LøpingMaratonØstfold

Vidar Nilsen imponerte igjen i Fredrikstad

Veteranen løp sin 3. maraton i høst på under 3 timer da han ble nummer 3 i Plankebyen. Og Titina Bakken løp sitt 40.maraton i år!

Tradisjonsrike Fredrikstad Maraton ble arrangert sist søndag på fine grus- og asfaltveier rundt Plankebyen. Arrangementet roses av deltakerne, selv om det aldri har vært et løp for de store massene, uvisst av hvilken grunn. For forpleiningen skal være meget god, løypen fin og Fredrikstad ligger jo også bare en kort biltur fra Oslo.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Fredrikstad-Maraton2015-Vidar-Nilsen1
GOD; GAMMEL ÅRGANG: Tommel opp for Vidar Nilsen fra Oppegård IL, som aldri leverer en dårlig maraton. Den 8-dobbelte veteran-norgesmesteren på distansen løp også denne gang på under 3 timer.
Foto: Bjørn Hytjanstorp

En som liker seg i Fredrikstad er veteranen fra Langhus og Oppegård IL, Vidar Nilsen. Han har riktignok ikke løpt Fredrikstad Maraton på 10 år, men da vant han til gjengjeld, etter en hard fight med Gjermund Sørstad. Søndag var Nilsen tilbake, og selv om han nå nærmer seg 56 år, så var han igjen med i teten og tok til slutt en sterk tredjeplass totalt. Tiden var også meget gode 2.59.23, og dermed klarte Nilsen enda en gang å løpe under den magiske 3 timers-grensen, noe han har klart hele 36 ganger på sine 54 maratonstarter.

I klasse 55-59 år er det ikke så veldig mange som gjør det, og i hvert fall ikke tre ganger i løpet av bare noen måneder. Først i NM i Trondheim 5.september, der Nilsen tok sitt 8. NM-gull på 2.56.24. Deretter forbedret han tiden til 2.51.07 i Berlin, bare tre uker senere. Og ytterligere tre uker deretter ble det altså 3.plass i Fredrikstad Maraton.

– Av høstens tre maraton er det nok Berlin jeg er mest fornøyd med, selv om den ikke var helt optimal med en noe lurvete avslutning. Trondheim ble litt ødelagt av alle halvmaratonløperene på sisterunden.
Fredrikstad var også bra, selv om jeg merket at det var litt kort siden Berlin, forteller maratonveteranen til Sportsmanden.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

10 år etter at han sist stilte til start i Fredrikstad, var han altså tilbake, og løp omtrent akkurat 10 minutter saktere. Det holdt altså likevel til en pallplass.

– Det var fint å være tilbake etter 10 års fravær fra dette flotte arrangementet. Serveringen i klubbhuset etter løpet er nesten grunn god nok til å bli med, sier Vidar Nilsen, som forteller om fine forhold med 10 grader og overskyet, men med litt vind.

Deltakerrekord med 120 løpere var det også, uten at det var noen direkte trengsel i løypa av den grunn, forteller Nilsen. Forhåndsfavoritten Gerhard Sletten innfridde og dro i fra rett fra start. Kun den gamle storløperen Tor Erik Nyquist (48) med pers på 2.18, prøvde å henge seg på, men måtte slippe ganske fort. Han løp for øvrig sitt første maraton på 13 år, så 2.47 er slett ikke verst da, påpeker Nilsen.

– Med disse to raskt forsvinnende i horisonten ble jeg liggende som tredjemann hele veien. Hadde to-tre mann i rygg i noen km, men deretter ble jeg løpende alene. Prøvde å løpe fornuftig og avslappet på de to første rundene og klarte det sånn passe. Kroppen hadde en brukbar dag, men jeg kjente at det nok er lurt med litt lengre pause mellom maratonløpene. Ut på siste runde merket jeg at det røynet på,  og opp bakkene inn i marka for tredje gang i motvinden ble det ganske tungt. Jeg klarte å mobilisere litt på slutten for å unngå å komme over tre timer. Dermed har jeg tre pallplasser på tre forsøk i dette løpet. Slett ikke verst, må jeg innrømme, ? forteller maratoneksperten med et smil.

Ronny Kristiansen i gang igjen

Ronny Kristiansen, som satser på å løpe 50 maraton i løpet av 4 år, var også på plass i Fredrikstad. Etter hele 10 maraton på forsommeren, satte en prolaps en midlertidig stopper for «prosjektet». Men nå var den blide kråkstingen i gang igjen, og kunne huke av for årets 11 maratonløp etter 5.52.25 som sluttid.

– Ronny er meget godt fornøyd med løpet og håper å kunne løpe snart igjen, forhåpentligvis Ribbemaraton i jula. Vi planlegger også Reykjavik Maraton i august. Tusen takk til alle som heiet på oss og for et fantastisk fint arrangement med meget god service og trivelige folk, skriver coach Jan Billy Aas i sin oppdatering på Facebook. Aas vant selv Fredrikstad Maraton i 2007. I år tok han det bare som en rolig langtur sammen med Kristiansen og løpekameratene Birger Weydahl fra Drøbak.

– Vi tok det veldig med ro. Målet var under 6.18 timer, vi løp/jogget og gikk på 6.05.15 og var fornøyd med det. Vi ble nummer 105 og 106 av 108 stykker. Underveis håpet vi så inderlig at Ronny skulle holde helt inn uten smerter og store problemer og at han kunne komme seg under 6 timer. Det gikk ganske bra, han kom i mål på 5.52.25 og ble nummer 103 av 108, så det var moro, konkluderte Jan Billy Aas på vegne av seg selv og Team Ronny og Jan Billy.

Fredrikstad-Maraton2015-Ronny-Kristiansen_Jan-Billy-Aas
TEAM RONNY OG JAN BILLY: Etter en særdeles aktiv vårsesong, var Ronny Kristiansen (t.v.) og coach Jan Billy Aas tilbake «på sporet» etter et opphold på 4 måneder og 4 dager siden forrige maratonløp. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Titina Bakken løp sitt 40. maraton – bare i år!

En av svært få som overgår Ronny Kristiansen i antall maratonløp i år, er Titina Bakken fra Romerike Ultraløperklubb. I Fredrikstad Maraton fullførte hun utrolig nok sitt 40.maratonløp bare i år! Ikke nok med det, hun vant også tidenes første 6-dagersløp i Norge da Jessheim 6-dagers ble arrangert i juni! 

Fredrikstad-Maraton2015-Titina-Bakken
Titina Bakken løper utrolig mange maratonløp, og hun løper også mange ganske raskt. I Fredrikstad ble hun «bare» nummer 14 på 4.19.45, mens hun ikke mange dagene tidligere vant klasse 40-44 år i Maratonkarusellen i Bergen, mens hun i Risør Konvoimaraton noen uker tidligere ble nummer 3 totalt. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Gerhard Sletten og Anette Hauge var aller raskest

Gerhard Sletten fra Oslofjord Triatlon vant herreklassen på 2.42.44, foran veteranen og tidligere norgesmester på distansen Tor Erik Nyquist fra Valdres Langløparlag (2.47.47) og altså med Vidar Nilsen på tredjeplass på 2.59.23. Anette Hauge vant kvinneklassen og forsvarte dermed fjorårsseieren på hjemmebane. Med vinnertiden 3.16.51 var hun 4.25 foran Hilde Ackenhausen fra Kolbotn SK / Spiridon LLL på 3.21.16, med Kaja Stabbursvik (Ås IL / Team Skigo) ytterligere et lite minutt bak på 3.22.05 på tredjeplass.

Fredrikstad-Maraton2015-Gerhard-Sletten
3 SOM LYKKETALL? Gerhard Sletten tok seieren i Fredrikstad Maraton (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Anette-Hauge
VANT FOR ANDRE ÅR PÅ RAD: Anette Houge (920) (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Far-og-sonn-Nyquist
COME-BACK: Den tidligere norgesmesteren Tor Erik Nyquist sa at han hadde lyst å prøve seg på et maratonløp igjen da vi snakket med løypesjefen for Fjellmaraton etter snøløpet i mai. Nå var han tilbake, med bravur. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Hilde-Ackenhausen
GOD SESONG: Hilde Ackenhausen var svært glad da hun perset solid i Oslo Maraton. I Fredrikstad gjorde hun et nytt sterkt løp og ble nest beste kvinne totalt. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Kaja-Stabursvik
Solid løpt av Kaja Stabbursvik som tok tredjeplassen totalt. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Mange hardbarkede maratonløpere var i aksjon…

Det var mange garvede maratonløpere som deltok i Fredrikstad. Blant den «Norges maratonkonge – og -dronning», Inge Asbjørn Haugen og Vera Nystad. Her er bilder av både de og mange andre blide mosjonister:

Fredrikstad-Maraton2015-Inge-Asbjorn-Haugen
NORGES MR.MARATON: Inge Asbjørn Haugen løp sitt maraton nummer 507 i Fredrikstad! Nok en gang ble det under 4 timer, med sluttiden 3.55.10. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Vera-Nystad
NORGES MARATONDRONNING: Snart 70-årige Vera Nystad er stadig på farten i maratonløp verden rundt, og alltid med i toppen i sin aldersgruppe. Hun har forlengst passert 100 maraton og løp årets 10. maraton i Fredrikstad på en ny sterk tid, denne gangen 4.05.40. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-TF
NORGES BLIDESTE MARATON- OG ULTRALØPER? Therese Falk smiler på nesten alle bilder på sine mange og lange løp. Tiden 3.25.43 ga også 5.plass totalt. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Lise-Lithun
STERK VETERAN: Lise Lithun vant klasse 55-59 år på gode 3.53.45. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Ragnhild-Audestad
Ragnhild Audestad fra Romerike Ultraløperklubb vant klasse 50-54 år på 4.15.15. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Roy-Freddy-Andersen
Roy Freddy Andersen fra arrangørklubben Fredrikstad IF ble nummer 15 på 3.21.47. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Erik-Wennemo
Erik Wennemo kan juble for 3.55.38. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Vidar-Blaafjelldal
Vidar Blaafjelldal fra Statoil BIL gir tommel opp på vei mot 4.17.10. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Sverre-Mostue
Sverre Mostue fra Flintjoggen var raskeste mann i klasse 70-74 år med 4.25.28. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Lars-Try
FIN STIL: Lars Try fra Tvedestrand Turn og Idrettsforening var nummer 89 av 90 menn i mål på 6.08.31. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Oivind-Solberg_Sverre-Kvalvik
Øivind Solberg fra Fredrikstad Triatlonklubb og Sverre Kvalvik (347). (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Turid-Veggeland
Superrutinerte Turid Veggeland fra GTI Friidrett som også har over 100 maratonløp fullførte på litt over 5 timer. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Henrik-Aasbo
Henrik Aasbø fra Rindal IL løp på 4.35.25. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Fredrikstad-Maraton2015-Halvor-Been
Halvor Been fra Ryggejoggen ser ut til å være godt fornøyd med dagen. Han kom seg under 4 timer med sluttiden 3.57.44. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

 

… og en velkjent og populær kar i fotballbyen Fredrikstad

Vi avslutter med den tidligere stopperkjempen fra Fredrikstad FK, estlenderen Raio Piiroja. Han har blant annet prøvd seg på maraton etter at han la fotballkarrieren på hylla og har allerede vært under 3 timer da han løp på 2.59.32 i Tallin Maraton i september. Kanskje kom Fredrikstad Maraton litt for tett på, for etter en frisk åpning der Piiroja lå på fjerdeplass etter den første runden, måtte han kaste inn håndkleet etter rundt 30 km på grunn av kneproblemer.

– Jeg sliter med et kne, og det ble bare vondere og vondere. Spesielt der det går litt utfor, kjenner jeg smertene, fortalte han til Fredrikstad Blad etter løpet.

Forhåpentligvis vil vi se mer til den populære karen på løp fremover.

Fredrikstad-Maraton2015-Raio-Piiroja
NY KARRIERE? Raio Piiroja mens han enda var med å prege løpet. Også dette bildet er tatt av Bjørn Hytjanstorp, som selv skrev bl.a dette om løperen fra Estland:
«For de som ikke visste det er Raio Piiroja en meget aktiv mann – selv om han nå har lagt opp. Fotballkarrieren fikk forresten en brå slutt. Etter å ha spilt sju sesonger for Fredrikstad, valgte Piiroja i 2011 å signere for nederlandske Vitesse. En skadeplaget Piiroja fikk en kort proffkarriere i treskolandet med kun to kamper for klubben. Etter kontraktslutt flyttet han hjem til Estland, men ble rastløs og takket så ja til å spille for kinesiske Chengdu Blades. Laget spiller sine kamper i Byen Chengdu som ligger 800 kilometer fra Tibet. – Det var et fryktelig sted, men utsikten til Himalaya var fantastisk, sa Piiroja i et intervju med Fredrikstad Blad for et par år siden. Etter en landskamp mot Tyrkia i VM-kvalifiseringen i 2013 var det definitivt slutt. Stopperkjempen ble skadet i lysken, og la opp nærmest på dagen. Men Piiroja glemmer ikke Fredrikstad, og Fredrikstad glemmer definitivt ikke estlenderen. I Fredrikstad var Raio Piiroja nemlig en meget populær spiller. Estlenderen ga alltid alt og tok fansen med storm fra første kamp. – Tiden i FFK er den aller beste i min karriere. Jeg har bare gode minner derfra, sier han til Fredrikstad Blad. Som sagt; Raio Piiroja en meget aktiv mann. Selv om fotballkarrieren er avsluttet trener han mye og er i god fysisk form. Han jobber som fisker og er ute 12-13 timer hver dag. Når han ikke er i båten løper han. Og Piiroja gjør det altså bra, som f.eks. under før nevnte Tallin maraton i september der han kom seg under tre timer med pene 2.59.32. Men i Fredrikstad maraton ble det med knappe 30 km for det trivelige estlenderen. Vonde knær bør man ikke løpe med, og når jernmannen Piiroja velger å stå av, er det nok ganske smertefullt.»
Foto: Bjørn Hytjanstorp

 

Resultater


Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -