HalvmaratonMaratonMaratonkarusellenVestlandet

Flotte forhold og forberedt trasé da mange perset i Bergen Maraton

Maratonkarusellen i Fana ruller videre. På lørdag gikk årets nest siste løp i karusellen, da Bergen Maraton ble arrangert under strålende forhold og med mange gode tider, som vanlig med maraton og halvmaraton på programmet.

Løypen er den samme alle seks gangene i løpet av året, men noen av løpene har egne navn. Oktoberløpet kalles altså for Bergen Maraton og må ikke blandes med Bergen City Marathon. Bergen maraton går da heller ikke i Bergen by, men har som de andre løpene i karusellen start og mål på Fana Stadion, før løypen følger Rådalen og den gamle Osbanelinjen forbi Stend og langs Kalandsvatnet, der løypen snur og man løper tilbake samme vei. Halvmaratonløperne kan da spurte i mål på tartandekket på stadion, mens maratonløperne må legge i vei på en ny runde til Kaland.

Sportsmandens reporter som selv er vokst opp i Fana, stilte til start på halvmaraton klokken 11.30. Under oppvarmingen passerte de beste maratonløperne halvveis, anført av Martin Karlsen, Stein Henrik Olaussen og Njål Pedersen. Lokale Karlsen fra Søreidgrend viste seg sterkest og dro i land seieren på gode 2.34.21 i løpet der han maratondebuterte med seier i fjor. Langt mer rutinerte Stein Henrik Olaussen fra Varegg sikret seg til slutt andreplassen, og var strålende fornøyd etterpå med sitt nest beste maraton noensinne med sluttiden 2.44.02. Njål Pedersen knep den siste pallplassen med 2.44.47, kun seks sekunder foran Eyvind Vestbøstad på fjerde.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Njål Pedersen og Stein Henrik Olaussen passerer halvveis på sitt maraton, mens halvmaratonløpere varmer opp.
TOPPLØP: Den svært rutinerte maratonløperen Stein Henrik Olaussen løp sitt til nå nest beste maraton i Fana på lørdag.

Kvinnenes maraton ble vunnet av Hilde Beata Daland fra BFG Bergen Løpeklubb på 3.19.16, foran Lisa Nilsen (3.22.03) og Gro Anita Aartun Imsland fra Vindafjord IL på de siste pallplassen med 3.31.29.

Totalt var det 54 som fullførte maraton. Nesten hundre flere – 153 deltakere – hadde valgt halvmaraton.

Sjur Ferkingstad og Synne Hoggen Nybø vant halvmaraton

Vi traff på trivelige Sjur Ferkingstad i garderobegangen en liten halvtime før start og fikk vekslet noen ord med karen fra Haugesund som løper for Spirit Friidrettklubb. Sjur var noe usikker på formen, men det skulle vise seg ganske ubegrunnet. Han tok teten rett fra start og vant til slutt klart på gode 1.15.41 – over fire minutter foran Jon Are Sundland fra Fri IL med tiden 1.19.49, mens Daniel Botnevik fra Opptur Løpeklubb på tredjeplass fikk 1.20.31.

Synne Hoggen Nybø tok seieren i kvinneklassen på 1.23.02. Her var det enda større tidsdifferanser i teten, med Ingrid Furnes Havre på andreplass med 1.29.38, mens tredjeplassen gikk til Kristi Knudsen fra Starefossløpinnene med 1.40.18.

VANT: Sjur Ferkingstad kunne dra tilbake til Haugesund med pokalen som vinner av halvmaraton.

Mange fornøyde løpere i målområdet

Vi traff på mange blide løpere i målområdet på banen etterpå, og på den fine og tradisjonsrike premieutdelingen i gymsalen der det gjøres stas på de tre beste i alle aldersklasser mens det serveres gratis kaffe og vafler! En flott gest og et godt eksempel til etterfølgelse for andre arrangører.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Verdt å nevne er også at det var nesten perfekte løpsforhold med ni grader, skyet og tilnærmet vindstille, og at løypen nå er forbedret i Rådalen, der det i flere år har pågått omfattende veiarbeider, noe som har gjort løypen noe kronglete og kupert i dette området. Nå lå en ny gang- og sykkelvei innbydende og langt flatere og ventet på løperne, så løypen er igjen blitt temmelig flat og rask, med unntak av den lange, sugende bakken opp igjen til høyden bak Fana Stadion. Så den siste – eller midterste – kilometeren er ganske tøff, men da er man øyeblikkelig i mål – eller ved vending – og kan ta ut det siste lille av krefter.

Slik mange gjorde, med gode tider og fine perser som sluttresultat. Blant flere her nevnes her Kenneth Blom fra Trio på Stord, som med 1.28.35 kunne juble for pers og andreplass i M55-59 år.

PERS: Kenneth Blom fra Trio driver mest med triatlon, men var strålende fornøyd med å perse på halvmaraton i en alder av 58 år, på 1.28.35.

Og på maraton kunne Hugo Olsen fra BFG Bergen Løpeklubb juble foran hele heiagjengen etter å ha klart målet sitt om pers og å holde en fart av 4 minutter per kilometer. Det gikk akkurat, med 2.48.44 som sluttid til 7.plass og seier i klasse M50-54 år. Olsen perset på halvmaraton på 1.19 så sent som for 14 dager siden, og har også løpt sin raskeste 10 kilometer i høst. Litt av en høst med andre ord, og sterkt å restituere seg så raskt også! Men den legendariske treneren Jan Fjærestad hadde gitt klar beskjed om «bare å kjøre på» – og eleven lot seg altså ikke be to ganger!

TEAM HUGO: Hugo Olsen hadde hele familien med flere generasjoner som heiagjeng, som inspirerte han til å klare det store målet sitt om å løpe noen sekunder raskere enn 2.48.48, tilsvarende 4 minutter i snitt per kilometer.

Også Trond Pedersen – stifter og primus motor for løpegruppen Løp Sammen Askøy – har tidligere vært med i gruppen som har trent under Jan Fjærestad sine tøffe vinger. Også Trond Pedersen løp inn til ny, fin personlig rekord. Det er ikke alle forunt å klare det når de løper i klasse M55-59 år, men det var altså det Pedersen gjorde med 3.09.14 – til andreplass i klassen, kun slått av en annen maraton-gjenganger, Ove Wolff fra Hyllestad IL, som noterte 3.08.09.

Ove Wolff løper i mål til seier i klasse M55-59 år på 3.08.09.
VETERANKVARTETT: Sportsmandens redaktør kan gratulere maratonsluggerne Trond Pedersen, Stig Kongsvik og Ove Wolff med strålende løp.
Foto: Kenneth Blom

Sist, men ikke minst, så må vi også trekke frem en annen som «spiser maraton til frokost». Alltid blide Isabel Aarnes fra Romerike Ultraløperklubb løp årets tyvende maraton, og sitt 65. maraton totalt. Og for andre helg på rad satt hun ny pers, nå med 3.55.00! Slå den!

– Gøy med PB to helger på rad, særlig siden det ikke har vært min intuisjon i forkant. Tusen takk til Maratonkarusellen for et perfekt arrangement som alltid. Vi sees 03.12.22, jeg skal ha 5 på Bergensk jord 2022, skrev Isabel på Facebook etterpå.

PERS: Isabel Aarnes klarte kunststykket å perse på maraton for andre helgen på rad!
Foto: Privat
Stig Kongsvik fra Hylletad IL gir tommel opp halvveis – og var like glad etterpå etter å ha kommet noen sekunder på riktig side av 3-timers streken til 13.plass på 2.59.37.
Tøger Trettsveen fra Nesttun ble nummer 17 på 3.07.26.
Arne Dingstad Rong fra Ågotnes i Øygarden har fått en fin passasje på indre bane, mens halvmaratonløperne gjør seg klare til start. Rong avanserte til 14.plass i mål på 3.01.44.
Annbjørg Haga fra Varegg Fleridrett løper i mål til femteplass på halvmaraton med 1.43.38.
Lena Due-Sørensen fra Volda blir nummer åtte på 1.45.34.
PREMIEUTDELING: God stemning under premieutdelingen, der deltakerne kan fylle opp lagrene med saft, kaffe og vafler.
NEST ELDSTE KLASSE: Her er det de beste i klasse M75-79 år som får sine velfortjente premier og applaus fra den engasjerte speaker og primus motor Morten Hauso. På pallen står Per Skaar fra Gular IL, nr 1 med 2.05.39, Victor Ronald Larsen, nr 2 med 2.09.29 og Asbjørn Kvernrød fra Team Sportsmanden, nr 3 med 2.12.19.
PALLEN M60-64: Carl Petter Martinsen fra Varegg Fleridrett tok en suveren seier i klasse M60-64 år med 1.30.16, med artikkelforfatter Frode Monsen fra Team Sportsmanden som en god nummer 2 på 1.34.47. Begge er opprinnelig fra Fana og har kjent hverandre helt tilbake fra fotballbanen i litt yngre aldersbestemte klasser for hhv Bjarg og Fana IL.
Foto: Stig Kongsvik

RESULTATER Bergen Maraton, 22.10.2022

Reportasje og foto, der annet ikke er nevnt: Frode Monsen / Sportsmanden

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -