Christian OdgaardInternasjonaltLøpingMaratonSkribenter og bloggere

Reykjavik Maraton 2015 – Kjellergraving og en brennhet rumba i Lækjargata!

Av Christian Odgaard

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

1INTRO:

Eliteseedingen er på plass i Gøteborgsvarvet, verdens største halvmaraton. Hele den svenske byen står på hodet denne solfylte lørdagen i slutten av mai. Den 2 uker gamle hamstring-strekken har blitt intensivt behandlet og jeg håper på det beste. Damn it!! På siste del av oppvarmingen slår jeg opp strekken på nytt og må klatre slukøret over reklame-gjerdet bare 150 meter ut i løpet. Med halen mellom bena bærer det skadeskutt tilbake til Post Hotel der jeg smyger meg ned i det varme bassenget på relax-avdelingen. Det er helt tomt der – alle andre er jo ute og koser seg i godværet. Nå må en ny og sterk plan legges – mine personlige erfaringer er at nye mål ispedd handlekraft er den beste måten å takle nedturer på. Vel hjemme i gamlelandet skriver jeg på en gul post-it lapp: REYKJAVIK 22/8. Min nye plan er et skikkelig comeback 3 måneder senere på Sagaøya! Masse styrketrening, elipse, forsiktig løping (f.o.m. juli) og behandling fra den glitrende sportsmassøren på Colosseum Spa, Tom, er resepten som skal få dette halvgamle skinnet tilbake i løps-manesjen igjen!

Fredag 21 august lander jeg på Keflavik Airport – comebacket er nå bare 1 dag unna og jeg har kula full av sommerfugler (og pasta!). Dette er fjerde året på rad jeg besøker Reykjavik for å løpe enten hel- eller halvmaratonet. Jeg har tidligere blitt nr. 4 (i 2012) og nr. 5 (i 2013) på helmaratonet samt nr. 11 på halvmaratonet i fjor så bare navnet Reykjavik vekker fantastiske minner! Man kan som gjenganger i et løp noen ganger få litt  “Grevinnen og hovmesteren»-følelse ved at man snubler i de samme “skinnfellene” gang etter gang, men Reykjavik er alt i alt et så vakkert og sjarmerende løp at elementer av gjentakelse funker helt fint for min del!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Det er ikke akkurat høye skuldre på denne gladlaksen! På fredagen bærer det av sted til expo’en for å hente startnr. Der møter jeg Torger Sollie som jeg ble kjent med i forbindelse med New York Marathon i 2013. Mens jeg skal løpe halvmaran kjører Torger på med full distanse. På lørdagen løper han til slutt i mål på pene 3:40. Stor grattis Torger!!
Det er ikke akkurat høye skuldre på denne gladlaksen! På fredagen bærer det av sted til expo’en for å hente startnr. Der møter jeg Torger Sollie som jeg ble kjent med i forbindelse med New York Marathon i 2013. Mens jeg skal løpe halvmaran kjører Torger på med «full pupp» som vi sier på gata i Drammen! På lørdagen løper han til slutt i mål på pene 3:40. Stor grattis Torger!!
Man havner fort i “selfie-fella” når man reiser solo! Fredagen går med til mye tusling rundt i den intime bykjernen. Her foran Alþingi - verdens eldste eksisterende parlament stiftet tilbake allerede i år 930!
Man havner fort i “selfie-fella” når man reiser solo! Fredagen går med til mye tusling rundt i den intime bykjernen. Her foran Alþingi – verdens eldste eksisterende parlament stiftet allerede tilbake i år 930!

RACE DAY:

Lørdag morgen kl 08:40 går startskuddet for hel- og halvmaratonet i Lækjargata midt i hjertet av Reykjavik. Over 1000 maratonløpere og 2100 halvmaratonløpere fra hele verden står og tripper nervøst på startstreken i det som må karakteriseres som nærmest perfekt løpsvær – overskyet og temperatur på 10 grader++. Bildet er forøvrig fra 10km-starten 55 minutter senere.
Lørdag morgen kl 08:40 går startskuddet for hel- og halvmaratonet i Lækjargata midt i hjertet av Reykjavik. Over 1000 maraton- og 2100 halvmaratonløpere fra hele verden står og tripper nervøst på startstreken i det som må karakteriseres som nærmest perfekt løpsvær – overskyet og temperatur på ca. 10 grader. Bildet er forøvrig fra 10 km-starten 55 minutter senere.
I 2015 feirer Island at kvinner har hatt full stemmerett på Sagaøya i 100 år. I den anledning har de invitert over selveste Kathrine Switzer til å fyre av startskuddet i maratonet. I USA er hun et av de store ikonene innen kvinneidrett grunnet hennes ulovlige gjennomføring av Boston Marathon i 1967 (den gang da kvinner ikke fikk lov til å løpe maraton i USA). Bildene som ble publisert av illsinte funskjonærer som feilet i forsøket på ta henne ut av maratonet gjorde henne til en heltinne og i 1972 åpnet President Nixon opp for mer lik behandling av mannlige og kvinnelige langdistanseløpere. I OL i LA i 1984 ble maraton for kvinner endelig også en del av programmet og vi ble servert den episke duellen Benoit vs. Waitz gjennom Los Angeles sine solylte gater!
I 2015 feirer Island at kvinner har hatt full stemmerett på Sagaøya i 100 år. I den anledning har de invitert over selveste Kathrine Switzer til å fyre av startskuddet i maratonet. I USA er hun et av de store ikonene innen kvinneidrett grunnet hennes ulovlige gjennomføring av Boston Marathon i 1967 (den gang da kvinner ikke fikk lov til å løpe maraton i USA). Bildene som ble publisert av illsinte funskjonærer som feilet i forsøket på ta henne ut av maratonet gjorde henne til en heltinne og i 1972 åpnet President Nixon opp for mer lik behandling av mannlige og kvinnelige langdistanseløpere. I OL i LA i 1984 ble maraton for kvinner endelig også en del av programmet og vi ble servert den episke duellen Benoit vs. Waitz gjennom Los Angeles sine solfylte gater!
“1-2-3, til siden, frem og en fot ned (legg merke til det “lekne” fotarbeidet til undertegnede!)....”
“1-2-3, til siden, frem og en fot ned….» (legg merke til den lekne dansefoten til undertegnede!).
“Parketten knirker, noe tungt er på vei (Og Ingulf Nordahl, nr. 783, er på vei tilbake igjen(!) da han er usikker på om starten har gått)....”
“Parketten knirker, noe tungt er på vei….» (Og Ingulf Nordahl, nr. 783, er på vei tilbake igjen (!) da han er usikker på om starten har gått).
“Og med tennene blottet som til et smil nærmer det seg. Og på 1-2-3....” Jeg føler nærmest jeg befinner meg fanget midt i Di Derre’s “Rumba med Gunn” der starten går i løpet og vi er aller først i amatør-slusen!
“Og med tennene blottet som til et smil nærmer det seg. Og på 1-2-3….” Jeg føler nærmest jeg befinner meg fanget midt i Di Derre’s “Rumba med Gunn” der starten går i løpet og vi er aller først ut av høyre sluse!
Det er dog ikke mye tid til lekne dansetrinn nå! De første 300-400 meterne går altfor fort unna – i en kort periode ligger farten min på 2:50 per km mens U2’s Bono over høyttaleranlegget synger noe om en vakker dag som man ikke bør la slippe unna! Og jeg kjenner ingen napping i hamstringene – it’s beautiful day for sure!!
Det er dog ikke mye tid til lekne dansetrinn nå! De første 300-400 meterne går altfor fort unna – i en kort periode ligger farten min på 2:50 per km mens U2’s Bono over høyttaleranlegget synger noe om en vakker dag som man ikke bør la slippe unna! Og jeg kjenner ingen napping i hamstringene – it’s beautiful day for sure!!
“Du ser dem har fart, du ser dem har stil – du ser dem bare gli forbi. Du kan se de har alt, det vi driter så i at vi lar dem bare gli!” for å sitere en viss Onkel fra Mjøs-regionen! Opp første kneika mot passering første km må jeg la de beste fare. Sommerens treningsgrunnlag er jo mildt sagt tynn suppe når det kommer til løpsdelen så her gjelder det å unngå kamikaze-løping....(Foto: Brynjólfur Bragason).
“Du ser dem har fart, du ser dem har stil – du ser dem bare gli forbi. Du kan se de har alt, det vi driter så i at vi lar dem bare gli!” for å sitere en viss Onkel fra Mjøs-regionen! Opp første kneika må jeg la de beste fare. Sommerens treningsgrunnlag er jo mildt sagt tynn suppe når det kommer til løpsdelen så her gjelder det for egen del virkelig å unngå kamikaze-løping….(Foto: Brynjólfur Bragason).
Ved passering ca. 7 km er det svært vakkert og fredfullt – den eneste lyden man hører er joggesko som klaprer mot hard asfalt. Jeg løper i en gruppe med blant annet de norske maratonløperne David Andre Aasen (902) og Frode Stenberg (903). De løper til slutt i mål på henholdsvis 2:48 og 2:53. Grattis karer!! (Foto: Brynjólfur Bragason).
Ved passering ca. 7 km er det svært vakkert og fredfullt – den eneste lyden man hører er lettvektssko som klaprer mot hard asfalt. Jeg løper i en gruppe med blant annet de norske maratonløperne David Andre Aasen (902) og Frode Stenberg (903). De løper til slutt i mål på henholdsvis 2:48 og 2:53. Grattis karer!! (Foto: Brynjólfur Bragason).

10 km passeres på 38:44. Piggheten og euforien jeg følte i starten av løpet er i ferd med å visne hen som en hvitveis i juli måned. Jeg passerer staselige Harpa og må allerede nå jobbe målrettet og hardt med å holde tiden under 4 min per km. En sjenerende motvind plager meg og jeg vet det ennå er 5 km igjen til vending (og vinden i ryggen tilbake mot sentrum og mål igjen). Pokker heller – det er ikke rom for gresk førtidspensjonering nå – en knalltøff og kompromissløs tysk krisepakke må på bordet asap!! Glem både Euro og Greske Drakmer – der og da er eneste gangbare valuta rå handlekraft. Det er nesten så jeg kjenner Angela Merkel sin bittersøte sauerkraut-ånde pustende i nakken der jeg graver dypt og presser meg over åskammen på vei mot vending!

Intet Poker Face...! Etter hvert begynner det dog å røyne virkelig på. Mangel på løpstrening og noen kilo unna match-vekten gjør at alt av mental styrke må mobiliseres for ikke å gå helt opp i liminga! Jeg føler meg like utdatert og irrelevant som 2015-utgaven av Lady Gaga der jeg peser avgårde med ren vilje som eneste drivstoff på tanken.
Intet Poker Face…! Etter hvert begynner det dog å røyne virkelig på. Mangel på løpstrening og noen kilo unna match-vekten gjør at alt av mental styrke må mobiliseres for ikke å gå helt opp i liminga! Jeg føler meg like utdatert og irrelevant som 2015-utgaven av Lady Gaga der jeg peser avgårde med ren vilje som eneste drivstoff på tanken.
Bak meg jager amerikanske Kara Waters. Ved vending 16 km blir jeg klar over dette og “en kamp på liv og død” begynner. Nå får likestilling være likestilling - jeg vil for all del unngå det Northug og co kaller for “tjeideng”, men det ser stygt ut nå (Kara Waters vinner til slutt halvmaratonet for damer – congrats!)
Bak meg jager amerikanske Kara Waters. Ved vending 16 km blir jeg klar over dette og “en kamp på liv og død” begynner. Nå får likestilling være likestilling – jeg vil for all del unngå det Northug og co kaller for “tjeideng”, men det ser stygt ut (Kara vinner til slutt halvmaratonet for damer).
“Det er lov å være bli’ – du kan si det du vil si!” som Mr. Bærum himself, Jens Book-Jensen, sang i sine glansdager! På oppløpssiden på Lækjargata har jeg endelig kontroll på Kara Waters og jeg kan slippe følelsen fri etter 3,5 måneder med frustrasjon og skader! Det er så forbaska digg – jeg glemmer at jeg er utmattet der formelig bare flyr inn mot målseilet!
“Det er lov å være bli’ – du kan si det du vil si!” som Mr. Bærum himself, Jens Book-Jensen, sang i sine glansdager! På oppløpssiden på Lækjargata har jeg endelig kontroll på Kara Waters og jeg kan slippe følelsene fri etter 3,5 måneder med frustrasjon og skader! Det er så forbaska digg – jeg glemmer at jeg er utmattet der jeg formelig bare flyr inn mot målseilet!

Fasiten blir for egen del en slutt-tid på 1:22:25, nr. 22 av 2151 halvmaratonere og best av de norske.  Av mine 16 halvmaraton er det allikevel min neste dårligste slutt-tid noensinne. Alt i alt er jeg uansett strålende fornøyd – det viktigste er at hamstringene tålte denne voldsomme stresstesten og at jeg derfor forhåpentligvis kan begynne å trene normalt igjen fremover.

Det hersker en fantastisk familievennlig atmosfære inne i byen. Man blir så glad av at også barna er med på festen i sitt eget barneløp og som publikum. Det at Reykjavik kan tilby så mange ulike distanser bidrar sterkt til den folkefesten løpet er med totalt sett over 15 000 deltakere! (Foto: Dominika Skw).
Det hersker en fantastisk familievennlig atmosfære inne i byen. Man blir så glad av at også barna er med på festen i sitt eget barneløp og som publikum. Det at Reykjavik kan tilby så mange ulike distanser bidrar sterkt til den folkefesten løpet er med totalt sett over 15 000 deltakere! (Foto: Dominika Skw).
“Sommerfugler i lavaland” – det er ikke akkurat Nord-Europas mest usporty bukett dette her! De trivelig og spreke Reykjavik-veteranene Mirjam Kullstad Næss (t.v.) og Aud-Helene Rømcke er selvsagt også på plass i forbindelse med løpet! Mirjam senker halvmaraton-persen med hele 5 minutter (stor grattis!) mens Aud-Helene er med som entusiastisk support for anledningen grunnet en skade.
“Sommerfugler i lavaland” – det er ikke akkurat Nord-Europas mest usporty bukett dette her! De trivelig og spreke Reykjavik-veteranene Mirjam Kulstad Næss (t.v.) og Aud-Helene Rømcke er også på plass i forbindelse med løpet! Mirjam senker halvmaraton-persen med hele 5 minutter (stor grattis!) mens Aud-Helene er med som entusiastisk support for anledningen grunnet en skade.

Etter løpet og en post-race burger, har den Blå Lagune gjerne pleid å stå på menyen. Men i år er det en ny vri på gang! I stedet for alt styret med å reise nesten ut til Keflavik er det heller bare nå å tusle bort til Reykjavik Spa som ligger i kjelleren på stilige Grand Hotel. Der er det både digge badstuer og ulike varme kulper samt en herlig post-race massasje til en fin penge vs. norske priser:) Akkurat hva man behøver etter dagens kjellergraving!

Reykjavik Marathon er alltid lagt til samme dagen som Menningarnóttin – eller Cultural Night som det også heter. Det er masse utekonserter i hele byen og det kryr av folk (opp mot 100 000 – i Reykjavik bor det til sammenligning ca. 120 000 fastboende totalt!). På bildet ser man en gigantisk lysekrone som har blitt hengt ned i et handlegaten fra en gigantisk kran!
Reykjavik Marathon er alltid lagt til samme dagen som Menningarnóttin – eller Cultural Night som den også heter. Det er masse utekonserter i hele byen og det kryr av folk (opp mot 100 000 – i Reykjavik bor det til sammenligning ca. 120 000 fastboende totalt!). På bildet ser man en gigantisk lysekrone som har blitt hengt ned i en av handlegatene fra en gigantisk kran!
Selv en avholden mørkemann fra Søndre Buskerud politidistrikt må teste ut den berømte “planken” på Skúli Craft Bar (visstnok Reykjavik sin beste øl-kneipe). Man smaker seg gjennom ulike typer hjemmebrygget mjød – det gjelder å holde godt på hatten da enkelte varianter ligger på rundt 10% i alkoholprosent! Ingulf Nordahl, sist sett i en brennhet rumba i Lækjargata, har også kommet til hektene igjen og er med på denne humpete øl-reisen. Forøvrig masse grattis med dagens 3:28 og nok et maraton i beltespenna Ingulf!!
Selv en avholden mørkemann fra Søndre Buskerud politidistrikt må teste ut den berømte “planken” på Skúli Craft Bar (visstnok Reykjavik sin beste øl-kneipe). Man smaker seg gjennom ulike typer hjemmebrygget mjød – det gjelder å holde godt på hatten da enkelte varianter ligger på rundt 10% i alkoholprosent! Ingulf Nordahl, sist sett i en brennhet rumba i Lækjargata (!), har også kommet til hektene igjen og er med på denne humpete øl-reisen. Forøvrig masse grattis med dagens 3:28 og nok et maraton i beltespenna Ingulf!!

Til den påfølgende banketten samles en liten norsk gjeng seg på den velrennomerte sjømat-restauranten Sjávargrillið (rangert som nr. 9 av 348 restauranter i Reykjavik). Strålende mat, stemning og lokasjon gir tilnærmet topp-score fra undertegnede selv om jeg nok fortsatt holder en liten knapp på klassikeren Grillmarkaðinn 500 meter unna!

Utover kvelden hygger vi oss med utendørskonserter med de største islandske bandene på hovedscenen i Lækjargata. Publikum er i ekstase – det er folk i alle aldre ute i gatene selv om mørket nå har senket seg.
Utover kvelden hygger vi oss med utendørskonserter med de største islandske bandene på hovedscenen i Lækjargata. Publikum er i ekstase – det er folk i alle aldre ute i gatene selv om mørket nå har senket seg.
Menningarnóttin avsluttes offisielt kl. 23 med et fantastisk fyrverkeri! Symbolsk er det også en flott finale på en, på alle måter, perfekt dag:)
Menningarnóttin avsluttes offisielt kl. 23 med et fantastisk fyrverkeri! Symbolsk er det også en flott finale på en, på alle måter, perfekt dag:)

DAGEN DERPÅ:

Søndag morgen spyles gatene rene i rene renselsesprosessen. Reykjavik er rett og slett bragt ned i et slags kollektivt knestående! Huttetu – trening og freshness er definitvt heller “the new black” som man sier! Amen!
Søndag morgen spyles gatene rene i rene renselsesprosessen. Reykjavik er rett og slett bragt ned i et slags kollektivt knestående! Huttetu – trening og freshness er definitvt heller “the new black” som man sier! Amen!
"Nothing tastes as good as skinny feels" uttalte en gang modell-ikonet Kate Moss og fikk halve jordkloden på nakken. Det kan dog godt være en del visdom i det CK-jenta fra Croydon i Sør-London sier, men har hun noen gang prøvd de legendariske frokost-pannekakene til The Laundromat Cafe i Austurstræti? Nei nettopp!!!
«Nothing tastes as good as skinny feels» uttalte en gang modell-ikonet Kate Moss og fikk halve jordkloden på nakken. Det kan dog godt være en del visdom i det CK-jenta fra Croydon i Sør-London sier, men har hun noen gang prøvd de legendariske frokost-pannekakene på The Laundromat Cafe i Austurstræti? Nei nettopp!!!
Verdenskjente Hallgrímskirkja er 74,5 meter høy og ligger på et høydedrag rett sørøst for sentrum av Reykjavik. Kirken stod ferdig oppført i 1986 etter 38 (!) års byggetid! Foran kirken ruver en statue av oppdageren Leiv Eriksson. Det hele er et mektig skue selv i uggent vær søndag formiddag!
Verdenskjente Hallgrímskirkja er 74,5 meter høy og ligger på et høydedrag rett sørøst for sentrum av Reykjavik. Kirken stod ferdig oppført i 1986 etter 38 (!) års byggetid! Foran kirken ruver en statue av oppdageren Leiv Eriksson. Det hele er et mektig skue selv i uggent vær søndag formiddag!
“Lille Reykjavik er en egen planet - Alle gatene er forskjellige land - Hvert strøk en verdensdel - Og vi suser avgårde, alle mann!” Utsikten fra klokketårnet til Hallgrímskirkja må oppleves – derfra får man en fantastisk oversikt over den lille, koselige Kardemomme-byen der ute ved Atlanterhavet!
“Lille Reykjavik er en egen planet – Alle gatene er forskjellige land – Hvert strøk en verdensdel – Og vi suser avgårde, alle mann!” Utsikten fra klokketårnet til Hallgrímskirkja må oppleves – derfra får man en fantastisk oversikt over den lille, koselige Kardemomme-byen der ute ved Atlanterhavet!
Skulpturen Sun Voyager ligger helt nede ved sjøen. Kunstverket er laget av Jon Gunnar Arnason og er en gigantisk drømmebåt i rustfritt stål som hyller solen. Skipet skal symbolisere lys og håp – akkurat hva mannen på bildet kan behøve før Lidingöloppet utenfor Stockholm om 5 uker! I bakgrunnen til høyre skimter man forøvrig Reykjavik’s stolthet og kjente landemerke, det majestetiske konserthuset Harpa.
Skulpturen Sun Voyager ligger helt nede ved sjøen. Kunstverket er laget av Jon Gunnar Arnason og er en gigantisk drømmebåt i rustfritt stål som hyller solen. Skipet skal symbolisere lys og håp – akkurat hva mannen på bildet kan behøve før Lidingöloppet utenfor Stockholm om 5 uker! I bakgrunnen til høyre skimter man forøvrig Reykjavik’s stolthet og kjente landemerke, det majestetiske konserthuset Harpa.
Unike Reykjavik Marathon (enten det er hel/halv eller 10 km) er et “must do” og Nike oppsummerer det meste på en herlig måte her! Slagordet “Nok snakk” som det står å lese på reklameplakatene til Anton Sport er også dekkende i denne sammenheng! Vi ses m.a.o. på startstreken i Reykjavik lørdag 20 august 2016
Unike Reykjavik Marathon (enten det er hel/halv eller 10 km) er et “must do” og Nike oppsummerer det meste på en herlig måte her! Slagordet “Nok snakk” som det står å lese på reklameplakatene til Anton Sport er også dekkende i denne sammenheng! Vi ses m.a.o. på startstreken i Reykjavik lørdag 20 august 2016

På Keflavik Airport søndag ettermiddag er det bare å oppsummere det hele – nok en helt strålende tur til Reykjavik er unnagjort!! Herlig stemning, masse kjente, god slutt-tid (utifra forutsetningene) samt at skaden ikke ble slått opp er tilnærmet full klaff på alle suksess-kriteriene mine. Nå venter Lidingöloppet og muligens en halvmaraton på Jessheim før vi stikker til California for å løpe Big Sur Marathon i april 2016 – verdens vakreste maraton i følge så mange amerikanske løpere. Så fremtiden er lys!

REYKJAVIK MARATHON – THE GIFT THAT KEEPS ON GIVING! SEE YOU ALL AGAIN IN 2016!

Foto: Arrangøren, marathon-photos.com, Brynjólfur Bragason, Dominika Skw, private.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -