HalvmaratonInternasjonaltLøpingRoar TomterSkribenter og bloggere

På jakt etter godfølelsen i Karlstad Stadslopp

Sigrid Jervell Våg og Heidi Pharo vant 10km og halvmaraton

Det 37. «upplaga» av Karlstad Stadslopp ble gjennomført i sedvanlig godt og varmt sommervær lørdag 18.juni. Sportsmandens løpende Østfoldreporter klarte ikke å holde seg unna dette fine arrangementet i år heller, og satte kursen 17 mil østover for sjette året på rad.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Karlstad2016_IMG_0394
Flotte forhold, et yrende liv og sedvanlig god stemning i Karlstad Stadslopp. Her er det Team Sportsmandens Christoffer Ladstein som passerer halvveis på sin halvmaraton.
(Foto: Roar Tomter / Sportsmanden)


Rapport fra Karlstad Stadslopp 2016 – Av Roar Tomter

Formen har vært bra i år, og værmeldingen tidligere i uken kunne tyde på at det skulle bli gode forhold med mulighet for en «hyfsad» tid. Været ble bedre enn Yr hadde spådd, og altfor bra etter undertegnedes smak. Det var godt over 20 grader da startskuddet gikk klokken 1400.

Selv gjorde jeg unna en meget god oppvarming, og kjente meg egentlig knallbra. Hadde i tillegg hatt en fin oppladning til løpet, med litt fart på tirsdagsøkta og deretter veldig rolige økter onsdag og torsdag. Fredag var det innlagt hviledag, og dermed kjente jeg meg fresh og fin på vei til Karlstad.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Karlstad2016_IMG_0372
Sportsmandens løpende reporter Roar Tomter er på plass i Karlstad for 6.året på rad – som vanlig klar og like optimistisk før start.

På startstreken ble det hyggelig møte med Christoffer Ladstein som i motsetning til meg skulle løpe halvmaraton. Starten for disse løpene går samtidig, og når 10km løper i mål fortsetter halvmaraton en liten sløyfe rundt start- og målområdet før de begir seg ut på samme 10km-runden en gang til.

Jeg kunne også skimte Andreas Gossner foran meg ved start, han var 8 sekunder foran meg på Sentrumsløpet i år (36.02), og jeg tenkte et lite sekund på at det kunne være en god rygg å henge på. Det var for øvrig det siste jeg så til han denne dagen, men jeg kunne senere konstatere at han løp inn til gode 36.01. (Det er for øvrig ny personlig rekord igjen for Andreas, som også perset i Sentrumsløpet tidligere i år. Nå slo han den rekorden med ett sekund! Gratulerer! Red.anm.)

Karlstad2016_Gossner
Sterk norsk kontingent på Sverige-tokt: Fra venstre Kim Johannessen (41.57), Andreas Gossner (36.01 og 2.plass i M40-44), Askild Vatnbakk Larsen (35.17), Jon Ilseng (36.05 og 3.plass i M45-49) og Anne Ilseng (56.40). Bildet er lånt fra Andreas Gossner sin Facebookside etter at han perset med ett fattig sekund. Akkurat det samme gjorde Sportsmandens redaktør samme sted i 2005. Svært mange nordmenn har sine personlige rekorder fra den flate og raske løypen i Karlstad, dersom ikke vind eller varme spiller løperne et puss.

Min start ble mer defensiv enn planlagt. Godfølelsen var liksom ikke til stede, men her var det ikke rom for negative tanker. Så jeg overbeviste meg selv om at godfølelsen kunne komme ved 3-4 km i stedet, så jeg var bra fornøyd med jevn fart på 3.43 – 3.38 og 3.39 på de første 3 kilometerne.

Så kom motvinden ved 3,5 km, og den gode følelsen som jeg ventet på var helt borte. Det begynte å bli tungt allerede her, og mitt eneste fokus var å ligge i rygg på de foran for å unngå den verste vinden. Kilometertidene gikk opp og jeg passerte halvveis etter 5 km på 18.45. Der og da hadde jeg gitt opp tanken på en god tid, så nå var det bare å lage nye delmål. Beina var ikke gode og varmen hjalp heller ikke særlig på.

Karlstad2016_IMG_0407
Svenske løp har gjerne litt «lavere skuldre» og mer fokus på mosjonistene enn på de beste og tidligere var det ikke en gang klassevise resultater.

Jeg hang meg på en gruppe med løpere som jeg hadde mest lyst til å slippe, men delmål nr 1 var å bli med dem inn. Men kilometertidene nærmet seg nå faretruende 4 blank, dermed ble delmål nr 2 til, som var å unngå å se 4-tallet på kilometerpasseringene. Kilometer nr 7 og 8 gikk på henholdsvis 3.54 og 3.55. Gruppen min hentet inn en ny gruppe, og det naturlige delmål 3 var da og spurtslå disse! Jeg motiverte meg med at dette var en god treningsøkt, samt at jeg må klare å løpe ok selv i motgang. Fikk opp farten på slutten, parkerte gruppen min og rakk også å hente et par løpere til på oppløpet. 3.33 på siste kilometer var bra, i hvert fall på en tung dag som denne.

Jeg har tidligere skrevet om utfordringene jeg får i Karlstad, og dette året var ikke noe unntak. Hvert eneste år løper jeg svakere her enn i mer kuperte løyper i Norge. Mulig jeg ikke trives med denne helt flate løypa, varmen (som er her hvert år) og vinden hjelper heller ikke på. Jeg setter mine beste 10 km-tider tidlig på våren eller sent på høsten.

Karlstad2016_IMG_0397
Kroppsspråket sier det meste for vår mann i Karlstad, som imidlertid ikke har noen grunn til å henge med hodet etter et nytt sterkt løp… (se under)

Tiden ble for øvrig 37.45 til slutt, men føyer seg fint inn i rekken av mine middels 10 km-tider fra Karlstad (som min nest dårligste). Men jeg gir ikke opp, jeg kommer tilbake til den 38. utgaven av Karlstad Stadslopp neste år! (Tiden holdt imidlertid til en sterk 5.plass i klasse M40-45 år etter en fin utvikling der Tomter lå på 8.plass etter den gode åpningen ved 2,5km, og på 6.plass helt til han avanserte enda en plass med sin sedvanlige sluttspurt, red.anm.)

Christoffer Ladstein fra Team Sportsmanden fullførte sin halvmaraton på 1.43.17 og var nok ikke helt fornøyd med det. Han kommenterte at det var en meget tung dag da han passerte halvveis. (Christoffer ble nok mer fornøyd da han så at tiden holdt til 3.plass i klasse M45-49 år! Christoffers 12-år gamle sønn Karsten, dagens tredje løper fra Team Sportsmanden, gjorde også sine saker strålende på det som var hans andre løp på 10km på flotte 46.12 og solid ny pers!, red.anm.)

Karlstad2016_IMG_0395
Christoffer Ladstein slet litt halvveis, men fikk lønn for strevet med 3.plass i klassen i mål!

Øystein Mørk ble nr 2 totalt på halvmaraton på 1.12.40, han så meget lett og fin ut da vi heiet og tok et bilde 700 meter fra mål. (Mørk er en av mange nordmenn som pleier å valfarte til det svenske løpet og han har en rekke topplasseringer her, som da han vant halvmaraton for tre år siden, første gang det ble arrangert, red.anm.)

Karlstad2016_IMG_0410
Den lettbente veteranen Øystein Mørk er alltid med i toppen i Karlstad, det være seg på 10 km eller halvmaraton. Her spurter han inn til andreplass på sistenevnte distanse.

I kvinneklassen var Heidi Pharo knusende overlegen med tiden 1.20.47. Med den tiden ble hun faktisk nr 7 totalt på distansen.

(At Pharo sin vinnertid likevel var drøye 4 minutter over hennes egen tid fra Oslo halvmaraton da hun i fjor høst ble norgesmester på distansen, tyder også på at forholdene ikke var helt optimale i Karlstad denne lørdagen.

SAMSUNG CSC
Ny jubel for Heidi Pharo i Karlstad, som her etter Oslo halvmaraton i fjor høst.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Karlstad Stadslopps hovedløp på 10 km ble vunnet av svenske Yares Admasu på 31.21, foran norske Dadafo Dhaqabi Tesama på 32.08. 

I kvinneklassen ble det dobbelt norsk med Sigrid Jervell Våg øverst på 36.40 og veteranen Jessica Gunnarsson (opprinnelig svensk) åtte sekunder bak. 

Halvmaraton, som kom på programmet i Karlstad for et par år siden, ble vunnet av svenske André Rangelind på 1.11.31, foran veteranen Øystein Mørk som altså løp på 1.12.40. Og Heidi Pharos vinnertid på 1.20.47 var nesten fem minutter foran svenske Hanna Thorold på andreplass, red.anm.) 

Karlstad2016_IMG_0408
Se, han smiler! Svenske André Rangelind gir tommel opp og skjønner at det blir seier på halvmaraton!

Litt flere glimt fra sommerfesten i Karlstad

Karlstad2016_IMG_0382
Karlstad Stadslopp var en av de første arrangørene som begynte med fornavn i stedet for startnummer på «startnummeret», noe som gir ekstra heiing på løperne underveis.
Karlstad2016_IMG_0388
Masse folk i målområdet der 10km-løperne står av, mens halvmaratonløperne fortsetter en runde til.
Karlstad2016_IMG_0390
Inger fortsetter ut på runde nummer 2.
Karlstad2016_IMG_0403
Mange bedrifter stiller med lag i Karlstad.
Karlstad2016_IMG_0411
Årets trøye.
Karlstad2016_IMG_0369
Ved det flotte målområdet ved Sundsta er det alltid mulig å slappe av eller ta seg en dukkert etter løpet.

Alle resultater

Bilder (der annet ikke er nevnt): Roar Tomter

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -