Nye norske bestenoteringer på Ironman

Allan Hovda smilte seg til norsk bestenotering i Ironman Hawaii

-Trampeklapp og gratulasjoner til vår sannsynligvis blideste triatlet, Allan Hovda, med ny norsk rekord på Ironman Hawaii, skriver Norges triathlonforbund på facebook. Og Hovda hadde all grunn til å smile, etter en kjempekonkurranse i helgens VM.

triallan-ironman-hawaii-specialiazed-humanspeed-konkurransebilder-3
Om han var aldri så sliten, kunne Allan Hovda smile bredt da det gikk mot norsk bestenotering i VM på Hawaii. Foto: Ingeborg Hovda Rafdal

– Da var årets store triatlonkonkurranse fullført og det ble stor suksess med ny rekord på Ironman Hawaii, med en margin på nesten 9 minutter. Tiden i mål ble 9:15:50, og 7. plass i min klasse og 64. plass totalt, skriver hovedpersonen selv på bloggen sin Allans triatlonverden! Veien til Ironman Hawaii.

Hovda, som er fra Sveio i Sunnhordland, hadde et hårete mål om å bryte 9-timers grensen, men det var gikk ikke denne gangen under de tøffe forholdene.

– Sub 9 ble nettopp en utopisk drøm, men det var en tøff dag med ganske harde forhold på syklingen, selv om sykkeltiden til vinneren Sebastian Kienle ikke akkurat vitnet om det. Forholdene er veldig lokale og raskt skiftende, og foruten om ned Hawi, og et kort segment mellom Hawi og Kona så følte jeg at vi hadde motvind hele dagen (en overdrivelse selvsagt, men tøft var det), utdyper Hovda på bloggen.

Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)
triallan-ironman-hawaii-specialiazed-humanspeed-konkurransebilder-4
Joda, selv med tøff motvind, han smilte på syklingen også, Allan Hovda. Foto: Vegard Fyrikleiv, fra bloggen

Tøffe forhold

– Forholdene tatt i betraktning så er jeg utrolig fornøyd med egen prestasjon og innsats. Å prestere på Hawaii er vanskeligere enn det kan virke som ved første øyekast og det var en trøst å se at mange av verdens beste triatleter hadde det skikkelig tøft på vei hjem fra Energy Lab, forteller Hovda, som varsler en fyldig rapport på bloggen sin senere.

Takken han ga til kona og støtteapparatet på bloggen etter konkurransen, sier også litt om hva man gjennomgår både fysisk og mentalt i løpet av en slik tøff konkurranse:

– En ekstra stor takk til Jenny og resten av min familie som er her nede og heier, og Vegard, Grete og Lilo som har heiet som ”gale” i hele dag. Det gir stor motivasjon når demonene herjer som verst, og du faktisk tenker at det så jo litt deilig ut, når du ser en kollapset utøver på Queen K som får hjelp av en sykebil…

Norsk bestenotering også i Ironman Barcelona

Triathlon opererer ikke med norske rekorder, men med bestenoteringer, siden løyper og forhold kan variere veldig mye, forteller en som bør vite hva hun snakker om, nemlig Kristin Lie, tidenes mest meritterte norske triatlet og innehaver av Triathlonforbundets gullmedalje.

Derfor er det vanskelig å sammenligne Hovda sin prestasjon mot den norske bestenoteringen på fulldistanse som en annen vestlending, Gudmund Snilstveit fra Fusa Sykkelklubb utenfor Bergen, satt for bare et par uker siden under Ironman Barcelona.

Snilstveit kom der i mål på den imponerende tiden 8.26.20, det raskeste en nordmann noensinne har fullført fulldistansen over 3,8 km svømminmg, 180 km sykling og 42,2 km løping på. Den avsluttende maratondistansen gikk for øvrig unna på 2.54.59.

5589271_2745146
TIDENES RASKESTE: – Gudmund tok ut det han var god for og måtte bli slept bort fra målområdet av to funksjonærer etter målgang. Han kom seg etter hvert til hektene og kunne glede seg over ny norsk rekord, 8. plass blant 2600 påmeldte deltakere og premiering til de 10 beste i PRO-klassen, skriver 3atlet. Gudmund Snilstveit jubler her som nummer to fra venstre. Foto: Gitle Snilstveit.

– Raskeste tid “over all” og raskeste tid på Hawaii er to forskjellige… Flere andre Ironman er minst like tøffe (som Hawaii), men Hawaii er jo VM da, utdyper Lie.

Forholdene var ikke helt uproblematisk i Barcelona heller, da starten måtte utsettes i 30 minutter på grunn av pøsregn, lyn og torden. For Kristin Lie, som fullførte sin 20. ironmandistanse i Barcelona, var det mer dramatikk i vente på sykkeletappen:

– Rundt km 120 var det var en gigantisk gruppe med utøvere jeg hadde lyst å passere. De lå sikkert 3-5 i bredden. Veldig frustert prøvde jeg få kontakt med en dommersyklist og fortelle at de måtte rydde vei. Resultatet ble at dommeren tok opp et kort – til meg! For å unngå diskvalifisering måtte jeg stoppe ved nærmeste penalty box å avtjene 6 minutter, skriver en noe oppgitt Kristin Lie på bloggen sin.

Og selv om Lie, tross den håpløse straffen, enda en gang kom seg under de magiske 10 timene (9.56) og ble nummer 22, så var ambisjonene enda større i byen der hun tok en sterk 3.plass i 2010. Men som hun neppe kommer tilbake til med det første:

– Nå har jeg fått høre at det ikke er første gang utøvere som klager på dommeren får kort (!). Løsningen blir å unngå slike stevner! Det dreper jo all lyst, skriver hun.

Det er sannelig tøffe tak i toppen i triathlon – på godt og vondt !

10659240_10152740894370049_5740360962486669862_n
SÅ GLAD var Allan Hovda etter norsk bestenotering i VM på Hawaii. Foto: Profilbilde fra facebook.

Sportsmanden føyer seg til gratulantenes rekker for de nye bestenoteringene til Hovda og Snilstveit. På damesiden er det selvsagt Kristin Lie som har bestenoteringen, på 9.26.19 fra Køln i 2010.

Les også Sportsmandens rapport fra fjorårets VM: Erik Guldhav fikk full klaff i VM Ironman

 

sportsmanden.no 

 

 

0Shares
Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)