BirkenLangrennSki ClassicsTurrenn

Birkebeinerrennet badet i sol

Maktdemonstrasjoner av Petter Eliassen og Justyna Kowalczyk som vant etter sololøp

Birkebeinerrennet ble et flott skue i år. Med grått og tåkete i fredagens vorspiel og snøstorm i anmarsj dagen etterpå, ble selve Birkebeinerlørdagen av de sjeldent vakre. Deltakerne fikk en fantastisk fin tur over fjellet, på «blåswix-føre» hele veien.

Petter Eliassen imponerte enormt med å dra fra resten av feltet og gå solo store deler av løpet, etter at lagkamerat Morten Eide Pedersen fra Team BN Bank tidlig rykket fra de øvrige i eliteklassen. Og den polske klassisk-sluggeren Justyna Kowalczyk, som for lengst har trappet ned elitesatsingen, viste at det fortsatt er mulig å vinne Birken med festesmurning og god, gammeldags diagonalgang. I hvert fall i kvinneklassen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Petter Eliassen imponerte enormt da han for noen år siden vant på blanke ski med en jagende Martin Johnsrud Sundby i toppform og festesmurning jagende like bak. Og Eliassen imponerte like mye i år, da han her kom i ensom majestet med en stor ledelse i kneikene før Sjusjøen og vant Birkebeinerrennet for andre gang i suveren stil på knallsterke 2.23.47.
Gruppen som jager Eliassen, anført av toer og fjorårsvinner Andreas Nygaard i den gule ledertrøyen til Ski Classics, treer Simen Østensen (startnr. 9) og vinner av Vasaloppet, Tore Bjørseth Berdal (startnr. 8). Sportsmandens reporter stod ved siden av Simen Østensen sin onkel. –Nå må du ta i! ropte han til nevøen da han passerte, hvorpå Østensen hadde krefter til å svare i kneikene: –Jeg gjør jo det!! Tok i gjorde Simen Østensen på oppløpet også, da han spurtet inn og sikret seg den siste pallplassen og karrierebeste i Birkebeinerrennet.
HAT-TRICK: Justyna Kowaczyk imponerte igjen og fullførte sitt hat-trick med sin tredje strake Birken-seier på tiden 2.51.31. Fem damer gikk Birkebeinerrennet på under tre timer i år.
Nr 2: Britta Johansson Norgren
Nr 3: Astrid Øyre Slind

Nå med mange flere bilder:

Først kom Petter Eliassen. Så kom pulje 1. Deretter kom pulje 2 jagende. Øystein Pettersen (nest lengst til høyre) fikk en stor dag som teamleder for Team BN Bank, med perfekt lagtaktikk, seier og tredjeplass som belønning. Og 13.plass for egen del.
BIRKEN-LEGENDER: Tord Asle Gjerdalen og «Mr.Langløp», Anders Aukland. 15. og 20.plass var nok ikke helt som håpet.
FIN STIL: Kari Vikhagen Gjeitnes endte på 8.plass på 3.03.18.

Husker du denne?
Gikk Birken uten staver – og tok merket!

MED STAVER: Klasse M55-59 år er knallhard. I år var det Geir Strandbakke som gikk til topps på tiden 2.53.17, foran sveitseren Matthias Remund. Knut Beck Engebretsen (bildet), som ble verdensmester for Masters på 30km forrige uke, og erkerivalen Trond Olav Berg, som ble verdensmester på 15km, måtte nøye seg med tredje- og fjerdeplass.

I fjor gikk det langt bedre:
Trond Olav Berg (57) banket Petter Northug i Birken

SKIKRØLL FOR BIRKEN-BERG: Veteranen og Birkebeinereksperten Trond Olav Berg (i grønn Rustad-drakt) fikk en mildt sagt trøblete start på årets renn, da den superrutinerte løperen ikke fant skiene sine da starten gikk!
– Et uhell kommer sjelden alene. Midtveis gikk glidelåsen på sekken opp, innholdet var i ferd med å falle ut, og det ble mer fomling og tap av tid. Siste del forløp uten uhell, og det endte med en 4. plass i klassen på tiden 2:59:42, beretter han selv på Facebook. Gull og sølv i veteran-VM på Beitostølen uken før var nok en god trøst for fjorårets suverene klassevinner.

DET SISTE BIRKEBEINERRENNET FOR HILDE GP? Bakerst på bildet sees også tidligere Birken-vinner Hilde Gjermundshaug Pedersen, som vant også i år, nå i klasse K55-59 år på 3.20.25!
– Jeg er fornøyd, men siden jeg har trent mindre enn før har dette rennet vært veldig tungt for meg. Jeg skal fortsette å trene og holde meg i form, men jeg tror at dette er det siste Birken for meg, men jeg vil ikke si noe sikkert. Vi får bare se, uttalte hun til Ringsaker Blad etterpå.
SUPERVETERAN: Olaf Knai gikk Birken på sterke 3.33.06 i klasse M70-74 år. Likevel ble det «bare» andreplass, da Egil Brørs vant klassen på 3.29.12!
God stemning og stort sett fin stil både blant tilskuere og løpere.
Amanda Borge Byrkjeland gir alt, på vei til 3.40.34 og 18.plass i K20.
Jan Erik Nilsen fra Rustad IL tar seg tid til et smil. Men det gikk unna i sporet på gode 3.28.29 i mål.
Godt med drikke. Her er det cola som serveres av blide funksjonærer.
Nå er vi like før Sjusjøen langrennsarena, med Snørvillen i bakgrunnen. Stadig flere publikummere er benket langs løypen og ved selve Sjusjøen er stemningen virkelig god og høylydt.
SJEKK ANTREKKET! Litt tidligere i løypen, i bakkene opp til løypens høyeste punkt strømmer det på med løpere, men ikke alle er like fargerikt antrukket som svenske Berit Mellgren-Deer. I mål kom hun, på bra tid, 5.23.58.
Moderne birkebeinere? Denne karen gikk i bar overkropp!
Etter Kvarstadsetra venter de knallharde stigningene til løypens høyeste punkt. Disse løperne nærmer seg toppen…
Der er toppen! Like bak «målseglet» øverst er løypens høyeste punkt. Da er det tyngste unnagjort, selv om det fortsatt er snaue to mil igjen til mål…

(Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no)


ResultaterSportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -