BirkenMaratonSjusjøenUltraløp

Suksess for Birken Fjellmaraton

Flotte forhold for både UltraBirken og det nye Fjellmaraton

For de som synes at Birkebeinerløpet på rundt 21 km er for kort, eller ikke hardt nok, eller har lyst til å løpe mer på fjellet, så har UltraBirken har vært et alternativ i flere år allerede. Men synes du at 62 harde og kuperte kilometer i fjellheimen er i overkant langt, så var det i år for første gang mulig å løpe den nye distansen Birken Fjellmaraton, som seg hør og bør er 42 km.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Mats William Snåre ser ut til å kose seg over fjellet, som en av 182 som startet i nyskapningen Birken Fjellmaraton. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

På forhånd kunne man kanskje frykte at Fjellmaraton skulle stjele mange løpere fra UltraBirken, men frafallet på ultradistansen var ikke stort og i sum ble det en klar økning av løpere på de to langløpene. I fjor var det 210 som startet UltraBirken, i år var det 201 påmeldte og 182 som startet, hvorav 161 fullførte. Fjellmaraton hadde 201 påmeldte og akkurat like mange – 182 – som startet. Kun tre måtte bryte, så hele 179 fullførte tidenes første Birken Fjellmaraton.

Det ble en knallhard kamp om seieren mellom Rune Malo Ødegård og Klaus Øiseth og i mål skilte det kun 4 sekunder. Den historiske vinnertiden til Ødegård i de kuperte 42 kilometerne var på meget gode 2.50.25.

Kristin Sønstegård ble også historisk som vinner av kvinneklassen på 3.18.57.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sportsmanden «tok tempen» på løperne ved siste matstasjonen og stemningen var meget god blant løperne litt bak i rekkene, selv om en slet med leggene og en annen hadde brist i ribbeina. Men det var uaktuelt å bryte!

-Det har vært utrolig flott over fjellet, sa flere, mens de tok til seg litt næring før ferden fortsatte ned i skogsområdene og inn i løypen til det ordinære Birkebeinerløpet de siste 14 kilometerne.

SAMSUNG CSC
Miriam Natalie Lande Kvalsvik hadde tatt turen fra Trondheim for å løpe Birken Fjellmaraton. Hun ble ikke skuffet og synes det var veldig flott over fjellet. Sluttiden ble 5.09.33. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Ivar Manger og Helge Kjellen benytter anledningen til å fylle opp lagrene.
SAMSUNG CSC
Harald Sørensen fra Lillomarka Skiklubb var ved godt mot, men hvis vi husker rett, var det denne hardhausen som slet med brist i ribbeina og innrømmet at han kanskje ikke burde ha løpt. Uansett fullførte han i fin stil på 4.56.
SAMSUNG CSC
Uten mat og drikke, duger helten ikke… Brødskiver med pølse og spekemat smaker godt, i tillegg til lefser og de vanlige bananene, sportsdrikke og vann.
SAMSUNG CSC
Marthe Engen fra Søre Ål IL ved Lillehammer er nok godt kjent i området, og gir tommel opp…..
SAMSUNG CSC
… selv om hun løp med «Five fingers» på beina. «Jeg har aldri løpt så langt med «fingersko» før, men det har gått ganske bra, selv om det var litt vel mye steiner oppå fjellet,» fortalte Engen, før hun satt kursen mot litt mykere skogsunderlag. Enn så lenge… Engen fullførte på 5.15.44.
SAMSUNG CSC
Harald Vidsjå fra Nesodden Team 2 var i strålende humør, men slet litt med leggene. Men i mål kom han, på 5.07. 
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Truls Dix Brochmann forsyner seg av godsakene.
SAMSUNG CSC
Helge Kjellen i fint driv. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Kathrine Kvernmo med løyperekord i UltraBirken

I det enda tøffere UltraBirken, som også går over Kriksfjell, Hitfjell og Reinsfjell, i tillegg til Lunkefjell og Nevelfjell som også Fjellmaratonløperne bestiger, forsvarte rutinerte John Henry Strupstad seieren fra i fjor. Strupstad vant på 4.41.23, noe bedre enn hans egen vinnertid i fjor på 4.50.41. Forholdene var noe bedre i år, da det var litt våtere i terrenget under fjorårets løp.

– UltraBirken er et flott løp, og det er en fin stemning blant oss som løper, fortalte vinneren til Birken etterpå.

Vinner av kvinneklassen ble Kathrine Kvernmo, som imponerte stort med ny løyperekord på kjempesterke  5.07.31. Til sammenligning vant Marte Pedersen løpet for tredje gang i fjor på det som da var løyperekord, 5.38.02.

Les også: Vant tøff UltraBirken med isvann til livet!

20160611_143425
PALLEN: John Henry Strupstad fra FIK Ren-Eng kan juble for en ny triumf i UltraBirken. Kjartan Helland fra Moi IL (4.48.18) og Eirik Johannessen fra Olympia Sport (4.49.29) ble nummer 2 og 3.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
20160611_143300
Pallen klasse M20-29 år: David Stoltenborg vant på 5.04.35 (men var ikke til stede på premieutdelingen) foran Olger Pedersen (5.08.47) og Øyvind Waage Hanssen-Bauer (5.17.59).
20160611_143836
Sterk debut i UltraBirken: Olger Pedersen har vært med på et mindre ultraløp, men betraktet dette som sin ordentlige debut som ultaløper. «Stor dag, stor stas!» skrev han selv på Facebook, mens han til Sportsmandens reporter fortalte at det var en kjempefin løype som ga mersmak. Selv om han betraktet fjellene her som veldig snille sammenlignet med fjellheimen i Møre og Romsdal. Den trivelige ulsteinvikingen vant for øvrig nylig Ålesund Maraton suverent på gode 2.44.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Topp 3 Fjellmaraton

Herrer:
1. Rune Malo Ødegård – 2.50:25
2. Klaus Øiseth – 2:50:29
3. Sjur Molstad – 2:57:53

Kvinner:
1. Kristin Sønstegård – 3:18:57
2. Anelle Christin Lund – 3:26:15
3. Inga Drågum – 3:34:32

Topp 3 UltraBirken

Herrer:
1. John Henry Strupstad – 4:41:23
2. Kjartan Helland – 4:48:18
3. Eirik Johannesen – 4:49:29

Kvinner:
1. Kathrine Kvernmo – 5:07:31
2. Ida Børset Westad – 5:32:41
3. Liv Richter – 5:53:03

Alle resultater

Les også hovedreportasjen med stor bildeserie fra Birkebeinerløpet! 

Tidligere reportasjer fra UltraBirken:

2015: Vant tøff UltraBirken med isvann til livet!

2014: Fantastisk flott i UltraBirken!

2013: Glimt fra UltraBirken med overraskende vinnere
Sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -