i konkurranse med mange av verdens beste «skyrunnere», løpere som har dette som sitt levebrød. Hele 28 løpere klarte aldri å ta seg til mål.

11798295_10153009655922155_581904654_n
En stolt Tommy Støa med legenden, verdensstjernen og løpets initiativtaker, spanske Kilian Jornet. (Foto: Tommy Støa sin Facebookside)


Les hele Tommy Støa sin rapport med flere bilder og løypeprofil etc. HER. 


Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -