InternasjonaltLøpingRoar TomterSkribenter og bloggere

Glede og mysterium i Karlstad Stadslopp

Come-back med seier til Tone Hjalmarsen!

Karlstad Stadslopp er et årlig høydepunkt for mange nordmenn, som valfarter til denne koselige svenske byen med den raske 10-km traseén. I hvert fall er det svært mange som har satt personlige rekorder her opp gjennom årene og nordmenn hevder seg alltid i toppen av listene. Så også i år. Veldig gledelig å se Tone Ilstad Hjalmarsen tilbake i konkurranseform. Etter en svært trøblete periode med skader og sykdom og usikkerhet rundt sin videre løpskarriere, er hun nå tilbake for fullt og vant like godt 10 kilometeren! I år ble det i tillegg arrangert halvmaraton, og den faste Karlstad-farer Øystein Mørk, som fikk delt tredjeplass i fjorårets 10 km, slo til med seier i jubileumsløpet. Sterke klasseseier til veteranene Jorunn Rekkedal og Øystein Syvertsen nevnes også.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
10321062_791796624178190_2147013489436051343_o
Tone Ilstad Hjalmarsen kan smile bredt etter at en trøblete periode er unnagjort og hun igjen kan se fremover mot nye mål i karrieren. Og hvilken måte å gjøre det på, med seier i det 35. Karlstad Stadslopp! Foto: Fra Karlstad Stadslopp sin Facebookside, Fredrik Karlsson/SolstaFoto www.solstafoto.se
10478420_791796407511545_4973799969114764240_o
Øysten Mørk er «alltid» i toppform. Veteranen vant like godt halvmaraton som for første gang ble arrangert i Karlstad Stadslopp i forbindelse med 35-års jubileet, på sterke 1.11.01. Foto: Fra Karlstad Stadslopp sin Facebookside, Fredrik Karlsson/SolstaFoto – www.solstafoto.se

Men ikke alle får full klaff i Karlstad. Vinden og varmen kan lett spille en et puss, så også i år. En av dem som hvert år stiller full av pågangmot og optimisme i Stadsloppet, er Sportsmandens engasjerte reporter fra Indre Østfold, Roar Tomter.
Her er hans rapport fra årets løpsfest.

Mysteriet Karlstad 

Av Roar Tomter

Karlstad Stadslopp lokker hvert eneste år en hel gjeng med nordmenn over grensen, inkludert meg selv, i håp om PB og gode tider på 10km. Årets upplaga var intet unntak, og igjen var jeg påmeldt til denne ”fartsfesten”. I følge de som har greie på det, så er denne løypa meget lettløpt, med sin flate profil i sentrum av Karlstad.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

De siste årene har dette vært løpet jeg har forberedt meg mest til, og forventingene er deretter. Jeg har reist skuffet hjem hver eneste gang, og har tenkt mye på hvorfor det ikke går så fort som ønsket. Ulike løpsopplegg har blitt prøvd ut, men uansett så har det gått litt i stå. I år var derfor alle forhåpninger om en god tid skrinlagt før jeg dro. Jeg er rett og slett ikke i form for tiden, etter en skadeplaget vinter og vår. Vurderte lenge om jeg i det hele tatt skulle dra, men da PM-en kom i posten, ble lysten til å løpe for stor. I forkant av løpet har jeg kun jogget, all kvalitetstrening er lagt bort i frykt for å bli mer skadet. Eneste håpet jeg hadde nå var å komme gjennom på en hyfsad tid uten smerter.

Det ble ikke tid til mye sosialt før løpet denne  gangen. Jeg var uvanlig sent ute, men rakk i alle fall å møte Espen Ringom og Christopher Aalholm til en pre-run samtale. Espen varslet om storform (og innfridde), mens Christopher har hatt større problemer med skader enn meg og hadde nok derfor enda lavere forventninger enn meg.

Karlstad 140614 Espen Christopher
Espen Ringom og Christopher Aalholm psyker seg opp til start. (Foto: Roar Tomter)

Oppvarmingen ble kun lett jogg for å spare beina, så jeg inntok heller startfeltet i god tid. Her møtte jeg alltid hyggelige Steinar Lien. Han skulle løpe halvmaraton, som ble arrangert i forbindelse med 35 årsjubileumet for Göta Joggen/Karlstad Stadslopp. Starten for halvmaratonløperne gikk sammen med 10km, i samme runden x 2 + 1,1km ekstrasløyfe ved runding start/mål.

10380443_791792257511960_1928818014600130552_o
Flotte omgivelser i Karlstad Stadslopp. Foto: Fra Karlstad Stadslopp sin Facebookside, Fredrik Karlsson/SolstaFoto – www.solstafoto.se

Så gikk starten, og planen ble fulgt med en meget rolig åpning for å kjenne på formen. Jeg ble liggende bak 40-minutters ballongen i 2 km. Kroppen føltes helt grei ut, men heller ikke mer. Så jeg satt opp tempoet litt, slik at jeg etter hvert kom meg opp og forbi ballongen. Ved passering 5 km noterte jeg meg ca 19.18, og konstaterte litt skuffet at jeg ikke synes det var veldig lett det heller. Herfra og inn gikk det dog gradvis bedre, farten var ganske konstant rundt 3.45/km, men gleden av å løpe forbi mange andre løpere er alltid deilig. Jeg vet med sikkerhet at det er mange som starter altfor hardt i dette løpet, passerte nemlig mange som hadde løpt seg dønn stive. Etter hvert tok jeg igjen tre ungutter fra Rustad IL, og ble liggende sammen med dem i noen kilometer. Ryggen til Nina Wavik Ytterstad ble også et mål underveis, og jeg kunne se at jeg stadig nærmet meg. Etter 8,5 km var hun tatt igjen, og nå håpet jeg på at det var noen ekstra krefter på lager igjen for mulig sub 38 løp allikevel.

10333414_791791000845419_6103471851019834261_o
Mange norske: Roar Tomter hadde Nina Wavik Ytterstad som hare mot slutten. Her sees Nina i rød Vidardrakt til høyre. Det er imidlertid flere kjente norske løpere på bildet. I grønn Ås-trøye litt bak til venstre skimtes Jorunn Rekkedal, som påførte Nina Ytterstad et sjeldent nederlag i klasse 50-54 år. De tok imidlertid dobbeltseier, som de gjorde i Hytteplanmila i fjor høst da Rekkedal snappet aldersrekorden fra Ytterstad. Dengang løp Jorunn på 36.32 og Nina på 38.21. Nå ble det 37.14 og 38.24 på de to sterke veteranene som ble nummer 4 og 9 totalt! En annen norsk veteran, Siri Størmer, som vant Oppegårdmila forrige helg, ble nummer 5 totalt og vant klasse 45-49 år. I midten med Norge-singlet er Ingulf Nordahl, som løp på 38.22 og tok 7.plassen i klasse 40-44 år, to plasser bak artikkelforfatteren. Også Ingulf har mange starter i Stadsloppet på rullebladet. Det har også Kondis-redaktør Runar Gilberg, som skimtes bak til høyre for Nina Ytterstad, som løp på 37.09. Han har imidlertid falt ut av resultatlisten i klasse 45-49 år, der Gilberg skulle stått på tredjeplass. Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto – www.solstafoto.se

Jeg så på klokken etter passering  9 km, og skjønte at med 3.30 på siste kilometer så kunne målet innfries. Jeg gjorde et tappert forsøk i alle fall, men når formen er skral og løpssteget er hemmet av ulumskheter i venstre beinet, så klarte jeg ikke å lange ut tilstrekkelig. Spurten satt ikke helt som vanlig (jeg tok 3 stykk på oppløpet allikevel), og siste kilometer ble løpt på 3.34. Endte dermed opp med 38.01, som er karriereverste i Karlstad, men som etter omstendighetene tross alt var ok. Det viktigste var dog at smertene ikke var verre enn før start.

Etter løpet hadde jeg det meget travelt pga private festligheter som skulle rekkes. Rakk derfor kun å gratulere Espen med ny PB på 36.52, samt at jeg fikk heiet litt på Steinar som var ved runding i ekstrasløyfen da jeg gikk til bilen. (Steinar Lien fikk for øvrig 1.28.44 og ble nr 34 totalt på halvmaraton, red.anm.)

Karlstad 140614 ER RT CA
Sprek trio i matchende farger. Etter ikke å ha innfridd egne forventninger et par år i Karlstad, slo Espen Ringom til med ny pers på 36.51 og fjerdeplass i klasse M35. Espen bidro dermed til å opprettholde ryktet eller myten om at dette er en særdeles rask løype, noe Roar Tomter i midten betviler. Selv løp Roar på 38.01, som holdt til 5.plass i klasse M40, mot 37.28 i fjor. Christopher Aalholm ble nummer 11 i M45 på 41.35. (Foto: Privat)

I etterkant av dette løpet har jeg funnet ut at Karlstad Stadslopp ikke er den fartsfesten og perseorgien alle snakker om! Når du løper mer rolig som jeg gjorde nå, så får du med deg flere detaljer av løypa. Den viktigste grunnen er at løpet går på et usedvanlig dårlig tidspunkt på året. Det er alltid varmt, og det blåser alltid for mye! Det er faktisk ganske mange skarpe svinger i denne løypen, bak 40 minutters-ballongen var det også trangt, dermed ble farten merkbart lavere rundt alle disse svingene. I tillegg vet jeg at vi er flere som har GPS-målt denne løypen til å være for lang. Mulig det er tilfeldig, men hvert år måler jeg denne ca 100 meter lenger enn for eksempel Sentrumsløpet og Fornebuløpet.  Det ser man også på tidene til eliten og sub-eliten, det er ikke bare jeg som har utfordringer med mystiske Karlstad.

Men neste år er jeg skadefri og i god form igjen, og da stiller jeg selvsagt opp med friskt mot, optimistiske tanker om PB, samt drømmer om lett duskregn og helt vindstille. Arrangementet er kjempebra, svenskene kan dette med å arrangere. I tillegg er det helt lisensfritt, og bare det er jo en liten glede.

10348643_791789237512262_2045043123182354740_o
Mange stiller med fyldige lag i Stadsloppet, som Rustad IL. Foto: Fra Karlstad Stadslopp sin Facebookside, Fredrik Karlsson/SolstaFoto – www.solstafoto.se

Dagen etter ble for øvrig en kjempeopptur. Naboen, som er fysioterapeut, hadde lovet meg en skikkelig behandling på beina mine. Han jobbet med dem i 90 minutter, mens jeg lå og så på Frankrike-Honduras. Mine skadeplager er ikke alvorlige, kun muskelknuter og noe smågrums. Så nå får jeg gratis behandling, og han sa at dette skal vi få orndet opp i. Deilig å få konstatert at det ikke er noe alvorlig, men samtidig viktig å trene noe alternativt og styrkeøvelsene må prioriteres igjen.

God sommer!

Massasje Jan Erik
Artikkelforfatteren, den løpende reporteren fra Askim, Roar Tomter, får god behandling av slitne bein dagen derpå, mens har ser på fotball-VM. Snakk om service! (Foto: Privat)


RESULTATER

Se også reportasjen fra fjorårets løp på Sportsmanden: Nordmenn satt farge på Karlstad Stadslopp!

 

sportsmanden.no
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -