HalvmaratonLøpingMaratonOslo Maraton

Og folkefest ble det!

Det ble virkelig den store folkefesten man håpet på under årets Oslo Maraton. Med hovedstaden badet i sol, godt og varmt med nesten vindstille, var det perfekte forhold for både løpere og tilskuere. Totalt var nesten 24.000 løpere påmeldt. Av disse kom nesten 20.000 løpere i mål i historiens største Oslo Maraton.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Jubelscener_10km
Jubel og glede overalt i Oslos gater i dag. (Foto: Stig Vangsnes)

Maraton
På selve maratondistansen ble det seier til Andreas Myhre Sjurseth og Eva Schiefloe. Sjurseth, som bor i Danmark, dro tidlig fra de øvrige sammen med Vidars Jan Christian Kaltenborn. Halvveis hadde de to en solid ledelse, og ved passering 29 km foran Rådhusplassen for siste gang, ledet de to med nesten tre minutter til duoen John Henry Strupstad og Eivind  Knutsen.

Anders_vinner_Maraton
Andreas Myhre Sjurseth og Jan Christian Kaltenborn inne på Tjuvholmen uten å nyte utsikten og de praktfulle leilighetene. (Foto: Stig Vangsnes)

Men Kaltenborn fikk problemer og måtte dessverre bryte etter ca 32 km, det samme gjorde Knutsen. Dermed ble det en parademarsj den siste milen for Sjurseth, som likevel holdt farten oppe og vant på ny personlig rekord på 2.24.50.

– Det var fantastisk å løpe i dag! Både været og stemningen var helt utrolig! sa en storfornøyd Sjurseth i målsonen etter løpet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

På plassene bak ble det altså store endringer på den siste milen, med to mann som brøt og andre som «fikk det» litt. Ultraløper Strupstad sprakk imidlertid ikke og tok rutinert andreplassen på 2.29.44, ny personlig rekord med ett sekund – mens veteranen Ole Kristian Heggheim fra Kristiansand, som lå på 5-6.plass store deler av løpet, avanserte til 3.plass i mål på 2.32.14.

– Det var kjekt med 3.plassen, sa en litt overrasket og godt fornøyd Heggheim etterpå.

I dameklassen var det litt forvirring om hvem som faktisk hadde vunnet. Eva Schiefloe ledet hele veien og løp inn til 2.53.57, og det som vi trodde var seier. Men like før mål ble hun forbiløpt av en dame og Schiefloe ble dermed snytt for hederen i målområdet da speaker trodde at hun var blitt slått med noen sekunder. Unge Janne Elin Vatnaland fra Stavanger FIK ble dermed utropt som nummer 3 og var strålende fornøyd, men rykket da opp på andreplass på de endelige listene.

Kvinne_vinner_Maraton
Eva Schiefloe hadde full kontroll på konkurrentene hele tiden… trodde hun. Og gull ble det til slutt. (Foto: Frode Monsen)

– Vi trodde jo at vi lå på 2.plass, sa Vatnaland sin medløper fra Stavanger FIK etter løpet.

Gloria Vinstedt kapret tredjeplassen, som den siste kvinne som løp under 3 timer i Oslo i dag.

Halvmaraton
Halvmaraton har tradisjonelt vært hoveddistansen i Oslo Maraton. For mens kongedistansen har et tak på 3000 deltakere, løp tre ganger så mange den halve distansen, fordelt på 9 startpuljer á 1000 løpere.

Halvmara_startfeltet
Starten er akkurat gått foran Rådhuset for halvmaraton. (Foto: Frode Monsen)

Med Sindre Buraas som fartsholder, ble det raskt spredning i tetfeltet, og etter 8 km kom Buraas og Urige Buta alene i tet. Til mål kom imidlertid sistnevnte i ensom majestet, til den sterke vinnertiden 1.03.28 – som er ny løyperekord.

Buraas_Buta_halvmara
Sindre Buraas var god å ha for Urige Buta underveis. (Foto: Frode Monsen)

Urige Buta var godt fornøyd med både løypen og egen gjennomføring i dag. Nå ser han frem til Frankfurt Marathon om fem uker. Da satser han på en topptid tross skadeplagene hittil i sesongen.

Butajubel_ettermaal_halvmara
Urige Buta var strålende fornøyd med dagens innsats i Oslo. (Foto: Frode Monsen)

Selv om han småhaltet litt etter løpet, hadde beina og resten av kroppen fungert godt hele veien. Han var også godt fornøyd med at arrangøren hadde fått sin egen Sindre Buraas til å fungere som fartsholder den første milen. Sindre gjennomførte likevel med stil til fjerdeplass med tiden 1.05.47.

Damepallen_halvmaraton
Veronika Blom, Annie Bergsagel og Marthe Katrine Myhre med tunge trofeer. (Foto: Frode Monsen)

En sterk trio besatte premiepallen på damesiden. Norsk-amerikanske Annie Bersagel beviste nok en gang at hun er hakket hvassere enn de norske jentene og vant på 1.14.52. Etter sin sterke seier i København Halvmarathon forrige helg på 1.12.01, var det imponerende med nok en triumf i dag, selv om det ikke gikk like fort som i den danske hovedstaden. Veronika Blom ble henvist til andreplassen, mens Marthe Katrine Myhre ble nr 3.

Halvmaratonløperne passerer foran Rådhusplassen etter ca 8 km. Annie Bersagel har kommandoen, men både Veronika Blom og Marthe Myhre følger bare noen meter bak. (Foto: Frode Monsen)
Halvmaratonløperne passerer foran Rådhusplassen etter ca 8 km. Annie Bersagel har kommandoen, men både Veronika Blom og Marthe Myhre følger bare noen meter bak. (Foto: Frode Monsen)
Annie_Bergsagel_vinner_halvmara
Annie Bergsagel vinner sin andre halvmaraton på 8 dager. (Foto: Frode Monsen)

10 for Grete

Dagens tredje langdistanse ble vunnet av Harald Solhaug Næss fra arrangørklubben Vidar foran ”løparen frå Vest-Sahara” Salah Ameidan. NRK2 fulgte maratonmesteren fra Vest-Sahara som iflg. dokumentaren risikerer både karriere, familie og helse for sin kamp for hjemlandet sitt.

HaraldSolhaugNess_VestSahara_10km
Harald og Saleh kilometeren før mål. (Foto: Stig Vangsnes)

Men han måtte gi tapt i kampen mot gutten fra Enebakk. Harald Solhaug Næss avgjorde duellen i siste stigning på siste kilometer før mål. Da var Salah sjanseløs mot Haralds fartsøkning. Det skilte imidlertid bare 3 sekunder i mål, med Solhaug Næss sin vinnertid på 32.15.

Dameklassen ble vunnet av Helga Birgit Bjørnarå på 35.59.

NM i rullestolkjøring

Selv om det var få deltagere, ble det kåret verdige mestere i både dame- og herreklassen. Loyd Remi Solberg og Tone Englund ble norske mestere over 8 km.

Tone_vinner_rullestol
En stolt Tone Englund med beviset på at hun er norsk mester. (Foto: Frode Monsen)

Kjendisene stilte opp for Aktiv mot Kreft

CatoZahlP_ledsager_10km
Cato Zahl Pedersen er mest kjent for sine Paralympiske bragder, men vi husker han også som en meget habil gateløper. I dag stilte han opp for kreftsaken og Oslo Maraton. (Foto: Stig Vangsnes)

Ekte idrettsglede

TommySteine_bamseklem_10km
Multitalentet Tommy Steine omfavner sin medløper etter endt innsats. Tommy fryktet med rette at hun var i litt for god form for han, men han bet tennene sammen og klarte å følge henne helt inn. Fotografen var imponert over både ledsager og løper. (Foto: Stig Vangsnes)
Smaa_ogStore_10km
God plass til både store og små i Oslo Maraton. (Foto: Stig Vangsnes)
BakkeRolf_fotomann_10km
Orions Rolf Bakken tok seg tid til å fotografere seg gjennom dagens 10 km. Skadeproblemer gjorde at han ikke kunne løpe for fullt. Med reklame både for Oslo Maraton og Kondis, var han ulastelig antrukket i dag. Som Kondisrepresentant var han godt fornøyd med at Vidar påtok seg arrangøransvar av Oslo Maraton da Kondis bestemte seg for å blåse liv i løpsbølgen igjen i 2003. (Foto: Stig Vangsnes)

NM for funksjonshemmede

NM_funksjonshemmede_pallen
Seierspallen NM halvmaraton for funksjonshemmede: Fra venstre: Kai Glenn Borgersen (sølv), Håkon Gisholt (1.34.01 og gull) og Rainer Henriksen (bronse). Foto: Frode Monsen

Da er det bare å glede seg til neste års Oslo Maraton lørdag 20. september. Arrangøren lovet spesialtilbud på sms til alle årets deltagere. Kanskje får vi se mer enn 20.000 fullførende i 2014 ?

Tekst og foto: Stig Vangsnes og Frode Monsen, sportsmanden.no

Alle resultater

Hjemmeside Oslo Maraton

Se også andre reportasjer fra Oslo Maraton på Sportsmanden:

Billedreportasje maraton menn

Billedreportasje maraton kvinner

Drømmen om å løpe under 3 timer…

Bilder fra halvmaraton

Stemningsbilder fra Oslo Maraton

 

 sportsmanden.no

 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -