Hard kamp om halv gris i Romjulsrennet

“Tigeren” Torgeir Skare Thygesen snøt Øystein “Pølsa” Pettersen for konfekten

Romjulsrennet på Sjusjøen ble arrangert for sjette gang på Lille Nyttårsaften. Selv på Norges kanskje beste og mest snøsikre langrennsdestinasjon har det faktisk vært store føreproblemer de tre siste årene for dette fine rennet, som for mange løpere bak eliten markerer starten på langrennssesongen.

SAMSUNG CSC
KLAR: Startskuddet smeller for et stort, fyldig og fargerikt felt på Sjusjøen langrennsarena.

Sesongstart er det neppe for de aller beste. Denne gangen var det en trio med tidligere dobbeltvinner Øystein Pettersen, som var ute etter å ta sin tredje seier og dermed sikre seg vandrepokalen til odel og eie, teamkollega Morten Eide Pedersen fra Team BN Bank og Team Leaseplan-tigeren Torgeir Skare Thygesen som hadde dannet en tettrio, der vi stod omlag 5,5 km før mål av det 23 km lange rennet. Ikke langt bak kom Simen Østensen halsende, men kampen om pallen så ut til å være avgjort.

SAMSUNG CSC
PALLEN: Etter cirka 17,5 km kommer denne trioen først; Treer i mål Morten Eide Pedersen drar på vinner Torgeir Skare Thygesen, med Øystein Pettersen bakerst.

Det var den da også, men det var stor spenning knyttet til hvem som skulle stikke av med seieren. Og det ble altså Thygesen var sterkest på slutten, rykket fra i den siste kneiken og kom alene over mål til vinnertid 59.36, med Pettersen 7 sekunder bak og Eide Pedersen ytterligere 8 sekunder etter. Også Østensen snek seg såvidt under timen. Vinnertiden var snaue to minutter bak Pettersens vinnertid i 2014 på 57.42.

SAMSUNG CSC
Simen Østensen kommer alene på fjerdeplass.

Glad jeg ikke vant!

– Jeg er glad jeg ikke vant, for jeg vet hva premien var; en halv gris! Jeg vil mye heller kose meg med rødvin!, fortalte en munter Øystein “Pølsa” Pettersen til Sportsmanden etterpå. Han tok spurtnederlaget med fatning og sedvanlig godt humør, selv om han ikke var helt fornøyd med at Thygesen ikke ville dra noe underveis, i håp om at flere tigre skulle komme opp i tetgruppen.

Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)

– Det er siste gang jeg taper for han, sa Pettersen smilende, før han kastet den store premieposen fulle av rødvinsglass over skulderen og bega seg på hjemvei.

Kvinnevinneren lurte seg usett i mål

Kvinnenes renn ble vunnet av Ingeborg Dahl fra Ringkollen Skiklubb, selv om speaker først utropte Marthe Kristine Hafsahl Karset, Vang Skiløperforening/Team Parkettpartner, som vinner. Det er imidlertid ikke så lett å “finne” kvinnene mellom alle gutta, og ofte kommer større eller mindre felt samlet, med en eller to av damene “gjemt” blant gutta. Så Ingeborg Dahl tilga nok den lille blemmen, kanskje litt verre med Hafsahl Karset som gikk jublende over mål og trodde at hun hadde vunnet. Et tips til arrangøren kan være å ha ulik farge på startnumrene for menn og kvinner, det ville gjøre det langt lettere å skille både for publikum og funksjonærer.

SAMSUNG CSC
“SNYTT” FOR SEIER: Marthe Kristine Hafsahl Karset ble utropt som vinner da hun passerte målstreken, men måtte nøye seg med andreplass.

Det var ikke bare speakeren som ikke så Ingeborg Dahl. vi gikk også glipp av vinneren. Men uansett ble det altså en sterk seier med et drøyt minutts margin, med fjorårsvinner Tuva Toftdahl Staver fra IL Heming på tredjeplass, 1.33 bak Dahl. På fjerdeplass finner vi junioren Johanne Hauge Harviken fra Strandbygda, i en ellers litt tynt besatt kvinneklasse med bare 64 løpere. Av disse merker vi oss at superveteranen Ragnhild Bratberg fortsatt går fort på ski. I sitt 56.år vant hun ikke bare klassen, men den sterke tiden 1.21.42 holdt til 12.plass totalt av kvinnene, bare syv minutter bak vinneren.

Hele 545 løpere totalt fullførte Romjulsrennet 2016, så kvinneandelen var bare på snaue 12 prosent.

SAMSUNG CSC
TO PLASSER NED: I fjor måtte Romjulsrennet avlyses på grunn av dårlige snøforhold på Norges mest snøsikre langrennsdestinasjon… Dermed var vinneren for to år tilbake, Tuva Toftdahl Staver å betrakte som “tittelforsvarer”, men Heming-løperen måtte to plasser ned på seierspallen denne gangen.

Kanskje var mange blitt skremt av at rennet i fjor måtte avlyses på grunn av dårlige snøforhold(!), mens det for to år siden var fryktelig vanskelige føreforhold etter et plutselig og helt uventet væromslag som gjorde at svært mange slet med elendig feste.

– Det skal mye til for at dette skjer igjen, sa vi til Team Sportsmandens eneste deltager Hanne Wibe kvelden før, da det var knallgode forhold med “blåføre” og et par minusgrader. Stor var overraskelsen da vi våknet opp til drypping fra takrennen og vi ble møtt med våt, kram snø på renndagen. Under rennet var det sogar regn, og igjen var det en hektisk aktivitet i smørebuene der blåswix ble byttet med klister og annen myksmurning. Dermed ble det noe bedre feste for mange enn for to år siden, men forholdene på Sjusjøen var langt, langt bedre både i dagene og ukene før, og i dagene etter akkurat de få timene Romjulsrennet pågikk. Som det var for to år siden. Ganske utrolig, spør du oss.

Så til neste år fortjener de driftige og dyktige arrangørene å ha værgudene litt mer på sin side, for Romjulsrennet har potensiale til å bli langt større. Ikke minst er dette en kjempefin trasé for mosjonistene og kan være en fin start på sesongen for langt flere, i en relativt lett løype som dog har noen sugende stigninger. Men det er ikke verre enn at stadig flere, også av mosjonistene, velger å stake rennet på blanke ski. Da er heller ikke føret like avgjørende, selv om mildværet også ga litt sug i sporet.

Staking, glidende fiskebein og dødt løp i fetterduellen

Og med flere og flere som staker, komme også problemene med glidende fiskebein i bakkene. Dette er som kjent ikke lov, men det er vel ingen tvil om at regelverket tøyes vel langt av mange mosjonister som ønsker å stake, som utvilsomt ville blitt disket hadde det vært et verdenscuprenn.

Supermosjonist og Kondis-skribent Rolf Bakken, som selv valgte blanke ski, beskriver det slik:

– En stadig større andel vanlige turløpere med forskjellig grunnlag prøver å stake seg gjennom turløypene. Det er det ikke alle som er sterke nok til og må ty til fiskebein i de bratteste kneikene. Det er det nesten umulig å mestre uten å gli ut et tak eller to i overgangene, og helt klart en teknikk som det må terpes på, kjære konkurrenter. Eller må den også forbys? Undertegnede som prøvde seg som “hobbystaker” i Romjulsrennet observerte også denne gang glidende fiskebein, antakeligvis ikke bevisst, men likevel veldig irriterende. Siste ord er nok ikke sagt i den diskusjonen!

SAMSUNG CSC
STAKING: Rolf Bakken har utvilsomt et poeng når han påpeker problemet med å praktisere regelverket i staking. Men ingen skal beskylde Bakken for å gå glidende fiskebein her. Karen helt til venstre stiller for øvrig utenfor konkurranse…

Rolf Bakken og fetter Jan Erik Bakken er for øvrig to godt voksne og svært så ivrige mosjonister med en rekke prestisjefulle dueller seg imellom. I Romjulsrennet så det ut som om det var Rolf som hadde koblet grepet, men Jan Erik klarte å mobilisere til en sugende sluttspurt. Dermed endte de to helt likt til delt 6.plass i klasse 56-60 år! Slå den!

Les også Rolf Bakken sin egen beskrivelse av rennet og duellen på bloggen sin:

En rysare i Romjulsrennet

SAMSUNG CSC
FETTERDUELLEN: Et halvminutt bak Rolf Bakken kommer fetteren Jan Erik, med samme etternavn, halsende. Han tauer på et stort felt i jakten på fetter Rolf, og klarer å innhente den jevngamle treningskameraten inne på stadion. Det blir et rivende spurtoppgjør, målfoto og dødt løp mellom dem! Dermed delte de to utrolig nok 6.plassen i klasse 56-60 år på 1.20.57. Det ble for øvrig spurtoppgjør i kamp om klasseseieren også, som Willy Hatlevoll avgjorde med ett sekunds margin til Steinar Hannestad med tiden 1.13.34.

Bilder fra Romjulsrennet

Det fuktige været ga også litt problemer for fotografen og mange bilder ble dessverre uklare. Vi legger imidlertid ut en fyldig bildeserie i eget album på vår Facebookside. Følg oss der også!

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden

SAMSUNG CSC
TAR STARTEN: Petter Soleng Skinstad (20) på hjemmebane på Sjusjøen er raskt ute fra start. Han endte som nummer 16. Til høyre er Simen Østensen (2) og til venstre med startnummer 34 er Martin Thon, som endte som nummer 28. Øystein Pettersen sees like bak Skinstad.
SAMSUNG CSC
Pulje 2 startet 5 minutter senere. Her er det Trine Seeberg (439) som har byttet ut joggeskoene med langrennsski. Hun ble nummer 42.
SAMSUNG CSC
FOR ALLE: I Romjulsrennet er det både løpere i Norgeseliten og mosjonister side om side. Her er det Stine Nilsskog fra Team Spenst Sørumsand som legger optimistisk i vei. Sluttiden 2.12, nesten en time bak damevinneren, var sikkert ikke det viktigste.
SAMSUNG CSC
TIGER JAGES: Da hadde nok Gjøran Tefre det langt mer travelt. Team Leaseplan-tigeren fra Førde IL tok en sterk 5.plass på 1.00.42.
SAMSUNG CSC
TIGRE PÅ JAKT: Sterk trio som kjempet om plassene fra 6 til 8. Anders Høst, Øyvind Fjeld og Kjetil Hagtvedt Dammen hadde samme rekkefølge i mål.
SAMSUNG CSC
STERKE VETERANER: Ola Kjonerud fra Lillehammer Skiklub/Team Sport1 Lillehammer ble nummer 10 på 1.16.40 i den sterke klasse M51-55, der klubbkamerat Geir Strandbakke gikk helt til topps med 1.07.08.
SAMSUNG CSC
LOVENDE: Junioren Johanne Hauge Harviken tok en sterk 4.plass på 1.16.55, i tillegg til seier i K19-20 år.
SAMSUNG CSC
Karianne Moe fra Høybråten og Stovner IL ble nummer 6 totalt og nest best i eldste juniorklasse.
SAMSUNG CSC
SKØYER: Øystein Pettersen hadde humøret i behold og replikken på plass, selv om han ble snytt for både en halv gris og den store vandrepokalen til odel og eie.
SAMSUNG CSC
ELDSTEMANN: Svein Magne Storli fra Tolvsrød var feltets eldtse med sine 76 år, født samme året som den andre verdenskrig startet. Men den spreke pensjonisten fra Tønsberg med hytte på Sjusjøen var langt fra den siste i mål. Med imponerende 1.38.32 hadde han hele 107 løpere bak seg på resultatlisten! I tillegg ble han klassevinner for fjerde gang på sine fire starter i Romjulsrennet. “Nå har jeg et helt sett med 12 rødvinsglass, så nå trenger jeg ikke å gå flere år,” sa han spøkefullt til Sportsmanden etter rennet. Storli er fra den generasjonen som godt husker “originalversjonen” av Sportsmanden, den populære sportsavisen som ble nedlagt i 1965. Nettversjonen av Sportsmanden var han ikke like godt kjent med – helt til nå.

 

Alle resultater

Tidligere på Sportsmanden fra Romjulsrennet

Reportasje med 133 bilder fra 2014:

Pølsa imponerte i Romjulsrennet på Sjusjøen –
Tuva Toftdahl Staver raskeste dame på glatt føre 

Reportasjen fra 2013:

Sprintpar til topps i Romjulsrennet

Reportasjer fra 2012:

Topp 15 i Romjulsrennet 

Stemningsrapport fra Romjulsrennet

 

© Sportsmanden.no 

0Shares
Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)