BirkenLangrennOppegårdSki Classics

Drømmedag for lokale birkebeinere

Opptur for Thomas Gifstad

Birkebeinerrennet ble arrangert under fantastiske forhold lørdag. Etter grått og tåkete på fredagens vorspiel med TurBirken og skikkelig snøstorm dagen derpå, var det sol, noen få minusgrader, trikkeskinner og rene påskestemningen på renndagen for selve Birken. 

Av de nærmere 8500 som stilte på startstreken på Rena i årets renn, var selvsagt mange fra Oppegård. Bestemann av våre lokale utøvere var ikke overraskende Thomas Gifstad, som har satset hardt på langløpscupen Visma Ski Classics, som Birkebeinerrennet er en del av, de siste sesongene. 

Selv om det var Vasaloppet som var årets store mål, ble 35.plass i Birkebeinerrennet likevel årets høydepunkt så langt for karen fra Oppegård syd, som i år går for Team Rustad IL – Oslo Sportslager. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For ikke mange år siden var det helt utenkelig å gå den knalltøffe Birken-traséen uten festesmurning, men etter at Petter Eliassen staket fra selveste Martin Johnsrud Sundby i toppform for fire år siden, går «alle» de beste på blanke ski. Så også i år, og igjen var det Eliassen, som gjorde comeback før årets sesong, som viste imponerende styrke og gikk fra resten av feltet ganske tidlig. 

Thomas Gifstad, selv en av pionerene når det gjelder staking, hang bra med i en av de fremste puljene, men var litt uoppmerksom da «toget gikk». Men han var likevel godt fornøyd med Birken, som var en skikkelig opptur etter en litt trøblete vinter:

– Etter en litt rusten sesong var dette et klart steg i riktig retning. Følte meg veldig bra underveis, var ikke helt våken når det splittet seg opp mot Skramstad og ble liggende i en gruppe å jage bak. Veldig fint vær og gode forhold. Jeg hadde håpet på en litt bedre plassering, men nivået er veldig tøft i år, forteller Thomas. 

NR 35 – Mannen med tryllestavene, som Thomas Gifstad selv omtalte stavene på Instagram. De er i hvert fall det viktigste arbeidsredskapet til stakeeksperten fra Oppegård og Team Rustad IL – Oslo Sportslager. Med startnummer 35, samme plassering i mål på tiden 2.35 var i hvert fall dagens tall 35 for Thomas!

De 54 kilometerne med hele 1070 høydemeter fra Rena til mål på Birkebeiner skistadion ved Lillehammer ble gjort unna på imponerende 2 timer, 35 minutter og 16 sekunder. Eliassens vinnertid var for øvrig 2.23.47. 

Thomas Gifstad var enda lenger fremme på listene i fjor, da han ble nummer 21, men dette var hans nest beste plassering i klassikeren. 

Eivind Bjørhei under tre timer

Også Eivind Bjørhei fra Oppegård IL stilte i eliteklassen, og med tiden 2.58.26 kom også han under de magiske tre timene på sin ferd i birkebeinernes fotspor. Mosjonisten fra Myrvoll som elsker motbakker – og de er det mange av i Birken – har vært langt fremme på listene i OBIK-karusellen og andre lokale langrenn i vinter. I Birken endte han som nummer 189 av de 272 som stilte til start i mennenes eliteklasse – og nummer 31 i klasse M30-34 år.

Meget sterk innsats også av veteranen Karl-Olaf Høntorp, som i startpulje 2 gikk på 3.17.18 og ble nummer 56 av hele 886 løpere i klasse M45-49 år. Henrik Nordmannseth brukte 3.22.48 i klasse M25, Vegard Haneberg var like bak med 3.23.57 i klassen under, M20, mens Øivind Bystrøm fra Kolbotn SK kom mellom de to OI-løperne på 3.23.01 i klasse M35-39 år.  

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
FARGERIK: Godt synlig drakt og sterk innsats av Karl-Olaf Høntorp fra Oppegård IL, som koster på seg et smil til fotografen i kneikene etter Fjellelven like før Sjusjøen.

Revmatisme stopper ikke Harald Ringen

En annen som imponerte stort var Harald Ringen. 55-åringen fra Myrvoll sliter med revmatisme, men lar seg ikke stoppe av den grunn og går fortere enn de fleste jevnaldrende. 

– Ganske så fornøyd med at jeg trosset pessimisme og negative tanker. Meldte meg på siste uka og gikk på tynt grunnlag. Det holdt til 49. plass, men hoftene verket noe sinnssykt. Men hva er alternativet for revmatisme, ingen. Det er kun bevegelse som gjelder, så jeg angrer ikke et sekund på avgjørelsen. Det er ikke farlig med smerte heller da, det går over! 

Dette forteller Harald selv. Med sterke 3.28.28 og 49.plass av 761 i klasse M55-59 år, var kanskje dette lørdagens beste prestasjon av våre lokale løpere. 

IMPONERENDE: Med smerter som nok hadde fått de fleste av oss til å velge Birken på TV fra sofakroken, la Harald Ringen i vei over fjellet og gikk på meget sterke 3.28.
Som sitt store forbilde Sjur Røthe, lar nemlig ikke Harald Ringen seg stoppe av revmatisme, selv om det tidvis er vondt og slitsomt. Uansett så ga nok cola litt etterlengtet energi her på kjente trakter ved Sjusjøen.

Akkurat minuttet bak Ringen kom Charles Granquist i mål, mens en annen sterk veteranløper fra Oppegård som går Birken hvert år, Even Tveter, brukte 3.37.25 på sin ferd over fjellet. At en så god tid «bare» holdt til 173.plass av 934 i klasse M50-54 år, viser også hvor utrolig høyt nivået er blant be beste langrennsveteranene i Norge.

Sterk innsats av unge Kristine Meinert Rød

På damesiden imponerte også lovende Kristine Meinert Rød stort. Hun var bare 40 sekunder fra å klare 4 timers grensen da hun gikk på 4.00.39 og ble nummer 19 i klasse K18-19 år. Hele 9 av kvinnene foran henne på resultatlisten i klassen gikk for øvrig i kvinnenes eliteklasse, så dette var sterkt levert av junioren fra Oppegård IL. 

POSTKORT? Flotte omgivelser for Hanne Wibe som meldte seg på Birkebeinerrennet dagen før og ser ut til å nyte turen. -Det hardeste jeg har vært med på, sa hun da hun passerte, med et stort smil – og fortsatte ferden.

Steensen nest best i TurBirken

Birken Skifestival er ikke bare Birkebeinerrennet. I tillegg til StafettBirken og HalvBirken, inngår også TurBirken og SkøyteBirken fredag i festivalen, i akkurat samme trasé og like langt som selve Birkebeinerrennet.

De to ungguttene fra Oppegård IL, Dennis Steensen og Gabriel Bondevik, slo like godt til med andreplass og sjetteplass på tidene 3.31.59 og 3.42.40. Så det gror godt i klubben. 

Se også hovedreportasjen fra Birken:

Birkebeinerrennet badet i sol. Maktdemonstrasjoner av Petter Eliassen og Justyna Kowalczyk som vant etter sololøp

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no
– – –

BAKGRUNN:
Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i papirutgaven til Oppegård Avis, en lokalavis som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.

Denne reportasjen står på trykk i Oppegård Avis torsdag 21.mars 2019.

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -