BirkenLangrenn

Birkebeinerrennet avlyst pga sterk vind

Men påskestemning i start- og målområdet

OPPDATERT – Birkebeinerrennet er dessverre avlyst. Med opptil 25 meter/sekund i vindkastene over fjellet, så ikke arrangøren andre muligheter, etter først å ha utsatt rennet med en time.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Veldig synd for arrangøren, som har jobbet i ett år med arrangementet, og ikke minst for de rundt 17.000 løperne som var klare til det som for mange er årets høydepunkt. Og med sol og flotte forhold både ved start på Rena og ved målområdet på Lillehammer, så virket nok avgjørelsen litt merkelig for mange. Men sikkerheten må komme først, og over Raufjellet og Dølfjellet var vinden så sterk at selv scooteren hadde problemer med å komme seg frem.

Fra Midtfjellet torsdag morgen. Selv om det meldes om sol og påskestemning mange steder i løypen i morges, er vinden for sterk over fjellet. (Foto: Johannes Haukåssveen)
Fra Midtfjellet torsdag morgen. Selv om det meldes om sol og påskestemning mange steder i løypen i morges, er vinden for sterk over fjellet. (Foto: Johannes Haukåssveen)

Det er andre gang at Birkebeinerrennet måtte avlyses. I 2007 ble rennet avbrutt, også da pga vinden. Selvsagt fryktelig synd.

Det kommer meldinger fra ulike deler av løypen som nok både kan forvirre og frustrere løperne. For mens det er sol, lite vind og nærmest påskestemning både ved starten på Rena og i målområdet på Birkebeiner skistadion i Lillehammer, så skal vindforholdene på de utsatte fjellområdene fortsatt være svært så tøffe. Men vind opptil 25 meter per sekund i morges, så er det selvsagt uforsvarlig å sende avgårde 17.000 løpere over fjellet. Spørsmålet er om man ikke kunne ha ventet litt lenger for å se om vinden skulle løye. På Sjusjøen ble det bl.a rapportert om sterk vind klokken 05 i morges, men adskillig mindre vind et par timer senere.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Men etter først å ha utsatt rennet en time, tok arrangøren den tunge og vanskelige avgjørelsen om å avlyse for andre gang i Birken-historien.

– Når det er så fint ved start, så føles det veldig spesielt at det er avlyst. Det er fryktelig synd. Man stiller seg jo spørsmålet om det kunne vært utsatt en stund til. Men så er det jo så stort da, så man stiller seg også spørsmålet om Birken er blitt for stor, sa en skuffet, men fattet deltager til NRK fra startområdet på Rena.

Også i 2007 ble det rettet tildels skarp kritikk fra flere da rennet ble avlyst. Erling Jevne var blant dem som ikke skjønte den avgjørelsen, og han befant seg i løypen midt på fjellet da rennet ble avbrutt. Denne gangen var det ingen som kom så langt, men flere velger likevel å gå over fjellet på eget ansvar. Det er det helt sikkert mange som kan gjøre, bare de kler seg etter forholdene. Problemet for arrangøren er imidlertid at de må ta hensyn til alle, og på langt nær alle de 17.000 deltagerne er topptrente eller i sin beste alder. Så for arrangøren er det selvsagt sikkerheten og om det er forsvarlig å sende løperne avgårde, som er det eneste som betyr noe.

Andre spør seg hva man skal med sekk med påbudt vindtøy, der man får tidsstraff eller blir disket hvis sekken ikke er tung nok eller innholdet ikke er i henhold til kravspesifikasjonen, når man uansett ikke tar i bruk vindtøyet. Forsåvidt et betimelig spørsmål. Sekken er nok mye av symbolsk og historisk karakter, men da trenger man kanskje ikke å operere med tidsstraff for feilt innhold…

På Raufjellet blåste det fortsatt friskt kl 09.45, men ikke så heftig som tidligere på morgenen da avgjørelsen ble tatt. En av de ansvarlige på fjellet var temmelig sønderknust da han ble intervjuet av NRK, og han sa at dette var forferdelig tøft og at han var forberedt på kritikk. Men med vinden rett i mot og 5-7 minusgrader, så følte han at de sikkerhetsmessig ikke hadde noe valg, selv om det hadde vært fryktelig tungt og vanskelig å rapportere om slike forhold mens det var tilnærmet stille og påskestemning i startområdet.

– Det blåser fortsatt 15 meter per sekund på Raufjellet, så avgjørelsen er riktig, det er det ingen tvil om, sa en av de arrangementsansvarlige til NRK i målområdet på Lillehammer nå kl 09.45.

Det var for øvrig flotte forhold med trikkeskinner da FredagsBirken (under og forsidebildet) gikk i går.

-Klar for fredagsBirken, melder Arvid Mathiesen fra Rustad IL, som også vil komme med sin rapport fra Birken på Sportsmanden etter hvert.
-Flotte forhold i dag og trikkeskinner hele veien, sa Arvid Mathiesen fra Rustad IL etter FredagsBirken. Han tok dette bildet før start i går og er nok veldig glad for at han valgte FredagsBirken denne gangen.

 

sportsmanden.no     

 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

3 thoughts on “Birkebeinerrennet avlyst pga sterk vind

Kommentarfeltet er stengt