Mange debutanter og mye liv i Oslo Triatlon

Triatlon når ut til stadig flere mosjonister (oppdatert)

SAMSUNG CSC
Masse tilskuere omkranser «svømmearenaen» ved Sognsvann der triatletene kommer opp av vannet.

Stadig flere får øynene opp for triatlon, denne fine og utfordrende komponeringen av tre ulike idretter; svømming, sykling og løping, satt sammen til en gren. Av mange konkurranser er kanskje Oslo Triatlon den mest kjente og der flest mosjonister stiller til start sammen med proffene, i år med rundt 1100 deltakere totalt, hvorav rundt 300 var med for første gang. For triatlon er en fin idrett for de aller fleste, selv om ikke alle har spesialdesignede temposykler som koster en liten formue. De fleste bruker racersykler og noen få nøyer seg med offroaderen. Og mens mange eliteutøvere selvfølgelig satser og trener knallhardt, er en ny utfordring, mestringsfølelsen og det å fullføre det overordnede målet for mange av de «nye» deltakerne i triatlon.

Sportsmanden var til stede med deltagende reporter for andre år på rad, og erfaringene våre er gode. Først og fremst er dette en idrettsfest med overraskende mange tilskuere som omkranset løypen. Særlig var svømmingen ved Sognsvann godt besøkt med masse ivrige og uvant høylydte tilskuere. For mens tilskuere på løp stort sett står tause og høflige og ser på, og kanskje heier litt på naboen og andre kjente, så fikk de aller fleste triatletene masse oppmuntrende jubel ved Sognsvann, også de som var av de siste som kom opp av vannet etter å ha svømt 750 meter (sprintdistansen) eller 1500 meter (olympisk distanse) i det relativt kalde vannet der temperaturen bare viste 15 grader.

SAMSUNG CSC
Sognsvann holdt bare ca 15 grader.

Deretter er det opp av vannet, gjennom en korridor av jublende tilskuere, mens man prøver å få av seg svømmedrakt, svømmehette og briller løpende, etter å ha svømt i rundt 40 minutter, som Sportsmandens deltaker gjorde, eller bare halvparten av tiden, som den aller raskeste brukte på Olympisk distanse. Det var for øvrig en kvinne, Helen Eriksen, som hadde beste svømmetid av samtlige med 20.09, mens Lars Grande var raskeste mann med 22.40!

SAMSUNG CSC
De mest drevne har draktene halvveis «demontert» før de er ute av vannet.
SAMSUNG CSC
Stor stemning!
SAMSUNG CSC
Ikke alle er like raske av med draktene.
SAMSUNG CSC
Det løpes et par hundre meter til parkeringsplassen der syklene venter.
SAMSUNG CSC
Etter en runde eller to i vakre Maridalen, er det tilbake til nytt skifte, fra sykkel til løping. Mellomtider tas og dommere følger med. Ikke alle har temposykler som her.

Deretter bærer det ut på sykkeletappen på 20 km eller 40 km inn i Maridalen – en eller to runder – og tilbake til Sognsvann, før sykkelen og sykkelsko byttes med joggesko som skal ta deg en eller to runder – 5 eller 10 km – rundt Sognsvann. Og vi kan trygt skrive under på at det er noe helt annet å løpe etter å ha svømt og syklet, enn det vanligvis er. Beina føles tunge og krampene ligger gjerne og ulmer, for å hugge ubønnhørlig til hvis farten økes bare bittelitt utover comfortsonen. Men så er følelsen og gleden når en omsider kommer til mål desto sterkere. Sjelden ser en så mange jublende deltakere over målstreken som i et triatlon.

Annonse (Klikk på bildet for info)
SAMSUNG CSC
Så glad var Hanne Wibe etter å ha fullført sitt livs første triatlon og for første gang svømt i våtdrakt.

Vinner av olympisk distanse ble Sondre Halden fra NTNUI med tiden 2.03.28 etter 23.26 på 1500m svømming, 59.32 på 40 km sykling og 38.34 på de avsluttende 10 km med løping, og Mette Pettersen Moe fra Østmarka Triatlon med 22.42 på svømmingen, 1.04.08 på syklingen og 42.53 på løpingen, begge ispedd et par minutter i skiftesonene, der det også er mange minutter å spare for de raskeste. Totalt var det her 455 deltakere, hvorav 77 kvinner.

Sprinten – som er akkurat den halve distansen på alle tre disiplinene, ble vunnet av Per Hellevik Carlsson fra SSK Skjetten Svømming Triathlon med totaltiden 1.11.17 etter splittidene 12.53 (svømming), 35.55 (sykling) og 20.03 (løping) – og Mila Zaharinova med 1.18.09 etter 11.47 – 40.41 og 23.13 på de tre øvelsene.  Kvinneandelen var mye større på sprinten, dog var mennene i solid flertall også her. Av 413 deltakere var 174 kvinner.

SAMSUNG CSC
VANT: Hard kamp om seieren på sprinten. Per Hellevik Carlsson spurter i mål og vinner, med toer Sondre Bolstad like bak.
SAMSUNG CSC
VINNER: Mila Zaharinova vinner kvinnenes sprint. Treer Åse-Marie Engen Muggerud skimtes like bak. Muggerud løper 46 sekunder raskere, men må ha startet 5 minutter før og er innhentet av vinneren før den avsluttende løpsetappen rundt Sognsvann.

På stafetten der 77 lag med 231 deltakere stilte til start, ble det dobbeltseier til hovedsponsoren Team Sport1 Storgata. Vinnertiden her var 1.02.20.

Et supert arrangement, men ikke bare «idyll»…

Til sammen var det altså rundt 1100 som deltok på triatletenes store festdag i Oslo. Et veldig flott arrangement, selv om det var noen «skjønnhetspletter». Blant annet er det håpløst når syklistene litt bak i rekkene må stå i kø for biler eller sykle i sikksakk for å komme seg videre inn til skiftesonen. Og hvis man mener noe med et regelverk som sier at det ikke er lov å ligge nærmere enn 10 meter bak syklisten foran, så burde vel strengt flere av de bedre utøverne på Olympisk distanse fått tidsstraff eller vært disket for å kjøre i samlet gruppe. «Det er ikke tillatt å ligge «på hjul», det skal minimum være 10 meter frem til sykkelen foran og passering av andre deltakere må skje i løpet av maksimum 20 sekunder. Brudd på reglene kan medføre diskvalifikasjon», står det å lese i reglementet på hjemmesiden.

Norges mest rutinerte triatlet Kristin Lie, som deltok i «Oslo Tratlon just for fun» helgen etter at hun var med i Norseman, skvatt til da en gruppe mannlige syklister passerte henne. Hun sier det på denne måten i bloggrapporten sin;

«Ut på sykkelen lå jeg sånn passe hardt hele veien – smilende og vinkende til alle som heiet.  Det var ganske ensomt første runden, men jeg så et «tog» som nærmet seg bakfra. Da klyngen med 10 (?) menn kom opp på siden min med 8 km igjen av sykkeletappen, hadde jeg dagens eneste utbrudd og negative opplevelse: «F.#$%& gutter!» skrek jeg. «Driver dere med idrett eller juksing!»  Jeg mobiliserte det jeg hadde og kjørte forbi hele gjengen – det kostet nok litt krefter, hehe.  Det er sånn jeg har lært meg å ikke gjøre under lengre distanser: å irritere seg over andre og å bruke unødig energi går kun utover meg selv.  Men her var målet å kose seg – så kommer en sånn gjeng og ødelegger idyllen.?«…

Kristin Lie ble for øvrig nummer tre, etter dagens raskeste sykkeltid av kvinnene.

At det også var den tynneste «goodiebagen» vi noensinne har sett og kun en dag med utlevering av startnummer, samt dårligere med matter fra vannet og til skiftesonen i forhold til i fjor, får så være. Litt forvirrende for tilskuerne også at ikke første kvinne over mål er vinneren på sprinten, noe som jo skyldes at man kan velge startpulje selv ved påmelding.

Fyldig «matbord»

På den annen side var det altså et stort engasjement både fra arrangører og tilskuere, og det er det aller viktigste, i tillegg til et særdeles rikholdig «matbord» for alle utøverne da de kom i mål, med både wraps, salat og smørbrød å velge i, i tillegg til massevis av frukt og drikke! Her var Oslo Triatlon et eksempel til etterfølgelse for flere!

For de aller fleste var det altså mest idyll – og en super dag og fin opplevelse i Oslo Triatlon.

SAMSUNG CSC
Snart i mål, i idylliske omgivelser ved Sognsvann.

Flere bilder under resultatene! 

Alle resultater

Olympisk – Topp 10 menn 

1Sondre Halden (NOR)M 20-39NTNUI2:03:28
2Mats Nagelsen Hansen (NOR)M 20-39ØSTMARKA IL TRIATHLON2:04:41
3Heiko Sepp (EST)M 20-39SK KEREMEISTER2:06:42
4Håvard Fagervoll Olden (NOR)M 40-49OPIL2:07:42
5Mathias Oppegaard (NOR)M 20-39TEAM ULLEVÅL/TÅSEN2:08:49
6Asbjørn Slagtern Fjellvåg (NOR)M 20-39TEAM BALDUR2:09:16
7Simon Jury (GBR)M 40-49OSLOFJORD TRIATLON2:10:28
8Alexander Kjær (NOR)M 40-49RAGDE EIENDOM AS2:10:32
9Peder Myhre (NOR)M 20-39NORSKE STUDENTERS ROKLUB2:10:56
10Chris Nerli (NOR)M 20-39KJEKKAS IF2:11:09
Olympisk – Topp 10 kvinner
1Mette Pettersen Moe (NOR)K 20-39ØSTMARKA2:12:02
2Heini Hartikainen (FIN)K 20-39SK RYE2:14:18
3Kristin Lie (NOR)K 40-49ROYAL SPORTSKLUBB2:17:16
4Helen Eriksen (NOR)K 20-39DELOITTE BIL2:17:33
5Charlotte Knudsen (NOR)K 40-49ROYAL SPORTSKLUBB/ TEAM ARCTIC2:22:06
6Ann Johnsen (NOR)K 40-49LAMBERTSETER SVØMMEK.MASTE2:24:25
7Kaja Bergwitz-Larsen (NOR)K 20-39NTNUI2:27:23
8Martine Kolstad (NOR)K 20-39TEAM MERIDA TRI2:29:40
9Camilla Mørk Eek (NOR)K 20-39SKIPTVET2:32:42
10Tone Sørensen (NOR)K 20-39DRAMMEN TRIATHLON CLUB2:32:48                       

     Sprint – Topp 10 menn

1Per Hellevik Carlsson (NOR)M 20-39SSK SKJETTEN SVØMMING TRIATHLO1:11:17
2Sondre Bolstad (NOR)M 20-39LILLEHAMMER CK1:11:34
3Jon Odden (NOR)M 20-39TEAM FEDOR1:11:48
4Henrik Holstad (GER)M 20-39STUDIO FYSIO1:13:18
5Lars Marius Skaug (NOR)M 20-39NTNUI / OSLOFJORD TRIATLON1:13:32
6Thomas Larsen (NOR)M 40-49NORDSTRAND IF, TRIATHLON1:13:35
7Øyvind Kværner (NOR)M 40-49TEAM CONAN1:13:52
8Henrik Karlstad (NOR)M 20-39SOON TRIATHLON1:14:04
9Martin B.y Kolstad (NOR)M 20-39ODIK1:14:30
10Magnus Ristvedt (NOR)M 20-39ØPIL / MILSLUKERN SPORT1:14:36

Sprint – Topp 10 kvinner

1Mila Zaharinova (NOR)K 20-391:18:09
2Trine Hansen (NOR)K 50-59IF FRØY1:20:50
3Åse-Marie E. Muggerud (NOR)K 20-391:22:05
4Ingrid Smith-Sivertsen (NOR)K 20-391:23:37
5Jannicke Klepp (NOR)K 20-39DRØBAK MULTISPORT1:24:40
6Ingrid Berge (NOR)K 20-39NTNUI1:25:45
7Cecilie Aasvestad (NOR)K 20-391:27:26
8Ingrid Marie Alm (NOR)K 20-39BODØ POLITIIDRETTSLAG1:27:28
9Tina Mjelde (NOR)K 50-59OSLO POLITIS IL1:27:37
10Marianne Sleire (NOR)K 20-39TEAM MERIDA TRI1:27:40
SAMSUNG CSC
Mat må man ha! En banan gjør susen ut på løpsetappen for Olav Bjørnstad (bakerst).
SAMSUNG CSC
Ingrid Smith-Sivertsen sekunderes og heies på vei til 4.plass på sprinten.
SAMSUNG CSC
Yes!! Per Hellevik Carlsson jubler over mål.
SAMSUNG CSC
Jon Odden tar den siste pallplassen på sprinten.
SAMSUNG CSC
Mens de to beste, Carlsson og Sondre Bolstad (t.h.) intervjues.
SAMSUNG CSC
Magnus Ristedt stormer mot mål til 10.plass.
SAMSUNG CSC
Den sterke langdistanseløperen Jan Christian Kaltenborn tar ut det siste og stormer inn til 24.plass i sitt andre triatlon, etter dagens raskeste løpstid.
SAMSUNG CSC
Første kvinne som passerer målstreken er veteranen Trine Hansen (K50-59) fra IF Frøy. Hun blir nummer 2 sammenlagt…
SAMSUNG CSC
Rolv Kristian Heitmann ligger et hestehode foran i denne spurtduellen.
SAMSUNG CSC
Øyvind Kvernen spurter inn til 44.plass og var bra fornøyd. -Sprintøvelsen er intens, fortalte han.
SAMSUNG CSC
Thomas Bergstrøm gir alt!
SAMSUNG CSC
Intens spurtduell!
SAMSUNG CSC
Ingrid Berge fra NTNUI er andre kvinne over mål etter nest raskeste tid på løpingen, men tar «bare» sjetteplassen sammenlagt.
SAMSUNG CSC
Jannicke Klepp fra Drøbak Multisport kommer på plassen foran.
SAMSUNG CSC
Åse-Marie Engen Muggerud blir tredje best på kvinnenes sprint.
SAMSUNG CSC
Så kommer damevinner Mila Zaharinova i mål, men altså på langt nær som som første kvinne som passerer målstreken.
SAMSUNG CSC
Heia mamma!
Venninnene Marianne Sirnes Engen og Hanne Wibe er godt fornøyde med dagen.
Venninnene Marianne Sirnes Engen og Hanne Wibe er godt fornøyde med dagen.

© Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden

Les også reportasjen fra fjoråret: Ny suksess for Oslo Triatlon i sommersol


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!