HalvmaratonLøpingMaratonStor-Oslo

Pål Oraug vant i sin maratondebut

Avgjorde tvekampen i «Østfold-duellen» i Unionsmarathon

Spydeberg mot Askim. Oraug mot Olaussen. Duellen var satt før lørdagens Unionsmarathon i Rømskog. Til slutt ble det Pål Oraug, opprinnelig Spydeberg-gutt fra Varteig IL, som vant årets Unionsmarathon i sin debut på distansen. Og det på meget imponerende vis. Vinnertiden 2.45.36 er meget bra i den harde løypen, selv om det var glimrende løpsforhold med lett regn og 12 grader.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Unionsm2016_IMG_0441
Starten fra Kurøen er i landlige og idylliske omgivelser.
Unionsm2016_IMG_0442
Oppvarming og test av startstreken i regnvær for Sportsmandens utsendte reporter Roar Tomter. Foto: Stein Henrik Olaussen.

Reportasje fra Unionsmarathon 2016 – Av Roar Tomter

Det dannet seg raskt en gruppe på fire løpere ut fra start på helmaraton i Rømskog. Forhåndsfavorittene Stein Henrik Olaussen og Pål Oraug ledet an, med etteranmeldte Jon Olsen og tidligere landslagspiller i håndball, Frank Løke, på hjul.

Pål Oraug er en relativt fersk løper, men har allerede rukket å gjøre seg bemerket i Østfold. Han har kun holdt på med løping i to år, men har allerede rukket å løpe på sterke 1.13 på Fredrikstad halvmaraton. I tillegg vant han også Glommaløpet tidligere i år.

Stein Henrik Olaussen, opprinnelig Askim-gutt, meldte på forhånd om god form og varslet hard løping fra start. Han gjorde som lovet og beholdt føringen i ca 10 kilometer, men da tok Pål Oraug over og løp et strålende sololøp de siste drøye tre milene. Olaussen passerte halvmaraton på 1.19.57 og gjorde et forsøk på å henge med Oraug, men det var ikke mulig. Andreplassen berget han med god margin og Olaussen  var fornøyd med løpet og gode 2.50.18 i sluttid, selv om det ble veldig tungt opp bakkene mot 35 km.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Unionsm2016_IMG_0480
Fin seierspall i Unionsmarathon: På den største stubben stør Pål Oraug, Stein Henrik Olaussen har den nest høyeste, mens Jon Olsen har den laveste av de tre pall-stubbene.

Jon Olsen måtte ett trinn ned på pallen etter fjorårets andreplass, men avsluttet med å legge den tidligere håndball-stjernen Frank Løke bak seg. Løke fullførte til en strålende tid på 2.54.28, men var ikke forberedt på de harde motbakkene som er i Rømskog og mente at det heller ikke var noen fordel å dra med seg 95 kg opp alle disse bakkene! Olsens sluttid ble for øvrig 2.51.46.

Unionsm2016_IMG_0476
Den sterke strekspilleren Frank Løke (t.h.) har imponert i sin andre karriere som maraton- og ultraløper. Rutinerte Stein Henrik Olaussen hadde kanskje ett og annet tips å komme med.

Superløp av 63-årige Lars Dørum

I gruppen bak teten ønsker vi å trekke fram 63 år gamle Lars Dørum, som gjorde et strålende maraton. Etter passering halvmaraton på i underkant av 1.32, avsluttet han meget sterkt i klatrepartiene og avanserte noen plasser på det til 8.plass totalt i mål. Til slutt kom superveteranen inn på 3.11.28 og løype-pers med 3 minutter. Sportsmandens løpende reporter holdt følge med evigunge Dørum til 31 km, men ble regelrett fraløpt i motbakkene. (Undertegnede kom for øvrig inn på plassen bak Dørum på 3.13.45, og var meget godt fornøyd med løype-PB med 6 minutter).

En annen som presterte bra på Rømskog var Team Sportsmandens Christoffer Ladstein, som med sine 3.26.56 til 12.plass gjorde et meget bra løp i løypen der han debuterte på maraton i 2013.

Unionsm2016
Frisk spurt og desidert best tid på sine seks maratonstarter i Rømskog for Roar Tomter….
Unionsm2016_IMG_0464
Likevel måtte vår reporter se seg slått av denne lett gråhårete karen. Men Lars Christen Dørum er mannen som bare blir bedre jo eldre han blir. 63 år er ingen alder for løperen fra Ski som er langt sprekere enn de aller fleste 23-åringer.
Unionsm2016_IMG_0438
Team Sportsmandens andre maratonløper for dagen, Christoffer Ladstein, smiler lurt. Det var her han løp sitt aller første maraton for et par år siden.

Marie Grønneberg vant kvinneklassen

På kvinnesiden løp Marie Grønneberg fra Fredrikstad IF inn til en overlegen seier på 3.27.15. Med det var hun hele 20 minutter foran nummer 2, Janicke Bråthe, SkiLøperne (3.47.32). Marit Tørstad tok den siste plassen på pallen med 3.50.06.

Unionsm2016_IMG_0492
Marie Grønneberg fra Fredrikstad IF kan smile etter seier og 1500 kr i prispenger.
Unionsm2016_IMG_0478
På andreplass kom SkiLøpernes primus motor Janicke Bråthe, som her har 500m igjen av sitt løp.
Unionsm2016_IMG_0493
Hele pallen, med Grønneberg, Bråthe og Marit Tørstad fra Rye Sportsklubb på tredjeplass.

Unionsmarathon har pengepremier på hhv kroner 1500,- 750,- og 500,- for 1., 2. og 3.plass. Totalt var det 51 deltakere på helmaraton.

Runar Sæther og Martine Kolstad vant halvmaraton

På halvmaratondistansen stilte totalt 68 løpere og raskest var Runar Sæther fra Sportsklubben Rye på og Martine Kolstad fra Team Merida TRI. Sæther, som løp meget bra i Oppegårdmila for en måned siden, der han ble knepent slått i spurten, var helt suveren denne gangen. Med 1.19.47 var han over åtte minutter foran andremann, Bjørn Paulsrud fra Oppstad IL. Martine Kolstad sin vinnertid var 1.36.43.

Vi fikk også slått av en liten prat med alltid blide Dorte Foss, som med sine 1.37.25 ble nummer 2 totalt på kvinnesiden på halvmaraton, bare drøye halvminuttet fra totalseieren.

Unionsm2016_IMG_0497
Det ble en bokstavlig talt stor sjekk også på Dorte Foss. Selv om veteranen er svært konkurranseglad og hevder seg høyt på resultatlistene i en rekke løp, er det ikke ofte at hun kommer hjem med prispenger. Ikke rart at hun smiler.

I motsetning til tidligere år, hvor det «alltid» har vært meget varmt, var det lørdag kun 12 grader og lett duskregn da vi ankom Kurøen i Rømskog ved 09.30-tiden. Regnet opphørte innen starten og temperaturen var behagelig under hele løpet. Arrangørene hadde også flyttet fram starten for helmaraton med en time, slik at løperne passerte halvveis med halvmaratonløperne som ivrige tilskuere. Dette fungerte meget bra, og arrangementet ble dermed komprimert til det bedre.

10km ble vunnet av Øyvind Wiger fra Modum FIK på 34.07, mens veteranen Siri Størmer imponerte med en klar seier i kvinneklassen på sterke 39.07 i klasse 45-49 år.

Unionsm2016_IMG_0446
Den sterke superveteranen Svein Arne Sølvberg fra Oppegård IL er også svært glad i Unionsmarathon og stiller til start her så sant han har anledning. 67-åringen holder som vanlig imponerende og jevn form og løp på sterke 41.12 i den kuperte 10-kilometeren.
Unionsm2016_IMG_1785
Pippi og Proffen! Alias Mette Synnerstrøm og Janicke Bråthe. «Hurra! Ikke ofte denne løpingen går i pluss pengemessig, men 2. plass dekker nok inn både startplass og bensin. Sykt bakkete og krevende løype, men et utrolig sjarmerende løp! Anbefales. Nå blir det after run i Mettes paradis. Pippi og Proffen er særs fornøyde med dagens eventyr,» skrev Bråthe på sin Facebookside etter andreplassen og 750 kroner på konto.
Unionsm2016_IMG_0452
«Trengte ikke førstehjelp, fin form!», skrev en godt fornøyd Roar Tomter om dette bildet. Ikke så rart, for 3.13 var klar løype-pers for Sportsmandens reporter, som hadde følgende tider på sine fem foregående maratonstarter i Unionsmarathon: 3.46 – 3.27 – 3.19 – 3.19 og 3.20. Foto: Svein Arne Sølvberg


Alle resultater

Tekst og foto (der annet ikke er nevnt): Roar Tomter

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -