LøpingUltraløp

Historiske dager på Jessheim

Kobi Oren og Titina Bakken vant Norges første 6-dagers løp!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Tre menn løp over 700 km og to kvinner passerte 450 km i tidenes lengste løp på norsk jord!

Bakrunn, løpende oppdatering og oppsummering i denne reportasjen:

ETTER: "The pionerer have done the mission", står det under dette bildet av alle de historiske menn og kvinner som deltok på Norges første 6-dagers løp på løpere egen Facebook-side. (Foto: Arrangøren)
ETTER: «The pioneers have done the mission», står det under dette bildet av alle de historiske menn og kvinner som deltok på Norges første 6-dagers løp på løpets egen Facebook-side. (Foto: Arrangøren)

Denne uken skrives det idrettshistorie på Jessheim, der Norges første 6-dagers løp arrangeres. 22 brave menn og kvinner deltar, med flere utlendinger på startstreken i et internasjonalt felt. I tillegg arrangeres det et maratonløp hver ettermiddag som er åpent for alle.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Her er alle de historiske menn og kvinner samlet på ett brett før starten på søndag. Foto: Bjørn Hytjanstorp
FØR: Her er alle de historiske menn og kvinner samlet på ett brett før starten på søndag. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Nedenfor har vi fortløpende lagt ut noen bilder og smakebiter med kommentarer fra disse historiske dagene.

Løpet går i en rundløype på et par kilometer med utgangspunkt i Jessheim Stadion og det er altså om å gjøre å løpe lengst mulig på 144 timer. Alt skjer innenfor et avgrenset område, der løperne må oppholde seg i hele konkurranseperioden, forteller arrangør Bjørn Hytjanstorp til Sportsmanden.

For Sportsmandens lesere og svært mange løpere er nok Bjørn Hytjanstorp mest kjent som en særdeles dyktig og ivrig fotograf, som dukker opp «overalt» der det løpes. Men Bjørn er også en av pionerene innenfor ultraløping i Norge. Sammen med Kjell Vigestad arrangerte han i sin tid Norges første 6-timers løp, men nå tar han det altså adskillig lengre.

– Det blir første og siste gang jeg gjør det, fortalte han på forhånd til Sportsmanden.

Hytjanstorp er også en av bare syv nordmenn som har løpt 6-dagersløp før dagene på Jessheim. Her er et lite historisk tilbakeblikk, fra løpets Facebookside, ført i pennen av Bjørn Hytjanstorp :

«Litt 6-dagersstatistikk
Yiannis Kouros har verdensrekorden på 6-dagersløp på vei med 1028.370 km. Rekorden satte han i New York i 1988 og distansen han tilbakela gir en snittfart på 8.24 per km (døgnet rundt i 6 dager)!

Det er flere nordmenn som har forsøkt seg på 6-dagers, og aller best er Trond Sjåvik fra Mosjøen. Sjåviks rekord ble for øvrig satt under et løp på 1000 km i Aten i 2011. Da seks dager var unnagjort hadde han løp hele 833 km, og denne distansen er per i dag norsk bestenotering på 6-dagersløp.

Listen med nordmenn som har deltatt i 6-dagersløp er ikke lenger enn at vi kan liste den opp her (personlig rekord står i parentes). Trond Sjåvik (833 km), Per Lind (704 km), Eiolf Eivindsen (580,992 km), Rune Akselsen (572,100 km), Geir Frykholm (552,080), Bjørn Hytjanstorp (528,460 km) og Frode Anderson (510,230 km).

Vi kan legge til at vi har flere her på berget som er gode nok til å løpe svært mye lenger enn 500 km på seks dager. Ta eksempelvis Lars Christen Dørum som i 2012 løp 540 km fra Trondheim til Oslo på 3 dager, 11 timer og 23 minutter! Alle som fullførte Trondheim-Oslo løp faktisk 540 km på kortere tid enn seks dager, så med noen av disse på startstreken i 2015 kan det bli løpt veldig langt på Jessheim!»

Nevnte Lars Dørum fra Ski, som blant annet skrev en flott reportasje på Sportsmanden etter sin tredje start i legendariske Spartathlon, er en av de som nå løper i time etter time på Jessheim.

Her er noen flere glimt fra Jessheim 6-dagers og de innlagte maratonløpene. Vi oppdaterer hver dag med flere bilder. Bildene er hentet fra løpets Facebookside og er tatt av, ja selvsagt, Bjørn Hytjanstorp!

Peter Tubaas, blid stordabu og norsk ultralandslagsløper som er på plass for å skrive historie på Jessheim.
Peter Tubaas, blid stordabu og norsk ultralandslagsløper som er på plass for å skrive historie på Jessheim. Det ble fjerdeplass til slutt.
Borchrevink vinker til fotografen.
Jan Alfred Borgenvik vinker til fotografen etter måloppnåelse på 100 km første døgn.
Utrolige Leif Abrahamsen fra Kolbotn har deltatt på en rekke ultraløp de siste årene. Hardhausen som blant annet løp den lengste distansen i EcoTrail ikke en, men fire ganger - totalt cirka 320 km - sliter imidlertid med beinhinnebetennelse.
Utrolige Leif Abrahamsen fra Kolbotn har deltatt på en rekke ultraløp de siste årene. Hardhausen som blant annet løp den lengste distansen i EcoTrail ikke en, men fire ganger – totalt cirka 320 km – sliter imidlertid med beinhinnebetennelse og tok det rolig noen døgn…
Sprudlende Runar Sannerud spurter over mål som vinner av det innlagte maratonløpet første dag, for øvrig foran den rutinerte maraton- og ultraløperen Gjermund Sørstad.
MARATON: Sprudlende Runar Sannerud spurter over mål som vinner av det innlagte maratonløpet første dag på 3.22.06, for øvrig foran den rutinerte maraton- og ultraløperen Gjermund Sørstad. Med pers på 2.46 fra Berlin i 2013 håper nok Runar å løpe adskillig raskere enn vinnertiden sin på Jessheim i Amsterdam Maraton i høst.
Tor Idar Lillekroken
Tor Idar Lillekroken i fin stil i lett regnvær. Deltakerne har måtte forholde seg til svært skiftende værforhold de første dagene, med alt fra sol og varme til regn og ganske kjølig temperatur.
image
Harald Sel på dag tre, før han måtte kaste inn håndkleet. Men flere tror at han er tilbake på banen på løpets siste dag på lørdag.
image
Den alltid blide superveteranen Øystein Ackenhausen fra Langhus har nå fullført 240 maraton! Det er ikke mange nordmenn som har flere. Han stilte på to av maratonløpene under Jessheim 6-dagers.
image
Her er Lars Dørum i det mørket faller på over Jessheim stadion. Dørum slet innledningsvis med magen, mens beina var det ingen ting i veien med, så den svært rutinerte 61-åringen fra Ski løp bare sterkere utover i løpet. Det endte med andreplass, som en av to som passerte 750 km!
SUNSET OVER JESSHEIM: Løpets leder etter 72 timer, israelske Kobi Oren.
SUNSET OVER JESSHEIM: Israelske Kobi Oren har ledet stort sett hele veien og har her etter snart 5 døgn passert 650 km. Han holdt koken helt til slutt og vant tidenes første 6-dagers løp på norsk jord med utrolige 771 km.
image
Ultra-Erik Nossum var den første som meldte seg på Jessheim 6-dagers. Her er han i fint driv. Nossum, som har løpt både Norge på langs og på tvers, nærmer seg her 400 km.
image
DOBLET PÅ MARATON: Nils Hjelle (t.h.), kjent skribent for Sportsmandens lesere etter mange maraton- og ultraløp i utlandet, stilte på det innlagte maratonløpet både på dag 3 og dag 5! Og etter 3.26 og andreplass på tirsdag, var han ikke snauere enn at han vant torsdagens maraton på sterke 3.12. Helge Eiden løp også maraton, på 3.16 til tredjeplass.
image
Utrettelige Lars Dørum passerer her 500 km. Dørum tok innpå israeleren Kobi Oren på slutten, og tok en klar andreplass med fantastiske 754 km, som er nest lengst på adelskalenderen. Kun Trond Sjåvik har noensinne løpt lenger med 833 km.
Titona Bakken leder kvinnenes konkurranse, men Ragnhild Audestad er like bak. Bakken har også jubileet med sin 100.maraton underveis i Jessheim 6-dagers. Her er hun ved godt mot, og godt kledd i den sterke og sure vinden fredag morgen.
Titina Bakken ledet kvinnenes konkurranse stort sett hele veien, men Ragnhild Audestad pustet henne i nakken helt til målstreken. Titina Bakken har også jubilert med sin 100.maraton underveis i Jessheim 6-dagers! Her er vinneren godt kledd i den sterke og sure vinden fredag morgen.
HVILKEN PERS: Kristine Hammerengen hadde visstnok aldri løpt lenger enn 10 km før hun startet på Jessheim 6-dagers! Og her passerer hun 300 km !
HVILKET MOT – OG HVILKEN PERS: Kristine Hammerengen hadde visstnok aldri løpt lenger enn 10 km før hun startet på Jessheim 6-dagers! Og her passerer hun 300 km. Fantastisk innsats!
YES! Tore Mortensen var kanskje den store overraskelsen. Her passerer han 700 km, som en av tre og tar tredjeplassen til slutt etter Kobo Oren og Lars Christen Dørum.
YES! Tore Mortensen var kanskje den store overraskelsen. Her passerer han 700 km, som en av tre og tar tredjeplassen til slutt etter Kobi Oren og Lars Christen Dørum. Med 712 km går han også inn på tredjeplass på den norske statistikken.
SEIESPALLEN KVINNER OG MENN PÅ NORGES FØRSTE 6-DAGERS LØP: Bak fra venstre: Lars Christen Dørum, Kobi Oren og Tore Mortensen.Foran fra venstre: Ragnhild Audestad, Titina Bakken og Kristine Hammerengen. (Alle foto: Arrangøren)
SEIERSPALLEN FOR KVINNER OG MENN PÅ NORGES FØRSTE 6-DAGERS LØP: Bak fra venstre: Lars Christen Dørum, Kobi Oren og Tore Mortensen. Foran fra venstre: Ragnhild Audestad, Titina Bakken og Kristine Hammerengen.
(Alle foto: Arrangøren)

SLUTTRESULTAT JESSHEIM 6-dagers (Antall meter løpt etter 144 timer)

KVINNER:
Titina Bakken 466 878
Ragnhild Audestad 450 278
Kristine Hammerengen 308 710

MENN:
Kobi Oren 771 272
Lars Chr. Dørum 754 139
Tore Mortensen 712 553
Peter Tubaas 674 365
Henry Wehder 666 666
Jan Alfred Borgenvik 608 451
Tor Idar Lillekroken 578 283
Jerker Sterneland 550 487
Erik Nossum 456 168
Abichal Sherrington 432 839
Leif Abrahamsen 408 412
Espen Konglevoll 366 541
Esben Rohit Hellebø 366 541
Bård Rødde 363 041

 

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -