BirkenLangrennLeder

Brennpunkt Birken

Søkelys på Birkebeinerrennet, avlysningen og (manglende) tiltak

Det har vært stilt mange spørsmål og arrangøren har fått hard kritikk i etterkant av den omdiskuterte avlysningen av årets Birkebeinerrenn. Her er et knippe av de mest sentrale spørsmålene som har vært diskutert i media eller av deltakerne selv:

  • Hvorfor besluttet man først å utsette starten til kl 09, for så å avlyse allerede kl 07.30?
  • Burde ikke den avgjørelsen i tilfelle vært tatt nærmere det nye starttidspunktet, dersom vindforholdene og værmeldingen fortsatt var den samme da?
  • Hvorfor stemmer ikke arrangørens versjon av værmeldingen med det meteorologene selv sier at de ga beskjed om?
  • Var den egentlige grunnen til avlysningen logistikkproblemene som ville oppstå ved en senere avlysning?
  • Er Birken i tilfelle blitt for stor og kommersialisert?
  • Hvorfor hadde ikke arrangøren bedre beredskap og en reserveløsning klar?
  • Hva er poenget med pålagt sekk med pakkliste, hvis konkurransene ikke blir avviklet når været tilsier at man vil kunne få bruk for tøyet i sekken?
  • Er det riktig at deltakerne ikke skal få refundert noe som helst når dette var et «ventet» uvær, mens de ville fått refundert 50 % ved avlysning dagen før?
  • Og er vi blitt en nasjon av pyser?

Spørsmålene er mange og kritikken har til dels haglet etter den omdiskuterte avlysningen. Og selv om det også er mange som enten stoler på at riktig avgjørelse ble tatt, eller støtter den, så er nok i hvert fall deler av kritikken berettiget. Og uansett bør disse spørsmålene i hvert fall være med i en grundig evaluering i etterkant fra arrangøren sin side, for å lære av eventuelle feil og om mulig ha bedre totalløsninger på plass til neste år.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Birkebeinerrennet er jo en institusjon i Norge som «alle» mener noe om, som det skrives om overalt – og som deltakerne selv forbereder seg til gjennom hele året og legger ned timesvis av treningstimer og tusenvis av kroner for å få delta i. Derfor må arrangementet og dens ledelse både tåle, og være interessert i, at det rettes et kritisk søkelys på arrangementet og opplegget.

Her er i hvert fall noen av reaksjonene og betimelige spørsmål som har kommet i etterkant:

– Helt feil å avlyse   

Svært mange valgte til tross for avlysningen å likevel ta turen over fjellet, på eget ansvar, og nesten alle vi har snakket med eller lest om, rapporterer om en fin tur og at vinden hadde løyet betydelig i forhold til slik det var om natten og grytidlig om morgenen. At topptrente utøvere som brødrene Aukland var sterkt kritiske og sa rett ut at det var helt feil å avlyse, er blitt bagatellisert av mange som mener at det var riktig og det eneste ansvarlige å avlyse rennet. Og selvsagt er det stor forskjell på topptrente altleter og brorparten av deltakerne i en massemønstring som Birken. Men også mange vanlige mosjonister godt opp i årene valgte å ta turen over fjellet, på tross av vinden, og omtrent alle rapporterer om en fin tur med litt frisk vind over fjellet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
det var langt flere enn de topptrente gutta fra Team Centric som gikk uproblematisk over fjellet på lørdag.
Det var langt flere enn de topptrente gutta fra Team Centric som gikk uproblematisk over fjellet på lørdag.

Sportsmandens reporter med betimelige spørsmål

Marius Borger, erfaren langrennsløper som også har vært reporter for Sportsmanden på flere renn, er også sterkt kritisk, og hevder at han flere ganger har gått over fjellet i sterkere vind, med startnummer på brystet:

– Kjedelig med avlyst renn. I hvert fall når det viser seg og være en helt unødvendig avlysning, etter min mening. Vi valgte å gå over fjellet og hadde en kjempefin tur. Ja det blåste på Raufjellet, men ikke i nærheten av de vindstyrker som arrangøren mente. Jeg har gått over Raufjellet i mer vind og snøføyk med startnummer, enn jeg gjorde i dag uten startnummer, forteller Borger, og utdyper:

– Jeg er helt enig i at liv og helse må komme først. Men jeg mener arrangøren vurderte feil. Først avgjør man å utsette starten til 09.00, noe jeg er helt enig i, da det blåste mye i natt. Men så velger man å avlyse rennet klokken 07.15, altså 1 time og 45 minutter før start, og over 2,5 time før første løper ville passere Raufjellet. Hvorfor da utsette? Denne avgjørelsen burde eventuelt vært tatt klokka 08.45. Ja, det fører til logistikkmessige utfordringer ved at man har 16.000 løpere på startsletta, men dette har jo arrangøren løst tidligere. På startsletta var det null grader, sol og vindstille, det ville vært helt forsvarlig å vente på transport i 3-4 timer. I tillegg pålegger arrangøren alle deltakere å bære en sekk med vindtett tøy, men hva er poenget når man ikke får gå med litt vind på høyfjellet? Skal man arrangere et skirenn på høyfjellet, må man da regne med litt vind? spør Borger retorisk.

Hvorfor det «hastet» sånn med å få tatt avgjørelsen om å avlyse rennet, synes litt underlig. Hvorfor kunne man ikke vente til nærmere kl 09, det tidspunktet som man selv hadde satt som nytt starttidspunkt, eventuelt enda lenger? Var årsaken for dette at man ikke visste hva man skulle gjøre med alle deltakerne dersom man da likevel måtte avlyse, og det i mellomtiden hadde hopet seg opp enda flere tusen deltakere? Rennleder Sølvi Amundsen Aas gikk langt i å innrømme dette da NRK stilte spørsmålet litt utpå dagen. Hvor skal vi gjøre av alle deltakerne? Vi snakker om 14.000 mennesker, omtrent som en middels norsk by, var omtrent det svaret hun ga.

Sant nok, men dette er vel nettopp noe som arrangøren burde tenkt på og hatt reserveløsninger for? Å utsette et skirenn er ikke noe nytt. Hun la det frem på en måte som om deltakerne selv ikke ønsket å vente i noen timer på Rena, selv om det altså ikke var uvær, kaldt eller surt i startområdet, men tvert i mot sol og rene påskestemningen.

En annen mulighet hadde vært å informere tydelig om været og risikobildet, og tilby returmuligheter til de deltakerne som selv ønsket det. Nå er det et juridisk ansvar også her, så det er mange hensyn å ta. Men faktum er i hvert fall at beslutningen plutselig var begrunnet med logistikkmessige utfordringer, mens samme rennleder noen timer tidligere, før rapportene begynte å komme om bra forhold fra de som likevel valgte å gå over fjellet, sa følgende til NRK:

– Det blåser fortsatt 15 meter per sekund på Raufjellet, så avgjørelsen er riktig, det er det ingen tvil om!

– Manglende reserveløsning og dårlig planlegging det egentlige problemet

Ingunn Ytrehus, en dame i sin beste alder som har passert 60 år og deltatt i 21 Birkebeinerrenn, er også av de som åpent har stilt kritiske spørsmål til arrangøren:

– Jeg har stor sympati for rennleders dilemma og avlysinga på lørdag kan isolert sett forsvares ut fra situasjonen der og da. Det er mangelen på gjennomtenkte og forhåndsinformerte prosedyrer med plan B, plan C, osv, som er det kritikkverdige, spesielt etter det som skjedde i 2007. Og hvorfor bagatelliserte arrangøren værmeldingene for lørdag gjennom hele uka og sa at de hadde styrka beredskapen for å håndtere den meldte vinden, for så å avlyse på dagen da det viste seg at værmeldinga slo til som meldt? Hadde dere avlyst dagen før, så hadde mange sluppet bomtur til Rena og vi ville fått tilbake 50 % av startkontingenten (arrangøren hadde da også spart utgifter, bl a til returbusser). Avlysning  på dagen uten tilbakebetaling av startkontingent skal i hht reglementet være grunnet i «plutselig oppståtte vær-/klimatiske forhold eller annen «force majeure» – det var jo ikke tilfellet på lørdag. Delvis avlysning, flytting av rennet eller andre tiltak ble rimeligvis ikke vurdert, slike tiltak må man jo ha en plan for! Mangelen på kjente konsekvenser av ulike scenarier, altså kriterier for når og om og på hvilken måte ei avlysning (hel eller delvis) eller flytting av rennet skal skje, er det egentlige problemet. Det kan også spørres om rennet har blitt for stort og kommersialisert. Når arrangøren eksemplifiserer uværet med at sporene blåser igjen like etter at de var kjørt opp, så må jeg le – jeg har gått mange av mine totalt 21 Birkebeinerrenn i kraftig vind og med totalt gjenblåst løype over fjellet. Kanskje også på tide å evaluere og diskutere hva Birken egentlig skal være? spør Ytrehus arrangøren direkte.

Ingunn Ytrehus har rettet kritiske spørsmål og konstruktiv kritikk til arrangøren. (Foto: Bjørn Johannessen, kondis.no, fra Holmenkollmarsjen for et par år siden)
Ingunn Ytrehus har rettet kritiske spørsmål og konstruktiv kritikk til arrangøren. (Foto: Bjørn Johannessen, kondis.no, fra Holmenkollmarsjen for et par år siden)

Rennleder Sølvi Amundsen Aas sier til nrk.no at det går an å legge løypen i lavere terreng.

– Nå i etterpåklokskap hvor vi har måttet avlyse to Birkebeinerrenn i løpet av sju år, så kan vi se på alternative traseer hvis styret ønsker det. Det er en mulighet å legge løypa i litt lavere terreng før Danbua og rundt slik at man kommer inn igjen ved Kvarstad, så det er et alternativ vi kan se på hvis styret i Birken ønsker at vi skal gjøre det, utdyper rennlederen til NRK.

Ytrehus påpeker imidlertid at en alternativ løype ved dårlig vær også ble lansert etter avlysningen i 2007, så problemstillingen er ikke ny, men ingenting er blitt gjort.

Birkens egen begrunnelse for avlysningen

Rennledelsen valgte i hvert fall å gå tilbake på avgjørelsen om å utsette Birkebeinerrennet til klokken 09 og avlyste i stedet rennet kl 07.30, med følgende begrunnelse på egen hjemmeside:

– Klokken 07.30 tok vi beslutningen om å avlyse Birkebeinerrennet 2014. På det tidspunktet kunne ikke løypekjørere på fjellet gå ut av løypemaskinene på grunn av sterk vind og storm i kastene. Det ble av rennledelsen konkludert med at det var uforsvarlig å starte rennet og sende 17.000 deltakere over fjellet. Det var heller ikke forsvarlig å sende egne funksjonærer til matstasjoner og sanitetsposter ute i løypa. Rapporten fra meteorologen tilsa ikke at vinden ville avta så mye og så raskt at det var grunnlag for å konkludere med at rennet kunne starte.

Arrangørbilde av forholdene renndagen. Forsidebilde er også fra arrangøren.
Arrangørbilde av forholdene renndagen. Forsidebilde er også fra arrangøren.

Les hele arrangørens begrunnelse «En tung Birken-dag» her.

Motstridende om hvilken værmelding som faktisk ble gitt…

Men ifølge hegnar.no og Meteorologisk Institutt, så stemmer ikke det at rapportene tilsa at vinden ikke ville avta. Tvert i mot.

– Da avlysningen skjedde, hadde arrangørene fått klare værråd fra Meteorologisk institutt om at vinden arrangørene fryktet, ville avta, skriver nettstedet, og følger opp med følgende sitat:

– Derfor formidlet vi til arrangøren at det var meldt frisk bris med kuling i fjellet i morgentimene, men at vinden ville avta frem mot formiddagen, sier vakthavende meteorolog Vibeke W. Thyness til DN.

Rennleder: – Ingen fare for Birkebeinerrennet 2014

Og til nettstedet langrenn.com sa rennleder Sølvi Amundsen Aas bl.a følgende i et intervju i forkant av rennet:

– Da Birkebeinerrennet ble avlyst i 2007 var vinden helt oppe i 40 til 50 meter i sekundet i kastene over Raudfjellet. Det som nå varsles er ikke i nærheten av dette.
Ja, det skal blåse kraftig og vi setter inn ekstra tiltak i denne forbindelse. Det blir ekstra busser i bakhånd for å frakte eventuelt brutte løpere ut fra fjellet, sa hun i intervjuet torsdag formiddag, der hun også på direkte spørsmål om avlysning var et tema, svarte følgende:

– Nei, det er ingen fare for Birkebeinerrennet 2014. Sportslig sett og med tanke på de gode snøforholdene i fjellet er vi ikke bekymret. Både vi og løperne må nå ta våre forhåndsregler. Med kuldegrader, kraftig vind og vindretning inn fra nordvest er det viktig å ha på seg gode og vindtette klær mens man går, og også ha godt med tørt tøy og vindtett tøy i sekken.

Du kan lese hele reportasjen om «Røft vær ventes, Birken er ikke i fare» her.

Og da er vi over på det siste ankepunktet fra mange. Hvorfor er man oppfordret til å ta sine forholdsregler og påbudt å ha med seg vindtøy i sekken, når man likevel velger å avlyse fremfor å eventuelt ta i bruk tøyet.

Barnehagetanten og en nasjon av pyser

DN.no spør om vi har blitt en nasjon av pyser, og lar polfarer og tidligere spesialsoldat i Forsvaret, Per Einar Bakke, svare:

– Folk blir sydd puter under armene på og stakkarsliggjøres, i stedet for at de stilles krav til og må takle utfordringer. Vi er i ferd med å bli en nasjon av pyser!

Ifølge reportasjen hevder Bakke det samme som mange har gitt utrykk for på Facebook og andre steder, nemlig at Birken er blitt for stort og kommersialisert, med for mange deltagere som ikke burde deltatt, og som arrangørene føler de må ta hensyn til.

– Rennlederen minnet jo mest om en barnehagetante der hun sto på NRK og unnskyldte seg. Som kjent skal alle barnehagebarn polstres godt inn og beskyttes mot alle fæle ting, sa han videre i reportasjen.

Rennlederen, som for øvrig selv har jobbet 21 år i Forsvaret, synes Bakkes samfunnskritikk er betimelig, men at han bommer relatert til Birken-avlysningen.

Får skryt av Støre

– Isolert sett har han et poeng i det han sier, men jeg synes ikke dette kan kobles opp mot avgjørelsen vi tok lørdag morgen, sier hun til DN. Og får støtte fra litt uventet hold, fra tidligere helseminister Jonas Gahr Støre:

– Jeg har stor respekt for at de påtar seg ansvaret for et utendørs vinterarrangement på høyfjellet for 17.000 mennesker. Da er det tøft å ta en slik avgjørelse, jeg sier takk for at noen tar ansvaret for å ta den, selv om det skulle vise seg at de aller fleste ville klart seg greit over fjellet.

Det hører med til historien at Støre selv var en av mange som valgte å gå over fjellet og fikk en fin tur på lørdag, mens brorparten av de 17.000 påmeldte ble transportert hjem med uforrettet sak.

-Det gikk an å hygge seg på Raufjellet i dag da vinden løyet! (Sitat og bilde: Jonas Gahr Støre, på twitter)
-Det gikk an å hygge seg på Raufjellet i dag da vinden løyet! (Sitat og bilde: Jonas Gahr Støre, på twitter)

 

Les også:

Birkebeinerrennet avlyst pga sterk vind

– Det var helt feil å avlyse! 

 

sportsmanden.no 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -