BirkenLangrenn

Fra bikkjekaldt til nesten påskestemning i Birken

Oppsummering og stemningsrapport fra det 80. Birkebeinerrennet – en kald og fin opplevelse –

Huttetu – det var minus 25 grader på Tingstadjordet da eliten og de første puljene skulle avgårde kl 08.00 lørdag morgen i Birkebeinerrennet. Og enkelte steder i løypen var det meldt om 30 minusgrader! Men det 80. Birkebeinerrennet startet likevel presis etter skjema, og det ble adskillig mer levelige kår for de som startet litt lenger bak. Med panserspor som holdt seg hele dagen, var det for en svært sjelden gang kanskje en fordel å starte i en senere pulje i år.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Hardhausene i langløpssirkuset har imidlertid vært ute en vinternatt før, og det ble etter hvert igjen Team Santander som dominerte helt i tet. Overraskende nok var det vinneren av Vasaloppet, Andreas Nygaard, som til slutt vant. Vinneren selv karakteriserte det som surrealistisk at en kar på 90 kg kan klare å vinne i et så krevende renn som Birken. Hardest imot var lederen av Ski Classics Tord Asle Gjerdalen, som i likhet med Nygaard ikke har for vane å gjøre grovarbeidet underveis. Men denne gangen var det en offensiv Gjerdalen som flere ganger forsøkte å riste av seg superspurteren  Nygaard i løypens krevende partier.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne, og gjorde et forsøk på å riste av meg Andreas opp til Midtfjellet, for jeg visste at hvis han var med opp dit så ville han bli umulig å bli kvitt, sa Gjerdalen til arrangøren etterpå.

Og han fikk helt rett. Men på forsidebildet er det Nygaard som er i tet og tar spurtprisen på toppen av Midtfjellet, med Gjerdalen og russeren Ermil Vokuev – fjerdemann i mål – i rygg.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Team Santander med storeslem

Mest imponert er vi likevel over superveteranen Anders Aukland – nok en gang – som innhentet og rykket fra russeren Vokuev og sikret seg enda en pallplass, i en alder av snart 46 år! Sliteren Øyvind Moen Fjeld tok i tillegg femteplassen. Dermed ble det storeslem til Team Santander i årets Birkebeinerrenn.

Superveteran Anders Aukland i dyp staking, mens Johan Hoel fra Åsen IL – som nesten ser ut som han smiler og koser seg i rygg på legenden – imponerte også stort med 6.plass i mål – med festesmurning.
Øyvind Moen Fjeld var lenge med og preget tetgruppen, og tok til slutt en sterk 5.plass.
Morten Eide Pedersen ble nok en gang beste løper fra Team BN Bank med 8.plass, men han hadde neppe like god glid som superskiene til Team Santander.

Kowalczyk suveren

I kvinneklassen ble det en ny og overlegen seier til fjorårsvinner Justyna Kowalczyk, som har byttet lag og nå går for Team Trentino Robinson Trainer – men fortsatt hadde på seg den røde Team Santander-luen. Birken er som skapt for den sterke polske jenta med spesiale i lange, seige «klassisk-moter», – og i motsetning til hos gutta var det ingen av de tre kvinnene på pallen – som ellers bestod av tsjekkiske Katerina Smutna og Astrid Øyre Slind – som turde å gå på blanke ski.

Ski Classics suverent beste løper denne sesongen, stakespesialisten Britta Johansson Norgren var denne gangen sjanseløs på sine blanke ski og ble knust med over 13 minutter av klassiskspesialisten Kowalczyk – og hele 10 minutter fra pallen er uvant der i gården.

Justyna Kowalczyk i suveren ledelse – vant igjen.
SØLVKAMPEN: Katerina Smutna tauer på Astrid Øyre Slind. I mål var den tsjekkiske jenten 3:05 bak vinneren, men var 50 sekunder foran Slind.

Petter Northug jr. fikk bank

For Petter Northug jr. ble debuten i Birken i sitt lille konkurranse-comeback ingen suksess. Petter slet tydelig og kom inn på 2.57.48 som nummer 95 i eliteklassen og nummer 102 totalt i rennet.

Det var mange veteraner som imponerte, blant annet vinneren av klasse 50-54 år – den gamle Birken-kongen Erling Jevne – og ikke minst Trond Olav Berg i klassen over. 57 år gamle Berg slo faktisk Petter Northug!

Mer om det i egen sak her: Trond Olav Berg (57) banket Petter Northug i Birken

Debuten i Birkebeinerrennet ble ingen stor suksess for Petter Northug jr., som her passerer løypens høyeste punkt.

Folkefest og blodslit

Det 80. Birkebeinerrennet ble en flott folkefest, selv om flere mente at starten med fordel kunne blitt utsatt en halvtime. Minus 25 grader er kaldt. En av dem som mente det var treer i FredagsBirken fristil dagen før, Petter Soleng Skinstad, som også var på Midfjellet for å ta del i skifesten, for en sjelden gang som tilskuer. Reglene i langløp er at man ikke starter ved temperaturer under 25 grader – og ved temperaturer ned mot 25 grader skal man vurdere å utsette starten, opplyste han.

– Det var kjempefint vær, men iskaldt fra start. Var et blodslit med kald muskulatur frem til Dølfjellet, forteller Spydeberg-veteranen Marius Borger, som for øvrig startet i pulje 5.

EKTE BIRKEBEINER: Marius Borger fra Spydeberg IL med islagt skjeggpryd.

Trått for de fleste – men ikke for alle

Petter Skinstad var svært imponert over det Team Santander leverer, og mener at noe skyldes at de har langløpssirkuset desidert beste smøreteam. En påstand som forsåvidt ble bekreftet av vinneren selv Andreas Nygaard, som sa følgende til arrangøren etter sin overraskende seier:

Det var surrealistisk. Vanligvis holder jeg på å dø de første 30 kilometerne, men på Skramstadsætra lurte jeg nesten på om jeg hadde nok vekt i sekken. Det er de beste skiene jeg har hatt noensinne, det var helt ekstremt!

For de store massene litt lenger bak var det nok både adskillig tråere ski og også kjølig på start, men de avsluttet nesten i påskesol til svært så levelige temperaturer. Men med minst like trått føre som i det kalde været som også deltakerne på FredagsBirken fikk oppleve, fikk nok de aller fleste tider et godt stykke svakere enn de håpet på forhånd.

Men fint var det uansett!

Alle resultater

 

Her er noen glimt både av eliteløpere, mosjonister og stemnignen. Vi oppdaterer med flere bilder senere! 

 

Øystein «Pølsa» Pettersen ser ganske kjørt ut på toppen av Midfjellet. Det ble 30.plass på friskusen og laglederen til Team BN Bank.
«Helten fra Vasaloppet» Joar Thele fra Lyn Ski gikk ikke i langt solobrudd denne gangen, men plasseringsmessig ble det nesten like bra, med 28.plass – mot 23.plass i Vasan.
NYTT STERKT LØP: En annen Vasaloppsensasjon, Thomas Gifstad, staker seg til toppen av Midtfjellet og avanserte etter hvert til 21.plass i mål.
Flere med is i skjegg og barter.
Lyn Ski har hatt litt av en sesong og stiller alltid med mange løpere, her representert ved Melina Meyer Magulas, som ble nr 60 i Kvinner Elite på 3.57.47.
Ruth Brimi Kvarstad fra Hamar Skiklubb føler seg trolig hjemme i stigningene fra nettopp Kvarstad til Midfjellet. Hun ble nr 6 i klasse K70-74 år på 5.44.51.
Birken er for alle, også for blinde eller svaksynte. Hvem nummer 1502 er får vil imidlertid ikke se på søk i Birken sin resultatservice, der startnumrene dessverre heller ikke fremgår. Her har arrangøren et forbedringspotensiale.
Det er moro med alle de superspreke superveteranene som deltar i Birken, der de gjerne kommer i høyre spor, karakterisert av en litt mer duknakket gange enn sine 50 år yngre «konkurrenter». Her er Erik Stoltenberg-Hansson som ble nummer 8 i klasse 80-84 år på 6 timer og 13 sekunder. Klassen ble for øvrig vunnet av Bjørn Berglund fra Bækkelaget Sportsklubb på sterke 4.39.16!
Et fagert skue fra toppen av Midfjellet, det høyeste punktet i Birkebeinerrennet.
STEMNING: Årets publikumspris ble kåret for første gang i år. Denne karen var kanskje «nominert», i hvert fall holdt han det gående med stemningsfull trekkspillmusikk i samtlige fire timer vi selv oppholdt oss på Midtfjellet! Se også en annen kandidat til «årets publikumspris» i reportasjen fra FredagsBirken!

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no ©

 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -