BirkenLøpingStor-Oslo

Veronika Blom tilbake etter langvarig skade med ny sterk seier i Birken

Også Weldu Negash Gebretsadik tok sin femte strake seier i løpsfesten i Birkebeinerløpet

Nesten 9000 løpere stilte til start på en av distansene i det som ble en strålende Birkenhelg på Lillehammer og de nærliggende skogs- og fjellområdene. Selve Birkebeinerløpet hadde 5545 påmeldte som startet puljevis med eliten først ut fra Birkebeineren skistadion kl 11.00 i et aldeles strålende løpsvær. Vinnerne ble faktisk de samme som i de foregående fire årene! Weldu Negash Gebretsadik holdt nemlig akkurat unna for Sondre Norstad Moen og Senay Fissehatsion, mens Veronika Blom var to minutter foran Marthe Katrine Myhre, med Hilde Aders på bronseplass i kvinnenes eliteklasse.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Veronika Blom danser opp bakkene på lette steg, til en imponerende seier etter alle skadeproblemene. Etter fjoråerts løp sa Blom følgende til Sportsmanden: «Jeg håper absolutt på å være med på Birkebeinerløpet neste år også! Det hadde vært kjempegøy å vinne for femte året på rad. Men det er mange gode jenter, så jeg må trene bra om jeg skal klare holde de andre bak meg enda et år.» Siden har hun knapt nok konkurrert – inntil lørdagens comeback i Birkebeinerløpet!
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

– Jeg var lenge usikker på om jeg skulle starte og er veldig godt fornøyd, fortalte en blid og lettet Veronika Blom fra SK Vidar til Sportsmandens løpende reporter i målområdet etterpå.

Blom har slitt med diverse skadeplager og har ikke konkurrert i år i det hele tatt. Men etter det vellykkede Birkebeinerløpet så hun endelig litt lysere på tilværelsen.

– Jeg kjente ikke noe til problemene underveis, så nå håper jeg på en bra høstsesong, fortalte hun etter å ha vunnet på gode 1.18.48 – bare 20 sekunder bak sin egen løyperekord. Men etter de langvarige problemene, var det foreløpig litt for tidlig å sette seg noen konkrete mål fremover.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Det er heldigvis mye igjen av året, så vi får se, tilføyde den femdobbelte vinneren av Birkebeinerløpet.

En utrolig imponerende prestasjon, og særlig i år etter alle problemene og uten konkurransetrening. Men det krevende terrenget i Birken er tydeligvis noe Veronika Blom behersker til fulle. Tross usikkerheten tok hun nemlig kommandoen fra start og allerede etter en drøy kilometer hadde hun fått en luke til nærmeste utfordrer, som også i år ble Marthe Katrine Myhre. Gjøvikjenta var strålende blid etter å ha forsvart andreplassen fra i fjor og avgjort duellen med Hilde Aders og veteranen Anne Nevin mot slutten av løpet.

SAMSUNG CSC
Hard kamp om pallplassene: Marthe Katrine Myhre og Hilde Aders fulgte hverandre nesten helt til mål, mens fjorårets treer Maiken Caspersen Falla fikk det svært tøft denne gangen.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Langrennsløper Maiken Caspersen Falla, som i fjor tok en sterk tredjeplass, var også ute etter å gjenta den bedriften og var med i tetgruppen lenge, før hun plutselig møtte veggen.

– Jeg vet ikke hva som skjedde, men hørte at hun pustet veldig tungt og prøvde å oppmuntre henne med å si «hold ut, nå er det like før vi er på toppen», fortalte Myhre etterpå. Men Falla valgte å stå av, forhåpentligvis var det bare en litt for hard start som lå til grunn.

Birkebeinerløpet har nemlig en svært tøff åpning. Etter en liten runde inne på stadionområdet, bærer det ut i terrenget og inn i de kjente og tøffe langrennsløypene der det var olympisk sus tilbake i 1994, og der utallige harde verdenscuprenn har blitt arrangert siden. De første 7-8 kilometerne er de desidert tøffeste, her er det mange bratte og seige bakker som får opp pulsen og suger kreftene ut av løperne. Selv falt vi for fristelsen til å gå raskt i enkelt kneiker, uten at vi tapte veldig mye til de rundt oss av den grunn.

Siste halvdel av løpet er adskillig snillere profilmessig, men stadig er det kneiker og terrengpartier som krever sitt, mens enkelte mindre gruspartier er kjærkommen avveksling for de som ikke er så dreven i terrenget.

Før man kommer til det lettere grusstrekket på de siste kilometerne mot mål ved Håkons Hall, er det imidlertid en annen type utfordring; da er det utallige bratte utforbakker som går i tildels ujevnt terreng som krever full konsentrasjon. Her observeres alltid enkelte løpere med blodige knær eller albuer etter mer eller mindre stygge fall. Men som i langrennskonkurransene i de samme løypene; det gjelder å holde seg på beina også for løperne!

20160611_135216
Strålende fornøyd: Marthe Katrine Myhre jubler etter andreplassen og en «reisesjekk» til neste ukes løp i Tromsø.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Marthe Katrine Myhre var selv en av de som falt og løp blodig og forslått over mål for et par år siden, men hverken hun eller andre i toppen hadde uhell av betydning denne gangen, såvidt vi vet.

– Jeg er veldig godt fornøyd, særlig med at jeg klarte å avgjøre på slutten og sikre meg andreplassen, fortalte en strålende blid Myhre til Sportsmanden etterpå, før den konkurranseglade jenta røpet at neste mål er allerede til helgen, da hun løper halvmaraton under Midnight Sun Marathon i Tromsø.

– Da skal jeg ha lette bein og løpe fort! fortalte hun, og satset på at en uke med lett restitusjonstrening og mye hvile, med en innlagt halvhard intervalløkt på tirsdag, skulle gjøre henne klar til dyst.

20160611_140717
Brede smil: Tromsøjenta Hilde Aders (t.h.) var meget godt fornøyd med en plass på pallen som tredje beste kvinne totalt på 1.21.02. På lørdag blir det en ny duell med Marthe Katrine Myhre på halvmaraton i hjembyen. Astrid Brathaug Sørset fra Team Oslo Sportslager smilte også etter 9.plass totalt på 1.24.49.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Gebretsadik forsvarte tronen mot enda en tøff utfordrer

Aller raskest i Birkebeinerløypen i år som i fjor, og de siste fem årene, var altså BULs sterke terrengløper Weldu Negash Gebretsadik. I fjor ble han utfordret av Sindre Buraas, som imidlertid måtte se seg slått med 11 sekunder. I år var det kompisen Sondre Norstad Moen som var den store utfordreren. Men også Norges beste hel- og halvmaratonløper kom til kort mot eksperten Weldu.

SAMSUNG CSC
Tetfeltet i Menn Elite etter 1300 meter. Weldu Negash Gebretsadik tar sjefskommandoen alt fra start, med utfordrer Sondre Norstad Moen som en klegg i ryggen. Nummer 137 i blå drakt er Zenebe Brkineh Frew fra Sandnes IL som blir nummer 5, i hvit singlet er firer i mål Okubamichael Fissehatsion, treer og navnebror Senay er skjult i rygg på Audun Weltzien fra Tyrving (i hvit t-skjorte) som tar en sterk 7.plass.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

I mål var det heller ikke nå store seiersmarginen, kun 9 sekunder, og Senay Fissehatsion var bare 8 sekunder bak Moen igjen, så Gebretsadik fikk i hvert fall knallhard kamp. Men det virker som om han gjør det som skal til for å vinne, for årets vinnertid på 1.05.49 var adskillig bedre enn fjorårets 1.07.08.

Muligens skyldes dette at forholdene var noe bedre eller at et grusparti var erstattet med terreng, men damevinner Blom mente at dette i sum gjorde løypen litt lenger. Merkekravet for flere klasser var også merkbart tøffere i år.

Uansett så har vinneren altså forsvart tronen mot Norges to beste langdistanseløpere og de siste års vinnere av Gullskoen som landets beste løpere. Imponerende!

Men først og fremst er Birkebeinerløpet for massene, for mosjonistene. Og når værgudene så til de grader spiller på lag, så ble det litt av en løpsfest for både store og små på Lillehammer.

SAMSUNG CSC
Lang, lang rekke. Et flott skue, der feltet bukter seg som en slange på Birkebeiner skistadion.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
20160611_144027(0)
Anne Berit Gravvold stod for en kjempeprestasjon da den blinde kvinnen løp Birkebeinerløpet på tre og en halv time – attpåtil uten et eneste fall underveis! Det kan hun nok delvis takke sin ledsager for. En imponerende prestasjon i det svært krevende terrenget og velfortjent jubel!
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Se flere bilder nedenfor. Vi legger ut enda flere på vår Facebookside – følg Sportsmanden der også!

Alle resultater (link)

Pallen menn:

1. Weldu Negash Gebretsadik – 1:05:49
2. Sondre Nordstad Moen – 1:05:58
3. Sennay Fissenatsion – 1:06:06

Pallen kvinner:

1. Veronika Blom – 1:18:48
2. Marte Kathrine Myhre – 1:20:48
3. Hilde Aders – 1:21:02

Antall deltakere:

Birkebeinerløpet:     5545 påmeldte – 4961 fullførte
Birken Fjellmaraton: 202 påmeldte – 182 startet –  179 fullførte
HalvBirken:        1482 påmeldte – 1255 startet -1252 fullførte
UltraBirken:        201 påmeldte – 182 startet -161 fullførte
UngdomsBirken: 962 påmeldte
BarnBirken:         610 påmeldte

Bilder menn elite

SAMSUNG CSC
Menn Elite består av både fullblods proffer, elitemosjonister og noen av de sterkeste veteranene. Her kommer tetfeltet dampende.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Marius Skeide Ruth fra Skjalg IL passerer like bak tetgruppen og blir til slutt nummer 17 på 1.14.59.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Arild Christophersen, dyktig terrengløper som blant annet er tidligere vinner av UltraBirken og Sjusjøløpet, blir nummer 14 på 1.14.18.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Ståle Fenstad fra Rustad IL har funnet formen til Birken med blant annet å vinne Follotrimmens fjerde løp. Vinjar Skogsholm fra Team Parkettpartner følger i rygg. Sistnevnte er raskest i mål på 1.18.23, mens Fenstad får 1.19.16. De to blir hhv nummer 38 og 43.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Jon Per Nygård fra FIK Ren-Eng blir nr 21 på 1.16.07, mens Norges beste veteranløper i fjor, som også fikk den såkalte Gullskoen som synlig bevis for dette etter løpet, imponerte igjen. Kristen Aaby er 55 år, men løper på utrolige 1.16.26, tar sin 20.klasseseier i et Birken-arrangement og har bare 23 topptrente og langt yngre menn foran seg i mål. To av dem er startnr 74 Kristian Ulriksen fra Tromsø Løpeklubb som tar en kjempesterk 9.plass på 1.13.17 og nr 99 Bent Olav Aamodt fra Fredrikstad Skiklubb, som kommer tre sekunder og en plass foran Aaby på resultatlisten.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
En annen supersterk superveteran og Birken-ekspert i eliteklassen er Geir Strandbakke (nr 70) som drar dette feltet. Han blir nr 39 på 1.18.30. Pål Oraug fra Varteig IL (nr 53) blir nummer 29 på 1.17.06.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Team Sportsmanden stilte med tre løpere i eliteklassen, to av dem starter og avslutter dette feltet. Runar Sannerud (nr 93) ble teamets bestemann med 1.20.28 på 53.plass. Her følger nr 162 Peder Figenbaum (1.20.11), nr 1 Jonas Amundsen fra Nes Ski (1.22.14) og Lars Digerud (1.19.26) fra Lillomarka Skiklubb i hvit trøye på rekke og rad.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Team Sportsmandens andre deltaker i eliteklassen var Henning Mortensen i lyseblå trøye, som åpnet sterkt og lå sammen med de to andre lagkameratene lenge, men fikk problemer med magen og måtte slippe kompisene. Likevel ble det 1.24.45 og 109. plass til løperen fra Brumunddal. Espen Antonsen fra Nes Ski (nr 110) ble nummer 128 på 1.28.08.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Ronny Losoa fra Modum FIK med startnummer 101 imponerte stort. Etter en behersket åpning løp han fortere og fortere og var nummer 8 i mål til klasseseier i M35 på 1.13.03, mens Jon Olsen fra Lørenskog FIL (nr 48) ble nr 41 på 1.19.05. Team Sportsmandens nest beste Roger Thompson (startnr 73) klarte målet om løypepers og å løpe under 1.22 med ett sekunds margin! Det holdt til 76.plass totalt.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Unge Sebastian Endrestad (114) fra Oppegård IL har hatt mange dueller med Thompson i Follotrimmen. Han løp på 1.26.07 og ble nr 119. Startnummer 126 er Helge Holthe fra Varde IL (1.21.56) og nr 35 er Ole Petter Kjerkreit (1.21.18).
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Startnummer 150 Magnus Nilsen fra Altiusklinikken drar dette feltet. Nummer 24 er Andreas Garder Olsen og nummer 121 er Morten Tokerud.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Henrik Teien fra Sande Sportsklubb i grønt i front her. Kjell Raa med startnummer 59 tar tredjeplassen i M50-54 år på 1.22.15. 
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Startnummer 6 er ingen hvem som helst i Birken-sammenheng. 52 år gamle Tore Bjerkrheim har 64 merker på 64 starter i de tre ulike Birken-disiplinene! Denne gangen ble det 1.25.46 på karen fra Nesbyen, som tok seg en lang sykkeltur da han kom hjem. Dagen etterpå løp han motbakkeløpet Bergheim Opp og gikk på rulleski til Gol.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Baktroppen av eliteklassen opp en av de bratteste kneikene i Birkebeinerløpet.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Kvinner Elite

SAMSUNG CSC
Det er blitt strekk i kvinnefeltet etter snaue halvannen kilometer. Veronika Blom har fått en liten luke allerede, og tross skadeproblemene, så hun seg aldri tilbake.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Marthe Katrine Myhre leder an blant forfølgerne, med Hilde Aders (delvis skjult) og Maiken Caspersen Falla på hver sin skulder. Falla ser noe skeptisk ut og skulle få det tøft.
SAMSUNG CSC
Nicoline Baartvedt viste blant annet med sin seier i Montebelloløpet i fjor at hun behersker krevende terreng meget godt og tar 5.plass i mål på gode 1.22.47. Astrid Brathaug Sørset kommer noen plasser bak til niende i mål.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Marte Flatlien fra Lillehammer IF med Ragnhild Kvarberg på hjul. Kvarberg tar 6.plass i mål på 1.23.36, mens Flatlien blir nr 10 på 1.25.07.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Den svært lovende langrennsløperen Tiril Udnes Weng fra Nes Ski løper på 1.28.40 blir nummer 16, mens Bente Størmer Steira, søsteren til Kristin, bruker såvidt over halvannen time og blir nummer 22.
SAMSUNG CSC
Vera Norli fra Team Vestmarka / Haslum med Ragnhild Hafsahl Karset fra Vang Skiløperforening i rygg. De holder følge helt til mål, der det skiller 4 sekunder i sistnevntes favør (1.31.07 og 24.plass).
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Tone Sundvor Dahl (309) og Åsne Skram Strømborg leder an her, med Alna Nedal fra Strindheim Il (321) nærmest.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Annvor Sletvold fra Vind IL i fint driv, mens Kristine Alm Karsrud fra Raufoss sjekker klokken.
SAMSUNG CSC
Monica Ragnvaldsen fra IL Try og Madelen Dørmænen (310), med Siri Ann Nyrnes (343) og Ingrid Sørumshaugen (347) jagende like bak.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Kristin Wennesland Øren med Lotta Udnes Weng og Marianne Opsahl på hjul.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Barbro Sætha fra Lyn Ski blir nummer 46 på 1.36.04.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Mens Brynhild Sætha fra Øyer/Tretten IL løper på 1.47.57 og blir nr 68 av de 69 som fullførte i eliteklassen, i tillegg til to som brøt.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Pulje 1 og 2

SAMSUNG CSC
Tetduoen i pulje 1 etter de første stigningene ut fra stadionområdet er Bjørn Egil Nordseth fra Gjøvik FIK og Marius Wikstrøm fra Ringsaker OK.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Den tidligere storløperen Svein Erik Eide blir nummer 6 i klasse 50-54 år på 1.24.07.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Sverre Stræth fra Moss Skiklubb løper på 1.25.31 og blir nr 18 i M35-39 år.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Herman Gløersen (1256) og Jørgen Stigen (1213), begge fra Fredrikstad Skiklubb og Ole Jørgen Knoph fra Kjelsås IL. Midt mellom dem i grønt sees Rustads sterke veteran Trond Inge Carlsen, som ble nr 11 i M50-54 og sa blant annet følgende etterpå: «Tiden ble 1.24.27 som faktisk var ny løypepers med 2 minutter. Mange av de jeg stod sammen med i startfeltet, som jeg trodde jeg skulle konkurrere mot helt inn til mål, var fortsatt langt bak. Og noen slo jeg for første gang i min løpskarriere, så jeg må jo bare være kjempefornøyd. Men 11.plass i klassen har jeg oppnådd før, så det blir tydeligvis ikke lettere med årene å hevde seg i aldersklassen. Men det var jevnt, kun 20 sekunder fram til 6.plass, og kun 3 minutter fram til sølvplass.»
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Frode Hansen fra Romerike Ultraløperklubb og Jan Halland (1283) i fint driv.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
20160611_111519
Løpere strømmer på.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Teten i pulje 2 ut fra stadionområdet.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Hans Martin Nilsen fra Team Challenge Triatlon med startnummer 2254.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Svenske Alexander Hansen i fint driv opp bakken.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Eline Storvik Grønvold fra Hakadal IL nærmest kamera.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
En av Team Sportsmandens 10 løpere, Morten Vestvik, gjenkjenner fotografen… God tur!
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Deretter måtte vi gjøre oss klare til vår egen start i pulje 5, så flere bilder rakk vi dessverre ikke å ta denne gangen.

Nå kan du også lese reportasje fra UltraBirken og nyskapningen Birken Fjellmaraton her.

Se tidligere reportasjer fra alle Birken-arrangementene på Sportsmanden her.

 

Sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -