LangrennLøping

Fuktig løpsfest med prestisjedueller og moro for langrennseliten og mosjonister i Fredrikstad

Det var ikke bare solskinn og idyll da om lag 500 løpere la i vei langs bryggekanten i Fredrikstad under IDYLL x Craft Run lørdag morgen. Men selv om værgudene gjorde det de kunne for å legge en demper på festen, så var det ingenting å si på stemningen både før, under og etter selve løpet.

Løpet med det litt merkelige navnet arrangeres av IDYLL Festivalen og Craft Sportswear i en flat, rask og fin løype på cirka 4 kilometer med start og mål ved Dampskipsbrygga i Fredrikstad sentrum. Og langrennslandslaget var på plass med mesteparten av landslaget med støtteapparat og stor smørebuss. For langrennslandslaget var dette avslutning på en ukes treningssamling i Fredrikstad, og det var nok mye prestisje knyttet til å være beste løper i laget. I hvert fall var det ingenting å si på innsatsen. Forhåndsfavoritt var Didrik Tønseth, som også tidligere har vist at han er nesten like god med løpesko på beina, som med langrennski, ikke minst da han fulgte Henrik Ingebrigtsen så og si til målstreken under NM i terrengløp i Frognerparken i 2019.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Det var fuktig, men fine forhold under IDYLL x Craft Run, der mosjonister kunne måle krefter med langrennseliten.

Men fjorårets sammenlangtvinner av verdenscupen, Harald Østberg Amundsen er også en O2-snapper av rang. Det samme er absolutt Simen Hegstad Krüger, og supersprinterne Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes og Håvard Solås Taugbøl stilte også på start, sammen med flere andre fra herrelandslaget og damelandslaget. Og kanskje ville det dukke opp noen aktive løpere eller elitemosjonister som ville ta opp kampen mot langrennsløperne?

Det var en som lenge hang på tetduoen (forsidebildet), men etter hvert ble det en duell mellom Tønseth og Østberg Amundsen. Sistnevnte dro i tet frem mot den første kilometeren der vi stod etter selv å ha løpt gjennom løypen i forkant. Men Tønseth var like bak og da løperne kom tilbake etter vending litt lenger oppe langs Glomma med en liten kilometer igjen til mål, var det forhåndsfavoritten Didrik Tønseth som kom alene i tet. I mål var Tønseth om lag 10 sekunder foran Harald Østberg Amundsen, kunne han selv fortelle litt senere, til en solid dobbeltseier til langrennslandslaget.

Simen Hegstad Kruger (bakerst her) passerte som femtemann etter en liten kilometer.

Etter at både løpere og fotograf hadde fått summet seg og tatt inn både stemningen og resten av løperne, fikk vi noen ord med flere av løperne på Dampskipsbrygga, der det både var gratis pølser fra langrennslandslagets sponsor Gilde, og annet snadder til å stilne både tørst og den verste sulten med. Tønseth selv hev innpå et par pølser, og på spørsmål om det ble mer satsing på løping fremover, var svaret litt benektende.

–Jeg er for treg, sa han med et lurt smil, så helt avvisende var han kanskje ikke. Og lett i steget er Tønseth definitivt. Vi lurte litt på om det kunne være aktuelt å prøve seg på maraton etter langrennskarrieren, men også her var Tønseth en smule defensiv, og sa at alderen jobbet mot han. Vel vel, det hadde vært spennende å se hva en kar med et så flott løpesteg hadde klart på maraton eller kortere landeveisløp.

LETT I STEGET: Didrik Tønseth formelig svever over bryggen i Fredrikstad.

IDYLL x Craft Run er et gratisløp og det foreligger dessverre ingen resultatliste. Simen Hegstad Krüger passerte som nummer tre, og ellers kom landslagsgutta i denne rekkefølgen med Martin Løwstrøm Nyenget, Pål Golberg og Erik Valnes, med en liten kilometer igjen, med enkelte andre løpere innimellom som vi dessverre ikke vet hvem var. Anne Kjersti Kalvå var klart best av langrennsdamene til seier i dameklassen, mens Tiril Udnes Weng og Julie Myhre var litt lenger bak i feltet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
IMPONERTE: Anne Kjersti Kalvå viste også storform i Fredrikstad.

Men Klæbo var stjernen

Hva så med de Johannes Høsflot Klæbo? Han hadde måtte reise hjem fra treningssamlingen tidligere i uken, men var tilbake og på plass som lovet i Plankebyen. Bra driv holdt han også, selv om han kom et lite stykke etter de forannevnte landslagskollegaene og også bak sprintrivalen Erik Valnes, men han fungerte selv som hare for Håvard Solås Taugbøl.

Johannes Høsflot Klæbo i fint driv med Håvard Solås Taugbøl i rygg med om lag en kilometer igjen.

Vi fikk fikk en kort prat med Klæbo også, og lurte på om han ga alt eller om han tok det relativt behersket på det 4 kilometer lange løpet, som jo ikke er så mye lenger enn en sprintprolog.

–Jeg løp litt raskere enn planlagt, innrømmet han, så også Klæbo ble nok revet litt med fra start. –Men den siste kilometeren kunne jeg ha løpt fortere, forklarte han, så helt i kjelleren var han ikke. Kanskje lurt, med tanke på de tilbakevennende hamstringsproblemene som han slet med i fjor også.

–Ja, men det er mer kronisk, tilføyde han, og kunne berolige alle langrennselskere med at han mente å ha kontroll på den skaden.

Klæbo stilte også opp på barneløpet, og etterpå ble han omringet av horder med unge, håpefulle løpere og langrennsløpere, samt noen foreldre og godt voksne mosjonister, som alle ville ha selfie eller bilde med Klæbo. For selv om det var Tønseth som var dagens klare vinner, var det tydelig hvem som er langrennssirkusets store stjerne. Vi så omtrent ingen som ville ha selfie med resten av landslagsgjengen, som stort sett fikk stå relativt alene og prate, mens Pål Golberg var en av flere som også stilte opp og hjalp barna med å skyte på blink, med fotball. Noen meter lenger borte stod Johannes Høsflot Klæbo omringet av stadig nye folk, hele tiden påpasset og ledsaget av den nye langrennssjefen Cathrine Instebø, som holdt en diger, sort paraply beskyttende over sin store stjerne.


Men alle virket de som en trivelig gjeng, og humøret var på topp, noe som virker lovende med tanke på det som skal skje til vinteren med VM i Trondheim. Det er heldigvis en stund til enda. For selv om det var en fuktig morgen er det først en lang sommer som ligger foran oss alle.

Rent bortsett fra at det tilsynelatende ikke foreligger noen offisiell resultatliste, så var dette et flott arrangement med mye liv og røre på Dampskipsbryggen i Fredrikstad. Gråvær og regn la ingen demper på stemningen, så all ære til arrangørene i IDYLL Festivalen og Craft Sportswear for å stelle i stand en løpsfest litt utenom det vanlige. Og heldigvis for selve IDYLL Festivalen, som for øvrig var utsolgt, så var det flott vær både fredag og søndag!

Full innsats i barneløpet

Herlig innsats i barneløpet! Kanskje en kommende løpe- eller langrensstjerne her?

.
Vi legger ut mange flere bilder med de fleste fra løpet og mange stemningsbilder på Facebook! (Kommer…)
Så følg Sportsmanden der også.

Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.