BirkenLøping

Fire strake for Veronika Blom i Birkebeinerløpet  

Kommer tilbake for å ta sin femte strake seier til neste år

Det ble en strålende dag for Birkebeinerløpet 2015. For i motsetning til den ekstra tøffe UltraBirken, så var forholdene i skogsområdene i lavlandet ganske så tørre og fine stort sett hele veien rundt den snaue halvmaratondistansen som utgjør det tradisjonsrike Birkebeinerløpet. Med så mange deltakere og sterke løpere, er det nesten rart at både Veronika Blom og Weldu Negash Gebretsadik vant løpet for fjerde året på rad! En meget sterk prestasjon av begge to.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Birkebeinerlopet2015-Veronika-Blom
Birkebeinerdronningen heter fortsatt Veronika Blom.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

– Jeg er veldig fornøyd med løpet i helgen, selv om jeg løp saktere enn jeg har gjort tidligere. Jeg har slitt en del i vår og ikke fått trent som jeg ønsker de siste månedene, så jeg visste på forhånd at det ikke kom til å bli noen super tid. Kroppen funket bra, og det håper jeg å ta med meg i treningen fremover, forteller en meget glad vinner til Sportsmanden.

Veronika Blom sin vinnertid på 1.20,36 var snaue to minutter bak hennes egen vinnertid fra i fjor. Og da som nå var det Marthe Katrine Myhre som var nærmest, i år kun 41 sekunder bak, selv med det sterke løpet i Stockholm Maraton for bare 14 dager siden fortsatt litt i beina.

Birkebeinerlopet2015-Marthe-Katrine-Myhre
Marthe Katrine Myhre var nest raskest i år som fjor, men nærmer seg Veronika Blom.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

– Jeg er fornøyd med gjennomføringen, fornøyd med hvordan løpet utviklet seg for min del, tatt Stockholm Maraton med i betraktningen, sier Marthe Katrine Myhre til Sportsmanden. Hun hadde egentlig fått beskjed om ikke å ta ut alt med tanke på restitusjon og at tiden siden siste maratonløp er knapp, så ellers hadde hun trolig gitt Veronika Blom enda litt hardere kamp i år.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– På grusveien etter første drikkestasjon så jeg muligheter for å hente inn Veronika, men hele tiden vaket jeg 20-25 sekunder bak. Nedover mot mål så innså jeg at jeg ikke klarte å hente inn Veronika uten å løpe helt maks og da gav jeg litt opp siste to kilometer og fløt inn på cruisefart, forteller Myhre, som åpenbart har løftet seg enda et par hakk i år.

Birkebeinerlopet2015-Falla
Maiken Caspersen Falla var godt fornøyd med å forbedre både tid og plassering fra debuten i fjor.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

Langrennsløper Maiken Caspersen Falla løp derimot bedre enn i fjor og avanserte også en plass, fra fjerde til tredjeplass i mål, 40 sekunder bak Myhre, mens veteranen Anne Nevin gjorde et nytt kjempeløp til fjerdeplass, bare 18 sekunder fra pallen.

Birkebeinerlopet2015-Anne-Kristine-Nevin
Den sterke motbakkeløperen og veteranen fra Strindheim, Anne Nevin, blir nummer 4.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

Forholdene var for øvrig veldig bra, selv om det var en noe sjenerende vind og kanskje litt bløtere noen steder i løypa, sammenlignet med i fjor. Og damevinner Veronika Blom har ikke tenkt å gi seg med fire seire:

– Jeg håper absolutt på å være med på Birkebeinerløpet neste år også! Det hadde vært kjempegøy å vinne for femte året på rad. Men det er mange gode jenter, så jeg må trene bra om jeg skal klare holde de andre bak meg enda et år, avslutter dronningen av Birkebeinerløpet.

Pall-elite-damer-Birken-2015-447x300
Tre glade damer som sikret seg medaljene i kvinner elite: Veronika Blom i midten med Marthe Katrine Myhre og Maiken Caspersen falla på hver sin side.
Foto: Kondis / Kjell Vigestad

Sindre Buraas utfordret Birken-kongen

På herresiden var det knyttet spenning til om Sindre Buraas kunne overta tronen fra Weldu Negash Gebretsadik. Buraas hang da også veldig godt med veldig lenge, men turde ikke helt å følge tempoet til BUL-løperen i de bratteste utforbakkene inn mot mål. Likevel var han bare 11 sekunder bak i mål på 1.07.19, mens fjorårets beste veteranløper i Norge, Tesfayohannes Mesfun Fisehatsion, tok den siste pallplassen på 1.09.03.

Birkebeinerlopet2015-SindreB
I TET: Sindre Buraas leder an her, foran de to etniske afrikanerne som tok de to andre pallplassene i Birkebeinerløpet. Den firedobbelte vinneren er bakerst av trioen her. 
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

Knallsterke veteraner

Meget imponerende løping også av veteranen Ole Kristian Heggheim fra Kristiansand Løpeklubb, som med sterke 1.12,12 ble nummer 5 totalt i Birkebeinerløpet.

Birkebeinerlopet2015-John-Christian-Deighan-Hanssen
Sterkt løpt av veteranen Ole Kristian Heggheim, som løper i klasse 40-44 år, her i rygg på Jon Christian Deighan Hanssen. Heggheim ble nummer 5 totalt, mens Hanssen ble nummer 14 i mål.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

Av mange andre svært sterke prestasjoner trekker vi også frem Kristen Aaby, nest beste norske veteranløper i fjor, som slo til med et nytt kjempeløp på 1.16.37 og ble nummer 27 totalt i sitt 54. år. Tidligere i vår løp han 5 km i Fornebuløpet på fenomenale 15.47. Alderen biter ikke like mye på alle.

Birkebeinerlopet2015-KAA
Nytt kjempeløp av superveteranen Kristen Aaby, som her tauer på et stort felt. 54-åringen vinner klasse 50-54 år suverent og blir nummer 27 i eliteklassen.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

Langrennsløpere vant HalvBirken

Det var deltakerrekord i HalvBirken med 1363 påmeldte. Ikke ukjente Petter Soleng Skinstad var aller raskest og vant på tiden 39:56, mens Ida Gjermundshaug Pedersen vant kvinneklassen på tiden 44:52.

Imponerende løpt også av 16-åringen Emil Wiig, som vant klasse 16-19 år og ble nummer 3 totalt.

image1
TALENT: 16 år gamle Emil Wiig, som representerer SKIMT Langrenn, tok en imponerende seier i klasse 16-19 år i HalvBirken. Med tiden 43.20 var han over 5 minutter foran nummer to i klassen, og det til tross for at Wiig er i yngste alderstrinnet i klassen. Kun totalvinner Petter Soleng Skinstad (39.56) og vinner av klasse 40-49 år Terje Gulbrandsen (41.57) løp raskere enn unngutten fra Ski i Follo.
Foto: Rune Andre Wiig

UngdomsBirken

Med rekordmange deltakere også her, var det det til slutt Anders Lang-Ree (15:19), og Ane Uglem Mobakken (17:03) som var aller raskest. UngdomsBirken er for løpere til og med 16 år, men Mobakken løper faktisk i 14-års klassen!

Alle resultater 

Antall påmeldte i Birkebeinerløpene 2015:
Birkebeinerløpet: 6548
HalvBirken: 1365
UltraBirken: 244
UngdomsBirken: 1032
BarneBirken 614

Flere bilder er lagt ut nå nedenfor! 

Birkebeinerlopet2015-Abdulaziz-Sjoqvist
Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim IL ble nr 4, mens svenske Erik Sjoqvist tar 8.plassen i menn elite
Alle foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp
Birkebeinerlopet2015-Skilopere
Sterke skilløpere med Morten Eide Pedersen i spissen. Han blir nr 9 på 1.13.04.
Birkebeinerlopet2015-Per-Christian-Lysaker-orgersrud
Per Christian Lysaker Torgersrud, sterk motbakkeløper og langrennsløper fra Team Parkettpartner kniper den siste topp 10-plassen.
Birkebeinerlopet2015-Arne-Post
Allsidige Arne Post (startnr 181) vant klassen og ble nr 18 totalt. «Litt rusten, men moro å være tilbake i et ordentlig løp», skrev karen som sjokkerte alle ved å vinne hele Birkebeinerløpet som 16-åring i sin tid.
Birkebeinerlopet2015-RS
Runar Sannerud var meget godt fornøyd med Birkebeinerløpet på 1.19.35.
Birkebeinerlopet2015-Gjermund-Sorstad
Ultraløper Gjermund Sørstad bråbestemte seg, men valgte «sprintdistansen» og fikk den siste plassen i eliteklassen dagen før.
Birkebeinerlopet2015-Tord-Haflan
Tord Haflan i fint driv.
Birkebeinerlopet2015-RB
Mr Kondis Hedmark – Kondismanden – Rolf Bakken – alltid like sprudlende, selv om det eneste fokuset denne gangen var å «jogge gjennom» til enda et merke for den skadeplagede løperen. Vel og merke etter at han selv var tidlig oppe for å fotografere ultrabirkerne på toppen av Sjusjøfjellet.
Birkebeinerlopet2015-TB
Mr Kondis – Presidenten – Tim Bennett, blir bare bedre og bedre med årene. «Det er etter fylte 50 det starter», sier han selv etter å ha smadret sin egen bestenotering i Birkebeinerløpet med 5 minutter og blitt nummer 24 i den sterke klasse 50-54 år.
Elias-Maarstoel
Elias Mårstøl hilser på fotografen
Atle-Aas-Oystein-Milli
Atle Aas og Øystein Milli på lang, lang rekke.
MDW
Tommel opp!
Lars-Myhre
Lars Myhre kjemper seg gjennom løypen
Oivin-Onarheim
Øivin Onarheim ser ikke ut til å ha blodsmak i munnen her, selv om han representerer klubben med navnet som ble for sterkt for Idrettsforbundet. Til høyre en av Norges beste veteraner i klasse 55-59 år, Kari Langerud. Det ble 2.plass denne gangen på Kari på 1.40.04, kun slått av Marit Synnevåg.
Anne-Nymoen
Anne Nymoen ser ut til å kose seg!
Hanne-Berg-Eriksen
Hanne Berg Eriksen likeså!
BR
I fint driv.
Linda-Fosserud
Linda Fosserud fosser frem med et smil om munnen.
RW
Flere optimistiske og blide løpere.
HD
Det er ofte oppmuntrende for løperne å passere fotografer underveis, og fotograf for dagen Bjørn Hytjanstorp er et vanlig og kjært syn for mange løpere gjennom mange år. En av Norges beste «løpsfotografer» får selv mange velfortjente vink og smil tilbake av slitne løpere!
Birkebeinerlopet2015-BA
Det gjeder å ha fokus og å være konsentrert også, særlig i terrengløp.
Birkebeinerlopet2015-Veteraner
Birkebeinerløpet har alltid mange meget sterke veteraner på startstreken. Her er et knippe av dem.
Birkebeinerlopet2015-Veterankvinne
Enda en veteranløper gjennom skogen.
Birkebeinerlopet2015-Kjell-Jo
Norges sprekeste 70-åring? spurte vi etter at Kjell Jonhaugen løp 5 km i 1814-løpet på 21.10 forrige helg. Nå løp Jonhaugen på 1.47.30, men måtte se seg slått av Anders Taraldrud fra Rømskog IL i klasse 70-74 år.
Birkebeinerlopet2015-TeamRP
Team RP
Birkebeinerlopet2015-TeamRP2
Team RP2 – legg merke til at det er den blinde som vinker til fotografen, ikke ledsageren… De har vel ikke forvekslet trøyer.. 😉
Birkebeinerlopet2015-Astrid-Svanes-Bertelsen
Astrid Svanes Bertelsen, enda en blid veteranløper i farta.
Birkebeinerlopet2015-Kirsti-Wrangell
Kirsti Wrangell vil ikke være noe dårligere…
Birkebeinerlopet2015-Lillemor-Gronntun
Lillemor Grønntun likeså…
Birkebeinerlopet2015-Idyll
Idyllisk i Birkebeinerløpet!
Goran-Roy-Vestjord
Sååå glad blir blant annet Gøran Roy Vestjord. Om det er synet av fotograf Hytjanstorp som gjør disse karene elleville, skal være usagt.
Alle bilder der ikke annet er spesifisert: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

Se også vår reportasje fra årets UltraBirken:

Vant tøff UltraBirken med isvann til livet!

Les også reportasjene fra fjorårets Birkebeinerløp:

Hvilken dag det ble i Birkebeinerløpet!

Birkebeinerløpet i mange flere bilder!

 

Sportsmanden.no

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -