FolloLangrennSkiSki ClassicsVasaloppet

Håper å gjøre sitt livs løp i Vasaloppet

Thomas Gifstad kjemper for å etablere seg i langløpsirkuset

Thomas Gifstad fra Oppegård går i år sin første sesong i langløpscupen Visma Ski Classics. Og unggutten har gjort sine saker meget bra i den knallharde konkurransen mot garvede stakespesialister. I Vasaloppet i morgen, det gjeveste av alle langløpene, håper Gifstad å gjøre sitt livs løp.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
image001
Thomas Gifstad med karrierebeste hittil i Ski Classics med 32.plass i Toblach. (Foto: Arrangøren)

At Thomas Gifstad i det hele tatt stiller til start i morgen og nå satser på langløp, skyldes en del tilfeldigheter. På en måte kan han takke en lettvint og slurvete skrankeansatt i Norwegian, litt egen sløvhet, et sendrektig italiensk politi og en skandaløs straffesak for at han i morgen tidlig stiller skarpskodd på startstreken i Sverige. Skjønt skarpskodd, det var nettopp historien om et ikke skarpladd gevær som er årsaken til karriereskiftet.

Les mer om den dramatiske forhistorien her:
Gifstad forsvarte seieren i Sørkedalsrennet mens han venter på skandaløs straffesak

image1
Endelig er geværet hjemme igjen etter å ha vært i forvaring hos italiensk politi i halvannet år. (Foto: Tron Gifstad)

Artikkelen ovenfor er skrevet for over et år siden. Og først for noen uker siden kunne Gifstad omsider dra tilbake til Venezia for å hente børsa, som den da lovende skiskytteren fikk konfiskert på flyplassen i Italia for halvannet år siden!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Straffesaken er henlagt, ja det skulle da bare mangle. Det sier jo litt om det italienske systemet både at det ble reist straffesak og at det hele har tatt så lang tid.

I mellomtiden har ikke Gifstad hatt lov til å delta i sin egentlige idrett, skiskyting. Så om Gifstad noengang hadde drømt om å få sitt store gjennombrudd i VM i Holmenkollen, så er den drømmen forlengst lagt bort, sammen med geværet.

I stedet drømmer unggutten nå om en karriere innenfor et av langløpslagene. Sjansene for dette bør være relativt gode, for Gifstad er ikke så langt bak de beste og gjør stadig små fremskritt.
Han har vært blant de 50 beste i de fleste løpene og legger listen der i morgendagens klassiker også.

– Alt er bra. Topp 50 er målet, fortelles det fra «Team Gifstad» kvelden før det braker løs.

For øvrig melder de om minus 1 grad og tørr snø i Sverige.


Blir børsa lagt bort for godt? 

Så spørs det om børsa nå blir tatt frem igjen, nå når han omsider har fått den tilbake, eller om det blir fortsatt satsing på langløp. For øyeblikket tyder det mest på det siste. 22-åringen fra Oppegård har nemlig vist særdeles gode takter, han har i flere år trent mye på rulleski, der han hevder seg meget godt og er svært sterk i staking, noe han ikke minst beviste i fjor da han imponerte med å stake hele den knallharde Holmenkollmarsjen til en sterk 22.plass i konkurranse med store deler av en topptrimmet Norgeselite like før VM i Falun.

SAMSUNG CSC
Thomas Gifstad staket seg gjennom den tøffe Holmenkollmarsjen på blanke ski i fjor. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Og i motsetning til vanlig langrenn, så handler langløp i mye større grad om lagarbeid. Her jobber man for hverandre, omtrent som i sykkellag. At Gifstad har hevdet seg så bra og vært inne blant de 50 beste i de fleste langløpene, flere ganger som en ensom løper uten et lag rundt seg, er imponerende. Gifstad går for Team Synnfjell, men de har kun stilt med et helt lag i noen av konkurransene. I Toblach, der Thomas Gifstad gjorde sitt beste løp til en 32.plass, var han alene på teamet.

I Vasaloppet i morgen er han ikke alene. Og med en trasé som bør passe den sterke unggutten bra, skal det bli spennende å se hvor langt frem han kan komme.

I La Diagonela ble det 46.plass på Thomas Gifstad. (Foto: Arrangøren)
I La Diagonela ble det 46.plass på Thomas Gifstad. (Foto: Arrangøren)

Favoritt er nok fjorårsvinner Petter Eliassen, som imponerte kolossalt i debuten i fjor og som har fortsatt i omtrent samme stil i årets sesong. Men man må også se opp for ringreven Tord Asle Gjerdalen, vinneren av Marcialonga to år på rad, som sammen med brødrene Aukland og lagkameratene i Team Santander aldri kan avskrives. Det kan selvsagt heller ikke John Kristian Dahl, som vant for to år siden. Og det er mange andre som også har lyst å kjempe om seieren.

Mens det tidligere stort sett var svensker som vant på hjemmebane, har det de siste årene vært mye norsk i Vasaloppet. Svenskene vil selvsagt prøve å ende den norske seiersrekken og ta hegemoniet tilbake, men uten Johan Olsson, den svenske superhelten som i år gikk «all in» for Vasaloppet. Han har dessverre måtte kaste inn håndkleet og stiller ikke til start. Det samme gjelder Øystein Pettersen, som i fjor kollapset etter målgang etter å ha vært med å kjempe om seieren nesten helt til målstreken i Mora. Og i år har det dessverre vært mye motgang for «Pølsa», blant annet med to sykehusopphold.

Les hva den ydmyke fjorårsvinner Petter Eliassen sa etter fjorårets store triumf:

– Anders Aukland hadde fortjent å vinne! 

Vasaloppet2015_Petter-Eliassen-vinner_Arrfoto
Blir det ny jubel til «tigeren» Petter Eliassen i morgen? her vinner han Vasaloppet i debuten i fjor. (Foto: Arrangøren)

Men Vasaloppet er ikke bare for eliten. Det er først og fremst en folkefest og årets store mål for tusenvis av mosjonsløpere, ikke minst fra Norge.

Du kan følge rennet direkte både på svensk tv og på TV2 fra kl 07.30.

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -