BirkenLøping

Birkebeinerløpet ble tidenes mest krevende

Langrennstalent vant på første forsøk i jubileumsløpet

Det 20.Birkebeinerløpet ble ikke helt som håpet rent værmessig. Det var svært så krevende forhold etter store nedbørsmengder i dagene og timene før løpet, og også vått og grått under selve løpet, selv om det verste regnværet da hadde gitt seg. Men selv om løypen bar preg av værgudenes herjinger og det var svært så vått, sleipt og gjørmete flere steder underveis, var det mange svært gode prestasjoner og vanlig, god Birken-stemning på Lillehammer.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Det var relativt gjørmete tidlig i løpet, men skulle bli langt verre senere. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Ett sekund fra sin sjette strake seier

Det er nesten utrolig at man kan løpe 21 km i en så kupert terrengløype under de rådende forholdene på under 1.10. Men det var nettopp det den norsk-eritreiske trioen Senay Fissehatsion, Weldu Negash Gebretsadik og Okubamichael Fissehatsion gjorde. Senay fra IK Tjalve avgjorde den intense duellen med ett fattig sekund og brøt dermed Weldu fra IL BUL sin fem år lange seiersrekke med minst mulig margin, med Okubamichael bare fem sekunder bak der igjen. Vinnertiden var utrolig sterke 1.08.29.

Starten er gått for Menn Elite og etter etter en runde på Birkebeiner skistadion settes kursen ut i terrenget. Alt her viser den femdoble vinneren Weldu Negash Gebretsadik at han satser på sin sjette strake seier. Det holdt nesten. Alexander Kirkeberg i gul Strindheim-trøye imponerte stort med 4.plass. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

På fjerdeplass som beste nordmann imponerte Alexander Kirkeberg fra Steinkjer FIK, med andre norske på rekke og rad; John Christian Deighan Hanssen, Eivind Flugstad Østberg, Magnus Svingheim, Ronny Losoa og Martin Finne.

John Christian Deighan Hanssen ble nummer 5, Michael Ande Tesfamichael tar 10.plassen og unge Erlend Hokholt (i orange) som ladet opp med å vinne Oppegårdmila på hjemmebane forrige helg, tar en sterk 11.plass i Birken.

Marte mot Marthe i frisk kvinneduell

I kvinnenes oppgjør ble det først og fremst en kamp mellom 2 x Mart(h)e fra «den andre siden» av Mjøsa; den unge debutanten Marte Mæhlum Johansen fra Østre Toten Skilag, 19 år gammel juniorverdensmester og supertalent i langrenn, og den rutinerte 7-doble norgesmesteren i løping (maraton, halvmaraton og terrengløp), Marthe Katrine Myhre fra Gjøvik og Vind IL, som tok Sportsmandens lesere gjennom løypen på forhånd.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Langrennstalentet Marte Mæhlum Johansen kan løpe også, og vant i debuten i Birkebeinerløpet! Karoline Simpson-Larsen ble nummer 8. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Det ble ungdommen som seiret, kanskje fordi langrennsløpere er harde å slå i tøft terreng, og Mæhlum Johansen behersket nedoverbakkene på sleipt underlag bedre enn Myhre.

I mål skilte det 40 sekunder mellom dem, og akkurat like langt ned til Ragnhild Kvarberg fra FIK Ren-Eng på tredjeplass også. Vinnertiden var 1.21.32. De fem siste års vinner av Birkebeinerløpet, Veronika Blom, sliter fortsatt med skade og fikk ikke muligheten til å forsvare tronen denne gangen.

Marthe Katrine Myhre er tilbake i form og hadde sin beste Birken-følelse. I år som i fjor ble hun nr 2.

Her er Marthe Myhre sin beskrivelse av duellen med sin litt yngre navnesøster:

-Jeg følte meg veldig sterk og dro på Marte og Ragnhild rett etter at vi hadde passert deg (bildet over). Løp fra Ragnhild tidlig på gruspartiet og hentet inn Marte etter at hun hadde fått 25 sekunder fra toppen ved 7 km og ned etter andre drikkestasjon. Ledet på grusen, men hadde ikke sjanse mot Marte ned etter siste drikkestasjon. Jeg løp skikkelig dårlig der, men VELDIG fornøyd med oppover- og bortover-løpinga. Er ingen terrengløper lenger.  Men formen er god nå og det var den letteste Birken-følelsen jeg har hatt noen gang.

På en smått sensasjonell 4.plass kom 15 år gamle Emilie Mo fra SK Vidar, med Nicoline Baardtvedt, Sigrid Alexandersen, Marthe Bjørnsgaard, Karoline Simpson-Larsen, Marthe Kristine Hafsahl Karset og Åse Klinkenberg som de øvrige i topp 10-listen.

Nicoline Baardtvedt åpnet friskt og var helt i tet her, sammen med treer i mål. Ragnhild Kvarberg i hvit trøye.
Nr 346 Sigrid Alexandersen blir best av dette firkløveret i mål med 6.plass, med Marthe Bjørnsgaard (i sort) på plassen bak. Marthe Kristine Hafsahl Karset (først her) sørget for at det var hele fire Mart(h)er blant de ni første i mål, mens Vera Norli blir nummer 11.
Unge Emilie Mo tar en sterk 4.plass.
Turi Malme blir 12.beste kvinne i Birkebeinerløpet 2017.
Synkront mellom Julie Aspesletten og Karen Marie Håkonsen…
…og mellom Annvor Sletvold og Ingeborg Nordaune.
Tone Fløttum fra Fet Friidrettsklubb blir nummer 43 på 1.50.53.
Sporvalget er viktig.
Det er krevende å løpe på vått og sleipt underlag. Konsentrasjonen er på topp!
Kristine Kristiansen Torgersen avslutter elitefeltet for kvinner.
Kupert trasé med mange bakker krever sin mann eller kvinne.

Flere bilder fra Menn Elite under resultatene for Kvinner Elite.

Resultater Kvinner Elite

Menn Elite

Christoffer Callesen runder toppen. Han blir nummer 15, her med Stian Berg nærmest. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Jørgen Bø i fint driv til det som skulle bli 18.plass i mål.
Ola Erling Korbøl fra Mosvik Friidrett med nr 127 blir nummer 12 i mål.
Norges beste veteranløper de siste årene, Kristen Aaby, er tilbake i storform. 56-åringen blir nummer 28 totalt på 1.18.13 og slår en råsterk kar som langrennsløperen Håvard Hansen (147) – vinner av blant andre Trollski hele 7 ganger og Furusjøen Rundt – som blir nummer 40. Ronny Losoa (71) blir derimot for sterk for Aaby. Modumkaren tar en sterk 8.plass for andre år på rad i Birkebeinerløpet. -Birken er det eneste halvmaratonløpet jeg har fått til, forteller Losoa, for øvrig en av dem som valgte typiske lettvektssko i stedet for terrengsko selv på det bløte underlaget.
Torstein Barkve fra Strand sankelag med nummer 5 på brystet. I grønn Rustadtrøye med «slitarcaps» kommer vinneren av de to siste løpene i Follotrimmen, Ståle Fenstad. Han avanserte kraftig og gjorde kanskje sitt beste løp noensinne, til 13.plass i mål på 1.15.37.
Sterke veteraner i Eliteklassen; Magnor Rypdal (t.v.), som blir nr 6 i M55 på 1.25.55 og Kjell Raa (startnr 51), som løper noen sekunder raskere på 1.25.31 og blir nummer 9 i M50.

 Menn elite – topp 100

 

 Alle resultater

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Vi kommer med større bildeserie fra Birkebeinerløpet og litt fra Ultrabirken og Birken Fjellmaraton også.

Sportmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -