NM-gullet på maraton var en fin treningsøkt

Marthe Myhre forteller om sitt tredje NM-gull på maraton

Sist helg ble det arrangert Norgesmesterskap på maraton som en del av Trondheim Maraton. Norgesmestere ble Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim IL på 2.25.49 og Marthe Katrine Myhre fra SK Vidar på 2.49.04. Sølv og bronsemedaljer gikk til Ola Sakshaug, Selsbakk IF (2.34.00) og Kenneth Smeby fra SK Vidar (2.35.52) hos gutta, mens Fride Vullum-Bruer, Strindheim (2.51.33) og Janne Elin Vatnaland fra Spirit Stavanger (2.58.44) sikret seg de to andre medaljene for kvinner.

Marthe Katrine Myhre på vei til sitt tredje NM-gull på maraton. Sølvvinner Frode Vullum-Bruer (t.v.) var ikke langt bak. Foto: Fra bloggen til Myhre, tatt av Thomas Kørre
Marthe Katrine Myhre med humøret på topp på vei til sitt tredje NM-gull på maraton. Sølvvinner Fride Vullum-Bruer (t.v.) var ikke langt bak i mål.
Foto: Thomas K. Føre

Mens det var første NM-tittel til Abdulaziz, var det tredje gang Marthe Myhre kunne ta med gullmedaljen på den klassiske distansen hjem til Gjøvik. Og etter at Myhre, til tross for sterke prestasjoner blant annet med tredjeplassen i Nordisk mesterskap i Stockholm Maraton ikke ble funnet god nok til VM-tur, er det Eindhoven Maraton 11.oktover som nå er høstens store mål. Der går Myhre for pers, det vil si under 2.40.00, som er hennes bestetid fra tredjeplassen i Sevilla i fjor. NM ble derfor et steg på veien for Norges beste maratonløper de siste årene.

– Det er vel ikke lov å si, men…. Ja, jeg brukte NM maraton på lørdag som trening, trening mot en rask maraton i Nederland 11.oktober, forteller Marthe Myhre selv på bloggen sin.

Men selv om hun altså tok NM som en tøff treningstur, så presiserer hun at et norgesmesterskap både er viktig og noe hun setter svært høyt.

Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)

– For meg er NM viktig, veldig viktig. Siden det ikke ble NM på bane i Haugesund i august, ville jeg ha med meg NM på maraton i Trondheim, sier hun.

Marthe Katrine Myhre kan juble med norsk flagg og nasjonalhelligdommen Nidarosdomen i bakgrunnen. Foto: Thomas K. Føre (hentet fra fra bloggen til Myhre) 
Marthe Katrine Myhre kan juble med norsk flagg og nasjonalhelligdommen Nidarosdomen i bakgrunnen. Foto: Thore-Erik Thoresen, friidrett.no  / bloggen til Myhre

Det rapporteres ellers om en veldig flott og idyllisk løype i Trondheim, men litt for mye kaos ved at halvmaratonløperne og maratonløperne ikke var godt nok fraskilt tidsmessig. Marthe Myhre beskriver det slik:

– Planen var å øke farten på siste runden av i alt fire runder, men det skulle vise seg å bli vanskelig. Arrangøren sendte i vei en pulje på halvmaraton 2-3 minutter før jeg passerte for siste runde. Det endte i kø, mye kø og tettpakket av løpere fra 32-40 kilometer. Det var rett og slett helt håpløst å løpe og kaos til tider. Det var umulig å brøyte seg vei alene og når mange av løperne på halvmaraton løp med musikk i ørene, var det ikke lett å rope løype heller. Derfor ble det sikksakk løping, grøfteløping og rett og slett vente på din tur til å komme fram.

Heldgvis ble imidlertid ikke trengselen utslagsgivende for seierskampen.

Les hele Marthe Myhre sin NM-rapport her.

Vidar Nilsen tok sitt 8. NM-gull i veteranklassen

Det var ikke bare eliteløperne som gjorde opp om NM-medaljer i Trondheim. Også i veteranenklassene var det innlagt Norgesmesterskap. Det eneste kravet for NM-deltakelse er at man er norsk statsborger og at man løper for en klubb tilsluttet NFIF. En som ikke bare deltok, men som ble Norgesmester for veteraner for 8.gang, var Vidar Nilsen fra Oppegård IL. Den skadeplagede løperen som aldri får trent så mye som han ønsker, er likevel alltid i NM-form, og atter en gang viste han konkurrentene ryggen, denne gangen i klasse 55-59 år. Nilsen vant klassen på sterke 2.56.24, utklasset konkurrentene og hadde over 25 minutter ned til andremann i klassen.

Maratoneksperten: Vidar Nilsen tok lørdag sitt 8. NM-gull for veteraner. Her er Oppegård-løperen på vei til klasseseier i M50-54 år i Jessheim Vintermaraton i fjor i sitt 50.maraton. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maratoneksperten: Vidar Nilsen tok lørdag sitt 8. NM-gull for veteraner. Her er Oppegård-løperen på vei til klasseseier i M50-54 år i Jessheim Vintermaraton i fjor i sitt 50.maraton.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

– Det ble en hyggelig dag i Trondheim. Må si meg fornøyd med løpet siden det ga god uttelling i form av klasseseier. Skulle selvfølgelig gjerne sett at det gikk noen minutter fortere, men må nok innse at det må trenes en del bedre for at det skal skje, oppsummerer Vidar Nilsen selv. Også han forteller om litt kaos på den siste runden:

– Jeg løp jevnt og greit de to første rundene, men ut på runde tre var leggene egentlig ferdig med dagen og løpssteget ble noe anstrengt. Heldigvis dukket det aldri opp noen muskelkramper hverken i lår eller legger denne gangen og det var flott. Jeg havnet dessverre på halen av halvmaratonfeltet etter passering tre runder. Det ble en ganske uryddig siste mil med å brøyte seg fram, bokstavelig talt, langs smale gangveier som flere steder medførte at jeg måtte ut i grøftekanter for å komme forbi. Ikke optimalt når beina er stive nok som de er. Men pytt, dette ble sannsynligvis kompensert med godfølelsen som man får ved å passere flere hundre halvmaratonere, forteller en fornøyd gullgrossist til Sportsmanden.

Løypen ble for øvrig beskrevet som variert, men ikke utpreget rask, med rundt 250 høydemetere totalt.

Alle resultater

Sportsmanden.no 

0Shares
Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)