Terrengløp

Alt om den spennende duellen og mennenes Norgesmesterskap i terrengløp i Frognerparken

Kjempestemning i terreng-NM i Frognerparken

Det var en kjempeflott atmosfære med masse tilskuere tett på løperne under dagens NM i terrengløp i Frognerparken. Runden som ble løpt fem ganger i mennenes 10 km var også langtfra lett. Men forholdene var bra, med sol fra en skyfri himmel, 13-14 grader og relativt tørre forhold.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Thele med sjokkåpning

Dagens modigste mann må utvilsomt ha vært Joar Thele. Vi traff tilfeldigvis på den trivelige langrennsløperen fra Lyn Ski da han var på vei mot start og fikk kort ønsket lykke til, men i likhet med resten av tilskuerne, skvatt vi nok litt ekstra da Thele noen minutter senere kom stormende i en klar ledelse på førsterunden. Etter 1 km ledet han med nesten 9 sekunder på resten av feltet!

SJOKKÅPNING: Joar Thele fra Lyn Ski har fått en stor luke allerede, og økte ytterligere til 9 sekunder etter 1 km.

Ingen trodde vel at dette skulle holde, neppe Joar selv heller, men han har tidligere vist at han ikke er redd for å satse litt utenom det vanlige, som da «Thele-toget» gikk 7 mil i tet i Vasaloppet for to år siden!

Like før vending etter en runde var imidlertid eventyret i Frognerparken over for Thele, da Senay Fissehatsion, med Didrik Tønseth på hjul, passerte først. Henrik Ingebrigtsen slapp litt, men aldri mer enn at han nok hadde god kontroll. Sikkert lurt å åpne behersket for Henrik, etter at han dagen før var en av harene da det ble skrevet maratonhistorie i Wien av Eliud Kipchoge, som førstemann til å løpe maraton på under 2 timer. I tillegg var flyet forsinket, så Henrik måtte skifte til løpetøy allerede på flytoalettet og rakk såvidt starten etter kun 12 minutters oppvarming – mot normalt en time.

Det drar seg til. Her er det 7-8 mann i tetgruppen, som ledes an av Senay Fissehatsion.

Duellen alle ventet på

Flere løperen var oppe og snuste på teten på de første drøye tre rundene, men utpå den fjerde runden skrudde Ingebrigtsen opp farten, og kun Tønseth klarte å følge. Den siste runden var en ren duell mellom disse to – og en aldri så liten prestisjeduell også mellom løping og langrenn – men Tønseth imponerte virkelig både med tempo og løpesteg. Han holdt ryggen til Henrik helt til den siste bakken opp til Monolitten. Siden Tønseth har sin sterkeste side i bakkene, begynte flere å lure på om han faktisk kunne slå Henrik Ingebrigtsen. Men Tønseth selv fortalte etterpå at han løp alt han klarte på det lettere partiet inn mot bakken for å klare å følge Henrik sitt taktomslag, så det var lite igjen å kjøre med i selve bakken.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
DUELLANTENE: Henrik Ingebrigtsen med Didrik Tønseth på hjul.
AVGJØRELSEN: Henrik Ingebrigtsen har akkurat rykket fra Didrik Tønseth. Kun oppløpet gjenstår.

Så i stedet var det Henrik som slo om helt på slutten av den siste bakken, og fikk de avgjørende meterne inn mot det litt lettere oppløpet. I mål på 30.02 var Henrik drøye 6 sekunder foran Didrik, som imidlertid imponerte stort.

– Didrik imponerte, han er en voldsomt god terrengløper, sa Henrik etterpå.

Senay Fissehatsion, som varmet opp med å vinne Furumomila dagen før, sikret seg tredjeplassen, mens det ble hard kamp om de påfølgende plassene, der den overraskende vinneren av halvmaraton under Oslo Maraton, Ådne Andersen fra Dimna IL såvidt sikret seg fjerdeplassen, foran enda en som imponerte; orienteringens nye vidunder Kasper Fosser, som med 30.46 var sekundet bak Ådne og bare syv sekunder fra pallen.

IMPONERTE: «O-løpernes Jacob Ingebrigtsen» er han kalt, Kasper Fosser, som fosser mot mål.

NM-feltet var nok et sterkeste på lenge, og også våre beste motbakkeløpere var med, med den ferske rekordholderen fra Stolzekleiven Opp, Stian Øvergaard Aarvik, som nummer 9 i mål.

MOTBAKKE-EKSPERTEN: Stian Øvergaard Aarvik fra Gneist i Bergen steger virkelig ut på vei til 9.plass.

Overraskelsesmannen fra starten, Joar Thele kom i mål på en meget bra 17.plass på 32.07. Vi vil nok se mer til han om noen måneder i Visma Ski Classics.

FRISKUS: Joar Thele sjokkåpnet, men holdt bra også, til 17.plass i det svært sterke selskapet.
PUBLIKUMSFEST: Det er sjelden det er så mange tilskuere på et norsk mesterskap i terrengløp.
SIRKUS INGEBRIGTSEN: Alle skulle snakke med Henrik etterpå, som ga seg god tid både til presse og unge selfie-jegere.
TAKK FOR FIGHTEN! Sølv var neppe nederlag for tittelforsvarer Didrik Tønseth denne gangen. Kanskje løper de begge EM i terrengløp for Norge senere i høst?
Pallen med representanter for arrangøren SK Vidar, 100-års jubilanten, med Jack Waitz helt til høyre.

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Alle resultater

Kvinnenes NM ble ikke overraskende vunnet av Therese Johaug – se egen reportasje:

– Det var jo rene Kollen-stemningen!

Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -