FolloHelse og treningXtra

Rekordoppslutning i Stopp Støyen-løpet

Største engasjementet  i Oppegård sin historie?

STOPP STØYEN: Lokalbefolkningen har et særdeles godt budskap og engasjementet er kjempestort – kanskje det største i Oppegårds historie, i tillegg til at dette også berører tusenvis av innbyggere i Oslo syd. (Foto: Camilla Bergan)

At «protestløpet» Stopp Støyen-løpet skulle bli fulltegnet til langt over grensen på 600 deltakere, viser hvor stort engasjementet i de berørte kommunene er, og hvor mye Regjeringen og Justisdepartementet opprører og provoserer med sine planer for et nasjonalt beredskapssenter midt i smørøyet av dyrebare og flittig brukte grøntområder, som totalt vil ødelegge et fantastisk tur- og treningsområde med løyper og stier på kryss og tvers, samt drive nærmest kontinuerlig «terrorstøy» for skoler, barnehager og bomiljøet til tusenvis av mennesker. Heldigvis er mange politikere omsider kommet på glid for å rette opp de skakkjørte planene, og den trolig aller sprekeste og ivrigste løperen på Stortinget, Venstres Abid Raja, som tidligere blant annet har deltatt i Årungen Rundt, var en av flere som holdt appeller etterpå, etter selv å ha løpt den flotte rundløypen Grønliåsen rundt.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Lokalavisen Østlandets Blad slår opp saken over hele førstesiden mandag med overskriften

Størst på 100 år

«Rundt 800 møtte opp på Grønliåsen for å løpe, gå eller sykle mot skyte- og helikopterstøyen fra politiets beredskapssenter på Taraldrud. – Det snakkes om at dette var det største engasjementet som er laget i Oppegårds hundre år lange historie, forteller Paal Sjøvall i Stopp Støyen-gruppen», står det å lese på resten av forsiden til ØB.

Så spørs det om politikerne hører på, eller om det blir som en av deltakerne litt oppgitt sa etterpå:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

-Vi snakker vel for døve ører.

Se video fra selve arrangementet her (med lyd):

Stopp støyen-løpet 2017

Trivsel og helse henger tett sammen med muligheten for trening og rekreasjon. Det er én av grunnene til at vi er så glade i skogen vår og oppsøker den så ofte vi kan. Og det så vi tydelig i alle de glade ansiktene på Stopp støyen-løpet i går. Vi ble ganske lykkelige av å se denne filmen også (husk lyd). Takk til videofotograf Jon Anders Martinsen for rask leveranse! Del den med alle som liker å gå, sykle eller løpe i skogen! Vi vil ikke at stiene våre skal bli ødelagt av støy! Hører dere, Kommunal- og moderniseringsdepartementet (Norge)?

Opslået af Stopp støyen fra beredskapssenteret på Taraldrud på 7. august 2017

«Trivsel og helse henger tett sammen med muligheten for trening og rekreasjon. Det er én av grunnene til at vi er så glade i skogen vår og oppsøker den så ofte vi kan. Og det så vi tydelig i alle de glade ansiktene på Stopp støyen-løpet i går. Vi ble ganske lykkelige av å se denne filmen også (husk lyd). Takk til videofotograf Jon Anders Martinsen for rask leveranse! Del den med alle som liker å gå, sykle eller løpe i skogen! Vi vil ikke at stiene våre skal bli ødelagt av støy! Hører dere, Kommunal- og moderniseringsdepartementet (Norge)?» (Stopp støen fra beredskapssenteret på Taraldrud) 

Flotte løyper

Selve løpet var ellers et kombinert løp, tur, sykkelritt eller en kort familierunde. Hovedløpet, den 10,5 km lange Grønliåsen rundt, går gjennom flott og verneverdig natur på Oldtidsveien, som Regjeringen nå altså vil forsøple med skytestøy, ifølge beregningene med skudd hvert fjerde sekund dagen lang. Den noe lengre, men korte sykkelrunden på 16 km gikk mest på grusvei.

Vi løp selv gjennom begge traséene i forkant og kan skrive under både på at de er flotte og på det ufravikelige kravet om at skytebanene må bygges inn, skal dette bli et levelig sted å bo, gå på skole og ikke minst om man skal kunne bruke de fantastiske tur- og treningsområdene i fremtiden.

Arrangøren hadde lagt opp til et profesjonelt arrangement og det ble det da også, men på grunn av form og formål, valgte man å ikke få resultatene i form av en vanlig resultatliste sortert på tid. Resultatene fra EQ Timing er derfor «hulter til bulter», men såvidt vi kan se, var det Isak Årnes fra Oppegård (48.06) og Merete Bolin fra Langhus (54.16) som var raskeste mann og kvinne i Grønliåsen rundt, mens Mikael Meisler-Løvmo fra Oslo var desidert raskest på sykkelrunden med 30.52, der Astri Gillund fra Hamar var raskeste kvinne på 51.50.

RASKEST I GRØNLIÅSEN RUNDT: Isak Årnes løp raskest med 48.05 i det kuperte løpet over 10,5 km som går mest i terreng og en del på skogs- og grusveier. Både løps- og sykkelrunden passerer bare et lite steinkast fra der skytebanene er prosjektert, på en av kommunens mest brukte tur- og treningstraséer. (Foto: Camilla Bergan)
Team Sportsmanden var selvsagt også representert, her med Dag Spilde som med 49.17 også hadde en av de raskeste tidene i Grønliåsen rundt, der han for øvrig er lommekjent og trener mye, eller bruker området til turer med hele familien på fem. Kona Astri Gillund hadde for øvrig dagens raskeste sykkeltid av kvinnene i sykkelrunden. (Foto: Camilla Bergan)

Fornøyd løpsleder håper at løpet kan fortsette

Svært mange engasjerer seg i Stopp Støyen. En av dem er løpsleder Kristin Granum Rosebø fra Kolbotn, som forteller at hun har brukt over en hel arbeidsuke av ferien sin til å forberede og arrangere Stopp Støyen-løpet. Sportsmanden stilte henne et par spørsmål etter søndagens arrangement;

Du og mange andre har brukt masse tid på Stopp Støyen-løpet. Levde arrangementet opp til forventningene?

Det levde absolutt opp til forventningene! Jeg hadde et helt fantastisk team rundt meg, og alle utførte sine oppgaver med glans. Det er vanvittig mye arbeid som ligger bak et slikt arrangement, og jeg hadde ikke klart det uten hver og en av dem. 


Hvilke tilbakemeldinger har dere fått av deltakere og ikke minst av de mange politikerne som var til stede?

Det nærmeste jeg har kommet en negativ tilbakemelding, er at det var litt gjørmete i løypa – og det sier jo en hel del når dette var et terrengløp/ritt og det regnet hele natten og fram til noen timer inn i løpet. Politikere og andre som møtte opp var strålende fornøyd, syntes løypene var kjempefine og at det var veldig bra og variert servering etter løpet. I tillegg var det god stemning med appeller og trekning av flotte premier etter løpet. Jeg tror så og si alle hadde en fin dag.


Var dette et engangstiltak og enkeltstående protestløp, eller ga det så stor mersmak at det kan bli et årlig løp – med eller uten «støy-elementet»?

 Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger om at dette løpet må få fortsette. Når jeg først lagde dette løpet, var jeg opptatt av å finne en trasé som kan leve videre. Jeg håper derfor at særlig Grønliåsen rundt fortsetter. Jeg vil i så fall kun måtte gjøre noen små endringer i start/sluttområdet. I år var vi opptatt av at starten/slutten skulle ligge så nærme Taraldrud som mulig, for å vise fram hvor nærme senteret kommer våre rekreasjonsområder.
ENGASJEMENT: Kristin Granum Rosebø er ildsjelen bak og løpsleder for Stopp Støyen-løpet. (Foto: Camilla Bergan)

Se også:

Folkefest mot skytestøy

– som oppsummerer det meste av både dagen og hva det dreier seg om.

Litt mer også om bakgrunnen for Stopp Støyen-løpet i vår tidligere reportasje her.

APPELL: Abid Raja er både sporty og ivrig. Så spørs det da om alle de politikerne som nå står frem og støtter saken, får Regjeringen til å snu eller i hvert fall sørge for at ikke terroren fra Utøya skaper en annen form for vedvarende «støyterror» mot befolkningen i to kommuner mange år senere. Alle forstår at Norge trenger et beredskapssenter, men når man velger å legge dette midt i et mye brukt rekreasjonsområde og tett på tusenvis av innbyggere, så må det være mulig å ivareta to litt motstridende behov på best mulig måte. Da må den daglige skytetreningen kunne gjøres i innebygde skytebaner, så får innbyggerne heller kanskje tåle at enkelte forhåndsvarslede øvelser må gjøres utendørs? Det er kanskje ikke vanskeligere enn det. (Foto: Camilla Bergan)

 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -