Spis riktig og hvil nok!

Marthe Myhre om mat, restitusjon og slankehysteri

SAMSUNG CSCMarthe Katrine Myhre er dobbelt norsk mester på maraton, hun har vunnet Birkebeinertrippelen og forrige helg var hun på vinnerlaget til SK Vidar i Holmenkollstafetten. Hun er imidlertid også helt åpen om sine tidligere problemer med spiseforstyrrelser, som lett kunne kostet henne både karrieren og helsen.

Nå tar hun et oppgjør med det overdrevne fokuset på mat og utseende som starter allerede for små barn, og som også fremheves i såkalte seriøse treningsblader.

– Jeg er skikkelig lei av alle slankereklamer, diettforslag, supermat, lavkalorimat, lavkarbo osv, osv… Hver eneste dag blir vi bombardert med ulike tips – året gjennom. Til og med i seriøse treningsblad er det matforslag, som ikke harmonerer med mat som skal fylle opp lagrene og gi nok energi til et aktivt liv, skriver Myhre i sitt siste blogginnlegg Jo mer jeg spiser, jo raskere løper jeg!

Litt lenger nede i innlegget sitt kommer hun med følgende klare oppfordring til barn, foreldre og trenere:

Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)

– Jeg er daglig i kontakt med barn og unge. De begynner i en alder av 11-12 år med fokus på hvor mye mat de kan spise, hva de kan spise og er svært opptatt av sitt og andres utseende. På tide å sette noen stopper for dette? De er bare små barn… De skal ikke ha fokus på mat og kalorier. De skal leke og ha det moro. Så til alle dere der ute som trener – spis mer enn det dere tror! Dropp alle dietter og anbefalinger fra ulike arenaer. Bruk sunn fornuft og beveg dere mer!

Kloke ord fra en som bedre enn de fleste vet hva hun snakker om, og hvor skoen kan trykke.

SAMSUNG CSC
Marthe Katrine Myhre tar et oppgjør med slankehysteriet og det overdrevne fokuset må mat og utseendet også er for barn helt ned 11-12-års alderen. Her etter seier i Holmenkollstafetten, med glade lagvenninner fra SK Vidar i bakgrunnen.


Marthe forteller også om sine egne erfaringer fra de siste månedene, om hvordan hun selv tok tak i rutiner rundt kosthold, restitusjon og totalbelastning etter en veldig travel og litt slurvete periode, og hvordan dette raskt ga positive resultater. I Hamburg Maraton for noen uker siden gjorde hun således sitt beste maraton rent prestasjonsmessig, selv om løype- og værforholdene hindret henne i å oppnå bestetid og å klare det automatiske EM-kravet på distansen på 2.38. Uansett bør hun ligge godt an til å komme med til EM i Zurich, etter tredjeplass på 2.40.00 fra Sevilla og 11.plass med 2.41.18 i Hamburg bare 10 uker senere.

Her er Marthes oppsummering av maratonløpet i Hamburg: 

– Selve løpet gikk veldig bra! Endelig løp jeg en maraton uten problemer og med bein jeg bare kunne drømme om. Sjelden har jeg villet løpe, løpe og løpe alt det jeg ønsket på en dag jeg har ønsket å gjøre det. Passerte halvmaraton helt etter planen. Følte det gikk lett, men merket at løpet ikke gav meg noen “transportkilometer”, som det vanligvis er i store maratonløp. Her var det opp og ned i en salig blanding. Stigninger, vind, svinger og mye løping alene. Hadde faktisk nesten ikke følge av en eneste løper i alle de 42,195 kilometerne denne dagen. Merkelig! Vinden måtte jeg jobbe mot selv, det samme med hver eneste kilometer. Jeg lå helt etter planen til det gjenstod 12 kilometer. Kreftene tok ikke slutt, men jeg klarte rett og slett ikke å holde tilstrekkelig høy nok fart i motvind og løypeprofilen alene. Jeg passerte 2.38 på 41,6 kilometer. Herfra og inn brukte jeg 3! minutter… Så sterk var vinden og med sammenhengende stigning siste 2 kilometerne var følelsen av at jeg stod bom fast…

– Jeg var skikkelig skuffa ved målgang, men fremdeles veldig, veldig fornøyd. Aldri har jeg løpt så godt. Det var en drømmedag! Så gjenstår det å se om det jeg har levert i 2 maratonløp nå i år, er godt nok for EM-maraton. Jeg håper jo det!

Mer på marthemyhre.no i reportasjen Løp, løp, løp – løp det beste du kan!

 

MKMyhre_maal2_nr1
Marthe Myhre blir norsk mester på maraton for andre gang i Oslo i 2012. Nå håper hun å bli tatt ut til EM på samme distanse i Zurich i august. (Bilder: Frode Monsen, Sportsmanden.no)

 

sportsmanden.no 
 

 

0Shares
Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)