– Langrennsmiljøet er noe helt unikt!

Marthe Myhre roser skimiljøet – friidrett har mye å lære!

Norges beste kvinnelige maratonløper Marthe Katrine Myhre kan mer enn å løpe. Den tidligere vinneren av Birkebeinertrippelen stilte til start på 10 km fristil da NM på ski ble innledet på Røros fredag. Myhre mener at langrenn er utmerket trening for løpere, samtidig som det er et svært godt og inkluderende miljø som bidrar til inspirasjon, læring og utvikling. Litt mer overraskende er det kanskje at hun ikke på langt nær gir den samme gode attesten til hennes egen hovedgren, friidrett.

– Skimiljøet er noe helt unikt. Tenk om friidrett og løpemiljøet bare hadde vært halvparten så bra? undrer Myhre i sitt ferske blogginnlegg, skrevet etter fredagens aldri så lille comeback i langrennsporet.

Marthe_Myhre2
Marthe Katrine Myhre skamroser langrennsmiljøet. Hun er ikke like imponert over miljøet innenfor friidretten. (Foto: Frode Monsen, Sportsmanden.no)

Den doble norgesmesteren på maraton tror at det gode skimiljøet, der man villig deler erfaringer med hverandre og trener mye sammen, er en hovedårsak til at det er så mange gode skiløpere i Norge. Og mer enn antyder at dette også kan være en grunn til at resultatene i friidrett ikke på langt nær er like imponerende.

– Alle deler erfaringer med hverandre og alle trener SAMMEN. I går løp jeg en rolig kveldstur med Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Kathrine Harsem og Ragnhid Haga – verdens beste skijenter. Snakket og skravlet – ikke veldig mye som tilsier at de er både Olympiske mestre, verdenscup-vinnere osv. De er helt vanlige jenter, som deler av sin erfaring, sier Myhre. Østberg og Falla tok for øvrig gull og bronse på dagens NM-sprint, med Kari Vikhagen Gjeitnes, som ikke er på landslaget, på sølvplass.

Annonse (Klikk på bildet for info)

Marthe Katrine Myhre etterlyser en tilsvarende åpenhet og raushet i friidrettsmiljøet, og håper at man kan lære litt av mentaliteten i langrennsleiren.

– I friidrettsmiljøet har jeg ikke opplevd dette – enda. Det er få som vil dele av sin trening og det er få som vil fortelle om sine konkurranseplaner, samlingsplaner og gode økter. Hvorfor er det slik? Her har friidrettsfolk mye å lære. Tror miljøet hadde blitt større og bedre bare med små forandringer, utdyper hun.

Myhre burde vite hva hun snakker om, siden hun har bred erfaring fra langrenn også, selv om hun de siste årene har satset fullt på løpingen.

Marthe
Marthe Myhre (t.h.) er glad i langrenn og elsker å konkurrere, selv om hun ikke har gått mange skirenn siden NM på Vang for to år siden. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

At langrenn også er glimrende grunntrening for langdistanseløping, er ikke noe nytt. Vår tidligere løperdronning Ingrid Kristiansen var jo en svært lovende langrennsløper som i hele sin løpskarriere brukte langrenn som en viktig del av sesongforberedelsene, og som hadde sine beste sesonger de årene hun gikk mye på ski om vinteren.

– Ski er helt fantastisk trening for løpere, samstemmer Myhre, som selv oppsummerer sin NM-deltakelse på denne måten:

– I går gjorde jeg comeback i vanlig distanserenn i langrenn. Det var skikkelig artig – rett og slett et realt kick. Resultatet er ikke noe å skrive hjem om, men jeg ble langtfra sist. For en som ikke har rørt rulleski på 3 år og ikke har trent noe som skal tilsi å kunne gå fort på ski disse 3 årene, er det ikke mer å forlange. Ski er ferskvare som alt annet.

Marthe-Ski
Marthe Myhre mener selv å være hakket bedre i klassisk, og går 1.etappen på stafetten på søndag. (Foto: Fra bloggen)

Myhe ble for øvrig nummer 40 på fredagens 10 km fristil, 5 minutter og 3 sekunder bak den suverene vinneren Therese Johaug, og like langt foran den siste av de 61 som fullførte NM-distansen.

Hun benytter ellers helgen i Røros til en liten treningsleir med både løpeøkter og langrenn på programmet, men stiller til konkurransestart også på søndagens stafett.

– Jeg går 1.etappe på søndag for Vind IL. Håper å henge på noen av lagene og ikke veksle sist, forteller Marthe Myhre avslutningsvis til Sportsmanden.

Les hele innlegget her: 

NM på ski – en real folkefest i strålende miljø

 

sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!