LøpingSkeikampenTerrengløp

Tøft, vått og flott i Skeikampen Rundt

En skjult perle i gråværet

Skeikampen Rundt ble arrangert for fjerde gang lørdag 18.august. Som navnet antyder, så går løpet rundt det kjente fjellet Skeikampen, og underlaget er da en del grus og mye terreng. Løypen er kupert, variert, fin og passe hard med en stigning på 347 meter. Verst er nok åpningen, med nesten sammenhengende stigning de første 2,5 km, som imidlertid går på grus. Deretter flater det ut, fortsatt på grus et par kilometer, før du setter kursen ut i terrenget, opp og rundt østsiden av fjellet, Terrenget er imidlertid ikke på langt nær så teknisk krevende som for eksempel Sollifjellrunden fra Sjusjøen som går uken før. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Her går det jo an å løpe ganske fort, selv om man ikke er terrengløper, uttalte kvinnevinner Marthe Katrine Myhre etterpå.

På tredje forsøk ble det solid seier til løperen fra Lillehammer IF og Team Sportsmanden, som også har mange pallplasser i Birkebeinerløpet, men som absolutt ikke er noen ekspert i terrenget. Hun benyttet da også den harde åpningen på grusveier til å skaffe en solid luke og seieren var aldri truet. 

Maratonløper Marthe Katrine Myhre trives best på grus og asfalt, men terrenget rundt Skeikampen er absolutt «innafor» for den suverene damevinneren. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)

Andreas Ree og Frogner Runners markerte seg

Aller raskest var Andreas Ree fra Frogner Runners og Milslukern Sport, som vant 50.28, foran Lasse Leine Johnsen fra Follebu på 50.41 og den finske orienteringsveteranen Mats Haldin fra Slevik IL på 51.41. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Ree stilte i spissen for en sterk trio fra det relativt nye laget Frogner Runners, som kom fra «det store intet» og en sen startpulje og knuste alle i den største klassen i Holmenkollstafetten i år. «Den tiden må nok være feil», sa speakeren på Bislett den gangen, men det var den ikke. 

-Klubben ble startet opp i 2016, fortalte en av ildsjelene, Martin Lindbæck, som også løp første Skeikampen Rundt i 2015. Da ble tiden like over timen, nå ble det løypepers på gode 56.34, som holdt til 5.plass i klasse M22-34 år.

For fire år siden var det strålende sommervær, i år var det rene høstværet med litt regn fra start, gråvær og mye vind i fjellet. Men regnet ga seg og mange synes en temperatur på 8-10 grader er langt å foretrekke fremfor 20 varmegrader. Løypen var selvsagt våt en del steder etter et par dager med heftig nedbør, men holdt seg likevel meget bra og var også særdeles godt merket. 

Blid trio fra Frogner Runners; Fra venstre Tim Gundersen, Andreas Ree og Martin Lindbæck. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Blide funksjonærer og en svært trivelig ramme gjorde også dette til en ny flott opplevelse, som dessverre blir så altfor få til del. For om selve arrangementet er av topp kvalitet, kan man ikke si det samme om markedsføringen. Man må nærmest lete seg frem til informasjon om løpet, og vet man ikke om det på forhånd, blir det desto vanskeligere. Så arrangøren og Skeikampen hadde fortjent langt flere enn de 45 som løp hoveddistansen som er oppgitt å være 12,2 km. Den var nok en del lengre enn det,  og det var flere som loggførte 12,9 km på egne klokker.

I tillegg var det mulig å ta turen rundt Skeikampen uten tid og det ble også arrangert en kortere distanse på 8,7 km. Der stilte kun 8 personer uten tidtaking, mens det på den korteste distansen over 3,7 km også var 8 som fullførte, hvorav 4 på tid, der Kari Moen Pedersen fra Vestre Akers Skiklub var raskest på 18.07. 

Alle resultater klassevis

Ut av tåkeheimen kommer….? (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Lasse Leine Johnsen har tatt teten på de første harde kilometerne på grusvei. Her formelig svever han opp bakken. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Men ikke langt bak jager Andreas Ree, som har skumle hensikter. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Den sterke langrennsløperen Vinjar Skogsholm fra Team Parkettpartner måtte nøye seg med fjerdeplassen totalt, men tar andreplass i M22-34 år på 52.52.  (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Thomas Hetland fra Helleland IL brukte 53.50 rundt Skeikampen. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
O-løper Mats Haldin kom sterkt utover i løpet når man kom ut i terrenget og var treer i mål.  (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Petter Herheim med Ole-Jacob Følling på hjul i stigningene etter matstasjonen ved 5km. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Martin Lindbæck stilte lettkledd, men er godt kjent i området og var meget godt fornøyd med løpet og dagen. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Trio som kjempet om den siste pallplassen hos kvinnene. Marthe Hanssen – først her – var først av de tre i mål også på 1.02.08, med Mari Nordlunde fra Follebu Skiklubb bare 12 sekunder bak. Marte Kjøren (bakerst) fikk kjørt seg skikkelig med kraftig hold som gjorde at hun måtte stoppe helt opp og fikk egentlig løpet ødelagt. Hun kviknet imidlertid voldsomt til og avsluttet sterkt til fjerdeplass totalt og tredjeplass i K22-34 år på 1.05.44. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Bare blide fjes å se, selv om det var både surt og vått. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Egil Pauslrud ser ut til å være eneste deltaker fra arrangørklubben Gausdal IL (Gausdal Skilag) og knivet om seieren i den glisne klassen for menn over 55 år. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Team Sportsmandens Frode Monsen ville imidlertid ha et ord med i laget i eldste klasse, og avsluttet sterkest etter at de to hadde vekslet på føringen de første 9 kilometerne.  (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Vekslende terreng og fin og morsom løype rundt Skeikampen. Den går imidlertid på sti (eller grusvei) hele runden, selv om det ser ut som rene off-piste her. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
GOD GAMP: Kristian Nordby i fint driv i terrenget. Løperen fra Gamperæva(!) gampet rundt fjellet på 1.11.03. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Helen Selboe fra Romerike Runners Team knep andreplassen i den utradisjonelle klasse K45-54 år på 1.13.58, men jages bakfra… (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Monika Hjerpseth fra Team Sportsmanden lå hele tiden litt bak Selboe, men med en frisk avslutning var hun bare tre sekunder bak i mål til 3.plass i klasse K45-54 år. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Lone Olafsen vant klassen med hund og fullførte på fine 1.17.14. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
TJOHEI! Trude Bergum Stanger fra Rasta viser løpeglede i praksis. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Brede smil også fra Heidi Melby… (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
…og av Live Fjellseth. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Marthe Katrine Myhre kan juble etter målpassering. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Cathrine Dahle var en av de siste i mål, men en av de blideste også, med velfortjent medalje. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Ikke alle løp på tid, men hadde det sikkert minst like trivelig. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)
Et lite barneløp innledet konkurransene med full innsats! (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)

Bilder fra friske spurter og premieutdelingen

(Foto: Frode Monsen / Dag Hjerpseth) 

SPURTDUELL 1: Helen Selboe og Monika Hjerpseth.
Takk for fighten!
SPURTDUELL 2: Rune Hellerud fra Kapp løper om kapp med Lone Olafsen, med hund.
Bra spurt av begge!
SPURTDUELL 3: Nesten dødt løp mellom Heidi Melby og Linh Vuong, men sistnevnte får ett sekund bedre tid
Blide damer: Fra venstre Live Fjellseth, Heidi Melby og Linh Vuong. 
SPURTDUELL 4: Frode Monsen og Marte Kjøren.
Takk for fighten!
PREMIEJUBEL: Marthe Myhre kunne juble for en sjekk på 3000 kr og seier, men også Catharina Bartnes fra Kjelsås IL og Mari Nordlunde fra Follebu Skiklubb kunne reise hjem med en pen sjekk.
PALLEN MENN: Andreas Ree øverst, med Lasse Leine Johnsen og Mats Halden på de andre pallplassene.
Pallen Kvinner 45-54 år; Gunhild Moen vant, med duellantene Helen Selboe og Monika Hjerpseth på de andre pallplassene.
Blide menn på pallen i klasse 35-44 år; Mats Haldin på toppen, med Ole-Jacob Følling og Morten Lund på andre- og tredjeplass.
Menn klasse 45-54 år ble vunnet av Jannik Stanger, foran Dag Hjerpseth og Rune Hellerud.
Frode Monsen og Egil Paulsrud gratulerer hverandre og takker for fin fight i klasse M55+. (Foto: Martin Andersen for Visit Skeikampen)

 

Les også reportasjen fra det første Skeikampen Rundt på Sportsmanden, som gikk under llitt andre værforhold:

Strålende i Skeikampen Rundt 

 

Sportsmanden.no

 

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Tøft, vått og flott i Skeikampen Rundt

  • Den våte løperen

    Deltok for første gang i år og er helt enig i beskrivelsen. Løypen var særdeles godt merket men markedsføringen var virkelig ikke bra. Det var vanskelig å finne info på nettet og det var så vidt jeg kunne se ingen plakater eller lignede på Skei heller.

Kommentarfeltet er stengt