BirkenLøping

Hvilken dag det ble i Birkebeinerløpet!

Veronika Blom med trippelseier – spurtduell i herreklassen

For tredje året på rad vant Veronika Blom Birkebeinerløpet, som ble arrangert for 17. gang i et alldeles praktfullt sommervær på lørdag. Den 21 kilometer lange og harde løypen som går i skogsterreng med start på Birkebeineren Skistadion til målgang ved Håkons Hall på Lillehammer, ble unnagjort på 1.18.28, som var tre små sekunder dårligere enn fjorårets vinnertid.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Birkebeinerdronningen: Veronika Blom vant Birkebeinerløpet for tredje gang på rad. Hun hadde en bedre følelse etter seieren i fjor, men så løp hun da også tre sekunder raskere da… Her har hun cirka to kilometer igjen av løpet. (Foto: Frode Monsen)

Marthe Katrine Myhre kom på andreplass snaue to minutter bak. Etter å ha ligget rundt halvminuttet bak Blom etter stigningnene halvveis, tapte hun mye i nedoverbakkene.

– Jeg er for pysete i nedoverbakker i terrenget, fortalte Myhre etterpå, mens Blom naturlig nok var svært fornøyd med å ta nok en seier i Birkebeinerløpet.

Den siste pallplassen sikret Monika Kørra seg, etter at hun passerte OL-vinneren i sprint fra Sotsji, Maiken Caspersen Falla, på de siste småkuperte kilometerne inn mot mål.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Marthe Katrine Myhre liker seg bedre på jevn asfalt enn på ujevnt terrengunderlag. Lkevel ble den suverene seieren fra halvmaraton på Beitistølen for 14 dager siden fulgt opp med en klar andreplass i Birken for den tidligere vinneren av Birkebeinertrippelen. (Foto: Frode Monsen)
SAMSUNG CSC
Monika Kørra avsluttet sterkt og avanserte til totalpallen på de siste kilometerne. (Foto: Frode Monsen)
SAMSUNG CSC
Her går det unna i nedoverbakkene. Lisa Kvamme fra NTG Lillehammer løp på kjente trakter, på vei mot en sterk 8.plass totalt. (Foto: Frode Monsen)

Norsk-afrikanere dominterte i herreklassen

Aller raskest i Birkebeinerløpet, i år som i fjor, var Weldu Negash Gebretsadik fra IL BUL. Han fikk imidlertid knallhard kamp av Tomas Bereket fra SK Vidar. Det endte med et rivende spurtoppgjør mellom de to og det skilte kun ett sekund mellom dem i mål, med vinnertiden på 1.06.00. Afework Amelo Genale fra Sturla ble tredjemann på seierspallen, men var over fire minutter bak. Beste løper uten afrikansk blod i årene var Emil Wingstedt fra Halden SK på 1.10.55, mens John Christian Deighan Hanssen og langrennsløper Morten Eide Pedersen ble nummer fem og seks.

SAMSUNG CSC
Det ble en knallhard kamp om seieren. Her er det Tomas Beret som drar med rundt halvannen kilometer til mål, med vinneren Weldu Negash Gebretsadik i rygg. (Foto: Frode Monsen)
SAMSUNG CSC
Afework Amelo Genale fra Sturla blir nummer tre på 1.10.21. (Foto: Frode Monsen)
SAMSUNG CSC
John Chr. Deighan Hanssen fra Erik Brofoss Athlet Club tok en sterk 5.plass på 1.12.24. (Foto: Frode Monsen)

Sterke veteraner

Som vanlig var det svært mange sterke resultater også blant de mange veteranene som stiller til start i Birkebeinerløpet. I herreklassen merker vi oss særlig et skyhøyt nivå i klasse 50-54 år, der alle på pallen løp unde 1.19 med Kristen Aaby på topp med utrolig sterke 1.17.34, attpåtil med fall underveis.

Og Synøve Brox  sin vinnertid på 1.30.19 i klasse 55-59 år er ikke stort dårligere. Det holdt også til en imponerende 17.plass i eliteklassen for superveteranen fra Sturla.

SAMSUNG CSC
Superveteranen Synøve Brox løp fort i nedoverbakkene cirka tre kilometer før mål. (Foto: Frode Monsen)
SAMSUNG CSC
Kristen Aaby mobiliserer sine siste krefter med rundt to kilometer igjen av Birkebeinerløpet. (Foto: Frode Monsen)

Halvorsen og Pedersen vant UltraBirken

Det var et fantastiske vær og stort sett tørre og fine forhold under lørdagens løp, der varmen nok var det største problemet for mange, kanskje spesielt i UltraBirken.

– Jeg hadde håpet å løpe raskere enn i fjor, men var sjanseløs på grunn av varmen, sa vinner av UltraBirken, Tom Erik Halvorsen fra GTI i Stavanger etter løpet.

Også han forsvarte fjorårsseieren, men da løp han rundt 8 minutter raskere enn lørdagens vinertid på 4.42.46. Det holdt likevel til seier med snaue tre minutter til langrennsløper Anders Myrland fra Skogn IL, med Løplabbets Ronny Ingebrigtsen på tredjeplass.

Raskeste dame i de cirka 62 kilometerne fra Sjusjøen var Marte Pedersen på 5.39.32, drøye to minutter foran Ainhoa Ostolaza, med Line Mari Langseth på tredjeplass.

SAMSUNG CSC
Tom Erik Halvorsen i tet allerede på Lunkefjell etter en halvtimes løping i flotte omgivelser. (Foto: Frode Monsen)
SAMSUNG CSC
Marte Pedersen fra Hytteplan Sport over Lunkefjellet. (Foto: Frode Monsen)

Som i fjor var det over 10.000 påmeldte tilsammen i Birkebeinerløpet, HalvBirken, UltraBirken, UngdomsBirken og BarneBirken. Mens Birkebeinerløpet selvsagt er det klart største, var økningen størst i HalvBirken som passerte 1100 påmeldte, en økning på 20 %, mens den prosentvise økningen var størst på ultradistansen med 63 % økning til 214 påmeldte. Hvor mange som faktisk startet i de ulike løpene er ikke offentliggjort enda.

SAMSUNG CSC
Veronika Blom kunne ta i mot premie og blomster for seier nummer tre på rad i Birkebeinerløpet. (Foto: Frode Monsen)

 

Alle resultater

Se oså reportasjer på Sportsmanden med enda flere flotte bilder fra Birkebeinerløpet og UltraBirken 2014!

 

sportsmanden.no 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -