FjellmaratonHalvmaratonMaratonTerrengløp

Vinterlig i Fjellmaraton på årets første sommerdag

Vekslende forhold og reserveløsning da Valdresflya måtte stenges

Fjellmaraton regnes av mange som et av de fineste løpene og arrangementene i Norge. Og det med rette. Men om arrangørene hadde kontroll på det aller meste, er det lite å gjøre med værgudene. For andre gang på fem år måtte man derfor ty til reserveløsningen med en «opp-og-ned løype» med start og mål i sentrum av Beitostølen, da Valdresflya ble stengt på grunn av snøfall.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Sånn så det ut 5 minutter før start på maratonløpet. Men hvor er alle løperne? Tips: Se nederst i reportasjen…
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Været får man ikke gjort noe med, og vi så ingen sure miner av den grunn, selv om man selvsagt håper å få løpe hele den vanlige traséen over høyfjellet og Flya.

Løype-endringen var også varslet dagen før, men likevel var det nok mange som skvatt litt da de dro fra gardinene lørdag morgen og så at det var kommet et hvitt lag med snø i løpet av natten. Da maratonløperne la i vei klokka 09 var det ganske så ufyselig. Dog hadde ikke snøen lagt seg i veien, slik den gjorde under de enda mer vinterlige forholdene i 2015. Joda, fjellet kan være lunefullt og vinterlig, selv på sommerens første dag.

SJEKK FORSKJELLEN: Dagen før dagen og på morgenen løpsdagen. Bildet er av samme tjernet. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Sterke vinnertider på knalltøff maraton

To som ikke lot seg affisere nevneverdig av været, var de to vinnerne. Både Kim Are Bull Hansen fra Harding IL og Marthe Katrine Myhre fra Lillehammer IF løp inn til suverene seire på helmaraton. Bull Hansen imponerte med 2.41.00 i den tøffe løypen, og Myhre var ikke langt bak kvinnenes løyperekord med sin tid på 2.54.34. Kun herrevinneren var foran Marthe i mål, og kun disse to løp på under tre timer i årets Fjellmaraton.

– Jeg er godt fornøyd med tiden under disse forholdene. Løypen er helt klart hardere enn den vanlige traseen, sa vinneren selv smilende etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

FØR OG ETTER: Marthe Katrine Myhre smilte både før og etter løpet. Til venstre like før start, til høyre med seiersvasen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Den unge maratondebutanten Anders Sønsteby Flaagen (3.00.39) og den rutinerte og flerfoldige Fjellmaratonvinneren Gjermund Sørstad (3.01.08) fulgte på de neste plassene, mens Mari Gjølberg Ålerud (3.12.14) og Guro Langødegård Hoel (3.23.34) tok de andre pallplassene hos kvinnene.

TOK KOMMANDOEN: Kim Are Bull Hansen tok teten alt på de første meterne og så seg aldri tilbake. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Den tidligere kongen av Fjellmaraton Gjermund Sørstad viste solid fremgang etter skade og nylig avsluttet penicillinkur etter bihulebetennelse.
Marthe Katrine Myhre legger i vei på sin maraton, med toer Mari Gjølberg Ålerud like bak.
Vanligvis starter maraton på Besstrond på andre siden av Valdresflya, og ikke her på Beitostølen.
Morten Bolsø (79) og Torbjørn Stigen (10), med Hilde Johansen like bak.
Bjørn Fretland med startnummer 101.
Fjorårets 200-maraton-jubilant Nils Hjelle (13), sammen med Ole-Petter Cubas (91) og Trygve Fjeldheim (70)
De fleste valgte å kle seg godt denne dagen.
Guro Langødegård Hoel (97) blir tredje beste kvinne på maraton.
Siste halvdel av maratonfeltet på 97 løpere.
Mens snøen legger seg i slalombakken til høyre, legger løperne i vei på sine 42,2 km.
Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Gløersen og Elieson vant halvmaraton der superveteranene Eide og Langerud imponerte mest

Da halvmaraton startet kl 11.15 var været allerede en smule bedre, selv om det var vått i veibanen og litt regn i luften.

Kun tre mann løp på under 1.20 – sjelden kost på Beitostølen – og raskest var langrennsløper Anders Gløersen fra Rustad IL, som stiller på stadig flere løp etter at han trappet ned toppsatsingen i langrennssporet. Vinnertiden var 1.16.40, mens det ble spurtduell om andreplassen mellom Henrik Langdalen og Richard Larsson, med førstnevnte to sekunder foran i mål på 1.18.52.

Dagens sterkeste prestasjon av herreløperne på halvmaraton stod nok kanskje syvendemann i mål for. Lokale Bjørn Eide fra Øystre Slidre IL har hatt en tøff tid etter den tragiske bortgangen til datteren Ida i fjor sommer, men brukt løping som god terapi. Med den knallsterke tiden 1.25.34 vant han klasse M60-64 år med over 10 1/2 minutt. Eide er også en av få som har vært med på samtlige 40 Fjellmaraton!

Anine Meadows Elieson fra Snøgg Friidrett vant kvinnenes halvmaraton på 1.31.29, foran Diana Strømmen (1.34.38) og superveteranen Kari Langerud (1.35.25), som imponerte enormt. Som nevnte Bjørn Eide løper også Langerud i klasse 60-64 år, som hun vant med over syv minutter, mens det var over halvtimen ned til tredje beste kvinne i klassen!

Totalt 319 menn og 237 kvinner løp halvmaraton, som er den største distansen.

Halvmaraton løp vi selv, så derfor ingen andre bilder enn av Sportsmandens redaktør, som løp behersket i to tredeler og økte markert på siste tredel. Her med litt grimaser på vei mot mål med en litt vond hofte. (Foto: Trond T. Hansen)

Raske forhold i Miniton

På den raske Miniton-løypen over 7 km med start på flaten nedenfor Bitihorn stilte totalt 444 løpere. Her ble det tidlig en duell mellom to mann; Bjørn Egil Nordseth fra Gjøvik FIK og Team Sportsmanden tok teten og kun Kristian Kleppe fra Sel IL klarte å følge åpningsfarten med 2.50 på den første kilometeren.

Kleppe avgjorde imidlertid på slutten til vinnertid 20.54, mens Nordseth var bra fornøyd når han fikk sjekket tidene litt mer og kunne konstatere at 21.03 var løypepers, til tross for at han fra før har to seire og en andreplass fra i fjor på distansen fra før.

SPREK FAMILIE: Bjørn Egil Nordseth vant M40-44 år på nest beste totaltid, mens Monica Nordseth og unge Ingrid Nordseth fulgte fint opp. Alle tre løp Miniton.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

På tredjeplass kom Tor Omar Heyerdahl Nyquist fra arrangørklubben, sønn av løpsleder og tidligere norgesmester på maraton, Tor Erik Nyquist.

Kvinnenes Miniton ble vunnet av Emilie Fossumstuen Grøterud fra Tjalve på 22.54, foran Marte Flatlien (23.41) og unge Norah Sand-Hanssen (24.30 i klasse 12-13 år).

Sterkt løpt her av Lill Eriksen i klasse K60-64 år, som med 27.11 kun hadde seks av de 244 startende kvinnene foran seg i mål. Mer om det i annen lokalreportasje fra Sportsmanden i Oppegård Avis. (Kommer her)

IMPONERTE: Lill Eriksen løp inn til syvende beste tid av alle kvinnene og til suveren bestetid i K60-64 år. Med 27.11 var hun raskest av alle damer over 40 år på Miniton.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Tøffe forhold i Fjellbukken

Terrengløpet Fjellbukken, en 10 km som med unntak av innspurten ned deler av slalombakken stort sett går oppover, og i år var svært så gjørmete og krevende i tillegg, ble vunnet av Jon Rolf Skamo Hope fra Hyen IL på 39.36, foran Roger Pollen og Lars Svorkdal, mens Maren Wangensteen fra Høre Ryfoss IL tok en knepen seier i kvinnenes løp med 45.15, bare tre sekunder foran Ingrid Festø, med Astrid Stigen på tredjeplass.

FJELLBUKKER: Pallen i M55-59 år – Tore Bjerkrheim (midten) vant med fire minutter en ukes tid etter at han friskmeldte seg selv etter en langvarig og lei muskelskade fra veteran-VM i langrenn i vinter, da han for øvrig tok bronsemedalje. Eivind Fosheim og Hallgeir Haug hadde en hard kamp om andreplassen.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
På fjerdeplass i samme klasse kom Gaute Løge Pedersen. Her i innspurten i det tøffe terrengløpet, selv om underlaget på de siste 100 meterne er asfalt.
(Foto: Trond T. Hansen)
Gaute og fru Liv Røttingen med fine medaljer etter at de begge har løpt Fjellbukken.

Litt mer fra pre-run

Hvor er alle sammen? Like før start søkte løperne inn under diverse møner og tak…
…men humøret var det ikke noe å si på!
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
STERK DEBUT: Anders Sønsteby Flaagen er klar for debut på maraton. Kun minutter igjen til start. De endte med en imponerende andreplass av gutta!
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Hilde Johansen hadde tidenes korteste vei både til start utenfor leiligheten og til Peppes pizza etterpå, i etasjen under. Her har hun akkurat kommet ut og gir tommel opp, klar til start om to minutter. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
VÅTT: Rett før «alvoret» begynner…
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
FULL KONTROLL: Løpsleder Tor Erik Nyquist har som vanlig kontroll på det meste, selv om været ikke lar seg helt kontrollere. Her kjører lederbilen frem og det er like før startskuddet smeller.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Afterrun – og jammen dukket ikke solen opp!

Været var et helt annet da premieutdelingen pågikk, som vanlig med god stemning.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
40-ÅRS JUBILANTER! Disse spreke karene har vært med på alle Fjellmaraton sine 40 starter! En av dem løp sogar hele maratonløpet i dress i ruskeværet!
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
TOMMEL OPP: Bjørn Fretland var som vanlig på plass på Beitostølen sammen med en fin gjeng fra Øvre Årdal. Det ble klasseseier til Bjørn i M50-54 år, med Espen Fuglerud og Kjetil Skartlien også på podiet.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
«3.20 og klasseseier, så forholda var ikkje så dårlege som frykta ? Snøen la seg ikkje i vegbana som den gjorde i 2015, i samme vinterforhold. Då var det i tilegg stiv kuling på toppen. Begge gangene vart løypa over Valdresflya droppa pga snø, til ei tyngre løype med kun 4 km flate, og 38 km i bakker !» (Bjørn Fretland på Facebook)
TO TOMLER OPP: Trygve Fjeldheim løp maraton i år som i fjor, under litt andre forhold, mens Tore Bjerkrheim som vanlig foretrakk Fjellbukken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
AFTERRUN: Det ble riktig fint vær og som vanlig veldig trivelig etterpå. Her har en trio fra Team Sportsmanden med Gaute Løge Pedersen, Nils Hjelle og Frode Monsen fått hyggelig selskap av det spreke paret Åse Sandberg Hovden og Jon Hovden fra Raufoss, som begge løp maratondistansen i klasse 60-64 år. Åse vant klassen mens Jon ble nummer fem.
(Foto: Liv Røttingen)

Kontraster!

Sjekk kontrastene fra fjorårets sommervær i denne reportasjen:

Fantastisk flott i tidenes varmeste «Fjelleventyr»

Resultater

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -