LøpingMaratonStor-Oslo

Vårlig vintermaraton med ny løype i Jessheim by

Tradisjonsrike Jessheim Vintermaraton ble arrangert for 29.gang, men for første gang i ny «byløype».

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sportsmanden testet den nye traséen over full maratondistanse. Tidligere har det vært en runde som enten er løpt en gang (halvmaraton) eller to ganger (maraton). Med start utenfor det gamle klubbhuset har det vært mye atmosfære og tradisjoner forbundet med dette løpet. Svært mange avslutter sesongen her, og det var også mulig å løpe fort når forholdene tilsa det, i den relativt flate løypen.

Spenningen var derfor stor om hvordan den nye løypen ville bli, og særlig om den ville være enda mer lettløpt enn før. Sportsmanden er ikke helt sikker på det. Men joda, løypen må karakteriseres som lett, selv om den både var småkupert og ganske svingete.

Primus motor Olav Engen var spent før løpet, både om egne bein ville holde hele distansen, og om den nye løypen ville bli tatt godt i mot av deltagerne. Det er heller ingen tvil om hva som var tidsmålet til Olav, som også løp det aller første Jessheim Vintermaraton for 29 år siden, og som derfor naturligvis hadde startnummer 1.
Foto: Frode Monsen

Her er noen betraktninger av løypen sakset fra nettforumet SkriveBlokken;

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

«Løypa hadde grei profil men veldig mange krysninger og veldig kronglete, synes jeg. Savnet også km merkinger.»

«Årets nye trase har et forbedringspotensiale. Den var relativt lettløpt, til tross for en del høydemetere, men har for mange knotete partier til å være optimal. Dette medfører at arrangøren må benytte mange funksjonærer og gjør løperne usikre på veivalget.»

«Som vanlig et bra arrangement og sosial ramme i etterkant selv om lapskausen var borte. Men en negativ ting var det og det var veldig mange bilveipasseringer og veikryss, og det krever mer av løypevaktene enn det som ble vist i dag. Når vi skulle krysse hovedveien ved ca 4 km løp jeg for langt og Harald stoppet helt opp for han visste ikke hvor han skulle løpe. Og ved ca 13 km løp Espen feil i rundkjøringen.»

Nevnte Espen Ringom beskriver løypen nærmere på bloggen sin:

«Jeg trodde løypa skulle være ganske så tung og var forbredt på det. Dette gjorde at den føltes vesentlig mer lettløpt enn jeg hadde forestilt meg. Løypa startet paddeflatt og de fem første kilometerne var veldig lettløpt. Fra fire til fem gikk det slakt nedover og ved ca fem kilometer kom man til løypens laveste punkt. Bakken man nå skulle forsere så egentlig helt j… ut fra avstand, men når man kom inn i den gikk den veldig greit! (…) Etter denne kneiken var det bare å komme seg til 7 km, så var det mer eller mindre flatt til vending inne på stadion ved 10,5 km. Det var flust med løypevakter i løypa og jeg synes det var et bra arrangement. Det var også mye skilter og piler. Til tross for dette klarte jeg alikevel å løpe feil i en rundkjøring.»
Den nye løypen var nok adskillig mer krevende for arrangørene, med behov for langt flere løypevakter enn før. Men det vil alltid være en viss mulighet for å løpe feil. Bare spør Helge Hafsås. I fjor ledet han suverent, helt til han løp feil i det siste krysset et par kilometer før mål. I år løp han ikke feil, fikk sin velfortjente revansje og kan plusse enda en seier på sin imponerende maratonmerittliste etter 2.41.09.

Kjersti Lerkerød og Christina Bus Holth vant damenes pokaler på hhv 3.20.25 og 1.22.49, mens Rune Fenne var suverent raskest på halvmaraton med 1.09.05.

Rutinerte Nils Hjelle, med startnr 11, løp sin maraton nr 111 på Jessheim, som oppkjøring til Bislett 24 timers 13 dager senere. Her med Gaute Løge Pedersen. Foto: Frode Monsen

Selv løp Sportsmanden og de to herrer ovenfor så rolig at det ikke var mulig å løpe feil. Da vi etterpå ble spurt av arrangøren om hva vi synes om løypen, så sa vi at den var fin, men litt kronglete noen steder, og vi var litt usikre på om den var bedre enn den gamle. Men med nærmere ettertanke, så synes jeg det. De «endeløse slettene» var byttet ut med en adskillig mer variert løype, delvis gjennom tettbebyggelse i en av Norges nyeste byer (Jessheim fikk bystatus i fjor), delvis i åpent jordbrukslandskap. Og med hyggelige sveip innom banen etter hver runde, der det var speakertjeneste og litt mer liv.

Men lapskausen etterpå var savnet av flere! Så med noen små justeringer og gjeninnføring av lapskaus til den ellers alltid utmerkede premieutdelingen, så blir dette kjempebra!

Mer om løpet på SportsBloggens innlegg koselig i Jessheim Vintermaraton.

 

Sportsmandens redaktør fikk startnummer 100 på Jessheim. Her slukkes tørsten etter årets 5.maraton.
Foto: Rolf Bakken


 Sportsmanden.no
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Vårlig vintermaraton med ny løype i Jessheim by

Kommentarfeltet er stengt