HalvmaratonMaratonSkåbu FjellmaratonTeam SportsmandenUltraløp

Skåbu Fjellmaraton leverte i år igjen

Lørdag 1.oktober ble Skåbu Fjellmaraton arrangert for åttende gang, med Jotunheimvegen Ultra innlemmet for femte året. Og etter et par år med litt vekslende vær, var det meget bra vær og gode løpsforhold i årets utgave.

Kanskje litt sur start på ultraløpet, som startet kl 08:00 fra Bygdin. Men det ble raskt bedre vær, og de 57 kilometerne hovedsakelig på grus langs Jotunheimvegen lå stort sett innbydende og ventet på løperne. Raskest i år var Simen Smidesang fra LIF-Fåberg, som vant på 4 timer, 24 minutter og ett sekund. Trond Kjeldsberg fra Vind IL og Team Sportsmanden var ikke langt bak med 4:28:25, mens den siste pallplassen gikk til Eimantas Daujotas fra Litauen og Moelv med 4:36:37.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
PALLEN Jotunheimvegen Ultra: 1. Simen Smidesang, 2. Trond Kjeldsberg og 3. Eimantas Daujotas.

Kvinnenes ultraløp ble vunnet av Anne-Sofie Pollestad fra Torpa IL, som løp de 57 kilometerne på like over 5 timer; 5:00:21. På andreplass kom Anne Mjelva fra Røros IL med 5:06:13, mens det også her ble internasjonalt på pallen med Katarina Kramarova fra Slovakia og Skrautvål på tredjeplass med 5:14:36.

God stemning også på kvinnenes seierspall i ultraløpet: 1. Anne-Sofie Pollestad, 2. Anne Mjelva og 3. Katarina Kramarova.

Det var totalt 47 startende og 46 som fullførte ultradistansen, mens kun 27 stilte til start på maraton.

Her ble det totalseier til Ragnhild Haukåen fra Sør-Vekkom Lauparlag på tiden 3:24:44. Mennenes maraton ble vunnet av Ole Gudbrand Stubbene fra Etnedal på 3:33:43. På de andre pallplassene for kvinnene kom Gina Elisabeth Mathisen fra Midtre Brandbu UIL med 3:38:27, til 3.plass totalt, og nok en gang med en utlending på tredjeplass; Lorena D’amario fra Sveits og Nittedal løp i mål på 4:47:01. Mennenes pall ble fylt opp av Jo Reigstad fra Furnes med tiden 3:39:51 og av Morten Jørgensen fra Hobøl IL / Knapstad Runners med 3:47:34.

.
Løp sitt maraton nr. 300

På fjerdeplass på mennenes maraton på tiden 4:01:38 kom Odd Gunnar Tveit fra Birkenes IL, som jubilerte med sitt maraton nummer 300! Kun seks nordmenn har flere maraton enn Tveit, som tangerte legenden Hans-Jacob Berntsen, «jernmannen» fra Bergen som gikk bort for noen år siden og som har fått oppkalt årets siste løp i Maratonkarusellen etter seg. Odd Gunnar Tveit på sin side har i 10 år arrangert sitt eget løp, Steinsland Bygdemaraton, som vi har hørt mye bra om. Tveit er for øvrig viden kjent for alltid å løpe i shorts og singlet, også i vinterlige maraton med temperaturer på minussiden.

Odd Gunnar Tveit var imidlertid ikke den som hadde flest maratonløp av de som stilte til start i Skåbu. Det har Liv Berit Jegteberg Lystad, som med 5:04:50 fra sin tidligstart kl 09:00 ble nummer 5 i sitt maraton nummer 334! Nå mangler hun kun 6 maraton for å ta igjen Titina Bakken, som med 340 maraton topper listen for flest maraton av norske kvinner.

Skåbu Fjellmaraton er for øvrig meget kupert, noe som fikk en annen maraton-ringrev, Morten Vestvik fra Team Sportsmanden, til å uttale følgende da han løp over mål på 4:37:48 i sitt 99. maraton: «Takke meg til ultraløpet!» Morten pleier å stille til start på Jotunheimvegen Ultra, og han jubilerer etter planen med sitt 100.maraton på hjemmebane under Karmøy Maraton i november.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Kommende og nåværende jubilanter: Odd Gunnar Tveit (t.h.) løp sin maraton nummer 300, mens Morten Vestvik runder 100 maraton i neste løp.
Bildegalleri fra maraton

Klikk på bildene for større versjon.

.
Halvmaraton er den klart største distansen med sine 101 startende

Simen Teigum Slettede fra Skjåk IL vant på 1:22:49, foran Syver Rusten Dalen fra Lillehammer IF på 1:24:27. Og nok en gang kom en utenlandsk statsborger på tredjeplass, ved Jamie Ellis, som er fra Bristol i England, men som nå bor på Hurumlandet og som løp på 1:25:08.

Kvinnenes halvmaraton ble vunnet av Hedda Von Der Lippe Gythfeldt fra Lillehammer på 1:38:12, etter en knallhard duell mot rutinerte Louise Skak fra Romerike Ultraløperklubb og Team Kondis, som fikk tiden 1:38:56. Ann Kristin Krogsveen fra SI Aktiv tok den siste pallplassen med tiden 1:39:54.

Gythfeldt avgjorde seieren i den beryktede Kamfossbakken, som avslutter alle de tre lange distansene. Bakken er 2,5 kilometer lang med en snittstigning på hele 10 %. Fra toppen er det så kun 5-600 meter til mål. Louise Skak ledet løpet med 14 sekunder inn i bakken, men Gytfeldt var 58 sekunder raskere på dette siste strekket fra bunnen av bakken, og i mål var hun 44 sekunder foran Skak. Dermed vant hun også «klatretrøyen» som raskeste kvinne opp bakken.

QUEEN OF KAMFOSSEN: Raskeste mann og kvinne opp den beryktede Kamfossbakken, som avslutter samtlige løp unntatt terrengløpet, vinner «klatretrøyen» og blir beæret med tittelen «King and Queen of Kamfossen. Hedda Von Der Lippe Gytfeldt (bildet, 19:01) og Sondre Midtsveen (17:20) var raskest opp brattbakken i år.
Fra starten av halvmaraton: Fra venstre Sportsmandens reporter Frode Monsen, Ola Rusten (240), Ann Kristin Krogsveen (320), Louise Skal (247) og Hans-Petter Steen (232).
Foto: Tom Erik Aasen
Brede smil: Team Sportsmanden Christoffer Ladstein og Ruby Maria Semb puster ut etter sine halvmaraton.

På den avsluttende distansen, 7,5 km terrengløp, ble det hjemmeseier til Skåbu Fjellmaratons primus motor Tom Erik Aasen fra Xtep Nordic, som vant på 36:05. Unggutten Stian Antonsen hentet inn Aasen på toppen av terrengpartiet, men selv om Tom Erik ikke har sin sterkeste side i nedoverbakke i krevende terreng, så løp han fra Antonsen ned fra fjellet og med en sugende avslutning på de siste kilometerne på asfalten tilbake til sentrum av Skåbu.

Marta Ulvensøen fra Isfjorden IL vant kvinnenes terrengløp, på tredje beste tid totalt på 37:09. 60 løpere stilte til start på 7,5 km.

Totalt var det 317 påmeldte, som er en mindre enn i fjor. Og selv om det på topp under pandemien (Skåbu Fjellmaraton var en av få løp som kunne arrangeres) har vært over 400 påmeldte, var arrangøren godt fornøyd med årets deltakelse. Og med været! For de mange som tar Skåbu Fjellmaraton som en helgetur, ble det også en nydelig avslutning med strålende sol fra en skyfri himmel på søndag.

Dagens speaker(e): Isabel Aarnes har her lånt mikrofonen fra løpets speaker Pål Hallvard Virik. Isabel fikk god anledning til å snakke i mikrofonen. Hun holdt årets foredrag på afterrun: «100 før 40». Lørdag 14.oktober arrangerer hun nemlig sitt eget jubileumsmaraton på Eidsvoll: Isabels maraton nr 100.
Folksomt på premieutdelingen.

Team Sportsmanden stilte som vanlig med en fyldig tropp i Skåbu

Vi avslutter derfor reportasjen med denne rapporten fra Team Sportsmanden sin Facebookgruppe:

Team Sportsmanden har vært på tokt til Skåbu igjen. Og hvilken fin helg det ble i denne vakre fjellbygden! En super kombinasjon av løping, sosialt samvær og vakker natur! Og Team Sportsmandens deltakere markerte seg på diverse plan! 

Trond Kjeldsberg og Henning Engen Andersen valgte ultraløpet. Trond klinket til med 2.plass totalt etter 4 timer og 28 minutter på de 57 kilometerne på grus fra Bygdin til Skåbu! Det er raskt – og hvilken debut for Team Sportsmanden!  Henning fulgte fint opp og var på god vei til løypepers under 5 timer da det ble krampeproblemer etter 35 km. Likevel i mål på meget gode 5:19, som en av kun to som har løpt Jotunheimvegen Ultra i samtlige 5 år! (Den andre er årets foredragsholder, Isabel Aarnes.)

Morten Vestvik hadde i år byttet ut ultradistansen med maraton – hans 99. i rekken!! 100 next!! Maratondistansen er temmelig kupert, noe som fikk Morten til å utbryte følgende ved målgang: «Takke meg til ultraløpet!!»… 

På halvmaraton sikret Inger Johanne Klokset og Ruby Maria Semb dobbeltseier til Team Sportsmanden i K50-59 år!  Og Christoffer Ladstein og undertegnede fulgte bra opp også. 

Sist, men ikke minst: Primus motor Tom Erik Aulie Åsen og Pål Hallvard Virik loste arrangementet trygt i havn nok en gang! Og mens Pål Hallvard konsentrerte seg om speakerjobben under løpet og premieutdelingen og konferansierrollen under banketten, så rakk Tom Erik også å løpe terrengløpet på 7,5 km – og vant like godt hele løpet!! 

Takk for en super helg, og gratulerer til alle sammen! Så er det bare å glede seg til neste år! 

Glad gjeng på helgetur med Team Sportsmanden: Christoffer Ladstein, Ruby Maria Semb, Inger Johanne Klokset, Morten Vestvik og Frode Monsen

Sportsmanden sin Helse og velværebutikk fra Synergy var også på plass med produkter og gode tilbud der også. Morten Falstad hadde mange smaksprøver og produktinfo å dele ut til interesserte løpere. Ta en titt på produktutvalget, Månedens tilbud, eller få 40% rabatt på SmartMeal og Collagen+ ut uken her:
https://sportsmanden.new.synergyworldwide.com/NO/nn-NO
Magisk søndag morgen i Skåbu.

.
Tekst og foto (der annet ikke er nevnt): Frode Monsen / Sportsmanden.no

Resultater Skåbu Fjellmaraton 2023 – alle distanser

Sportsmanden har vært til stede i samtlige 8 år som Skåbu Fjellmaraton har vært arrangert.

Du kan lese alle våre 16 tidligere reportasjer fra Skåbu Fjellmaraton her

Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -