LøpingNøklevann Rundt

Nøklevann Rundt med Bakkesprinten i bilder

Løpsfest i Østmarka med innlagt bakkeløp

Mange har det tradisjonsrike Nøklevann Rundt som et av sine favorittløp. Alltid med en koselig atmosfære og flott løype, selv om den snaue milen på 9,7 km rundt Nøklevann er av den kuperte og tøffe sorten.

Ikke minst i den tøffe Bakkesprinten – et innlagt bakkeløp et par kilometer før mål, opp fra Rustadsaga. Alle som har løpt eller gått søndagstur i det populære tur- og treningsområdet vet at den bakken er bratt! Og altså med egen tid og resultatliste fra bunnen til toppen av bakken.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Det er bratt i brattbakken som har egen bakkesprint… Svært mange går opp bakken.

– «Mørdarbakken» – eller «Dreper’n og den onde søstera» – som den heter på Strava hvor det er et segment, er elsket og hatet av mange, sier Arvid Mathiesen, en som kjenner Østmarka bedre enn de fleste.

Vi «tok tempen» på løperne midt i bakken.

– Det er dårlig gjort! kommenterte en som slet seg opp bakkene, mens andre smilte tappert til fotografen. Men de aller fleste hadde mer enn nok med seg selv, og mange gikk opp bakken, gjerne krokrygget i rask gange, som en effektiv variant til å løpe opp.

Synkron gange opp bakken, som er mye brattere enn det kan se ut som. Men stilen på disse to sier jo sitt.

Raskeste mann til toppen var faktisk Team Sportsmandens Pål Onsrud. Han hadde «en vanvittig» fart da han stormet forbi fotografen, og tilsynelatende holdt han samme fart og frekvens helt til toppen. Med 1 minutt og 6 sekunder i Bakkesprinten, var han to sekunder raskere enn løpets suverene vinner, Anders Gløersen fra Rustad IL.

LETTBENT: Denne karen fløy imidlertid opp bakken. Pål Onsrud fra Team Sportsmanden imponerte fotografen og teamlederen også!

Gløersen kjenner løypen som sin egen bukselomme. Dette er hans treningseldorado og han stiller alltid opp på hjemmebane, oftest med en populær seier til en sympatiske ex-langrennsløperen som resultat. Så også nå, da Anders med tiden 34.02 var drøye minuttet foran den yngre klubbkameraten og lovende langrennsløperen Iver Tildheim Andersen (35.14), med Johan Jørgen Lindgård Strømberg på tredjeplass med 35.25.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
KONGEN AV ØSTMARKA: Nøklevann Rundt består imidlertid av mange bakker og nesten 10 km – og det var ingen tvil om hvem som var best. Anders Gløersen tok nok en seier.
HEIA, HEIA! Denne karen fikk ekstra jubel. Moren til Iver Tildheim Andersen stod nemlig tilfeldigvis like ved siden av fotografen. Kun Gløersen var raskere enn 19-åringen.
STERK: Veteranen Johan Strømberg løper i klasse M45-49 år, men hadde kun de to nevnte foran seg i mål!

I kvinneklassen ble det australsk seier ved Ley Muller fra Sportsklubben Vidar med 40.51, foran unge Sunniva Isabel Cook fra Koll IL med 42.07 og veteranen Tove Andersen fra Rustad IL på 42.27.

Australske Ley Muller var raskeste kvinne i Nøklevann Rundt.
Junioren Sunniva Isabel Cook sniker seg opp bakken og tar andreplassen totalt.
Også hos kvinnene er det en veteran som tar den siste pallplassen. Tove Andersen løper i klasse K40-44 år.

Som vorspiel til hoveddistansen går også en 5 km bestående av to runder som hovedsakelig går på grus, men også er innom terrenget – og som for hoveddistansen har innspurten på asfalten rundt Haraløkka.

Her vant Mathias Moen fra OSI med 15.58 og Jessica Gunnarsson fra SK Vidar med 18.43. Tony Gjerde fra Bøler IF (16.45) og Henrik Brøvig fra Oppegård IL (16.59) fulgte nærmest av gutta, mens kvinnenes premiepall ble fylt opp av Maren Karlsen Bekkestad fra Sturla (20.08) og SK Vidar sin superveteran Nina Wavik Ytterstad, som med tiden 20.16, snart 57 år ung, nok stod for dagens beste prestasjon.

Men tilbake til Bakkesprinten – her er noen flere bilder av både raske og litt mindre raske løpere opp «Drepern».

GIR ALT: Det koster å presse opp bakken. Tor Olav Nesheim Hægeland får imidlertid lønn for strevet med 5.plass i mål på 35.40.
PÅ REKKE OG RAD: Martin Stige Bænerud (164) fra Team Baker Hansen blir nummer 34 på 39.40. Samme tid får karen i rosa singlet, Are Aarebrot, som vinner klasse M55-59 år, mens langrennsløper Atle Smenes (154) kommer 4 sekunder bak på 36.plass.
OPPTUR: Harald Ringen sliter med revmatisme og har kun løpt Birkebeinerløpet i år, men fikk bokstavelig talt en opptur i Nøklevann Rundt med 3.plass i M55-59 år;
–Jeg hadde ikke trodd det skulle gå så bra da jeg kun har løpt sakte pga. betennelse/vonde hofter. I det siste har Svein (Hagen) og jeg økt tempoet litt på slutten av langturene og det har gått smertefritt. Men det er selvfølgelig en god stund siden jeg har løpt fort, så tempotrening er planlagt fremover ved siden av «snakketurene». Er bare kjempehappy for å kunne føle på litt konkurranseløping igjen. Føle at kroppen liksom funker. Nå er kanskje ikke Nøklevann Rundt det smarteste å starte med da, for det løpet er beinhardt. Men det var faktisk veldig moro, forteller Harald til Sportsmanden etter løpet.
BAKKEKLATRER: Hermann Bruun fra arrangørklubben Bøler har vunnet Bakkesprinten for ikke så mange år siden. Han ble nummer 4 i klasse M55-59 år.
BLIDE KARER: De to «forsideguttene» er arrangørklubbens Trond Olav Berg og Dominic Hoff. De to treningskameratene løp sammen helt til mål til 42.18, men for Hoff sin del hadde allerede en sterk 5 km i beina – til 10.plass totalt på 18.20!
BLID DAME: Petra Jacoby både smilte og løp fort hun også – 43.18 var fjerde raskeste kvinne.
Hanne Kristiansen-Haugland kom seks sekunder bak Jacoby, etter å ha forsert bakken i fin stil.
SMIL! Marianne Følling fra Romerike Ultraløperklubb var med Sportsmanden på ultratur til Skåbu forrige helg, men så ikke særlig preget ut av de 57 flotte kilometerne en uke senere.
Det strømmer fortsatt på med løpere, her i bunnen av brattbakken.

Bildegalleri

Alle foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Fant du deg ikke i bildene? Ønsker du et bilde i fullformat, ferdig redigert? Send i tilfelle en mail til post@sportsmanden.no, så ser vi om vi finner deg. Sportsmanden drives av idealisme for inspirasjon og folkehelse, men har gått med stort underskudd i alle år, så vi ser oss nødt til å ta moderate kr 75 per bilde i tilfelle. Vi har ingen støtte fra det offentlige og minimalt med annonsører og sponsorer, så har du som leser lyst å støtte Sportsmanden, er det også mulig her.

Alle resultater

Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -