FjellmaratonMaratonStor-Oslo

Kongen av Fjelleventyret

Gjermund Sørstad tok lørdag sin tredje strake seier i Det Norske Fjellmaraton – eller Fjelleventyret, som det også kalles. Og i alle eventyr er det en konge. Så selv om Fjellmaraton ikke opererer med vandrepokaler, så utroper vi Gjermund Sørstad til den ukronede kongen av Beitostølen!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Maraton-premieutdeling-Gjermund-Sørstad-alene
Ingen over, ingen ved siden. Gjermund Sørstad fikk ikke kongekrone eller vandrepokal til odel og eie, for selv om Fjellmaraton har et særdeles rikholdig premiebord (litt av det skimtes bak), så har de ikke det. Men etter tre strake seire, er Sørstad uansett ukronet konge av Fjellmaraton!
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden


Vinnertiden ble akkurat 2.50.00. Det er et godt stykke bak hans egne vinnertider fra 2012 og 2011 på 2.43.35 og 2.42.57, og avstanden ned til sølvvinner Anders Soovik var denne gang «bare» 3.21. Arild Berg tok tredjeplassen på 2.57.35. Kun de tre beste løp under tre timer i år.

Maraton-1-Sørstad-mot-Flya
Fagert er landet. Fjellheimen som omgir Valdresflya og traséen i Fjellmaraton er majestetisk. Selv en stor maratonløper blir liten i disse omgivelsene.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-1-Sørstad-Flya2
Så passerer Sørstad. Med en liten hilsen og et smil på lur, tilsynelatende ved godt mot, selv om han her var kald og lå et godt stykke bak lederen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-1-Sørstad-Flya-bak
Tilsynelatende alene i fjellheimen, selv om bildet lyver litt. Sørstad tar opp jakten på den ledende svensken.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Gjermund Sørstad var selvsagt godt fornøyd med nok en seier, men fortalte til Sportsmanden at forholdene var tøffere i år, da maratonløperne fikk et kraftig regnvær å stri med i starten av løpet. Dermed ble det både vått og kaldt når han passerte Valdresflya halvveis. Der kom da også svenske Anders Soovik først, over minuttet foran Sørstad.

Svenske Anders Soovik passerer halvveis over Valdresflya i ensom majestet. Foto: Sportsmanden / Frode Monsen
Svenske Anders Soovik passerer halvveis over Valdresflya i ensom majestet og tar «Fjellprisen», som første mann som passerer løypas høyeste punkt på Valdresflya (1389 moh.). Streken bak han er også startlinjen for halvmaraton.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
 

Men med sine lange steg innhentet Sørstad svensken i bakkene ned til Bygdin, og dro umiddelbart fra i stigningene opp til Båtskaret. Derfra til mål økte han forspranget og kunne kontrollert løpe inn til sentrum av Beitostølen og motta hyllesten for sin tredje strake triumf.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

En sterk prestasjon, ikke minst med tanke på at det bare er tre uker siden Sørstad måtte stå av etter 17 timers løping (!) i VM i 24-timers løp i Nederland.

Maraton-3-Arild-Berg-Flya
Arild Berg fra Soknedalen IL passerer Valdresflya og tar en sterk 3.plass på 2.57. Også for to år siden løp han under 3 timer og ble nr 5.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-4-på-Flya
Denne karen, som var etteranmeldt, passerte som nr 4 over Flya. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-5-Rune-Andre-Jensen_9-Even-Berg-Mathisen_Flya
Så passerer Rune Andre Jensen og Even Berg Mathisen. De ender på 5. og 9. plass.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-6-Ivar-Refsland-Helmar-Flya
Ivar Refsland Helmar passerer som nr 6 over Flya mens stadig flere løpere er på vei i motsatt retning til starten av halvmaraton. Helmar beholder plasseringen helt til mål, og løper på 3.12.05.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-8-Fretland-Flya
Maratonmannen Bjørn Fretland fra Øvre Årdal er fast inventar i Fjellmaraton og ikke langt bak. Med et smil om munnen avanserer han til 8.plass i mål på 3.12.57.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-40-Svein-Rune-Johannessen-Flya
Svein Rune Johannessen fra Kondis var av de første som passerte over Valdresflya. Han var nok en av de som fikk «tyvstarte», men blir nr 40 totalt og løper den harde maratonløypen på under 4 timer. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Selv uten kroning, er altså premieutdelingen i Fjellmaraton et høydepunkt. Det er et svært rikholdig premiebord, den faste konferansieren sørger for god stemning, de unge premieutdelerne er pyntet i flotte bunader og alle blir hyllet i tur og orden.

Her er bilder fra premieutdelingen på maratondistansen:

Maraton-premieutdeling-M40-Tore-Mortensen-Tommy-Støa
Menn klasse 40-44 år. En av de store maratonløperne i Fjellmaraton, Vidar Kvernvold, vant klassen. Han var ikke til stede, men ble for øvrig nr 4 totalt, etter andreplasser de to siste årene. Til stede i høyeste grad var imidlertid Tommy Støa (t.h.) og Tore Mortensen, nr 2 og 3 i klassen, og begge under 3.30. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-M45
Klasse 45-59 år. Fra høyre vinner Rune Andre Jensen, andremann Bjørn Fretland og Per Øivind Sundell på fjerde. Nils Hjelle ble nr 3.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-M50
Frants Mohr, som forrige helg ble nr 2 i Hadeland Maraton, og Tom Sognlien – ble nr 2 og 3 i klasse 50-54 år, som ble vunnet av Ross Wakelin. Han var trolig var på vei hjem til Narvik da premieutdelingen pågikk.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-M55
Munter stemning for Otto Svend, som vant klasse 55-59 år på 3.23.49, foran Rudolf Roovers fra CK Valdresekspressen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-M60
Helge Fuglseth fra Ålesund FIK vant klasse 60-64 år foran Erik Nossum fra Romerike Ultraløperklubb.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-M65-Kjell-Skogvang
Kjell Skogsvang fra Spiridon vant klasse 65-69 år på sterke 3.50.14 og får velfortjent jubel.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-Topp3-menn
Jubel fikk også de tre beste totalt , som her får sine premier. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Vinner av damenes Fjellmaraton ble Hilde Johansen fra Romerike Ultraløperklubb. Marte Høivik fra arrangørklubben Øystre Slidre satset friskt og ledet svært lenge, faktisk helt til Båtskaret etter nesten 35 km, men hun fikk det veldig tungt mot slutten. Johansen derimot, er en av Norges beste ultraløpere og hun sprakk ikke. Dermed ble det seier til Johansen med drøye 3 minutter til slutt, mens Synne Granås Vesterhus tok også kraftig innpå Høivik mot slutten og tok tredjeplassen totalt.

Her er noen glimt fra damenes premieutdeling:

Maraton-premieutdeling-Hilde-Johansen
Hilde Johansen fra Romerike Ultraløperklubb og Beitobertene (!) vant damenes maraton på 3.42.26, etter et solid løp og en sterk avslutning. Klubbkollega Frants Mohr er ivrig fotograf.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-Marte-Høivik-spurtpris_K20-29
Hjemmehåpet Marte Høivik fra Øystre Slidre som ledet lenge, får her premien for «spurtprisen» til Båtskaret. Deretter fikk hun det skikkelig tungt. Men Høivik var like blid og tok en populær 2.plass sammenlagt og seier i klasse 20-29 år.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-K30-39-Synne-Vesterhus
Synne Granå Vesterhus fra Team SkiGO løp fort og var 3.kvinne under 3.50 til seier i klasse 30-39 år. Hun hadde det også veldig travelt med å komme seg ned fra seierspallen, så bildet ble litt uskarpt…
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-K45-Torill-Forbord
Torill Forbord hadde det like travelt og var på vei ned fra podiet før vi rakk å ta seiersbildet. En av grunnene var begrenset deltagelse i dameklassene, slik at det bare var premie til vinnerne.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Maraton-premieutdeling-K55-Åse-Hovden
Til slutt tar vi med Åse Hovden, som vant klasse 55-59 år og løp på under 4 timer (3.55.56), uken etter at hun vant Hadeland Maraton på 3.51.21! Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Alle resultater

Hjemmeside

 

sportsmanden.no

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Kongen av Fjelleventyret

Kommentarfeltet er stengt