BirkenLangrennSjusjøen

Trolsk HalvBirken innledet skifestivalen

Vetle Thyli og Elin Hagavold vant vorspielet

TROLSK STEMNING: Noen skiløpere dukket frem i tåkehavet. Det er tetfeltet i HalvBirken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

HalvBirken, det 28 km lange rennet fra Sjusjøen til Birkebeiner skistadion, ble arrangert for 8.gang på søndag. Dette vorspilet til Birken Skifestival og selve Birkebeinerrennet førstkommende lørdag, er blitt stadig mer populært. Raskest søndag var Vetle Thyli fra Team United Bakeries, foran Harald Ihlebæk fra Bækkelagets Sportsklubb og Øyvind Moen Fjeld fra Kjelsås IL og Team Santander. Både første- og tredjemann var også med å sette sitt preg på Vasaloppet forrige helg, særlig Moen Fjeld som var med tetgruppen helt til mål og endte på en sterk 13.plass, bare 18 sekunder bak vinneren etter tidenes massespurt, mens Thyli ble nummer 35. Men søndag var det et lite rollebytte.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg følte egentlig at jeg hadde kontroll, sa vinneren til Birken.no etter å ha spurtet inn til seier på 1.03,52.

Vetle Thyli fra Team United Bakeries først her. Harald Ihlebæk følger like bak og har skjønt at Thyli er mannen å henge seg på i dag. (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden)
10 plasser opp for Øyvind Moen Fjeld fra 13.plass i Vasaloppet til 3.plass i HalvBirken. Ikke helt den samme konkurransen, riktignok… (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden).

Hagavold vant «ubemerket» kvinneklassen

På arrangørens egen hjemmeside står det derimot ikke et eneste ord om hvem som vant kvinneklassen i årets HalvBirken. Det var Elin Hagavold med tiden 1.15,23, foran Marthe Kristine Hafsahl Karset (1.16,29), som begge går i klasse K30-39, med vinner av klasse 20-29 år; Marie Renée Sørum Gangsø (1.17,48) på den siste pallplassen.

DAMEDUELL: Elin Hagavold i rygg på Marthe Kristine Hafsahl Karset. I mål var det omvendt. (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden)
PÅ PALLEN: Marie Renée Sørum Gangsø jager ikke langt bak. (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden)

Flere klasser – Ronny Bråten igjen til topps

HalvBirken opererte lenge med bare to klasser; under og over 40 år. Etter innspill fra flere, deriblant Sportsmanden, har man etter hvert innført 10-årsklasser. Raskest i M40-49 var igjen den sterke spydebæringen Ronny Bråten, som tidligere både har vunnet og hatt en rekke pallplasser i M40+ i HalvBirken.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg synes det gikk fort, men jeg klarte liksom akkurat å bli med en gruppe med unggutter hvor jeg bare må bite meg fast. (…) Disse ungguttene går litt mer i rykk og napp, og da må man bare bli med på rykkene. Da er det bare å lukke øynene! fortalte en sliten, men fornøyd veteran fra Spydeberg IL til Birken.no etter målgang.

Bråtens vinnertid i klassen var 1.07.25, drøye to minutter foran duoen Anders Stenbrenden og Anders Aalberg, der førstnevnte snek seg sekundet foran i mål på 1.09.34.

Sterke veteraner i M50-59 år

Menn klasse 50-59 år ble vunnet av Anders Karlsen på knallsterke 1.07,28, foran Jarle Thon (1.10,06) og Birkebeinerlegenden Tore Bjerkrheim (1.12.38), en av de med aller flest merker i Birken totalt, og med full merkepott i samtlige av sine 64 starter i langrenn, løping og sykling!

Fine forhold, men…

Som bildene tydelig viser, så var det gråvær og tåkete under rennet. Det som var litt spesielt, var at føret slo om fra kuldegrader og «blåswix», til litt mildvær og et par plussgrader, som ga ganske så glatte og polerte spor etter hvert og det var vanskelig å få feste, eller det iset om man smurte for bløtt.

Pussig nok skjedde omtrent det samme væromslaget like før de to siste utgavene av Romjuslrennet på Sjusjøen også – på det som ellers er et av Norges aller mest snø- og føresikre langrennsdestinasjoner… 

Kudos til arrangøren og Swix som har en ellers utmerket smøreservice på arrangørens hjemmeside i Birkebeinerarrangementene med detaljerte og gode tips. MEN; da må man følge opp og legge ut smøretips også på selve renndagen! Det ble dessverre ikke gjort, og med væromslaget i tillegg, var siste smøretips fra lørdag morgen kl 09 ikke helt det riktige et døgn senere…

Ros også til et meget godt arrangement. Og om kvinnevinnerne ikke er nevnt på hjemmesiden, ble både de og alle klassevinnerne behørig hyllet i fin medaljeseremoni og premiepall på Birkebeiner skistadion etterpå, der løperne først fikk slukket både tøst og sult med både varm suppe, pølse i lompe og chips, før man kunne varme seg rundt bålpanner på høyballer. Stemningsfullt og en fin avrunding på vorspilet.

Flott og stemningsfull premieutdeling også. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Godt å slappe av og varme seg litt rundt bålpanner på historisk OL-stadion etterpå. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

PS: Det er ikke helt korrekt at HalvBirken er vorspielet i Birken Skifestival. I hvert fall må de dele det med kvinnerennet IngaLåmi, som startet ballet allerede på lørdag, samt UngdomsBirken, som også gikk av stabelen fra Sjusjøen langrennsarena til Birkebeineren skistadion på søndag, like før HalvBirken. Mens sistnevnte renn går i en sløyfe via Kroksjøen og over Gjsetbodsåsen og inn i den ordinære Birkebeinerløypen ved Midtfjellskoia, nøyer Ungdomsbirkerne seg med en liten sløyfe ut fra stadion, før de setter utfor retning Lillehammer. Og mens det i år var innført stakefrie soner i ungdomskonkurransene, var det fritt frem for svært mange av de beste (og andre) å stake på blanke ski i HalvBirken.

Alle resultater finner du på arrangørens hjemmeside

TROLSK STEMNING: Tetfeltet i HalvBirken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
I TET: Hvem følger? Andre som vil dra? (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Baktroppen er på riktig spor! (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

PS2: Dessverre har arrangøren igjen endret resultatlistene til nye lister som ikke inneholder startnummeret, ei heller når en går inn på den enkelte deltaker. De første listene inneholder startnummer og er, i hvert fall fra et journalistisk perspektiv, mye mer leser- og brukervennlige enn de bearbeidete listene. Vi kan derfor også dessverre bare i liten grad navngi løperne på bildene.

Du kan lese om alt fra Birken på egen samleside på Sportsmanden!

 

Sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -