BirkenLøpingUltraløp

Vant tøff UltraBirken med isvann til livet!

Marte Pedersen vant for tredje gang, John Henry Strupstad på første forsøk i forlenget løype med mye snø

UltraBirken var på forhånd forlenget til 60 km i år på grunn av mye snø i fjellet. Dagen før start kom det meldig om ytterligere to løypeendringer som gjorde løpet enda en drøy kilometer lenger. Og en i utgangspunktet tøff løype ble enda tøffere, først og fremst på grunn av alle snøfonnene som måtte passeres i år. For de aller beste ble det også en smule dramatisk, da de plutselig plumpet uti et lite tjern med isvann til midt på livet etter bare en halvtimes løping!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Det var iskaldt! Jeg hyperventilerte! sa vinneren Marte Pedersen til Sportsmanden etterpå.

20150613_150244
ULTRABIRKENDRONNINGEN: Marte Pedersen strålte etter å ha tatt sin tredje seier i UltraBirken. Trener og ultraløper Robert Hansen var mer fornøyd med eleven enn over egen innsats etter at han løp feil og la enda en kilometer til det fra før nesten 62 km lange løpet. -Det tar litt på mentalt også å vite at man kunne vært en kilometer lenger fremme, sa Hansen etterpå, med et smil. Likevel ble det klasseseier i M40-49 og 8.plass totalt på treneren og en svært så bra dag for den blide duoen fra Hønefoss.
Foto: Sportsmanden / Frode Monsen)

For de aller fleste, inkludert Sportsmanden sin løpende reporter, var imidlertid ikke dette noe problem. Vi løp bare rundt ispytten. Men de raskeste tok seg ikke tid til det, og ble nok svært overrasket da de gikk gjennom og ble klissvåte og iskalde for noe de trodde var snø og slush som i verste fall bare ville gå litt over skoene…

Bortsett fra dette noe skumle punktet, så hadde arrangøren gjort en kjempejobb med løypen som stort sett var fin, men med krevende partier både i form av tøffe og steinete stigninger og enkelte områder som var svært så gjørmete. Men et fjellultraløp er ikke for pyser, og det kan man i hvert fall ikke kalle Marte Pedersen for. Hun vant dette løpet for tredje gang, og selv med en forlenget og tøff løype og at hun selv følte at det gikk tungt, så ble det også løyperekord på 5.38.02.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Det var hardere i år enn tidligere, og det må jo ha minst ha vært en kilometer på snø, fortalte hun.

Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-8
Trippelvinner av UltraBirken, Marte Pedersen, passerer etter rundt 47 kilometer.
Foto: Kondis / Bjørn Hytjanstorp

Det var kanskje å ta litt hardt i, men det var stadige snøfonner som måtte passeres underveis i fjellet, uten at det nødvendigvis var snøen som var det mest krevende underlaget å løpe på denne dagen. For underlaget varierte mye, med alt fra fine stier, til steinete partier, myr og gjørme, skogsbilveier og noen lengre grusstrekk.

Strupstad løp klokt og avgjorde på slutten

Også totalvinner John Henry Strupstad synes løypen var tøff, men var naturlig nok meget godt fornøyd med at debuten i UltraBirken endte med seier. Ved passering Nevelvann for første gang etter en drøy halvtimes løping, var det imidlertid en trio bestående av Strupstad, Erling Christiansen og den tidligere fotballspilleren Vegard Øye som var i tet. Sistnevnte dro så hardt at den rutinerte ultraløperen fra FIK Ren-Eng slapp de to andre i teten og ved passering Nevelvann for andre gang, etter å ha løpt over Kriksfjellet, Hitfjellet og Nevelfjell etter cirka 3,5 mil, var Strupstad nede på 4.plass, hele 6 1/2 minutter bak Erling Christiansen som da ledet med noen sekunder på Vegard Øye.

Birkebeinerlopet2015-Ultrateten3km
TETEN ETTER 3 KM: Vegard Øye satset svært offensivt og leder her i stigningene opp fra Sjusjøen, med John Henry Strupstad og Erling Christiansen nærmest.
Foto: Kondis / Bjørn Hytjanstorp

Men derfra og til mål var det ingen tvil om hvem som var best. Strupstad skrudde opp farten et par hakk og vant til slutt på tiden 4.50.41, nesten 2 1/2 minutt foran Christiansen, med svenske Mattias Gärdsback bare 15 sekunder bak på tredjeplass. Gärdback hadde da lenge ligget på andreplass, men Christiansaen klarte å svare på slutten og sikre seg sølvet.

11407180_10153354824420539_6735668500966731765_n
KLAR TIL START: Et spent felt på Sjusjøen lagrennsarena like før start.
Foto: Birken

Det var for øvrig et rekordstort felt på 210 løpere som la i vei i UltraBirken klokken 07.30 fra Sjusjøen langrennsarena, og hele 204 av dem kom også til mål på Lillehammer. Værgudene var på parti med arrangørene, men selv om det hadde vært fint vær hele den siste uken og store deler av løypen var tørr og fin, så har det sjelden vært så mye snø som i år i fjellene rundt Sjusjøen og Pellestova på denne tiden av året. Men etter at vinden som rev litt i starten etter hvert stilnet og sola tittet frem, ble det riktig så varmt og fint på ferden i høyfjellet.

Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-AT
De første fire milene foregår stort sett i flott fjellandskap. Rutinerte Anders Tøsse leder dette feltet.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-Frode-Monsen
Artikkelforfatter og redaktør av Sportsmanden.no, Frode Monsen, nøyde seg ikke bare med å skrive om løpet denne gangen. I midten Ida Børset Westad.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

For med UltraBirken har Birkebeinerløpene bevart fjelltradisjonene. De fire første milene går i tøft fjellterreng over Sjusjøfjellet, Lunkefjellet, Kriksfjellet, Hitfjellet og Nevelfjellet, før løperne bestiger Lunkefjell for andre gang og deretter setter kursen sørover og nedover i lavlandet og inn i skogen mot Lillehammer. Etter å ha løpt litt lenger enn en maratondistanse kommer Ultrabirk-løypen inn i traséen til det ordinære Birkebeinerløpet og følger denne de siste 14 kilometerne. Så fra å være ganske ensomme i fjellheimen, er ultraløperne plutselig omringet av birkebeinere fra litt senere startpuljer, som ikke nødvendigvis løper fortere enn ultraløperne. Og som uansett er til stor inspirasjon for slitne bein på siste del av de 62 kilometerne til mål ved Håkons Hall.

Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-16
Ultraløperne får gjerne ny energi når de her kommer ut av skogen og inn i løypen til det ordinære Birkebeinerløpet.
Foto: Kondis/Bjørn Hytjanstorp

For de fleste ultraløpere er det mer et mål om å fullføre, enn å fokusere på tid og plassering. Likevel er det ekstra stas når man klarer målet man har satt seg på forhånd.

– Jeg klarte det jeg hadde drømt om å klare. Dette var rett og slett over all forventing, sa Tine Simonsen etterpå. Hun snek seg under 7 timer med knapp margin etter et meget veldisponert løp der hun var langt flinkere til å ta til seg næring enn under EcoTrail 45 km for bare noen uker siden.

Det var da også meget bra med mat- og drikkestasjoner underveis i UltraBirken. Stort sett hver 7. kilometer kunne man fylle på veklselvis med vann og sportsdrikk, lefse og bananer og noen steder også brødskiver med salami, hvitost og Birkebeinerskinke!

Det kommer godt med for de fleste på en så lang konkurranse. For uten mat og drikke, duger som kjent ultraløperen ikke…

Resultater

Se også egen reportasje fra Birkebeinerløpet!

Flere bilder er lagt ut nedenfor!

(Foto: Kondis / Bjørn Hytjanstorp)

Birkebeinerlopet2015-Ultratnirken2
Christian Sæten leder an her, mens tredjemann i rekken er Birger Mo fra Asker Trekkhundklubb.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-3
Magnus Hasseleid fra Kragerø IF er bakerst her.
Birkebeinerlopet2015-Ultratbirken4
Sprek trio fra Norges største ultraklubb; Romerike Ultraløperklubb. Christian Evensen er den ferskeste av disse tre og løp sitt femte ultraløp – hans egen rapport kan du lese på bloggen hans HER – mens Hilde Johansen og Cecilie Holmgren nok begge trives enda bedre på enda lengre og mye flatere løp. Der er de til gjengjeld helt i Norgestoppen.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-4
Lang, lang rekke med Store Lunkevann og Kuåsen i bakgrunnen. I midten i lyseblått er SkiLøper Mette Synnerstøm.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-5
EVER PRESENT: Marit Berg Bjerknes – også hun fra Romerike Ultraløperklubb, er en av de få som har fullført alle Ultrabirker.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-Marit-Imset-Vaering
BAKTROPPEN: -Når startskuddet gikk forsvant 98% av feltet og de så vi aldri igjen!! Jeg ble en naturlig del av baktroppen på to stykker, meg selv inkludert, men for all del så gjorde jo det ingenting, for jeg hadde ingen andre planer enn å gjennomføre -oppreist og med puls!! skrev Marit Imset Væring på Facebook etterpå. Det gjorde hun til gagns, på 8 timer og 39 minutter.
Birkebeinerlopet2015-Ultrateten47km
AVGJØRELSEN: Så har vi forflyttet oss till drøye 47 km ut i løpet. Fjellpartiene er forsert, og akkurat her kommer ultraløperne ned den siste bakken før løypen slår følge med Birkebeinerløpets trasé de siste 14-15 kilometerne. Avgjørelsen er i ferd med å falle, for her kommer John Henry Strupstad formelig sprettende rundt svingen (t.h.), akkurat i ferd med å innhente og deretter rykke fra Erling Christiansen, som fortsatt er i tet midt på bildet. Karen til venstre som løper Birkebeinerløpet skvetter kanskje litt når de to ultrabirkere kommer byksende.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-Amund-Owren
Amund Owren runder svingen på vei til 7.plass i mål.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-Robert-Hansen
Så kommer Robert Hansen i fin stil. Han vinner klasse 40-49 år, men var altså ikke helt tilfreds etter å ha løpt feil og litt for langt…
Birkebeinerlopet2015-Ultratbirken6
Brede smil til fotografen etter snart fem mils løping!
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-9
Nest beste kvinne, Elise Hay Opsahl fra GTI Friidrett, ser også ut til å kose seg i det fine været. Hun løper på 5.52.14 og vinner klasse 40-49 år.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-12
Pål Figenschau fra Kolbotn Sykkelklubb løper på 6.19.32 og kan juble for å bli bestemann fra Kolbotn og Sofiemyr i Ultrabirken…
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-13
Neida, de er ikke i mål, men har fortsatt over 14 kuperte kilometer igjen å løpe! Men her feires det allerede fra Alexander Dybvad og Fredrik Hårstad.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-15
To fingre i været for andreplass i klasse 16-29 år bak totalvinneren og tredjeplass totalt til Liv Richter, som løp på 6.18.37.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-Anine-Meadows-Elieson
Anine Meadows Elieson løp meget jevnt og bra, til tross for at hun ganske tidlig slet med gnagsår under foten! Hun tok en sterk 6.plass totalt på 6.30.44, bare to uker etter at hun ble nummer tre i det tøffe halvmaratonløpet i Fjellmaraton på Beitostølen, under litt andre værforhold.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-Heidi-Berntsen
Heidi Berntsen kan gjerne smile når hun løper på 6.49.05 og blir nummer 4 i klasse 40-49 år.
Birkebeinerlopet2015-Ultrabirken-Tine-Simonsen
Smile gjorde også Tine Simonsen. Hun drømte om å løpe på under 7 timer bare 3 uker etter EcoTrail 45 km – og klarte det såvidt etter en solid avslutning, til tross for et stygt fall i de steinete unnabakkene på de siste kilometerne.
20150613_150321
Pallen menn: Nr.1 John Henry Strupstad, 4:50:41, Nr 2 Erling Christiansen, 4:53:09 (ikke til stede), Nr 3 Mattias Gärdsback, 4:53:24
Foto: Sportsmanden / Frode Monsen
20150613_150139~2
Pallen kvinner: Nr.1. Marte Pedersen, 5:38:02, Nr.2. Elise Hay Opsahl, 5:52:14, Nr.3. Liv Richter, 6:18:37
Foto: Sportsmanden / Frode Monsen

 

Les også reportasjen fra årets Birkebeinerløp:  Fire strake for Veronika Blom

Og gjenopplev reportasjen fra fjorårets flotte UltraBirken: Fantastisk flott i UltraBirken!

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -