FjellmaratonHalvmaratonLøpingMaraton

Fantastisk flott i Fjellmaraton

Torstein Bjerland og Marit Wedum vant tidenes varmeste «Fjelleventyr» 

Fjellmaraton ble arrangert for 39.gang lørdag under helt fantastiske forhold. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Torstein Bjerland og Marit Wedum vant maratondistansen, Håkon Stende og Marthe Katrine Myhre vant halvmaraton, mens Anders Gløersen og Maren Wangensteen vant det 10,5km lange terrengløpet Fjellbukken.

Men først og fremst var dette en fantastisk reise over fjellet fra Besstrond til Beitostølen (maraton), fra toppen av Valdresflya til Beitostølen (halvmaraton), fra foten av Bitihorn til Beitostølen (Miniton) eller i en kupert og krevende terrengløype med start og mål på Beitostølen (Fjellbukken). Temperaturen lå på over 20 grader mesteparten av dagen og med sol fra nesten skyfri himmel, ble det også en varm affære for løperne. 

Det var godt med drikkestasjoner underveis, noe som kom godt med i varmen. Her kunne man også nyte en fantastisk jutsikt over Vinstrevannet. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Sportsmanden dekket primært maratonløpet og på bussen på vei til start vi slo av en hyggelig prat med tre ganger maratonvinner Gjermund Sørstad – endelig tilbake skadefri etter langvarige ankelproblemer, og betinget optimist.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Ved selve startområdet vrimlet det av både kjente og ukjente maratonløpere; en kontingent med muntre SkiLøpere, flere debutanter, ultraløpere og sist, men ikke minst Nils Hjelle, som var klar for sin maraton nummer 200.

Blide SkiLøpere klare til maratonstart ved Besstrond; Helga Kringen, Camilla Markhus Rodal, Mette Synnerstrøm og Mona Braathen.

Da starten gikk kl 09.00 raste de raskeste fryktløse ut av startblokkene, uten respekt for de særdeles lange og seige bakkene som ventet etter rundt en mils «flatløping» og helt til toppen av Valdresflya, der halvmaratonløperne varmet opp – og litt senere stod startfeltet nærmest i giv-akt da maratonløpere måtte loses gjennom feltet før egen start kl 11.15.

På forsidebildet er starten gått for maratondistansen og på dette bildet er Nils Hjelle fra Team Sportsmanden (i midten) i sitt maraton nummer 200 – noe som naturlig nok ikke gikk ubemerket hen og som vi omtaler litt nærmere i eget innlegg. Her er han sammen med ultraløper Magnus Thorud fra Romerike ultraløperklubb, som for bare 14 dager siden ble treer i det 160km lange løpet Fra Soria Moria til Verdens ende, og Mona Braathen fra SkiLøperne. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Så fulgte platået over Flya, før de bratte nedoverbakkene til Bygdin – med spektakulær utsikt over Vinstrevannet med Bitihorn som mektig kulisse – sørger for litt for mye fart, før nye tøffe stigninger venter i noen kilometer. Så, etter å ha rundet kanten nedenfor Bitihorn og veien dreier nedover mot Beitostølen, er det bare å igjen koble inn turboen for de raskeste – og å bite tennene sammen og prøve å øke farten litt eller opprettholde flyten for de litt bak de beste. Mens det for atter andre kanskje blir en kamp for å holde krampene unna, helt til tilskuerne tiltar i antall, heiaropene øker i styrke og man kan høre speaker fra sentrum av Beitostølen. 

Like før toppen av Flya. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Litt senere bikker det så smått nedover mot Bygdin med Bitihorn som majestetisk mål i det fjerne. (Foto: Frode Monsen) 

Så er det målgang for alle, nesten samtidig, med et yrende liv av slitne og glade løpere som har fullført en av distansene. 

Torstein Bjerlands vinnertid på maraton var gode 2.48.36, mens Kim Are Bull Hansen, Bård Indredavik og nevnte Gjermund Sørstad fulgte på de neste plassene, som de fire eneste som løp på under 3 timer i den krevende løypen med rundt 800 høydemeter.

Kun fire kvinner løp på under 4 timer. Foruten vinneren Marit Wedums 3.41.03, var det Elin Drangsholt (vinner klasse K55-59 år), Anne-Sofie Fjeldstad (vinner klasse K50-54 år) og Elin Gottberg. 

Grete Lothe fra Korlevoll-Odda løp Fjellmaraton for tredje gang. Vi slo av en prat med den muntre vestlendingen i de seige bakkene opp mot Valdresflya. Hun fortalte at de var en gjeng fra Odda som var på tur. Noen timer senere kunne Grete igjen heve armene og juble da hun ble ropt opp som vinner av klasse K65-59 år! (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Marthe Myhre med nok en seier på halvmaraton

Halvmaraton er den største distansen i antall deltakere i Fjellmaraton, og nok en gang ble det seier til Gjøvikjenta og Team Sportsmandens Marthe Katrine Myhre, som i år løper for Lillehammer IF. Vinnertiden var gode 1.16.26, nesten tre minutter foran toer Silje Eklund fra Totenåsen løp, som igjen var drøye 5 1/2 minutt foran treer Marianne Dønnem fra Sportsklubben Vidar. 

Blant gutta ble det en hard kamp om seieren mellom Håkon Stende og Richard Larsson, som førstnevnte avgjorde med 7 sekunders margin til 1.13.00. Geir Endre Rogn var treer med 1.14.11 – og ingen flere av mannfolka slo damevinner Myhre! 

Straks klar til start på halvmaraton. Foto: Eline Hyggen Skari
Marthe Katrine Myhre trives på halvmaraton i Fjellmaraton, der hun også har vunnet flere ganger før og også har delt løyperekord. Her er hun i farta til ny seier, foreviget av Hans Edgar Rakeie, som selv ble klassevinner og nummer 12 totalt på maraton. 

Rustad- og langrennsdominans i terrenget

Terrengløpet Fjellbukken er den ferskeste distansen i Fjellmaraton-familien, men den blir stadig mer populær. I år var løypen på grunn av byggearbeider lagt litt om mot slutten og forlenget med 700 meter til 10,5 km, ifølge løpsansvarlig Tor Erik Nyquist – for øvrig en endring som ble godt mottatt av de løperne vi snakket med etterpå.

I Fjellbukken var det mange langrennsløpere som stilte til start og tidligere landslagsløper Anders Gløersen fra Rustad IL gikk helt til topps med vinnertid 37.51. Rustad dominerte voldsomt med 4 av de 5 første plassene, kun Sivert Eggen fra naboklubben Bøler IF splittet kvartetten, mens Petter Soleng Skinstad fra Gjøvik FIK og sambygding Pål Onsrud fra Team Sportsmanden var de første på listen som ikke var fra de to klubbene ved Østmarka i Oslo. 

Maren Wangensteen og Hilde Fenne fulgte opp vinteridrettsutøvernes gode innsats med å ta de to første plassene hos kvinnene, med Ingrid Festø fra IL Gular på tredjeplass. Vinnertiden var 44.27. 

SPREKE FJELLBUKKER: Premieutdeling for klasse M23-39 år med totalvinner Anders Gløersen fra Rustad IL i midten, flankert av toer Petter Soleng Skinstad fra Gjøvik FIK (t.h.) som beundringsverdig studerer den spesielle premien – et glass med sukkertøy (vinnerne fikk to glass!)  – og Pål Jostein Petersen Onsrud fra Team Sportsmanden på tredjeplass. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Miniton – 7 raske kilometer fra sletten nedenfor Bitihorn og til Beitostølen – ble vunnet av Bendik Lillemoen Skaalerud og av Marte Flatlien – begge fra Løplabbet – på 20.44 og 24.05.

Fjorårsvinner Bjørn Egil Nordseth fra Gjøvik FIK (og Team Sportsmanden) ble nummer 2 totalt og vant klasse M40-44 år på Miniton med 21.15. Datteren løp Fjelltassen for andre gang. (Foto: Frode Monsen)

 

Her er alle resultatene

 

Se også egen reportasje fra jubileet til Team Sportsmandens egen Nils Hjelle, som løp sitt maraton nummer 200 noen dager før sin egen 50-årsdag!

Litt mer fra premieutdelingen og den magiske stemningen på Beitostølen kommer også! 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -