BirkenLangrenn

Gikk Birken uten staver – og tok merket!

-Det stakehysteriet gidder jeg ikke være med på!

SAMSUNG CSC
Knut Beck Engebretsen hadde sin egen spesielle måte å vise at han ikke vil være med på «stakehysteriet» som har inntatt langrennssporten de siste årene, og gikk like godt hele Birkebeinerrennet uten et eneste stavtak! (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

De siste årene har det vært en stakerevolusjon i klassisk langrenn. Diskusjonene har gått livlig for seg mange plasser på hvordan dette vil bli. De fleste mener at utviklingen må gå sin gang. For etter at Jørgen Aukland som en av de første staket hele Birkebeinerrennet for bare et par år siden, til Petter Eliassen vant rennet på blanke ski i fjor, så er det flere og flere også av vanlige mosjonister som staker både i Birkebeinerrennet og i andre turrenn. Men en av Norges aller beste veteraner, Knut Beck Engebretsen, hiver seg ikke på bølgen. Tvert imot, som en motvekt til stakehysteriet, bestemte han seg for å gå hele Birkebeinerrennet uten staver!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Knut Beck Engebretsen er ikke hvem som helst innen veteranlangrenn. Han vant den tøffe klasse 55-59 år i fjor etter en knallhard duell mot Trond Olav Berg og gikk da på fantastiske 2.42.49, bare minuttet bak verdens beste kvinnelige langrennsløper, Therese Johaug. Og det var på banketten etterpå at han var litt stor i kjeften:

– Jeg reiste meg opp og sa at «gutter, det stakehysteriet gidder jeg ikke være med på. Jeg går uten staver neste år». Det var en bankettuttalelse, men den måtte jeg levere på, forteller hovedpersonen selv til DN.no 

Som sagt, så gjort. Vi må innrømme at vi stusset litt da det kom en kar i fint driv, med korte, rappe fraspark, men uten begge stavene, der vi stod ved Sjusjøen langrennarene. Fyren så ikke sliten ut en gang.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
OOOPS! Se der da, der kommer det en kar uten staver!….
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

– Har du gått sånn hele veien? ropte vi mens bilder ble knipset.

– Ja! var det korte svaret som løperen rakk å få frem, før han spratt videre bortover mens publikum måpte.

SAMSUNG CSC
Ja, det var noe kjent med karen som kom uten staver. Ikke skyldtes det et uhell heller, bare en markering og oppfølging av egen storkjeftethet på fjorårets seiersbankett!
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Vi mente å gjenkjenne karen og den synlige drakten, og det var ganske riktig Knut Beck Engebretsen, som denne gangen overlot til broren Andreas å kjempe mot «erkerivalen» Trond Olav Berg om klasseseieren. Men tronen i klasse 55-59 år ble ikke i familien, selv om Andreas gjorde sine saker strålende og kom på pallen bak nevnte Berg, som fikk sin revansje, og ingen ringere enn fjorårets beste veteranløper og tidligere totalvinner av Holmenkollmarsjen, Kristen Aaby. Så kanskje Knut Beck Engebretsen var glad for at han slapp å konkurrere mot disse gutta denne gangen?

SAMSUNG CSC
Slik så det ut i fjor: Knut Beck Engebretsen hang seg på sin argeste konkurrent Trond Olav Berg som en klegg, og avgjorde duellen om klasseseieren i utforbakkene ned fra Sjusjøen.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Vi tviler på det. Men all ære til Engebretsen som tør å stå opp for det tradisjonelle klassiske langrennet, dog på en noe utradisjonell måte.

– Mitt poeng er at staking på blanke ski aldri kan bli en folkesport. Vi Birkebeinere, som ikke er i eliten, må ikke glemme et godt fraspark, sier Knut Beck Engebretsen til DN.

Og utrolig nok, Knut Beck Engebretsen fullførte ikke bare rennet. Han klarte faktisk det som for svært mange bare er en uoppnåelig drøm, eller en vanskelig utfordring, nemlig det berømte merket! Uten staver! For selv om han brukte en time og seks minutter lengre tid enn i fjor, så kom han i mål på Birkebeiner skistadion på utrolige 3.48.20, noe som holdt til 138.plass i klassen, og langt innenfor merkekravet som var på 3.58.59. Engebretsen klarte altså merkekravet med over 10 minutters margin, uten et eneste stavtak!

Vi «bøyer oss i hatten!»

SAMSUNG CSC
I år slapp Trond Olav Berg å ha Knut Beck Engebretsen på bakskiene, og med kraftfull stavbruk la han både broren til Knut og Kristen Aaby bak seg i kampen om klasseseier. Men til neste år er det sikkert duket for ny duell mellom de to erkerivalene. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -