LangrennSki ClassicsVasaloppet

Helter, gledestårer og overraskelser i Vasaloppet

Vasaloppet ble mer dramatisk enn på lenge

Vasaloppet – det aller gjeveste av alle langløpene – det er noe magisk med dette rennet som gjerne kalles for uoffisielt VM i langløp. 90 km på historiske stier fra Sälen til Mora.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For 10 år siden satt Andreas Nygaard seg et stort og ambisiøst mål: han skulle vinne Vasaloppet i 2018! I fjor så han ut som en vinner ett år før skjema, men på den aller siste meteren kom spurtkanonen og Vasaloppeksperten Jon Kristian Dahl fra det store intet og fikk slengt frem en lang tå i tidenes jevneste innspurt. Nygaard var naturlig nok skuffet, men skjulte det godt og tok nederlaget som en mann. Men han har brukt det veldig aktivt i egen motivasjon inn mot årets renn. Det var jo først i år han hadde planlagt å vinne.

SEIERSKYSSET! Andreas Nygaard får både kransen og seierskysset av «kranskullan» (Foto: Arrangøren)

Men helt til et par kilometer før mål trodde Team Santander-løperen at han kom til å spurte om andreplassen, etter at flere utbrytere hadde satt sin store farge på rennet.

– Jeg var litt urolig, men jeg hadde bestemt meg for å legge alle eggene i en kurv i dag. For å ha mest mulig krefter på slutten, fortalte den glade vinneren etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For etter at kapteinen og nestoren Anders Aukland hadde dratt mye den siste milen, nådde tetklyngen plutselig igjen utbryteren Tore Bjørseth Berdal snaue tre kilometer før mål. Berdal hadde fått det skikkelig, og dermed gikk det likevel mot en massespurt. Der var Nygaard disiplinert, ventet helt til han så målstreken, før han koblet inn turboen med et kjemperykk som satt alle de andre sjakk matt.

Det var en svært rørt og glad Nygaard som ble intervjuet med seierskransen noen minutter senere.

RØRT OG GLAD: Andreas Nygaard viste mye følelser i seiersintervjuet etterpå. (Foto: TV-bilde)

Jeg er så takknemlig for at jeg får oppleve dette!  (Andreas Nygaard)

Rørt vinner.

Den glade og ydmyke vinneren roste alle som hadde bidratt til å legge til rette for at nettopp han kunne vinne, og innrømmet også i seiersintervjuet at han hadde ergret seg mye over spurttapet i fjor.

– Jeg har tenkt på det her 10-20 ganger daglig. Det har vært i mitt hodet hele tiden.

Nå blir det nok andre ting som kommer til å kverne rundt i hodet på den sympatiske nordlendingen.

Les også om det dramatiske Vasaloppet i fjor:

Det er et mirakel! 

 

Joar Thele med heltemodig innsats

Men før innspurten og før Berdal gjorde sitt store rykk, var det en annen kar som hadde satt sitt heltemodige preg på rennet. Lyns Joar Thele gikk nemlig i tidlig brudd sammen med tsjekkeren Jan Srail allerede i den første bakken. Luken vokste og vokste, og nevnte Berdal ga tidlig uttrykk for bekymring fra halen av hovedfeltet på direkten til svensk TVs «løpende» reporter da forspranget var kommet opp i over fire minutter.

Årets vinner av Holmenkollmarsjen og Hafjell Skimarathon nylig var sammen med makkeren oppe i seks minutters ledelse på det meste og bekymringen vokste i feltet bak. Til slutt måtte først Srail slippe Thele i de såkalte Lundbäck-bakkene, der legenden Sven-Åke Lundbäck avgjorde Vasaloppet tidlig på 70-tallet, mens Thele holdt beundringsverdig unna helt til nest siste spurtpris var passert ved Hökberg etter 3 1/2 time i tet! Til slutt ble det for tøft også for «Thele-toget» – men hvilken innsats han viste! At det snødde før løpet og hele tiden underveis var heller ikke til hans fordel, og på svensk TV ble arrangørene litt kritisert for at scooteren som skulle holde sporene vedlike var hele fem minutter foran de to i tet.

-Det er jo utbryterne man skal heie på, ikke hovedfeltet! sa den svenske «live-kommentatoren» som selv fulgte tetduoen til den første spurtprisen ved Smågan.

HELTEMODIG: Joar Thele var i teten i rundt 7 mil og flere i det jagende feltet bak ble etter hvert ganske bekymret. Som tidligere juniorverdensmester i langdistansekajakk er Lyn-gutten vant til å bruke armene mye. Her tar han en av spurtprisene, ved Oxberg. (TV-bilde)

Det er jo utbryterne man skal heie på, ikke hovedfeltet! (SVT)

Thomas Gifstad med karrierebeste og topp 10

Bak Nygaard var det tett som haggel. På topp 10-lsiten er det nesten bare store langløpsnavn som legendene Anders Aukland (45) og den ett år yngre Vasaloppspesialisten Stanislaw Rezac, som var på topp 10-listen for utrolige 14.gang!

Men blant alle toppnavnene var det to langt yngre og mindre meritterte løpere som var inne på denne eksklusive listen for første gang. På sjetteplass kom Team Parkettpartners Magnus Vesterheim og på 10.plass kom Oppegård-gutten Thomas Gifstad, som i år går for Skigo XC Team. De to var faktisk helt i tet med Gifstad i rygg på Vesterheim inn på det lange oppløpet i Moraparken, men mot spurtspesialistene måtte de til slutt melde pass i kampen om seieren og pallen.

De stod nok imidlertid, sammen med nevnte Joar Thele, for to av de aller beste prestasjonene i årets Vasaloppet.

INNSPURTEN: Andreas Nygaard har koblet seiersgrepet. I sporet ved siden av kommer Stian Hoelgaard, som gjentar fjorårets tredjeplass. Og i sporet til venstre kommer startnummer 24 Thomas Gifstad, som gjør sitt livs løp og tar 10.plassen. (Foto: Fra Facebooksiden til Forever Living Products Scandinavia AB)

Friskusen Thomas Gifstad – som er fast mann på 6.etappe for Team Sportsmanden i Holmenkollstafetten – hadde litt blandete følelser etterpå.

– Kroppen var kjempebra og jeg hadde fantastiske ski. Jeg lå i perfekt posisjon bak Vesterheim og Kardin inn til brua 400m før mål, men der skulle jeg gått i eget spor, for det gikk for sakte og folk kom fra alle sider. Siste strekket på 200m var jeg for langt bak. Inn på oppløpet var jeg rett og slett for dårlig i posisjoneringen og var for langt bak da spurten gikk, forteller Gifstad til Sportsmanden «dagen derpå». Og tilføyer:

– Rett etter målgang var jeg veldig skuffet. Målet var helt klart å vinne før start. Sånn som for veldig mange andre. Men nå i etterkant er jeg veldig fornøyd og prøver på nytt neste år!

STOLT: Thomas Gifstad gratuleres av skikongen Anders Aukland. Mellom dem er årets bestemann i Swix Ski Classics, Tord Asle Gjerdalen. Alle tre fikk samme tid. (Foto: Fra Facebooksiden til Forever Living Products Scandinavia AB)

Målet var helt klart å vinne før start! (Thomas Gifstad etter karriere- beste med 10.plass, kun 6 sekunder fra seier og 2 sekunder fra pallen)

Les også:

Sterk innsats av Thomas Gifstad i Vasaloppet i fjor, etter debuten i langløpssirkuset året før:

Håper å gjøre sitt livs løp i Vasaloppet

Lena Korsgren og Astrid Øyre Slind imponerte

Svenske Lena Korsgren vant noe overraskende kvinnenes løp. Også dette var imidlertid «etter planen», eller i hvert fall var det hennes store mål. For selv om hun stort sett har vært langt bak årets suverent beste løper Britta Johansson Norgren, uttalte hun før løpet at hun gikk for seier. Skal jeg vinne, er det viktig å tørre å si det høyt, fortalte hun før løpet. Etterpå var hun bare sjeleglad.

-Det betyr alt. Alt! utbrøt hun i seiersgleden.

Astrid Øyre Slind imponerte stort med andreplass etter minimal oppkjøring og etter å ha ledet løpet svært lenge, som trolig den eneste av de beste som valgte festesmurning. Favoritten og fjorårsvinner Norgren havnet overraskende utenfor pallen etter å ha vunnet omtrent alt av langløp før i år.

Alle resultater

MISSION COMPLETED: Både Lena Korsgren og Andreas Nygaard har gått ut og sagt at de skulle vinne Vasaloppet. Nå har de begge klart det. (Foto: Arrangøren)

 

MEKTIG SKUE: Starten går for Vasaloppet 2018. (TV-bilde)
TREKKING: En vifteformasjon dannes raskt.
DER SATT DEN! Andreas Nygaard levnet ingen tvil denne gangen. (TV-bilde)
LAST (WO)MAN STANDING: Kranskullan er omtrent den eneste som står på beina, der løperne ligger strødd i målområdet. 90 km er langt! (TV-bilde)
ALLE ER VINNERE! Alle hedres i Vasaloppet. Her kommer den aller siste deltakeren i mål og blir tatt imot som en vinner. Og fortsatt er det mange tilskuere! (Foto: Arrangøren)
BETYR ALT! Denne karen ble intervjuet på svensk TV. Han er en av mange som har Vasaloppet som sitt store mål. Løpet betyr enormt mye, men fokus for han og svært mange er ikke på tid eller plassering, men på å fullføre. (Foto: Arrangøren)

 

Sportsmanden.no

 

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -