Astrid Uhrenholdt JacobsenSkeikampenTerrengløp

Strålende i Skeikampen Rundt

Knallsuksess for nytt terrengløp i praktfulle omgivelser

Skeikampen Rundt ble arrangert for første gang på lørdag. Det blir neppe den siste! For flottere løype skal man lete lenge etter. Hovedløypen på 12,2 km var krevende, variert og vakker der den buktet seg rundt det majestetiske fjellet som har gitt løpet dets navn. At det i tillegg var strålende sol på en av sommerens varmeste dager, og stort sett tørre og fine forhold, gjorde dagen og opplevelsen enda bedre både for utøvere og publikum.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
To sprudlende og blide vinteridrettsutøvere etter dobbeltseier på sommerføre; Fanny Horn Birkeland og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
DOBBELTSEIER: To sprudlende og blide vinteridrettsutøvere fra IL Heming etter dobbeltseier på sommerføre; skiskytter Fanny Horn Birkeland (56.41) og langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen (55.28). Line Lystad fra Vågå IL ble nummer tre på 58.00. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen og orienteringsløper Lars Sandstad Skjeset vant premiereløpets lengste distanse på henholdsvis 55.28 og 49.04.

– Det gikk overraskende greit, sa en svært fornøyd og blid langrennsstjerne til Sportsmanden etterpå. Før løpet tonet imidlertid Astrid Uhrenholdt Jacobsen ned sine egne sjanser.

– Moren til Heidi (Weng) er favoritt! Jeg er ikke så god i motbakker, forsøkte hun seg.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Fra start var det likevel liten tvil. Astrid tok tidlig teten og holdt den helt inn. Nærmest kom klubbvenninnen fra IL Heming, skiskytter Fanny Horn Birkeland (tidligere Fanny Welle-Strand Horn), jenta som fikk sitt store gjennombrudd med sin første verdenscupseier i skiskyting forrige sesong. Dobbeltseier til Heming og dobbeltseier til vinteridretten hos kvinnenes altså, som lover godt foran den kommende vintersesongen.

Pallen for tidenes første Skeikampen Rundt: Vinner Lars Sandstad Skjeset (49.04) fra Frol IL flankeres av Sjur Slettom fra Lom IL (53.10) og Ole-Jacob Følling, Nordic Ski Team (54.07). FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
TIDLIGERE LANDSLAGSLØPER I ORIENTERING HOLDER KOKEN: Pallen for tidenes første Skeikampen Rundt: Vinner Lars Sandstad Skjeset (49.04) fra Frol IL flankeres av Sjur Slettom fra Lom IL (53.10) og Ole-Jacob Følling, Nordic Ski Team (54.07). FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

 Astrid og Fanny optimistiske før skisesongen

Sympatiske Astrid Uhrenholdt Jacobsen fortalte at hun følte seg i god rute med tanke på den kommende vintersesongen. I motsetning til i fjor, da kroppen ikke spilte på lag, så har sommertreningen denne gangen gått som planlagt.

– Men jeg pleier ikke å være i så veldig god form på sommeren, forteller jenta som imidlertid av og til stiller opp i løp også sommerstid, som da hun vant Ryeløpet i fjor. Og med kun tre mannfolk foran seg i mål rundt Skeikampen, så kan ikke formen være så verst!

Venninnen Fanny Horn Birkeland på sin side, var glad for å få lov til å delta i en løpskonkurranse. Det var visst ikke alltid tilfellet tidligere.

– Men vi har fått ny trener nå, så da var det greit! fortalte hun med et stort smil. Treneren er ingen ringere enn den mangeårige langrennstreneren for herrelaget, Steinar Mundal, som fikk et svært så godt skussmål av skiskytteren.

Så det kan gå mot en spennede vintersesong både for Astrid og Fanny.

– Superveteran! Er det endestasjonen liksom?

Bak de to toppidettsutøverne, som er på høyden av sine karrierer, fulgte to veteraner. Line Lystad, som løper i klasse 40-49 år knep tredjeplassen foran May Bente Weng, som på forhånd ble utropt som favoritt, av den egentlige favoritten…

– Jeg skal jo ikke slå Astrid! utbrøt May Bente til Sportsmanden. For selv om moren til mer kjente Heidi er i usedvanlig god form og fortsatt er en av landets beste motbakkeløpere uansett alder, så fyller hun 50 år til høsten.

– Da blir jeg superveteran! Jeg får ikke en gang lov å delta i seniorklassen i NM i terrengløp. Jeg må løpe 6 km, mens de andre jentene skal løpe 10 km, fortalte hun.

SAMSUNG CSC
Superveteran!?… May Bente Weng visste ikke helt om hun likte det så godt. Hun vil helst konkurrere med langt yngre jenter. Og aller helst i motbakker.

For May Bente Weng elsker å trene og holde seg i god form og hun følger fortsatt datteren Heidi på 3-4 timers lange løpeturer. Slikt blir man sterk av. Eldstedatteren Merete ble for øvrig nummer 7 i motbakkeklassikeren Skåla Opp samtidig, etter å ha ligget på tredjeplass inn i det siste tøffe bratthenget, kunne hun fortelle. Det er litt av en idrettsfamilie, dette.

– Men superveteran? Først er man junior, så senior, så veteran. Og nå superveteran! Er det endestasjonen? Hva kommer etter det, liksom? spurte hun muntert.

– Velkommen i klubben, svarte vi. Og med unntak av de litt spesielle reglene i NM, så er det få begrensninger selv om man runder 50 år og defineres som superveteran.

Weng var godt fornøyd med eget løp, men hun lå bak de to vinterstjernene også i de tøffe stigningene i starten av løpet. Etter et lett parti ut fra start, gikk nemlig løypen raskt inn i løpets lengste bakke, med kontinuerlig stigning i rundt 2,5 km. Deretter åpnet fjellheimen seg og utsikten var spektakulær, før man etter drikkestasjonen etter cirka 5,5 km tok av fra grusveien og inn på fjellstier, på nye stigninger til godt og vel halvveis i løpet, før man løp rundt og etter hvert litt nedover igjen på andre siden av Skeikampen. Kun på de siste kilometerne var det et par kryssende myrområder og bekker der det var litt bløtt, ellers var stien over fjellet tørr og fin hele veien.

Etterpå kunne både deltakere og publikum forsyne seg av et svært så fint fruktfat med jordbær, melon, banan, appelsin og ananas! Det smakte svært så godt i varmen.

SAMSUNG CSC
Store, fine fruktfat til både løpere og publikum.

Ga bort premien til løypemannskapet

Arrangøren hadde også rause premier. De to vinnerne fikk begge en sjekk på 5000 kroner, hvor Skeikampen-ambassadør Astrid Uhrenholdt Jacobsen umiddelbart ga sin seierspremie videre til Skeikampen Pluss og det lokale løypelaget! En flott og velfortjent gest.

Klassepremiene var også meget fine, med gratis helgeopphold for 4 personer til vinnerne, en sekk til andremann og fin premie også til tredjeplassen, selv om deltakelsen i enkelte av 10-års klassene ikke var veldig stor. Det eneste som var «å utsette» på arrangementet må være nettopp det, at ikke flere benyttet anledningen til å delta. Og kanskje var det ikke nødvendig å operere med en «kortdistanse» på 8,7 km, som hadde svært begrenset deltakelse, i tillegg til trimklassen uten tid, ungdomsløpet over 3,7 km og hovedløpet på 12,2 km.

Men uansett tid og distanse, så tror vi at de aller fleste fikk en svært så trivelig dag på Skeikampen.

Resultater

SAMSUNG CSC
Starten er gått for det 3,7 km lange ungdomsløpet. Mange av deltakerne her var med på det første SkeiCamp, en sommerskiskole med Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Foto: Eldrid Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Fem minutter senere gikk starten for det andre løpet over 8,7 km. Deltakelsen her var ikke all verden, men innsatsen var like god!
SAMSUNG CSC
Så har startskuddet gått for hovedløpet over 12,2 km, med Nystua og selve Skeikampen i bakgrunnen.
SAMSUNG CSC
Etter denne nedoverbakken i starten, ble det raskt tyngre… I forgrunnen Martin Lindbæck med startnummer 155.
SAMSUNG CSC
Startnummer 1 og 4 på vei mot mål på 3,7 kilometeren. Foto: Eldrid Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
VANT: Øystein Rønning Strand fra Kjelsås IL, som løper i klasse 15-16 år, vant 8,7 kilometeren på 44.48.
SAMSUNG CSC
Andreplassen på 8,7 km går til Torstein Ous fra Søre Ål IL på 45.05.
SAMSUNG CSC
VANT: Martine Korslund (klasse 17-21 år) fra Roterud IL vant også 8,7 km på 46.20.
SAMSUNG CSC
Mari Nordlunde fra Follebu Skiklubb tar andreplassen, bare 8 sekunder bak.
SAMSUNG CSC
Kajsa Stina Sandstad fra Frol IL tar fjerdeplassen på 8,7 km.
SAMSUNG CSC
Så kommer løperne på hoveddistansen 12,2 km. Ole-Jacob Følling spurter friskt til 3.plass på 54.07.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen har kun den siste lille bakken igjen og heies mot mål av elevene i hennes egen sommerskiskole.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen har kun den siste lille bakken igjen og heies mot mål av elevene i hennes egen sommerskiskole SkeiCamp.
SAMSUNG CSC
Simen Nordhagen spurter i mål til 4.plass blant mennene på 56.03. Han hadde lenge heng på Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men måtte til slutt slippe Astrid, som kun hadde de tre medaljevinnerne foran seg av gutta i mål.
SAMSUNG CSC
Fanny Horn Birkeland er ikke langt bak klubbvenninnen til andreplass av kvinnene.
SAMSUNG CSC
Mats Flaaten vant klasse 22-29 år på 57.41.
SAMSUNG CSC
Line Lystad tar den siste pallplassen for kvinnene etter å ha passert May-Bente Weng i det lettere partiet av løypen Hun får tiden 58.00.
SAMSUNG CSC
Så kommer motbakkeløper May Bente Weng inn til fjerdeplass på 58.49.
– Jeg er for dålig nedover, forklarte hun etterpå.
SAMSUNG CSC
Martin Lindbæck spurter inn fire sekunder for seint til komme under timen, men tar andreplass i klasse 22-29 år.
SAMSUNG CSC
Sportsmandens reporter for anledningen Frode Monsen løp selv inn til en sjelden klasseseier i M50-59 år på 1.03.34, uken etter at han debuterte på triathlon.
SAMSUNG CSC
Sivert Ringstad fra Follebu Skiklubb blir nummer 5 i klasse 17-21 år på 1.07.19.
SAMSUNG CSC
På Skeikampen er det også golfbane, for de som foretrekker det. Deler av banen sees like bak start- og målområdet.
SAMSUNG CSC
De siste krefter tas ut! Øivind Seielstad Johnsen løper inn til 1.16.35.
SAMSUNG CSC
Mens Johnny Stenshagen tar sjetteplassen i klasse 50-59 år på 1.16.58.
SAMSUNG CSC
Tea Henriette Bruksås løper inn til 1.17.32 og fjerdeplass i klasse 30-39 år.
SAMSUNG CSC
Heidi Hagen kommer på plassen bak i samme klasse på 1.18.40.
SAMSUNG CSC
Sportsmandens andre deltaker for dagen, Hanne Wibe, spurter friskt til 5.plass i klasse 40-49 år på 1.19.53.
SAMSUNG CSC
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Fanny Horn Birkeland og May-Bente Weng utveksler erfaringer i solskinnet etter løpet.
SAMSUNG CSC
Så er det klart for premuieutdelingen. Først ut er Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som dediserer pengepremien på 5000 kroner til det lokale løypelaget.
SAMSUNG CSC
Enda en gratulasjonsklem på podiet.
SAMSUNG CSC
De tre beste kvinnene totalt, fra venstre Line Lystad, Fanny Horn Birkeland og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
SAMSUNG CSC
Så er det gutta sin tur. De tre beste totalt med vinner Lars Sandstad Skjeset i midten, flankert av Sjur Slettom og Ole-Jacob Følling.
SAMSUNG CSC
Deretter er det klassevis premieutdeling og vi starter med pallen for kvinner klasse 30-39 år: Marte Beitnes Johnsen (t.h.) vant på 1.07.25, foran Ragnhild Rømuld og Eirin Kornbakk.
SAMSUNG CSC
Mona Irene Larsen mottar sin tredjepremie i klasse 50-59 år under oppsyn av vinner May Bente Weng. Toer Anne Sveen var ikke til stede.
SAMSUNG CSC
Sjur Slettom, Simen Nordhagen og Georg Benestad tok pallplassene i klasse 17-21 år.
SAMSUNG CSC
Mats Flaaten, Martin Lindbæck og Anders Hylen Klippenberg tok premiene i klasse 22-29 år.
SAMSUNG CSC
Tidligere landslagsløper i orientering Lars Sandstad Skjeset måtte en ny tur på podiet i klasse 30-39 år, sammen med Ole-Jacob Følling og Christian Askildsen.
SAMSUNG CSC
Topp tre i klasse 40-49 år var Carl Arthur David-Andersen (Lyn Ski), Morten Dahl (Drøbak-Frogn IL) og Rolf Gunnar Aas (Fet Skiklubb). En av dem var ikke til stede…
SAMSUNG CSC
Harald Austringen fra Vestgarden IL vant klasse 70+.
20150815_142147
Klasse 50-59 år ble vunnet av Frode Monsen (t.h.), knepent foran Roar Svensbakken og med Dag Benestad (t.v.) på tredjeplass.
Foto: Hanne Wibe / Sportsmanden
20150815_142204
Arrangører og funksjonærer gjorde en strålende jobb.
20150815_151111
Tidenes første Skeikampen Rundt var over og roen senket seg rundt det majestetiske fjellet igjen.


Fotografer: Eldrid Monsen, Hanne Wibe og Frode Monsen / Sportsmanden


©Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -