FolloGrønliåsen RundtTerrengløp

Høstsesongen blåst i gang med Grønliåsen rundt

Erling Christiansen raskest i vått og flott terrengløp i Oppegård

Sommeren er på hell, så også sommerværet etter det som må være tidenes fineste sommer på Østlandet. Da det lokale løpet Grønliåsen rundt ble skutt i gang søndag formiddag, var det imidlertid ganske vått og høstlig, i det som også var starten på høstsesongen for løpsmosjonistene i Oppegård og Follo. Et kraftig og uanmeldt regnskyll natten og timene før løpet gjorde den kuperte og tøffe løypen enda litt mer krevende, men traséen over vakre Grønliåsen var fortsatt like idyllisk da 70 løpere – 37 menn og 33 kvinner – la i vei i hver sin pulje med fra start ved Tårnåsen skole.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
KLAR TIL START: Team Sportsmanden stilte med en fyldig og blid tropp på hele 11 løpere. Her er 6 av dem samlet på ett brett før start. Fra venstre Frode Monsen, Jan Billy Aas, Hans-Jørgen Lund, Merete Bolin, Gry Pladsen og Halvor Steinsholt. (Foto: www.sportsmanden.no)

Etter et flatt startskrekk på grusvei bar det først oppover, så nedover langs stien på Oldtidsveien over Grønliåsen, før man kom inn på et langt grusstrekk til Bjørndal og videre til noen sugende bakker oppover igjen mot Ødegården, der blodpumpen virkelig fikk kjørt seg. Deretter gikk løypen inn i sitt andre lange terrengstrekk i en sløyfe i retning av Fløisbonn, før kursen ble satt tilbake til mål ved Tårnåsen skole.

Filmsnutt fra arrangøren – Her går det nedover på vått fjell: 

Nedover!

Slået op af Trening UTE i Søndag den 12. august 2018

 

Gps-klokken til Sportsmandens løpende reporter viste 10,01 km og 179 høydemeter, der det var hardest å løpe oppover, men kanskje vanskeligst å løpe nedover i det våte terrenget dersom du ikke er så veldig dreven i terrengløping. Og ville du ikke løpe i det hele tatt, var det en egen klasse for de som ville gå den fine runden, samt et barneløp i nærområdet ved skolen i det som arrangøren kalte Folkehelseløpet Grønliåsen rundt. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Raskeste mann var Oppegårdgutten Erling Christiansen, som løp den harde 10 kilometeren på imponerende 39.38. Christiansen er opprinnelig fra Myrvoll og er nok godt kjent i området. Det er ikke første gangen 36-åringen deltar i løp i sine tidligere hjemtrakter; for to år siden vant han Oppegårdmila etter en knallhard duell mot Runar Sæther.

Jørgen Korum ble toer på 41.11, mens Jan Billy Aas fra Team Sportsmanden overrasket seg selv med en sterk tredjeplass dagen etter at han deltok i et 25 km langt terrengløp i Skien!

-For min del ble det en utrolig opptur i dag. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle klare å fullføre, hadde så utrolig vondt i knær og hele kroppen før start etter gårsdagen, men du verden som det løsnet! Kroppen fungerte meget bra hele veien. Det var et utrolig morsomt terrengløp, fokuset på dette løpet var å få folk ut, skrev Aas på Team Sportsmanden sin Facebookside etterpå. 

Jan Billy Aas – som tidligere i sommer løp sitt 100. maraton da han også arrangerte Team Ronny og Jan Billys Jubileumsmaraton i Kråkstad – gir tommel opp for Grønliåsen rundt. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Knallhard søsterduell i kvinneklassen 

På damesiden ble det en knallhard søsterduell der Marie Meinert Rød knep seieren på tiden 51.14, bare seks sekunder foran søsteren Kristine. Også her var Team Sportsmanden «på pallen» ved veteranen Merete Bolin. 

VANT: Marie Meinert Rød spurter mot mål som vinner av kvinneklassen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
SØSTERDUELL: Like bak kom søsteren Kristine. Her puster de begge ut umiddelbart etter målgang. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Team Sportsmanden stilte for øvrig med hele 11 deltakere, som alle koste seg. En av dem var ultraløper Luca Roncoroni. For den Drøbak-bosatte italieneren er imidlertid 10 km i korteste laget, så han løp likegodt gennom hele løypen før start som oppvarming, før han løp inn til 44.04 og 4.plass i selve løpet. Trolig kunne Sportsmandens skribent, som  løp et seks dager langt etappeløp over hele 210 km og med formidable 10.000 høydemeter i Atlasfjellene i Marokko i vår, tatt enda en runde i terrenget rundt Grønliåsen i omtrent samme tempo. 

I FARTA! Gry Pladsen på full fart i Grønliåsen rundt. (Foto: Monika Hjerpseth / Sportsmanden.no)

Primus motor og arrangør av Grønliåsen rundt er ildsjelen Kristin Granum Rosebø gjennom Trening Ute. Løpet var en oppfølger av fjorårets protestløp Stopp støyen-løpet – som da skapte et utrolig engasjement.  Start- og målområdet var endret, men traseen var stort sett den samme. Og selv om løpet i år var helt fritt for protester og aksjoner, vil vi for egen del tilføye at fjorårets budskap gjelder minst like mye fortsatt. Denne perlen av en rundløype – og mylderet av tilhørende turstier i området – vil jo bli totalt forringet og ødelagt dersom det nasjonale beredskapssenteret som nå dessverre er under oppføring på et gedigent område helt inntil løypen blir av et sånt støyomfang som de standhaftige planene tilsier. La oss håpe fornuften seirer til slutt og at det blir en akseptabel løsning, slik at Oppegårds og Bjørndals befolkning fortsatt kan nyte skogens ro til tur og trening i disse flotte og verneverdige (Oldtidsveien) naturområdene ved Grønliåsen og Fløisbonn. 

PRIMUS MOTOR: Kristin Granum Rosebø var også speaker under løpet. Her intervjuer hun vinner av kvinneklassen Marie Meinert Rød. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Fullstendig resultatliste fra Grønliåsen rundt finner du her.

 

Takk for oss! Frode Monsen, Dag Hjerpseth og Hans-Jørgen Lund smiler om kapp med den forsvunne solen, som etter hvert også tittet litt frem. (Foto: Monika Hjerpseth / Sportsmanden.no)

Nye muligheter for lokale terrengløp denne uken

Allerede på onsdag 15.august er neste mulighet for et lokalt løp, da Follotrimmen starter opp høstsesongen med sitt første løp fra Langhus skole kl 18. Og vil du teste deg allerede i morgen, kan du løpe det tredje løpet i Stomperudkarusekken på Romerike. Begge disse løpene er rundt 6 km og går vekselvis på grusvei og i terrenget, samt litt på asfalt. 


Sportsmanden.no

 

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og på frivillig basis, helt uten lønnskostnader eller sponsorer. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -