BirkenLangrennSki ClassicsTrond Olav Berg

Trond Olav Berg, 57, banket Petter Northug i Birken

Kun en nordmann over 40 år – Anders Aukland – gikk fortere over fjellet enn Birken-eksperten Berg!

Uansett hvor han stiller opp, stjeler fortsatt Petter Northug jr. de fleste overskriftene. Så også etter sin overraskende debut i Birken. Men det var ikke den sportslige prestasjonen som var i fokus etter langrennsstjernens lille konkurranse-comeback – selv om spurten fortsatt satt bra i kamp mot blant annet Lukas Bauer og Erling Jevne – men at han bare ble nummer 102 i det 80. Birkebeinerrennet. En av dem som slo Northug, var den 57 år gamle superveteranen fra Rustad IL, Trond Olav Berg. Hvordan var det mulig? Her er hans beskrivelse av sitt kanskje livs beste langrenn.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SLITEN: Petter Northug jr. så temmelig kjørt ut da han passerte løypens høyeste punkt på Midtfjellet. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Trond Olav Berg er riktignok ingen hvem som helst i Birken-sammenheng. Rustadveteranen har vunnet klassen i Birkebeinerrennet tre ganger før. (Se faktarubrikk lenger nede). Likevel var det en svært usikker veteran som stilte til start i årets renn, etter en litt annerledes vinter preget av enda flere rolige langturer enn vanlig, og helt uten noen konkurranser. Birken var faktisk sesongdebuten til Trond Olav.

Vi har tatt en prat med karen som er kjent for sin «bærekraftige trening» – bestående av nesten bare rolige økter, det være seg både på langrennski og i løping. I vinter har distanser på 7-9 mil vært normale lengder på lørdagsturer med gode føreforhold. Enkelte langhelger har Berg gått mer enn 20 mil på ski. Til gjengjeld har han tatt det rolig i arbeidsuka, med minst to hviledager, og «behagelige totimersturer» 2-3 av hverdagene, eventuelt byttet en av skiturene med en løpetur på en drøy time, og supplert med lett styrketrening i stua med fokus på kjernemuskulatur en gang i uka.

BRA DRIV! Trond Olav Berg så langt sprekere ut enn Petter Northug på toppen av Midtfjellet, etter nesten 7 kilometer med tøffe stigninger fra Kvarstaddammen. (Foto – og forsidebildet: Martin Glomsrød)

Uten en eneste konkurranse i kroppen, og med minimalt med harde økter, var jeg ekstra spent dagene før dagen. (Trond Olav Berg)


Trond Olav Berg forteller selv om årets løp:

«Jeg reiste til Birken 2018 uten å ha deltatt i et eneste renn på forhånd, og visste ikke med sikkerhet hvor jeg stod, men var sikker på at jeg var godt forberedt.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Jeg har i mange år hatt stor glede av å gjennomføre lange skiturer i helgene, og i år har jeg tatt denne aktiviteten til nye høyder. Hverdagene har det gjerne blitt både to og tre hviledager, for å absorbere milene fra helgeturene. Uten en eneste konkurranse i kroppen, og med minimalt med harde økter, var jeg ekstra spent dagene før dagen. Men jeg visste at føret passet meg bra, da den kalde og tråe snøen favoriserte festesmøring og diagonalgang.

Jeg kjente allerede på startstreken at formen var bra. Sekken kjentes så lett. Jeg var spent på glien, da skiene kjentes trå da jeg testet dem på forhånd, men kunne raskt konstaterte at de holdt mål, og vel så det. Det var bare snøen som var ekstra trå i minus 21 grader ved Rena.

Diagonalgang er min spesialitet, og det gikk som en lek i motbakkene til Dølfjellet. Jeg syntes der synd på stakerne, som hadde fratatt seg selv muligheten til å bruke beina. Glien var god, men jeg har lett for å feige ut i utforkjøringene, og gi luke til «staketogene», som jeg holder lett følge med i motbakkene. Jeg ga luke til et slikt tog i de fartsfylte bakkene fra Raufjellet og forbi Nysetra, og ble stakende alene i «ingenmannsland» i det lette terrenget forbi Kvarstaddammen.

Med en gang de lange motbakkene til Midtfjellet startet begynte jeg å ta igjen løpere, først den kvinnelige lederen av Ski Classics, Britta Johansson Norgren, som hadde startet 15 minutter foran, og som alltid går på blanke ski, uansett. Deretter endel herreløpere, blant dem var Petter Northug fikk jeg vite etter målgang, men det visste jeg ikke da – jeg var fullt fokusert på eget løp, og på å få en best mulig sluttid for å sikre meg plass i eliteklassen også neste år.

I Kvarstadlia etter nærmere 30 km ser vi Petter Northug jr. som staker seg oppover i landslagsdrakten. I bakgrunnen i høyre billedkant kommer superveteranen Trond Olav Berg, som er i ferd med å innhente Northug. På toppen av de lange motbakkene var Berg godt foran, og han holdt unna med 34 sekunder i mål til henholdsvis 2.57.14 og 2.57.48. Startnummer 47 er Loris Frasnelli, som må ha møtt veggen og var nøyaktig 7 minutter bak Petter Northug i mål. (Foto: Stein Arne Negård / Kondis)


Jeg fikk drikke perfekt overlevert fra Svein Hagen på toppen av Midtfjellet, og derfra til Fjellelva fikk jeg heng på et lite staketog, Det gikk veldig lett å henge med i bakkene til Sjusjøen, der jeg kunne bruke diagonalgang.

I de kvasseste bakkene ned fra Sjusjøen ønsket jeg ikke å ta noen sjanser, og det ble til at jeg kjørte svært passivt og forsiktig, og dermed gled gruppa jeg var i fra meg. Siste mila gikk jeg helt alene, det var folketomt foran så langt jeg kunne se, og jeg turte ikke se meg tilbake. Heldigvis holdt jeg  unna for et jagende staketog, og kom i mål rett foran en gruppe bestående av blant andre Petter Northug og Erling Jevne. Men det visste jeg ikke da. Jeg hadde ikke sett noe til konkurrentene fra egen aldersklasse underveis, antok jeg var klassevinner, og var svært fornøyd.

Jeg var forbauset over hvor uberørt jeg var etter målgang. Lett i beina, fin i ryggen, og ikke vondt noen steder. Nesten ikke svett heller. Ingen tvil om at jeg kommer til å fortsette med den bærekraftige treningen. Men jeg kan ikke forvente så bra totalplassering i Birken hvert år. En rekke yngre løpere som normalt ville ha slått meg på raskt føre satte seg selv sjakk matt ved å gå uten festesmøring. Staking på blanke ski opp så lange motbakker på så trå snø er en aktivitet som er best egnet – eller utelukkende egnet – for topptrente profesjonelle utøvere. Så krevende er det. For dem lønner det seg faktisk, men under et visst nivå lønner det seg definitivt ikke, når løypeprofilen er så krevende. Det fikk jeg et godt innblikk i underveis.»

KONSENTRERT: Klassikeren Trond Olav Berg i diagonalgang i årets Birken. (Foto: Sportograf)

FUN-FACTS: «Berg i Birken»

Her er Trond Olav Berg sine Birkenresultater de siste årene:

År – Plass i klasse – Tid

2018: 1.plass i M55 – 2:57:14
2017: 1.plass i M55 – 2:49:25
2016: 1.plass i M55 – 2:56:43
2015: 2.plass i M55 – 2:43:38
2013: 4.plass i M50 – 3:07:53
2012: 1.plass i M50 – 2:43:40
2011: 3.plass i M50 – 3:03:40

Antall starter: 16
Antall merker: 16

Antall klasseseire: 4 (2012, 2016, 2017 og 2018)

Raskeste tid: 2:43:38 i 2015 (54 år gammel).
Berg var da 24 minutter bak vinneren, Petter Eliassen, som gikk på 2:19 – (løyperekord).

Beste prestasjon før årets løp: I 2012, da Berg gikk på 2:43:40.
Han var da 22 minutter bak vinneren Anders Aukland, som gikk på 2:21.

I år gikk vinneren Andreas Nygaard på 2:33, og Berg var igjen 24 minutter bak.

Petter Eliasssen har fortsatt løyperekorden i Birken på 2.19.28 satt i 2015. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Trond Olav Berg har også sitt raskeste Birkebeinerrenn her i 2015, men kun 2 sekunder raskere enn han brukte i 2012. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

– Mye tyder faktisk på at årets løp relativt sett er det beste jeg har gjort siden «comebacket» i 2010. Jeg tror teten gikk ekstremt raskt i år – de hadde helt spesielt god glid, mener Trond Olav Berg.

Det samme sa vinneren selv, Andreas Nygaard, etterpå.

Berg skryter imidlertid også av sine egne ski, og presiserer at han her har veldig god hjelp:

– Siden 2011 har jeg hatt gleden av å være med på Rustad ILs særdeles velfungerende og trivelige Birkenopplegg, og jeg har vært så heldig å fått ferdigsmurte ski servert på sølvfat fra Rustads mestersmører Morten Tomter hvert år. Dette opplegget har hatt en helt avgjørende betydning for mine prestasjoner i Birkebeineren.

En sammenligning av totalplasseringen i rennet, samt tidene mot de beste, viser ganske tydelig at årets prestasjon trolig var den aller beste.

Årets løp sammenlignet med totalplassering og bestetider:

I 2012 var Berg nr. 120 totalt, 22 minutter bak vinneren Anders Aukland og drøye 3 minutter foran damevinner Seraina Boner.

I 2015 var Berg nr. 149 totalt, 24 minutter bak vinneren Petter Eliassen og snaue 2 minutter bak damevenner Therese Johaug.

I 2016 var Berg nr. 169 totalt, 29 minutter bak vinner Jon Kristian Dahl og halvannet minutt etter Boner som vant dameklassen.

I 2017 var Berg nr. 183 totalt, 28 minutter bak vinneren Martin Johnsrud Sundby og snaue 3 minutter bak damevinneren Kowalczyk.

Og i årets renn ble Berg nr. 88 totalt (nr 82 i eliteklassen), 24 minutter bak vinner Andreas Nygaard og hele 9 minutter FORAN damevinneren Justyna Kowalczyk.

REKORDÅRET: Therese Johaug slo Trond Olav Berg med to minutter da hun satt løyperekord på 2.41.46 på det ekstremt raske føret i 2015. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)Og kanskje aller mest imponerende: I år slo 57 år gamle Trond Olav Berg alle deltakerne i klasse M50-54 år, og det var kun to mann i klasse 45-49 år (Aukland og Rezac) og to mann i klasse 40-44 år (Brink og Debertolis) som gikk raskere. Altså var Berg femte raskeste løper av alle over 40 år. Tre av dem som var foran – Aukland, Rezac og Brink – er meget meritterte løpere – og kun en av dem – Anders Aukland – er altså norsk. I sitt 58. år slo altså ikke bare Trond Olav Berg den 25 år yngre Petter Northug jr. – men han var nest raskest over fjellet av alle norske menn over 40 år! Kun Birken-legenden og unikumet Anders Aukland – som igjen kom på pallen med en fantastisk 3.plass, 45 år gammel – var raskere.

Du kan for øvrig lese Anders Aukland sin egen oppsummering av årets Birken her – som han avslutter med følgende kraftsalve:

Noen kan jo ikke forstå hvorfor så mange legger så mye i det.. og sliter seg over fjellet.. Jeg forstår ikke hva de mener.. Det eneste som er værre enn å gå skirenn… er å ikke gå! (Anders Aukland)

KOMMER DU? Lars Engseth fra Lillehammer Skiklub / Team Mosetertoppen Skiline snur seg og ser om Petter Northug jr. fortsatt er på bakskiene på toppen av Midtfjellet. Petter var imidlertid drøye minuttet foran i mål, til henholdsvis 11. og 13.plass i klasse M30-34 år. Petter Northug jr. sin tid ble 2.57.48. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
HVA NÅ? Petter Northug jr. så ikke spesielt sprek ut på toppen av Midtfjellet, iført landslagsdrakt og lånt sekk av Petter Soleng Skinstad. Det skal bli spennende å se om Northug tar nødvendige grep for å komme tilbake i verdenstoppen i langrenn. Birkebeinerrennet viste nok at kapasiteten må opp flere hakk, om den «gamle» mesteren skal komme tilbake på vinnersporet. «Petter er bare 32 år og kan fint holde en OL-syklus til og deretter ha mange gode år innen langløp,» sa navnebror Skinstad til Sportsmanden. Det kommer helt an på hvor sterk motivasjon Northug har til å legge ned det arbeidet som kreves. Vi får håpe at den motivasjonen er der, eller kommer tilbake. Langrennssporten blir ikke helt det samme uten Petter Northug. (Foto: Frode Monsen / Sportsmadnen.no)

Alle resultater

Les også:

Oppsummering og stemningsrapport fra det 80. Birkebeinerrennet – en kald og fin opplevelse

Kaldt, trått og strålende start på Birkenhelgen

 

Sportsmanden.no

 

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -