InternasjonaltMaratonNils HjelleSkribenter og bloggere

«Uoppdagede» maraton-godbiter i det nære utland

8-1
Fra en av de «uoppdagede» perlene, Monschau Marathon i Tyskland. Se omtale for løp nr 8 under.


– Av Nils Hjelle – 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Både norske og større utenlandske løp er hyppig omtalt, vurdert og rangert i nyheter (Kondis, Sportsmanden mv.), bøker, blogger og ”jungeltelegraf”. Som maratonløper trives jeg godt med løp i kjøreavstand hjemmefra, f. eks. Beitostølen, Hadeland og Kongsvinger. På den annen side har jeg også hatt gleden av å delta i profilerte internasjonale maraton, bl. a. Dubai, Frankfurt og Rotterdam.

Mange av mine beste maratonminner befinner seg imidlertid i det store rommet mellom disse kategoriene. Men siden de fleste av disse løpene verken er norske eller spesielt store må de ”oppdages”! Til tross for mange tusen norske maratondeltakelser i utlandet hvert år, har jeg i flere relativt nære og spesielle løp vært eneste norske deltaker.

Det er neppe spesielt fantasifullt å anbefale løp i Danmark, Sverige og Tyskland, men hvis vi erstatter København med Kandel, Stockholm med Senftenberg, Berlin med Bovallstrand og Frankfurt med Faaborg, så kanskje nysgjerrigheten pirres litt? Her følger 12 konkrete anbefalinger til mindre kjente løp jeg selv har ”snublet over” i jakten på noe annerledes, få timer unna og/eller som smidig har latt seg kombinere med annet (familieferie, jobbreise etc.).

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For alle løpene jeg her anbefaler – unntatt to jeg deltok i først i 2012 – har jeg valgt å delta flere ganger, bl. a. fordi arrangementene har:

 • en sjarmerende ramme og atmosfære
 • en trasé som er enten unik eller meget rask
 • høy kvalitet mht logistikk, forpleining/servering og informasjon (hjemmeside/påmelding) – og dessuten alternative distanser for de som ønsker det
 • en ideell ”løpertetthet” etter mine preferanser – verken ensomt eller trangt…

Siden arrangementene er ulike i størrelse og egenart – særlig gjelder dette traséene med hensyn til kupering, antall runder og underlag – er de ikke rangert. De er derimot sortert etter årstid:

VINTER / VÅR:

 1. Hallenmarathon, Senftenberg
 2. Bienwald Marathon, Kandel
 3. Düsseldorf  Marathon
 4. Marathonstafetten, Trollhättan

SOMMER:

 1. Mjølner Marathon, Assens
 2. Extrem Marathon, Faaborg
 3. Blokhus Marathon
 4. Monschau Marathon, Konzen/Monschau

HØST:

 1. Öjendorf Marathons, Hamburg
 2. Bremen Marathon
 3. Växjö Marathon
 4. Luciamarathon, Bovallstrand

Selv har jeg ikke planlagt noen av akkurat disse i 2014, men er likevel rimelig sikker på at anledningen vil by seg for å delta i ett eller flere av dem – noe jeg gleder meg stort til uansett hvilke(t) det blir. Jeg håper også du som leser – i løpsplanleggingen for 2014 eller spontant senere – finner minst en realiserbar fristelse blant disse eller andre ”ikke-opphausede” maratonløp.

God fornøyelse!

 

1         Hallenmarathon

 • Senftenberg, 2t tog fra Berlin Schönefeld flyplass 1-1
 • Januar, lørdag kveld 18.01.14
 • Flatt. 169 runder tartan
 • www.hallenmarathon.de
 • NB: 2014-maratonløpet er fulltegnet (ca 70 løpere), men arrangementet byr på mange distanser –  bl. a.  er det noen få plasser igjen på 50km m/maratonpassering søndag morgen (mao et alternativ hvis du eventuelt ikke fikk plass på Bislett 50km i februar)

Kveldsløp innendørs på 250-meters bane er definitivt en svært annerledes maratonopplevelse! Som deltaker vil du oppleve kontinuerlig trøkk med musikk, speaker, publikum og medløpere – og en rikholdig premieseremoni i etterkant. Et nødvendigvis høyt antall forbiløpinger (også i svingene) gjør at PB-potensial ikke er så åpenbart som den raske ”traseen” tilsier – men det er fullt mulig hvis du er både litt frekk og smart.. Løpet bør også være attraktivt fordi stedet har kommunikasjonsmessig nærhet og samtidig er litt ”utenfor allfarvei” – i tidligere DDR nær grensen til Polen.

1-2

Liker du at traséen er flat og at løpet går i Tyskland, men ikke at løpet har mange like runder og er ”uten naturopplevelse”? Da har du et bedre alternativ her:

2         Bienwald-Marathon

Kandel, 1,5t tog fra Frankfurt flyplass

Mars, søndag 09.03.14

Flatt. En runde asfalt, med noen tur/retur-strekk

www.bienwald-marathon.de

2-3

Løpet byr på en meget rask trasé, og du får dessuten bra pes fra ca 500 løpere på maraton og ca 1000 på halvmaraton (første 12km). Rhindalen helt sør-vest i Tyskland gir nesten alltid perfekte forhold på denne tiden av året, og løpet anbefales på det varmeste hvis du vil løpe raskt i mars! I tillegg til å være flat/rask er traseen naturskjønn, bl. a. går store deler av løpet gjennom et verneverdig skogsområde. Arrangementet er på alle måter meget solid – med sekretariat, garderober, messe/stands og kafeteria i en flott, moderne idrettshall.

2-4

Synes du den flate løypa og det proffe arrangementet er tiltrekkende, men ønsker deg enda flere deltakere og mer liv langs løypa? Da passer det neste løpet enda bedre…

 3         Düsseldorf Marathon

Düsseldorf (kun 1t med tog fra Frankfurt flyplass hvis ikke flyrutetid til Düsseldorf passer)

April, søndag 27.04.14

Flatt. En runde asfalt

www.metrogroup-marathon.de

3-3 3-4

Düsseldorf er absolutt en trivelig turistby! I 2012 var maratonarrangementene i Düsseldorf og Hamburg lagt til samme dag, og at antall norske var hhv 2 og 51 indikerer et potensial for økt fantasi… Traseen her er meget rask og dermed velegnet for PB – både fordi den er flat og fordi løpet har bra deltakelse og samtidig er uten ”kø”. Du vil oppleve et profesjonelt arrangement, akkurat passe stort (ca. 2.500 maratonløpere i 2013) – en slags hybrid mellom en skikkelig storbymaraton og et mindre arrangement.

Er du fascinert av livet langs løypa og nivået på de beste, men ønsker deg et annet underlag enn asfalt og litt kortere reiseavstand? Da bør du vurdere dette løpet:

 4         Marathonstafetten

Trollhättan, 3t med bil eller tog fra Oslo

Mai, onsdag kveld trolig 21.05. eller 28.05.14

Relativt kupert. 18 runder grus/skogsvei

www.idrottonline.se/TrollhattansSOK/Arrangemang/Marathonstafetten/

4-3

 

4-4

 

Dette løpet har masse liv, og er beviset på at mange like runder ikke trenger å være kjedelig! Løpet er primært et stort stafettarrangement, der klasse ”ensamløpare” er den desidert minste. Det er meget høyt nivå på de beste stafettlagene, noe som gjør det virkelig artig å være ”løpende tilskuer” – og du vil alltid ha noen passende stafettløpere å løpe sammen med. Arrangementet er meget veldrevet, med samme arrangør som for det langt mer kjente Kraftprovet. Løpet representerer dessuten en nisje hvis du på et moderat nivå har en barnslig drøm om en gang i livet å vinne et maratonløp… (det er selvsagt ofte gode ”ensamløpare” med, men ikke hvert år).

Er du tilhenger av en slik kupert trase med skånsomt underlag, men kan ideelt sett tenke deg noe færre deltakere og færre/lengre runder? Da reiser vi videre…

5         Mjølner Marathon

Assens, 2t med bil fra København eller Aarhus, 30min fra Odense

Juni/juli, trolig lørdag 28.06. eller 05.07.14

Kupert. Åtte runder sti og noe asfalt

www.mma.dk (evt. www.dourun.dk), hjemmesiden er ikke spesielt informativ, men ved google-søk er det lett å finne løpsberetninger/bilder – og påmelding gjøres uansett enklest på stedet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette ”nøkterne” arrangementet har en variert trase med utgangspunkt i idrettsplassen på stedet, kreativt og morsomt laget med mange vendinger. Heldigvis har du åtte runder på deg til å forstå hvilken retning du til enhver tid løper i… En liten risiko for ”ensomhet” i deler av 2. halvdel, dvs. etter at halvmaratonfolket har gått i mål, men det blir likevel aldri kjedelig. Ekstra pluss for to drikkestasjoner pr. runde. Atmosfæren er avslappet & lun, bl. a. med grillmat etter løpet. I følge arrangøren er dette Danmarks eldste maratontrase.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fristes du av den avslappede stemningen og terrengprofilen, men synes det hadde vært artig med enda mer spektakulær natur og enda flere høydemetere? Et slikt løp er kun en dag og noen mil unna:

6         Extrem Marathon

Faaborg, 2t med bil fra København eller Aarhus, 30min fra Odense

Juni/juli, søndag 29.06.14

Meget kupert. 10 runder grus/sti

www.fsm-faaborg.dk/løb.asp?id=3

NB. Mjølner Marathon (nr. 5) har tidligere år gått dagen før – og disse to kan derfor trolig kombineres hvis man er maraton-samler og/eller trener til ultraløp

6-1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er på alle måter det motsatte av en flat og køpreget asfaltmaraton i storby – og derfor definitivt mer skånsomt for legger enn for lår…  Tenk at en maraton i ”De Fynske Alper” har like mange høydemetre som våre egne Fjellmaraton (Beito) og Skogsmaraton (Nordmarka) til sammen! Du vil løpe i en meget variert og naturskjønn trase med rikholdig dyreliv – i det kjente naturområdet Svanninge Bakker. Løpet har en meget behagelig ”dansk” atmosfære, bl. a. inneholder forpleiningen underveis også øl.

Setter du pris på danske løp i storslagen natur, men synes høydeprofilen her blir for ekstrem og dessuten heller vil oppleve kysten? Les videre…

7         Blokhus Marathon

Blokhus, 1t med bil fra Frederikshavn eller Hirtshals

August, søndag 03.08.14

Småkupert. To runder asfalt, grus-/skogsvei, sti og strand

www.blokhusmarathon.dk

7-1 7-2

Danmarks vestkyst gir deg en flott naturopplevelse gjennom hele løpet, vekslende mellom små veier, sti og nesten halvparten ut mot og langs Nordsjøen. Selv om arrangementet er relativt folksomt er stemningen avslappet. Det er stor nivåmessig bredde blant deltakerne, det skal mao. mye til å bli løpende alene her. For mange vil traseen sikkert også vekke gode ferieminner fra Jylland, løypa passerer bl. a. Fårup Sommerland og ca. en tredjedel går på selve stranden – for øvrig er hardpakket sand et herlig underlag å løpe på!

Søker du den flotte naturopplevelsen og den store variasjonen denne løypa gir, men har samtidig lyst til å se noe helt nytt og kanskje også forsere noen flere bakker? Da vil du like neste løp:

 8         Monschau Marathon

Konzen/Monschau, 2t med bil fra Düsseldorf eller Brussel flyplass (evt. tog+taxi) eller 3t fra Frankfurt flyplass

August, søndag 10.08.14

Kupert. En runde skogsvei/sti og noe asfalt/brostein

www.monschau-marathon.de

8-1 8-3

Løpet byr på en meget naturskjønn trase i Eifel nasjonalpark nær grensen til Belgia. Terrenget er variert, med bl. a. smale brosteinspartier gjennom landsbyer, frodige slake gressletter og bratte stigninger i mørk skog. Til tross for løpets utpregede ”naturprofil” vil du oppleve meget bra trøkk i arrangement, med mange medløpere og ikke minst et entusiastisk publikum i de mange landsbyene som passeres. Og rammen rundt er også upåklagelig – med konsert, rikholdig servering og premieutdeling på torget etter målgang.

Hvis du synes Tyskland og vakker natur er perfekt, men er skeptisk til alle høydemetrene og avstanden hjemmefra – så finnes det nærmere og flatere muligheter…

9         Öjendorf Marathons

Öjendorfer See, 15min T-bane fra Hamburg

Syv løp: lørdag 08.02., 08.03., 05.04., 13.09., 04.10., 01.11. og søndag 28.12.14

Relativt flatt. 11 runder, grus-/skogsvei  9-2

www.100mc.de/oejendorf0.html

9-1

Dette er et uformelt men på alle måter fullgodt arrangement, særlig er forpleining/servering upåklagelig. Arrangementet i regi av 100 Marathon Club Deutschland minner om maratonkarusellen i Bergen – med bl. a. mange faste ”voksne” deltakere (Hamburg er visst ”maratonbyen” i Tyskland).

Den naturskjønne traseen gir assosiasjoner til Sognsvann Rundt Medsols. Og så trenger du kun ca. en time fra Hamburg sentrum til startskuddet går – til T-bane (hyppig og presis), gange/oppvarming til start og køfri startnummerhenting.

Tenker du at det vil passe perfekt med en slik flat trasé nord i Tyskland, men ønsker noen flere medløpere/tilskuere og en raskere løype? Løpet du søker er ikke langt unna:

10      Bremen Marathon

Bremen (1t/1,5t med tog fra hhv. Hamburg sentrum/flyplass hvis ikke flyrutetid til Bremen passer)

Oktober, søndag 05.10.14

Flatt. En runde i hovedsak asfalt, noe grus og brostein

www.swb-marathon.de

NB: Öjendorf Marathon (nr. 9) går dagen før – og disse to kan derfor kombineres hvis man er maraton-samler og/eller trener til ultraløp

10-1 10-2

Bremen er en meget trivelig by både å feriere og løpe i. Traseen er variert til å være en flat bymaraton, og en betydelig andel av løypa går langs elver og gjennom parker. Du vil oppleve bra liv langs løypa, og halvmaraton og maraton møtes etter drøyt 25km – noe som gir ekstra pes i løpets siste del. Det er fullt mulig å oppnå PB her, selv om traseen ikke er ekstremt rask. Arrangementet er utmerket, med pluss for flott bevertning og varme dusjer få meter fra målstreken – og minus for at det kun serveres vann fram til halvveis.

Hvis du verdsetter den flate traseen og et fyldig startfelt, men samtidig kan tenke deg noe mer avslappet atmosfære rundt løpet og enda bedre forutsetninger for eventuell PB (flatere, oftere drikke, oversiktlig trase med like runder) vil neste løp passe perfekt…

 11      Växjö Marathon

Växjö, 5t med bil, buss eller tog fra Oslo

Oktober, trolig lørdag 18.10.14

Flatt. Åtte runder asfalt og noe grus/skogsvei

www.vaxjomarathon.se

NB: Løpet har ikke alternative distanser

11-5Her har du en meget flat og rask trasé velegnet for PB, og som Sveriges største maratonløp utenfor Stockholm er det ”nok løpere” på alle nivåer. Drikke serveres hver 2,6 km, med egne bord for egenforpleining hver 5,2 km (ved vending). Både publikum langs løypa og ikke minst speaker (ved vending) er meget gode ”supportere”. Arrangementet er på alle måter behagelig, med naturskjønn trasé rundt en innsjø – og dessuten køfritt ”fra A til Å”. Og så er Växjö en flott by, med gangavstand mellom togstasjon, flott/rimelig hotell og start/mål.

11-4
Kan du tenke deg å løpe i Sverige i en avslappet atmosfære, men søker noe nærmere samtidig som du synes spektakulær natur er viktigere enn rask løype? Se her da vel:

12      Luciamarathon

Bovallstrand, 2,5t med bil fra Oslo

Desember, trolig lørdag 06.12. eller 13.12.14

Kupert. Åtte runder asfalt og skogsti

www.idrottonline.se/IKGranit-Friidrott/Tavlingar/Luciamarathon/

12-2

Denne meget sjarmerende og varierte traseen må oppleves! Å løpe langs den idylliskesvenske skjærgården er virkelig stemningsfullt i lav desembersol, været kan selvsagt ikke garanteres – men det er sjelden det er ”tung vinter”… Du kan uansett glede deg til et supert arrangement, veldig gjestfritt med god forpleining/servering, premier og førjulstemning – og alltid en eller flere løpere utkledd som Lucia eller julenisse. Den korte avstanden fra Oslo gjør dette til en ”lavterskel-ekspedisjon” (evt. dagstur), noe en del nordmenn har skjønt – men hvorfor ikke flere?

12-1
Har du nå funnet ”ditt” mulige nye løp blant de 12 beskrevne – eller ønsker å orientere deg nærmere for å delta i mindre kjente maratonløp i det nære utland?

 • Hvis ja; Så bra! Lykke til – håper du får en flott løpsopplevelse på alle måter.
 • Hvis nei; Lykke til da også! Norge har heldigvis mange – og økende antall – flotte maratonløp å velge i. Og den ”elektriske og berusende” stemningen i de største utenlandske maratonløpene er heller ikke å forakte!

Jeg vil i alle fall fortsette å dyrke variasjonen. For 2014 betyr det bl. a. det vesle, flotte Hitra Maraton (på vei til påskeferie) og selveste Hamburg Marathon (vårens ”prestasjonsprosjekt”), og dessuten mange løp i mellom disse ytterpunktene – i tråd med mitt hovedbudskap her.

Om artikkelforfatteren

Siden 2005 har Nils Hjelle løpt halvparten av alle sine maratonløp i utlandet, og kommet over mange spennende løp uten å ha reist langt og lenge hver gang – dette er utgangspunktet for hans innlegg. Mange av hans i snitt månedlige maratonløp er i praksis treningsturer med startnummer. Men for at ikke ”kvantitet framfor kvalitet” skal bli et belastende slagord, har han siden 2005 også hatt som mål å løpe under 3:10 hver vår og høst (misset en gang) – i praksis eneste resultatorienterte mål for ca. fem timers løping pr. uke. Den magiske 3-timersgrensen er ikke brutt, og i følge eget utsagn har han  ”heldigvis ikke vært nærmere enn 3:02” – og er flere minutter unna ny pers nå som han de siste årene har begynt å snuse på laaange og saaakte ultraløp.

Nils-Hjelle_39km
Selv om innlegget handler om utenlandske maratonalternativer, er forfatteren trofast deltaker i det for ham aller nærmeste: Oslo Maraton. Her er Nils t.h. som fartsholder i 2012. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

“På samme måte som det i fartsholderrollen er artig å yte marginale bidrag til andres maratonprestasjoner, er det også meningsfylt å kunne bruke egen erfaring til å inspirere andre til å oppsøke nye maratonløp”, sier Nils Hjelle.

Sportsmanden er sikker på at mange vil bli både inspirert og få flere fine tips til nye spennende reisemål og flotte maratonopplevelser i det nære utland etter å ha lest Hjelle sin artikkel.

FM_Nils-Gaute
Etter et av Nils Hjelle sine mange hyggelige og sosiale «treningsmaraton» i «det nære innland», fra Jessheim Vintermaraton i 2012, som ble brukt som langtur og oppkjøring mot Bislett 24-timers. Nils frankeres av Gaute Løge Pedersen (t.h.) og Sportsmandens redaktør. (Foto: Sportsmanden/Rolf Bakken)
sportsmanden.no
 
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

5 thoughts on “«Uoppdagede» maraton-godbiter i det nære utland

 • Tilbakeping: Den eksklusive "100-klubben" - Sportsmanden

 • Tilbakeping: Marathon Globetrotters - noe for deg? - Sportsmanden

 • Hans Petter Severeide

  Hei! vil bare komme med et meget speisiellt marathon løp i Vejle danmark.Iår går løpet 19.01.14.Dr.Nilsen vinterhygge marathon.Vi får frokost før løpet og drikkestasjonene er fulle av godsaker.Har ikke opplevd maken til beverting.Etter løpet kan du slappe av i svømmebasseng og du får også middags buffe.Alt dette for 350 nok.Løpet har 500deltagere.Dette er å anbefale.

  MVH

  Hans Petter Severeide

 • Takk for tipset, Karianne!
  Mont Saint-Michel Bay Marathon ser veldig spennende ut! Sannsynligvis enda en maraton-godbit som kan friste flere. Det går 25.mai i Normandie i Frankrike. 🙂

Kommentarfeltet er stengt